Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αναπαραγωγή και Ανάπτυξη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αναπαραγωγή και Ανάπτυξη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αναπαραγωγή και Ανάπτυξη
Βιολογία Α’ Λυκείου Αναπαραγωγή και Ανάπτυξη

2 Αναπαραγωγή Η αναπαραγωγή είναι η βιολογική διαδικασία με την οποία παράγεται κάθε νέος οργανισμός. Η αναπαραγωγή δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ίδιου του είδους αλλά για την διαιώνισή του. Είναι θεμελιώδες χαρακτηριστικό της ζωής και οι μέθοδοι αναπαραγωγής μπορούν να ομαδοποιηθούν στη σεξουαλική και στην ασεξουαλική αναπαραγωγή.

3 Οι 2 κατηγορίες αναπαραγωγής
Σεξουαλική: Απαιτεί την αλληλεπίδραση δυο οργανισμών, συνήθως ένα από κάθε φύλο (αρσενικό και θηλυκό). Παράδειγμα σεξουαλικής αναπαραγωγής είναι αυτή των ανθρώπων. Ασεξουλική: Δεν είναι αναγκαία η αλλελιλεπίδραση δύο οργανισμών. Ένα βακτήριο καθώς διχοτομείται σε δύο αποτελεί παράδειγμα ασεξουαλικής αναπαραγωγής. Οι μονοκύτταροι οργανισμοί δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα, δεδομένου ότι τα περισσότερα φυτά μπορούν να αναπαραχθούν ασεξουαλικά. Γενικά, συμπαιρένουμε ότι οι πιο περίπλοκοι οργανισμοί αναπαράγονται σεξουαλικά, ενώ οι απλούστεροι, που συνήθως είναι μονοκύτταροι οργανισμοί αναπαράγονται ασεξουαλικά.

4 Η αναπαραγωγή στον άνθρωπο
Ο άνθρωπος αναπαράγεται με αμφιγονική αναπαραγωγή. Δύο γαμετικά κύτταρα ,το ωάριο (θηλυκό) και το σπερματοζωάριο (αρσενικό) συνενώνονται στην διαδικασία της γονιμοποίησης ,οπότε προκύπτει το ζυγωτό κύτταρο. Από το ζυγωτό κύτταρο θα προκύψουν όλα τα κύτταρα του νέου οργανισμού, ο οποίος θα αναπτυχθεί μέσα στο μητρικό σώμα κατά την κύηση.

5 Χαρακτηριστικά των 2 φύλλων
«Πρωτεύοντα χαρακτηριστικά» του φύλου είναι τα γεννητικά όργανα, τα οποία διαφέρουν στα αρσενικά από τα θηλυκά άτομα. «Δευτερεύοντα φυλετικά χαρακτηριστικά» το στήθος, η μεγάλη λεκάνη στις γυναίκες και η έντονη τριχοφυΐα στα αρσενικά. Τα χαρακτηριστικά αυτά αναπτύσσονται από την ηλικία της εφηβείας και έπειτα, λόγω των ορμονών που εκκρίνονται από τους γενετήσιους αδένες. Από τους όρχεις εκκρίνεται το ανδρογόνο τεστοστερόνη , ενώ από τις ωοθήκες εκκρίνονται στεροειδείς ορμόνες, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.

6 Το αναπαραγωγικό σύστημα του άντρα
Το γεννητικό σύστημα των αρσενικών περιλαμβάνει: -τους δύο όρχεις -την εκφορητική οδό του σπέρματος -το πέος

7 Το αναπ. σύστημα του άντρα
Το πέος μεταφέρει τα σπερματοζωάρια, τα οποία παράγονται στους όρχεις, και τα απελευθερώνει στον κόλπο της γυναίκας. Οι όρχεις βρίσκονται εξωτερικά του σώματος, σε θερμοκρασία 35ο C, που είναι χαμηλότερη από τη φυσιολογική θερμοκρασία του οργανισμού. Σε αυτή τη θερμοκρασία, τα σπερματοζωάρια αναπτύσσονται καλύτερα.

8 Ανατομία αντρικού γενετικού συστήματοςΑνάλυση

9 Προστάτης Είναι αδένας που υπάρχει μόνο στο γεννητικό σύστημα των ανδρών. Αποτελείται από πολλούς αδένες, που εκβάλλουν στην ουρήθρα. Το προστατικό υγρό αποτελεί το 30% του σπερματικού υγρού. Τα ένζυμα του προστατικού υγρού χρησιμεύουν στην ρευστοποίηση του σπέρματος κατά την εκσπερμάτωση.

10 Καρκίνος του προστάτη στους άντρες
Ο καρκίνος του προστάτη είναι σήμερα ο συχνότερος καρκίνος που διαγιγνώσκεται στους άνδρες, αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεια μετά τον καρκίνο του πνεύμονος. Αφορά κυρίως άνδρες ετών. Τις πιο πολλές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα που να συνδέονται με τα αρχικά στάδια του καρκίνου του προστάτη. Καθώς η ασθένεια προοδεύει και ο όγκος μεγαλώνει, μπορεί να πιέζει την ουρήθρα εμποδίζοντας την ροή των ούρων κατά την ούρηση, κάνοντας το πρόβλημα πιο έντονο και αντιληπτό.

