Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 4ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής Τμήμα Β’3 Εργασία ερευνητικής εργασίας Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

2 Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Νοσηματα (ΣΜΝ) ή αφροδισια νοσηματα ονομάζουμε τα νοσήματα που μπορεί να μεταδοθούν μετά από σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική, στοματική). Όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, ηλικίας ή οικονομικής κατάστασης, είναι δυνατόν να μολυνθούν από ΣΜΝ

3 Έρπης Γενητικών οργάνων
Υπάρχουν δύο είδη αυτού του ιού, οι τύποι 1 και 2, που προκαλούν την ανάπτυξη διαβρώσεων-ελκών (μικρές πληγές) στην γεννητική περιοχή. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν ο φορέας του ιού δεν έχει εμφανίσει έλκη ή άλλα συμπτώματα. Η διάγνωση τίθεται πάντα από τον ιατρό και η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την μόλυνση (πρωτολοίμωξη) και τις υπότροπες.

4 Οξυτενή κονδυλώματα Ο ιός HPV-Human Papilloma Virus (Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων) προκαλεί στα γεννητικά όργανα, στο πρωκτό ή την ουρήθρα μικρές βλάβες με σχήμα ανθοκραμβοειδές (σαν μικρό κουνουπίδι), τα οποία ονομάζονται οξυτενή κονδυλώματα. Τα τελευταία έτη έχουν ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, εμβόλια για τον ιό HPV για χορήγηση σε γυναίκες ηλικίας 12 έως 26 ετών. Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι ιών HPV, ορισμένοι εκ των οποίων σχετίζονται με καρκίνους των γεννητικών οργάνων.

5 Χλαμύδια Τα χλαμύδια (Chlamydia trachomatis) αποτελούν το πιο συχνό ΣΜΝ από την κατηγορία των βακτηρίων. Τα χλαμύδια αποτελούν γενικά μια «σιωπηρή νόσο» επειδή το 75% των γυναικών και το 50% των ανδρών που έχουν μολυνθεί μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα. Τα άτομα με χλαμύδια θα πρέπει να απέχουν από ερωτικές επαφές μέχρι να θεραπευθούν, τόσο αυτά όσο και οι σύντροφοι τους, διότι διαφορετικά είναι πιθανή η επαναμόλυνση τους.     Επιπρόσθετα, αν δεν θεραπευθούν τα χλαμύδια μπορεί να αποτελέσουν αίτια στειρότητας.

6 Βλεννόρροια Η βλεννόρροια μπορεί είτε να μην εμφανίζει συμπτώματα είτε να προκαλέσει αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, εκκρίσεις (2 μέρες μετά την μόλυνση) από το πέος στους άνδρες ή τον κόλπο σε γυναίκες. Αν επεκταθεί το νόσημα αυτό στις γυναίκες μπορεί να προκληθεί φλεγμονώδης νόσο της πυέλου και στειρότητα.

7 Σύφιλη Το αίτιο της σύφιλης είναι η ωχρά σπειροχαίτη, ένα μικρόβιο νηματοειδές με σπείρες. Αν δεν τεθεί η διάγνωση και δεν χορηγηθεί θεραπεία τότε δια μέσω του λεμφικού συστήματος διασπείρεται στον οργανισμό και το νόσημα εξελίσσεται στο δευτερογόνο στάδιο. Η σύφιλη χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στη καρδιά, τα αγγεία τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και αλλού.

8 AIDS Ο ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV-Human Immunodeficiency Virus) είναι  ένας ιός που χρησιμοποιεί τον γενετικό μηχανισμό των Τ- λεμφοκυττάρων του οργανισμού για να αναπαραχθεί και να προκαλέσει το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS). Ο φορέας του ιού-HIV διανύει κάποια χρονική περίοδο, (η οποία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο) κατά την οποία δεν εμφανίζει τα συμπτώματα της ασθένειας του AIDS. Ο ιός αυτός μέσω της προσβολής του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί την εμφάνιση πυρετού, διάρροιας, απώλειας βάρους, διαφόρων λοιμώξεων και μπορεί να είναι θανατηφόρος. Στις μέρες μας, είναι πλέον διαθέσιμες διάφορες θεραπείες για την αντιμετώπιση του ιού του AIDS με συνδυασμούς φαρμάκων που μπορούν να παρατείνουν τη ζωή για πολλά χρόνια και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των πασχόντων.

9 Εξετάσεις για ΣΜΝ Η αλήθεια είναι ότι τα αφροδίσια νοσήματα δεν εκδηλώνονται πάντα με κάποια σημάδια ή συμπτώματα στους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από αυτά. Πολλοί θεωρούν εσφαλμένα ότι ο ετήσιος προληπτικός ιατρικός έλεγχος (check-up) συμπεριλαμβάνει και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα Εάν κάνετε σεξ χωρίς προφυλάξεις, έχετε νέο σύντροφο (ή περισσότερους από έναν συντρόφους), ή για κάποιο λόγο ανησυχείτε ότι έχετε εκτεθεί σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, μιλήστε με έναν Δερματολόγο- Αφροδισιολόγο

