Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΟΡΦΑΝΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΞΟΔΟΣ

2 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΑΚΡΟΠΟΤΑΜΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

3 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Το κτήριο ήταν περιορισμένο και οι κάτοικοι οι οποίοι ζούσαν στο χωριό ήταν πολλοί κι έτσι ήταν δύσκολο να χωρέσουν στην εκκλησία. Το 1920 περίπου εξαιτίας ενός σεισμού το κτήριο κατεδαφίστηκε και έτσι οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν προσωρινά το κτήριο του δημοτικού σχολείου Ακροποτάμου ως εκκλησιαστικό χώρο. Οι υπεύθυνοι που ανέλαβαν την ανακατασκευή του Ιερού Ναού θεώρησαν πως θα ήταν καλύτερα να μεταφέρουν την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου λίγο πιο νότια, στην πλατεία του χωριού. Τότε κάποιος κάτοικος του Ακροποτάμου είδε ένα συμβολικό όνειρο πως αν μετακινηθεί η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου θα συμβεί στο χωριό μεγάλο κακό. Έτσι η εκκλησία χτίστηκε πάλι στο ίδιο σημείο και σε καλύτερη κατάσταση από το προηγούμενο κτήριο. Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου γκρεμίστηκε για ακόμη μια φορά το 1986 και στις 5 Μαΐου θεμελιώθηκε με την βοήθεια του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως Κ.Κ. Ευδόκιμου. Ανεγέρθη με την συνεισφορά των κατοίκων του χωριού και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι τότε εκκλησιαστικοί σύμβουλοι, καθώς και με την εργασία του εφημερίου πρωτοπρεσβύτερου Βασιλείου Παπανικολάου. Η κατασκευή της εκκλησίας ολοκληρώθηκε και πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός της στις 8 Μαΐου 1999 από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Κ.Κ. Ευδόκιμου του εκκλησιαστικού συμβουλίου. Στο διάστημα ο εκκλησιασμός γινόταν σε μια μικρό κτήριο δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Το 2006 ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου βελτιώθηκε, με την βοήθεια των κατοίκων του χωρίου, στην εξωτερική του πλευρά. Σε αυτή την μορφή βρίσκεται και σήμερα.

4 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα στο χωριό Φτέρη, το οποίο βρίσκεται σε ένα βουνό ανατολικά του Ακροποτάμου. Το 1912, περίπου, κατά την βουλγαρική κατοχή όλο το χωριό κάηκε, έτσι κάηκε και η εκκλησία. Οι καταστροφές όμως που υπέστη δεν ήταν πολύ σοβαρές διότι βρισκόταν, όπως και σήμερα, μέσα στο έδαφος. Έτσι οι κάτοικοι του Ακροποτάμου ανέλαβαν την βελτίωση και την διατήρηση αυτής της εκκλησίας. Κατά την ανακατασκευή όμως της εκκλησίας η καμπάνα του Αγίου Γεωργίου μεταφέρθηκε στον Ακροπόταμο στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Από εκείνη την μέρα στον Ακροπόταμο κάθε μέρα πέθαινε και ένας άνθρωπος. Τότε θεώρησαν ότι η αιτία του θανάτου των ανθρώπων αυτών ήταν η μεταφορά της καμπάνας του Αγίου Γεωργίου. Έτσι την επέστρεψαν πίσω εκεί που άνηκε. Σύμφωνα με μαρτυρίες ηλικιωμένων κατοίκων του χωριού οι δύο άντρες που πήραν την καμπάνα από τον Άγιο Γεώργιο παρέλυσαν. Έτσι από τα μέσα του 20ου αιώνα, περίπου, ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου ανήκει στον Ακροπόταμο και κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου, που είναι η εορτή του Αγίου Γεωργίου, όλοι οι κάτοικοι του Ακροποτάμου επισκέπτονται την εκκλησία αυτή.

5 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής χτίστηκε το 1967 από τους κατοίκους του Ακροποτάμου. Ήταν ένα μικρό εκκλησάκι λίγο έξω από το χωριό πάνω σε έναν λόφο. Στην περιοχή αυτή υπήρχε μια πηγή νερού που προέρχονταν από το βουνό και θεωρούσαν ότι ήταν αγιασμένο. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1991, με πρωτοβουλία του προέδρου του Ακροποτάμου Β. Σαρρηνικολάου και με την βοήθεια της διεύθυνσης γεωργίας Καβάλας ‘ΛΕΟΝΤΙΟΣ’ και του αρμόδιου κατασκευών Εμμ. Κουτσούκου, το μέρος αυτό βελτιώθηκε έτσι ώστε να είναι εύκολο για τους ανθρώπους να παίρνουν αυτό το νερό. Το 2000 η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής γκρεμίστηκε και το 2001 ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή της. Το κτήριο έγινε πιο ευρύχωρο από το προηγούμενο και κατασκευάστηκε είσοδος που διευκολύνει τα άτομα με ειδικές ανάγκες να εισέλθουν στην εκκλησία. Στο εσωτερικό της υπάρχουν αρκετές τοιχογραφίες Αγίων που κάνουν την εκκλησία πιο εντυπωσιακή. Στον Ιερό Ναό αυτό υπάρχει μία εικόνα της Αγίας Παρασκευής στην οποία μπορείς να βάλεις ένα νόμισμα κάνοντας μια ευχή και αν το νόμισμα κολλήσει στην εικόνα τότε η ευχή σου θα πραγματοποιηθεί. Στην κατασκευή της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής βοήθησαν κυρίως τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακροποτάμου καθώς και όλοι οι κάτοικοι του χωριού, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στην αναμνηστική πλάκα που βρίσκεται στην είσοδο της εκκλησίας. ΑΡΧΗ

6 Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου (1960)

7 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (2000)

8 2005

9 ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΡΦΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Αναμνηστική πλάκα

10 Αναμνηστική πλάκα στην είσοδο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου

11 Ο Ιερός ούτος Ναός Αγίου Δημητρίου της ενορίας Ακροποτάμου εθεμελιώθη την υπό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως Κ.Κ. Ευδόκιμου, ανηγέρθη συνδρομή των κατοίκων φροντίδα την εκάστοτε εκκλησιαστικών συμβούλων και κόποις μόχθοις του εφημερίου πρωτοπρεσβύτερου Βασιλείου Παπανικολάου ολοκληρωθεύς καθηγιάσθη προς δόξα Θεού την υπό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως Κ.Κ. Ευδόκιμου επί εκκλησιαστικού συμβουλίου.

12 ΠΡΩΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

13 ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΡΦΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

14

15

16 ΕΙΚΟΝΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

17 Αναμνηστική πλάκα στην είσοδο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής

18

19

20 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

21 ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΘΕΜΑ: ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥ-ΑΚΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΤΜΗΜΑ: Γ2 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ/ΤΡΙΑ: ΚΑΠΙΚΗ ΜΑΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΚΕΛΕΤΖΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΗΓΕΣ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ: ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΚΡΟΠΟΤΑΜΟΥ. ΕΙΚΟΝΕΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΟΓΟΣ ΑΚΡΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΕΣ ΑΠΌ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ.

22


Κατέβασμα ppt "ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google