Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο
8ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου Μυκήνες Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Μητσάκου Κωνσταντίνα Παριανού Ζωή Μπαρτζαβέλα Μαριγιάννα Σταύρακα Χριστίνα Μπουτσελάκη Στέλλα Χατζηλία Ηλιάνα Παριανού Φλωριάννα

2 Οι Μυκήνες αποτελούν ένα από τα κυριότερα κέντρα του μυκηναϊκού πολιτισμού. Βρίσκονται στην Πελοπόννησο στο νομό Αργολίδας

3 Οι Μυκήνες βρίσκονται πάνω σ΄ένα μικρό λόφο, στο όρος Εύβοιας
Οι Μυκήνες βρίσκονται πάνω σ΄ένα μικρό λόφο, στο όρος Εύβοιας. Ο λόφος κατοικήθηκε από την Νεολιθική εποχή αλλά κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού γνωρίζει μεγάλη ακμή ( π.Χ.). Τρανά κυκλώπεια τείχη περιβάλλουν την ακρόπολη εκτός από την νότια πλευρά, όπου μία απότομη χαράδρα εξασφαλίζει φυσική άμυνα. Στην κορυφή της ακρόπολης κτίσθηκαν τα ανάκτορα με την αίθουσα του θρόνου στο μέγαρο στην ΝΔ πλευρά του όπως και η κεντρική πύλη "των Λεόντων", το "Θρησκευτικό Κέντρο", μνημειώδεις σκάλες και προπύλαια καθώς και ο "Ταφικός Κύκλος Α", με τους βασιλικούς λακκοειδείς τάφους. Στην ΝΑ πλευρά του λόφου, εκτός από καταστήματα, κατασκευάσθηκε γύρω στο 1225 π.Χ. μια σήραγγα με κυκλώπεια τοιχώματα, που οδηγούσε σε μια υπόγεια κρήνη. Εκτός των τειχών αποκαλύφθηκαν οικίες, ο ταφικός κύκλος Β΄ καθώς και μεγάλοι θολωτοί τάφοι.

4 Σχεδιάγραμμα της ακρόπολης των Μυκηνών

5 Τα τείχη της ακρόπολης των Μυκηνών

6 Η πύλη των λεόντων αποτελεί την είσοδο στην Ακρόπολη των Μυκηνών
Η πύλη των λεόντων αποτελεί την είσοδο στην Ακρόπολη των Μυκηνών. Είναι ένα σπάνιο δείγμα μνημειακής γλυπτικής. Είναι διακοσμημένη με δύο λιοντάρια και αποτελείται από τέσσερις ογκόλιθους. Έκλεινε με μια μεγάλη δίφυλλη πόρτα, που όμως δε σώζεται. Χτίστηκε το 13ο αιώνα π.Χ.

7 Το ύψος φθάνει τα 8 μέτρα και το πάχος τα 5 μέτρα συνήθως.
Τα κυκλώπεια τείχη Οι Μυκηναίοι οχυρώνουν τα ανάκτορά τους, τα οποία χτίζουν στις κορυφές των λόφων, με τείχη. Για το χτίσιμο των τειχών χρησιμοποιούν τεράστιους ογκόλιθους. Οι ογκόλιθοι των τειχών ζυγίζουν τόνους ο καθένας και δίκαια ονομάστηκαν, από τους αρχαίους χρόνους ήδη, τα τείχη "κυκλώπεια".  Το ύψος φθάνει τα 8 μέτρα και το πάχος τα 5 μέτρα συνήθως.

8 Μέσα στα τείχη ζούσε η βασιλική οικογένεια, πολλοί αξιωματούχοι, υπάλληλοι, υπηρέτες, τεχνίτες. Ο λαός ζούσε έξω από τις ακροπόλεις, χωρίς προστασία -  ίσως σε εχθρική επιδρομή κάποιοι να κατέφευγαν στις ακροπόλεις.

9 Αναπαράσταση μυκηναϊκών ανακτόρων
Αναπαράσταση μυκηναϊκών ανακτόρων. Υπάρχουν ιδιαίτερα διαμερίσματα για το βασιλιά, τη βασίλισσα και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και ακόμα ξενώνες, αίθουσες συμποσίων, λουτρά, αποθήκες, εργαστήρια.

10 Λακκοειδείς τάφοι. Ο νεκρικός θάλαμος είναι υπόγειος με χτιστά τοιχώματα. Ο τάφος καλυπτόταν με χώμα που σχημάτιζε ένα μικρό λοφίσκο, τον τύμβο.

11 Στους δύο λακκοειδείς τάφους των Μυκηνών βρέθηκαν 19 και 24 σκελετοί αντίστοιχα

12 Για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο στήνονται πάνω στους λακκοειδείς τάφους των Μυκηνών λίθινες πλάκες (επιτύμβιες στήλες) με ανάγλυφες σπείρες ή πολεμικές και κυνηγετικές σκηνές, που μαρτυρούν την σχέση των νεκρών με τον πόλεμο.

13 Δείγμα μεταγενέστερης επιτύμβιας στήλης.

14 Άλλο είδος τάφων είναι οι θολωτοί τάφοι για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και άλλους ευγενείς.  
            Είναι κυκλικού σχήματος με θολωτή στέγη. Στους τάφους οδηγούσαν διάδρομοι με χτισμένες τις δυο πλευρές τους. Ο διάδρομος μετά την ταφή σκεπαζόταν με χώμα, όπως και ο τάφος, ώστε σχηματιζόταν ένας τεχνητός λόφος (Δείτε το λόφο στον τάφο του Ατρέα. Ο διάδρομος έχει πλάτος 6 μέτρων - μήκος 35 μέτρων και οδηγεί σε μεγαλόπρεπη είσοδο ύψους 5,40 μέτρων. Η είσοδος είχε μαρμάρινη επένδυση με πολύχρωμη ανάγλυφη διακόσμηση )

15 Τομή θολωτού τάφου. Διαθέτει δρόμο που οδηγεί στο νεκρικό θάλαμο που είναι στεγασμένος με θόλο.

16 Θολωτός τάφος. Ο θησαυρός του Ατρέως στις Μυκήνες
Ο δρόμος και η πρόσοψη του «Θησαυρού του Ατρέως» στις Μυκήνες, περίπου 1250 π.Χ. Αυτός είναι ο πιο μεγαλόπρεπος από τους θολωτούς τάφους στις Μυκήνες: ένας μακρύς δρόμος μήκους 36 μέτρων οδηγεί στη διακοσμημένη είσοδο του τάφου, ενώ η πόρτα, η οποία δεν έχει σωθεί, θα πρέπει να ήταν ξύλινη. Ο δρόμος και το εσωτερικό του τάφου ήταν χτισμένα με μεγάλους ογκόλιθους

17 Ο τάφος της Κλυταιμνήστρας με διάμετρο θόλου 13,5 μέτρα

18

19


Κατέβασμα ppt "Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google