Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΟΝΟΚΟΚΚΙΚΗ ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΟΝΟΚΟΚΚΙΚΗ ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΟΝΟΚΟΚΚΙΚΗ ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑ
(ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ) ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΧΛΑΜΙΔΙΑ ΣΥΦΙΛΗ

2 ΣΥΦΙΛΗ Η σύφιλη προκαλείται από ένα μικροσκοπικό βακτήριο που μοιάζει με τριμπουσόν και ονομάζεται Treponema Pallidum.

3 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ Η μετάδοση μπορεί να γίνει με παθητική ή ενεργητική επαφή, στοματική, κολπική, ή πρωκτική. Μπορεί να γίνει και από άλλου τύπου στενής επαφής π.χ. Κατά τη διάρκεια της γέννας, Με φιλί, χάδι και το ερωτικό παιχνίδι, Από άτομο χωρίς να έχει πληγές άλλα χωρίς να έχει υποβληθεί σε θεραπεία.

4 Οι πληγές από όπου μεταδίδονται τα βακτήρια λέγονται έλκη και βρίσκονται στα γεννητικά και σεξουαλικά όργανα.

5 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Υπάρχουν τρία στάδια της σύφιλης και στα δύο πρώτα η μετάδοση είναι πολύ εύκολη. Τρείς βδομάδες μετά την μετάδοση εμφανίζεται μια μεγάλη, ανοικτή πληγή που ονομάζεται πρωτοπαθές έλκος και ακολουθείται από περισσότερα.

6 Τα έλκη αυτά είναι σκληρά, κόκκινα στην άκρη και δεν πονούν
Τα έλκη αυτά είναι σκληρά, κόκκινα στην άκρη και δεν πονούν. Αυτά μπορεί να εμφανιστούν στα χείλη, τη γλώσσα, το στόμα, το πρόσωπο, το στήθος, τα δάχτυλα, τους μαστούς, το έντερο και το περίνεο. Ακόμα εμφανίζονται στο πέος, τους ορχείς, το κόλπο, το τράχηλο και στους δύο μέσα στην ουρήθρα. Συμπτώματα σε αυτό το στάδιο είναι ο πυρετός, δερματικό εξάνθημα, πρησμένοι αδένες και στίγματα στη γλώσσα. Αυτά μπορεί να διαρκέσουν για ένα χρόνο.

7 Η σύφιλη προκαλεί δυσμορφίες με το φάγωμα των οστών και του δέρματος
Η σύφιλη προκαλεί δυσμορφίες με το φάγωμα των οστών και του δέρματος. Μπορεί να έχει ως συνέπεια τύφλωση, καρδιοπάθεια και βλάβη του εγκεφάλου. Σε αυτό το στάδιο η αρρώστια δεν μεταδίδεται.

8 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΣΥΦΙΛΗ

9 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΣΥΦΙΛΗ

10 ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η θεραπεία γίνεται με πενικιλίνη ή τετρακικλίνη και πρέπει να γίνονται συχνές αναλύσεις αίματος για χρόνια. Όταν η σύφιλη θεραπεύεται στο πρώτο ή δεύτερο στάδιο οι μόνιμες βλάβες αποφεύγονται.

11 ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Τα χλαμύδια είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis Είναι σχεδόν η πιο διαδεδομένη από τις σεξουαλικές μεταδιδόμενες ασθένειες. Το 70% των φορέων δεν το γνωρίζει (άνδρες και γυναίκες).

12 Εκτός από τη νόσο που προκαλείται λόγω της σεξουαλικής επαφής, τα χλαμύδια είναι επίσης υπεύθυνα για την πρόκληση τραχώματος που είναι φλεγμονώδης ασθένεια των ματιών. Στους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί τα βακτήρια βρίσκονται στα υγρά του κόλπου ή του πέους.

13 Χλαμύδιο του τραχώματος

14 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Τα συμπτώματα αρχίζουν 7 έως 30 μέρες μετά από τη μόλυνση.
Πολλοί είναι ασυμπτωματικοί φορείς. Ο στοματικός ή πρωκτικός έρωτας μπορεί να προκαλέσει μόλυνση του πρωκτού ή του ορθού εντέρου.

15 Πόνους, κράμπες στη κάτω κοιλία (γυναίκες).
Αισθήματα καύσου ή φαγούρας στην κατάληξη της ουρήθρας στην κεφαλή του πέους (άνδρες). Εκκρίσεις από το πέος και το πρωκτό. Πόνους στους όρχεις (άνδρες). Πόνους κατά την ούρηση. Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή. Κόκκινα μάτια λόγω μόλυνσης

16 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Μόλυνση στον τράχηλο της μήτρας που εκκρίνει ένα κιτρινωπό δύοσμο υγρό και στο ουροποιητικό σύστημα (γυναίκες). Μόλυνση στο ουροποιητικό σύστημα (άνδρες). Μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα τοιχώματα του κόλπου, το στόμα, τα μάτια, την ουροφόρο οδό και το ορθόν έντερο.

