Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS
1η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS Γενική ΕΞΥΠΠ Προστασία ΑΕ Δοϊράνης 181 & Φειδίου 18, Καλλιθέα Τηλ.: Φαξ:

2 Το AIDS σήμερα Η προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του AIDS αποτελεί σήμερα πρωταρχική φροντίδα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το AIDS μας αφορά όλους γιατί δεν κάνει διακρίσεις εθνικότητας, ηλικίας και φύλου. Όλοι μας βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του κινδύνου.

3 Το AIDS σήμερα Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο τέλος του 2000, 36,1 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά ζούσαν με τον HIV ή το AIDS και 21,8 εκατομμύρια είχαν ήδη πεθάνει από τη νόσο. Το 1999, σημειώθηκαν 5,3 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον HIV είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών. Γενική ΕΞΥΠΠ Προστασία ΑΕ Δοϊράνης 181 & Φειδίου 18, Καλλιθέα Τηλ.: Φαξ:

4 Τρόποι Μετάδοσης Με την χωρίς προφύλαξη, σεξουαλική επαφή.
Με την από κοινού χρήση αιχμηρών αντικειμένων (βελόνες, σύριγγες, ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες κ.λ.π.) στα οποία υπάρχει μολυσμένο από τον ιό αίμα. Από μητέρα με HIV λοίμωξη στο έμβρυο κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό ή το θηλασμό. Γενική ΕΞΥΠΠ Προστασία ΑΕ Δοϊράνης 181 & Φειδίου 18, Καλλιθέα Τηλ.: Φαξ:

5 Τρόποι Προφύλαξης Μακροχρόνια, αμοιβαία πιστή μονογαμική σχέση
Συστηματική και σωστή χρήση προφυλακτικού σε κάθε είδους σεξουαλική επαφή, σε όλη την διάρκειά της, με κάθε ερωτικό σύντροφο. Αποφυγή επαναχρησιμοποίησης συριγγών Συμβουλευτική καθοδήγηση στις γυναίκες με HIV λοίμωξη Αποφυγή θηλασμού από μητέρες με HIV λοίμωξη.

6 Δεν κινδυνεύουμε... Με οποιαδήποτε κοινωνική επαφή
Με το αγκάλιασμα ή το φιλί Με τη χειραψία Από αντικείμενα κοινής χρήσεως (ποτήρια, μαχαιροπήρουνα) Από τις τουαλέτες Από βήχα ή φτάρνισμα Από έντομα, κουνούπια, ζώα κτλ. Από την πισίνα ή τη θάλασσα

7 Μπορούμε να προστατευτούμε από τον HIV/AIDS ?
Ναι, και η προστασία από τον HIV/AIDS είναι δική μας ευθύνη. Αν γνωρίζουμε πώς με- ταδίδεται ο ιός και παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, ελαχιστοποιούμε την πιθανότητα μόλυνσης από τον HIV.

8 Υπάρχει θεραπεία για το AIDS ?
Σήμερα υπάρχουν φάρμακα ή συνδιασμός φαρμάκων που μπορούν να παρατείνουν τη ζωή και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των φορέων του HIV/AIDS. Το AIDS δεν θεραπεύεται, αλλά με τα φάρμακα μπορεί να ζήσει κάποιος για πολλά χρόνια και με καλό επίπεδο ζωής.

9 Πώς γίνεται η δίαγνωση του HIV/AIDS ιού?
Η διάγνωση του ιού δεν γίνεται με μία απλή εξέταση αίματος. Οι εξετάσεις γίνονται σε κέντρα αναφοράς για το HIV/AIDS και σε ορισμένα δημόσια νοσοκομεία, δωρεάν.

10 Πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση?
Για να ανιχνευθεί ο ιός του AIDS η εξέταση πρέπει να γίνεται σε 6-8 εβδομάδες από την τελευταία «επικίνδυνη» συμπεριφορά. Η εξέταση για τον HIV/AIDS μπορεί να δώσει έγκυρα αποτελέσματα 2 μήνες μετά από την τελευταία φορά που υπήρξε μια «επικίνδυνη» σεξουαλική συμπεριφορά.

11 Ποιά είναι τα συμπτώματα του HIV/AIDS ?
Yπάρχουν αρκετά συμπτώματα του HIV/AIDS, τα οποία όμως, μπορεί να είναι συμπτώματα και κάποιας άλλης εποχιακής ασθένειας ή λοίμωξης. Για το λόγο αυτό, ο μόνος έγκυρος τρόπος για να μάθει κάποιος άν έχει ή όχι μολυνθεί από τον HIV/AIDS είναι να κάνει εξέταση ειδική για το AIDS.

12 Υπάρχει σήμερα εμβόλιο κατά του AIDS ?
Δεν υπάρχει σήμερα εμβόλιο για την πρόληψη του HIV/AIDS. Οι προσπάθειες, όμως, των επιστημόνων συνεχίζονται και υπάρχει αισιοδοξία ότι ίσως στο μέλλον παραχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του AIDS.

13 1η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS
Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Γενική ΕΞΥΠΠ Προστασία ΑΕ Δοϊράνης 181 & Φειδίου 18, Καλλιθέα Τηλ.: Φαξ:


Κατέβασμα ppt "Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google