11 Το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας
Το γεννητικό σύστημα των αρσενικών περιλαμβάνει: -τις δύο ωοθήκες. -τους δύο ωαγωγούς σωλήνες -την μήτρα (τράχηλος της μήτρας, κόλπος και αιδοίο)

12 Εσωτερικό αναπ. σύστημα
Ωοθήκες (βρίσκονται στο πλάγιο τοίχωμα της λεκάνης) Μήτρα (σχήμα αχλαδιού, περικλίεται από παχιά τοιχώματα μυΐκών ιστών) Ωαγωγοί (είναι δύο σωλήνες με μήκος cm,αρχίζουν από τις ωοθήκες –ένας από κάθε μία –και καταλήγουν στη μήτρα,μέσω των ωαγωγών γίνεται η μεταφορά του ωαρίου στην μήτρα,οι ωαγωγοί είναι ο συνήθης χώρος γονιμοποίησης)

13 Το αναπ. σύστημα της γυναίκας
Οι ωοθήκες παράγουν ωάρια. Τα οιστρογόνα παράγονται επίσης στις ωοθήκες, κυρίως κατά την εφηβεία. Είναι ορμόνες, μαζί με την προγεστερόνη, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στον εμμηνορρυσιακό κύκλο.Το έμβρυο αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα.

14 Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος
Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος της γυναίκας περιλαμβάνει δύο κύριες διαδικασίες. Στην πρώτη επιτελείται η ωρίμανση και η απελευθέρωση ενός ωαρίου ικανού για γονιμοποίηση, ενώ στην δεύτερη γίνεται κατάλληλη προετοιμασία του ενδομητρίου για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος διαιρείται σε δύο φάσεις: στην παραγωγική και στην εκκριτική. Η παραγωγική φάση του κύκλου αρχίζει από την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως .Στην φάση αυτή επιτελείται η ωρίμανση ενός ωρίμου ωοθυλακίου υπό την επίδραση των γοναδοτροπινών ορμονών Στην φάση αυτή, επίσης, και υπό την επίδραση των οιστρογόνων, τα οποία παράγονται από την ωοθήκη, προετοιμάζεται το ενδομήτριο για να υποδεθεί το γονιμοποιημένο ωάριο. Η εκκριτική φάση αρχίζει αμέσως μετά και διαρκεί μέχρι την επόμενη εμμηνορρυσία. Η παραγόμενη από αυτό προγεστερόνη επιδρά στο

15 ενδομήτριο για να υποστηρίξει την εμφύτευση και την περαιτέρω ανάπτυξη του γονιμοποιημένου ωαρίου.
Κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως(περιόδου) αποπίπτει το λειτουργικό ενδομήτριο Η διάρκεια ενός φυσιολογικού εμμηνορρυσιακού κύκλου κυμαίνεται από 28 έως 30 ημέρες. Η διάρκεια της παραγωγικής φάσης δεν είναι σταθερή, σε αντίθεση με την εκκριτική φάση η οποία διαρκεί 14 ημέρες. Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, οι οποίοι ευρίσκονται σε άρρικτη συνεργασία. Διαταραχή της ισορροπίας αυτής μπορεί να προκαλέσει ποικιλία ανωμαλιών του κύκλου. Κεντρικό όργανο στην φυσιολογική λειτουργία του γεννητικού συστήματος είναι η ωοθήκη, οι λειτουργίες της οποίας ευρίσκονται υπό τον έλεγχο του νευροενδοκρινικού άξονα υποθάλαμος - υπόφυση .

16 Fsh- Θυλακιοτρόπος ορμόνη
Τα υπόλοιπα ωοθυλάκια θα γίνουν «άτρητα», δηλαδή θα εκφυλιστούν με το μηχανισμό της ατρησίας.

17 Εμμηνορυσιακός κύκλος-Περίληψη
Βασικό χαρακτηριστικό του θηλυκού αναπαραγωγικού συστήματος είναι ότι λειτουργεί με ρυθμό κυκλικής εναλλαγής. Ένα ώριμο ωάριο που μπορεί να γονιμοποιηθεί παράγεται μία φορά κάθε 28 ημέρες από τις ωοθήκες. Αντίθετα οι όρχεις παράγουν συνεχώς σπερματοζωάρια και ανδρογόνα. Εμμηνορυσιακός κύκλος - περιλαμβάνει μία κυκλική εναλλαγή των φάσεων της λειτουργίας του αναπαραγωγικού συστήματος στις γυναίκες. Ξεκινάει στην ηλικία της εφηβείας (11-13 έτος ) και ολοκληρώνεται με την εμμηνόπαυση (45-50 έτος)

18 Ανατομία γυναικείου γενετικού συστήματοςΑνάλυση


Κατέβασμα ppt "Αναπαραγωγή και Ανάπτυξη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google