17 Η πιο σοβαρή συνέπεια της μόλυνσης είναι ότι στο 30% των γυναικών προκαλούνται φλεγμονώδεις ασθένειες της πυέλου που αν δεν θεραπευτούν μπορεί να οδηγήσουν σε στείρωση. Κατά τον τοκετό είναι δυνατόν να μεταδώσει τη νόσο στο παιδί.

18 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Θεραπεύονται με αντιβιοτικά άλλα τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες ώσπου να ολοκληρωθεί η θεραπεία. Δεν υπάρχει εμβόλιο.

19 ΠΡΟΛΗΨΗ Η συνεχής χρήση προφυλακτικού είναι % αποτελεσματική.

20 ΓΟΝΟΚΟΚΚΙΚΗ ΟΥΡΙΘΡΗΤΙΔΑ (ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ)
Η γονόρροια (ή βλεννόρροια) προκαλείται από ένα βακτηρίδιο, το Neisseria gonorrhea, και παρ' όλο που προσβάλλει και άνδρες και γυναίκες, εμφανίζεται με περισσότερα συμπτώματα στους άνδρες. Στις γυναίκες η ασθένεια μπορεί να μην εμφανίζει συμπτώματα και γι' αυτό είναι πιο επικίνδυνη.

21 Η γονόρροια προσβάλλει περισσότερο τα άτομα κάτω των 25 χρόνων, που έχουν πολλούς ερωτικούς παρτενέρ.

22 Ο ιός της γονόρροιας

23 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Στους άνδρες εμφανίζονται ανάμεσα στην τρίτη και πέμπτη ημέρα μετά την σεξουαλική επαφή. Το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι ενόχληση και τσούξιμο στην ουρήθρα (ουρηθρίτιδα) αλλά και πρήξιμο ή κοκκίνισμα.

24 Έκκριση παχύρρευστου και πυώδες υγρού ενώ πολλές φορές συνυπάρχει συχνουρία, δυσουρία και συχνές επώδυνες νυχτερινές στύσεις. Στην φάση αυτή παρατηρείται πονοκέφαλος ή και πυρετός.

25 Στις γυναίκες το 30-50 % όσων έχουν μολυνθεί δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
Όμως τα κυριότερα συμπτώματα της οξείας γονοκοκκικής ουρηθρίτιδας στην γυναίκα είναι : Δυσουρία Πόνος κατά την ούρηση Εμφάνιση πυώδους εκκρίματος Αυξημένα κολπικά υγρά

26 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Στους άνδρες, αν μείνουν χωρίς θεραπεία η λοίμωξη επεκτείνεται και σε άλλα γειτονικά όργανα όπως ο προστάτης, η ουροδόχος κύστη και οι όρχεις με αποτέλεσμα να προκληθεί στειρότητα. Στις γυναίκες στο % η μόλυνση προχωρεί στον τράχηλο, τη μήτρα και τελικά στις σάλπιγγες προκαλώντας στειρότητα.

27 Αν μια γυναίκα έχει προσβληθεί από το βακτηρίδιο, μπορεί κατά τον τοκετό να μεταδώσει την ασθένεια στο νεογέννητο, το οποίο υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξει σοβαρή μορφή επιπεφυκίτιδας. Και στα δύο φύλα πάντως, η γονοκοκκική ουρηθρίτιδα μπορεί να προσβάλλει τον πρωκτό και το ορθό έντερο

28 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Η θεραπεία γίνεται με κατάλληλα αντιβιοτικά.
Η μόλυνση έχει υποχωρήσει θεαματικά χάρη στη θεραπεία με πενικιλίνη, που σκοτώνει το βακτηρίδιο όταν εμφανίζεται, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Δεν υπάρχει εμβόλιο. Όπως και στη σύφιλη, έτσι και στη γονόρροια η μόλυνση δεν αφήνει ανοσία

29 ΠΡΟΛΗΨΗ Τα προφυλακτικά προσφέρουν πολύ καλή προστασία έναντι της γονόρροιας.

30 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΛΙΒΕΡ-ΦΡΑΓΓΟΥ ΝΕΦΕΛΗ ΚΑΒΒΟΥΡΑ ΘΩΜΑΪΣ


Κατέβασμα ppt "ΓΟΝΟΚΟΚΚΙΚΗ ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google