Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Ένα από τα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι η υψηλή αστικοποίηση. Παρά ταύτα, η Ευρώπη έχει λίγες μεγαλουπόλεις.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Ένα από τα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι η υψηλή αστικοποίηση. Παρά ταύτα, η Ευρώπη έχει λίγες μεγαλουπόλεις."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης

2 Ένα από τα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι η υψηλή αστικοποίηση. Παρά ταύτα, η Ευρώπη έχει λίγες μεγαλουπόλεις με πληθυσμό πάνω από τρία εκατομμύρια κατοίκους. Η Μόσχα, το Λονδίνο, η Κωνσταντινούπολη και το Παρίσι είναι οι τέσσερις μεγαλύτερες σε πληθυσμό πόλεις της Ευρώπης.

3 Οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται κυρίως: κοντά στη θάλασσα (είναι σημαντικά λιμάνια) στις όχθες ποταμών σε περιοχές με μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη σε πεδιάδες

4 Κατά το παρελθόν βασικό κριτήριο για την ίδρυση μιας πόλης αποτελούσε η ασφάλεια των κατοίκων της. Αρχαία Αθήνα Η αρχαία Ρώμη χτίστηκε ανάμεσα σε 7 λόφους. Σόφια: οι Βούλγαροι χτίζουν τη μεγαλύτερη πόλη τους σε οροπέδιο, μακριά από τη θάλασσα και το Δούναβη.

5 Κάποιες φορές η ασφαλέστερη θέση είναι σε νησί στο ποτάμι...... ή στη στροφή ενός ποταμού... Βέρνη, Ελβετία Στοκχόλμη... ή και στη μέση μιας λίμνης.

6 Πολλές πόλεις ξεκίνησαν τη ζωή τους ως ρωμαϊκά φρούρια. Λονδίνο (Londinium) Κολωνία (Colonia Claudia Ara Agrippinensium) Τα φρούρια κτίζονταν σε πεδινά σημεία ή στις όχθες ποταμών (π.χ. του Ρήνου, του Δούναβη κ.ά.) και στο πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκαν σε πόλεις. Φρούριο Eboracum Γιόρκ, Βρετανία Με δεδομένο ότι ο ρωμαϊκός στρατός ήταν πολύ ισχυρός, το κριτήριο για την κατασκευή των φρουρίων δεν ήταν τόσο η ασφάλεια όσο ο έλεγχος των συγκοινωνιών και της οικονομίας των κατακτημένων λαών από τους Ρωμαίους.

7 Σε περιοχές με μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη... Η βιομηχανική επανάσταση ξεκινάει στη Βρετανία τον 19 ο αιώνα. Midlands Μάντσεστερ Ληντς

8 Πόλεις μπορεί να δημιουργηθούν και σχετικά σύντομα... Η πόλη Λεβερκούζεν (Γερμανία) ιδρύθηκε μόλις το 1930...... επειδή η εταιρεία Bayer εμφάνισε ξαφνικά μεγάλη ανάπτυξη και χρειάστηκε μεγάλο αριθμό εργαζομένων για να παράγει το πιο διάσημο φάρμακο στον κόσμο...

9 Στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις κατά κανόνα διακρίνουμε: το ιστορικό κέντρο, δηλαδή τον αρχικό πυρήνα της πόλης, όπου η οικονομική ζωή είναι αρκετά σημαντική, αφού η περιοχή αποτελεί συνήθως τουριστικό πόλο έλξης, αλλά και έδρα επιχειρήσεων, κυβερνητικών υπηρεσιών κτλ. τις περιφερειακές συνοικίες γύρω από το ιστορικό κέντρο, όπου κατοικούν κυρίως άνθρωποι μεσαίων εισοδημάτων τον δακτύλιο των προαστίων, απομακρυσμένων από το ιστορικό κέντρο, στα οποία κατοικούν άνθρωποι με διαφορετικού ύψους εισοδήματα, ανάλογα με την περιοχή.


Κατέβασμα ppt "Οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Ένα από τα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι η υψηλή αστικοποίηση. Παρά ταύτα, η Ευρώπη έχει λίγες μεγαλουπόλεις."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google