Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΛΥΣΣΑ - ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΛΥΣΣΑ - ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΛΥΣΣΑ - ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ
Μάθημα: Βιολογία Καθηγητής: Βλαχάτης Χαράλαμπος Μαθήτρια: Τσουκαλά Αλεξάνδρα

2 ΛΥΣΣΑ Η Λύσσα αποτελεί ένα ιογενές νόσημα του κεντρικού νευρικού συστήματος, είναι μια λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από διηθητό ιό

3 Ο ιός αυτός μεταδίδεται στον άνθρωπο και στα άλλα ζώα από δάγκωμα κι από το σάλιο ζώων που πάσχουν από λύσσα ή και με την επαφή με κάποιο σημείο του δέρματος που έχει κάποια πληγή. Ο ιός μεταναστεύει από την πύλη εισόδου του στον εγκέφαλο του θύματος. Κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης, η οποία στον άνθρωπο διαρκεί ημέρες ενώ στα άλλα ζώα ημέρες, δεν εκδηλώνονται συνήθως κλινικά συμπτώματα. Από τη στιγμή που ο ασθενής, ο οποίος έχει προσβληθεί από τον ιό της λύσσας, παρουσιάσει κλινικά συμπτώματα δεν υπάρχει περίπτωση σωτηρίας και ο θάνατος θα επέλθει μετά από λίγες ημέρες.

4 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Συμπτώματα γρίπης
Συμπτώματα γρίπης Κνησμός, ερεθισμός, πόνος στο σημείο εισόδου του ιού Μελαγχολία Σωματική κατάπτωση Φαρυγγικοί σπασμοί Διαταραχές ύπνου Δυσλειτουργία καρδιάς Διαταραχή αναπνοής Αύξηση πυρετού έως 40 °C

5 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ... Ευερεθιστότητα Φωτοφοβία Υδροφοβία Σπασμοί Σιελόρροια
Έντονη δίψα

6 ΜΕΤΑΔΟΣΗ Η μετάδοση της Λύσσας από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι εξαιρετικά σπάνια. Μετά από μια τυπική μόλυνση ανθρώπου από δάγκωμα, ή από επαφή σάλιου ζώου με τραύμα - εκδορά, ο ιός εισέρχεται στο περιφερικό νευρικό σύστημα. Ταξιδεύει στη συνέχεια κατά μήκος των νεύρων προς το κεντρικό νευρικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ο ιός δεν μπορεί να ανιχνευθεί εύκολα στο εσωτερικό της υποδοχής, και ο εμβολιασμός μπορεί να τους αναθέσει ακόμη κυτταρική ανοσία για την πρόληψη της συμπτωματικής λύσσας. Όταν ο ιός φθάνει στον εγκέφαλο, προκαλεί ραγδαία εγκεφαλίτιδα.

7 ΠΡΟΛΗΨΗ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η Πρόληψη της Λύσσας είναι πρωταρχικά η εξάλειψη της νόσου από τα ζώα φορείς. Η πρόληψη γίνεται με αντιλυσσικό εμβόλιο ζώων χορηγούμενο είτε άμεσα στο ζώο από κτηνίατρο είτε με δολώματα στη φύση.

8 ΠΡΟΛΗΨΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η θεραπεία της Λύσσας είναι πρωτογενής και δευτερογενής: Η πρωτογενής γίνεται ΑΜΕΣΩΣ μόλις δαγκώσει το ζώο άνθρωπο. Στην περίπτωση που ο δαγκωθείς άνθρωπος ασθενήσει, τα πράγματα είναι δύσκολα. Φάρμακο ιοστατικό που να σκοτώνει τον ιό της Λύσσας δεν είναι διαθέσιμο. Ο ασθενής χρειάζεται μονάδα εντατικής θεραπείας και άμεση έναρξη θεραπείας.

9 ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ Η πολιομυελίτιδα, συχνά ονομάζεται και παιδική παράλυση, είναι οξεία ιογενής μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του στόματος και των κοπράνων. Ο όρος προέρχεται από τα ελληνικά πολιός, που σημαίνει "γκρίζος", και μυελός, αναφερόμενος στο "νωτιαίο μυελό", και την κατάληξη -ίτις, η οποία υποδηλώνει φλεγμονή.

10 ΜΙΚΡΟΒΙΟ Ο ιός της πολιομυελίτιδας ανήκει στο γένος των εντεροϊών, της οικογένειας των pico-rna ιών. Υπάρχουν τρεις ορότυποι του ιού (1,2 και 3). Όλοι οι ορότυποι μπορούν να προκαλέσουν παράλυση.

11 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΗ ΜΟΛΥΝΣΗ
Κανένα σύμπτωμα, ή συμπτώματα που διαρκούν 72 ώρες ή και λιγότερο, ελαφρύς πυρετός, κεφαλαλγία, δυσφορία, πόνος στο λαιμό, εμέτους.

12 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ... ΠΡΟ-ΠΑΡΑΛΥΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Τα συμπτώματα διαρκούν 1 έως 2 εβδομάδες, μέτριος πυρετός, πονοκέφαλος, εμέτους, διάρροια, υπερβολική κόπωση, πόνος πλάτης, χεριών, ποδιών, κοιλιάς, δυσκαμψία αυχένα, τρόμος αμφοτερόπλευρα.

13 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ... ΠΑΡΑΛΥΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Πυρετός, που εμφανίζεται 5 έως 7 ημέρες πριν από άλλα συμπτώματα, πονοκέφαλος, μυαλγία, μεγάλη ευαισθησία στο άγγιγμα (ήπιο άγγιγμα μπορεί να είναι επίπονο), δυσκολία στην ούρηση, δυσκαταποσία, μυϊκοί σπασμοί, ακούσια εκροή σιέλου, αναπνευστική ανεπάρκεια, θετικό Babinski.

14 ΠΡΟΛΗΨΗ Δύο τύποι εμβολίων χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο για να καταπολεμήσουν τον ιό. και οι δύο τύποι προάγουν την ανοσία στον ιό μπλοκάροντας αποτελεσματικά τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο προστατεύοντας έτσι όχι μόνο τους εμβολιασθέντες αλλά και την ευρύτερη κοινότητα.


Κατέβασμα ppt "ΛΥΣΣΑ - ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google