10 Συμπεράσματα Η μόνη αποτελεσματική μέθοδος προστασίας από τα ΣΜΝ θα μπορούσε να είναι η πλήρης αποχή από στοματική, πρωκτική, κολπική ερωτική επαφή ή η μονογαμική σχέση με σύντροφο που δεν έχει μολυνθεί. Δυστυχώς, επειδή κατά την ερωτική επαφή τα προφυλακτικά καλύπτουν μόνο συγκεκριμένα ανατομικά μέρη, δεν είναι δυνατόν να προσφέρουν πλήρη προστασία από ΣΜΝ όπως ο έρπητας, τα κονδυλώματα, η σύφιλη, κ.α. Επιπλέον, ενώ τα αντισυλληπτικά μπορεί να προστατεύουν από μία ανεπιθύμητη κύηση, δυστυχώς στη περίπτωση των ΣΜΝ δεν προσφέρουν καμία προστασία.

11 Ηπατίτιδα C 1. Μετάδοση Περισσότεροι από 80% των ενεργών ή πρώην χρηστών ενδοφλεβίων ουσιών έχουν προσβληθεί από ηπατίτιδα C. Μολυσμένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τατουάζ, τρυπήματα διαφόρων σημείων του σώματος, περιποίηση νυχιών. Κοινή χρήση αντικειμένων ατομικής περιποίησης (οδοντόβουρτσες, νυχοκόπτες, χτένες κλπ) που πιθανόν να έχουν αίμα. Σεξουαλική μετάδοση. Η πιθανότητα αυξάνεται σημαντικά σε άτομα με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους ή ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

12 Επίσης οι σεξουαλικές πράξεις που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία και η ερωτική πράξη κατά την εμμηνορρυσία αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης. Μετάδοση από μητέρα σε παιδί (κάθετη μετάδοση). Παρατηρείται σε συχνότητα 2-7%. Αυξάνεται όμως (20%) όταν συνυπάρχει ιός AIDS. Μετάγγιση αίματος ή παραγώγων του (πριν το 1991). Τα άτομα που μεταγγίσθηκαν πριν το θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή μόλυνση από τον ιό. Ποσοστό 30-40% των ασθενών με ηπατίτιδα C δεν έχουν εμφανή έκθεση σε παράγοντα κινδύνου.

13 2. Εξέλιξη Το χρονικό διάστημα από την στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων είναι 30-90ημέρες. Η νόσος μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Ποσοστό 65-85% των ασθενών που προσβάλλονται δεν κατορθώνουν να αποβάλλουν τον ιό και αναπτύσσουν χρόνια ηπατίτιδα C. Όταν συνυπάρχουν ηπατίτιδα Β ή AIDS επιταχύνεται η εξέλιξη της χρόνιας ηπατίτιδας C σε κίρρωση. Η κίρρωση αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος. Η ηπατίτιδα C σπάνια προκαλεί συμπτώματα και γι’αυτό λέγεται και «σιωπηλή νόσος». Όταν αυτά υπάρχουν είναι ανορεξία, καταβολή, κατάθλιψη, κοιλιακό άλγος, τάση για έμετο ή έμετοι, αρθραλγίες και ίκτερος.

14 Καρδιαγγειακά νοσήματα
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν σήμερα την πρώτη αιτία απώλειας ζωής στις αναπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν μια μακροχρόνια υποκλινική πορεία χωρίς συμπτώματα έως ότου εκδηλωθούν κλινικά. Άτομα με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα είναι επιρρεπή στο να εκδηλώσουν κάποια στιγμή ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο. Οι παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων χωρίζονται σε μη τροποποιήσιμους, δηλαδή παράγοντες στους οποίους δεν μπορεί το άτομο και ο ιατρός να παρέμβουν και σε τροποποιήσιμους.

15 Οι σημαντικότεροι και πλέον τεκμηριωμένοι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα είναι οι ακόλουθοι: 1. Το κάπνισμα. Η διακοπή του καπνίσματος ελαττώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων τουλάχιστον στο μισό, ενώ σε άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου το μέτρο αυτό επιφέρει την πλέον εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη επανεμφάνισης καρδιακού επεισοδίου. 2. Η παχυσαρκία. . Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον επιδημία στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Η συσχέτιση του αυξημένου δείκτη μάζας σώματος σχετίζεται γραμμικά με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων. 3. Η καθιστική ζωή. Η σωματική δραστηριότητα και η τακτική αερόβια άσκηση έχει φανεί ότι προστατεύουν αποτελεσματικά έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

16 4. Η δυσλιπιδαιμία. Τα αυξημένα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, και ιδιαίτερα της LDL («κακή» χοληστερόλη) σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση καρδιαγγειακών επιπλοκών. 5. Αρτηριακή υπέρταση. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί μείζονα παράγοντα για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και αρρυθμιών, όπως η κολπική μαρμαρυγή. Η 6. Σακχαρώδης διαβήτης. Η εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη (αυξημένο σάκχαρο αίματος) σχετίζεται με βλάβες των μικρού και μεσαίου μεγέθους αρτηριών του οργανισμού (μικροαγγειοπάθεια και μακροαγγειοπάθεια αντίστοιχα).

17 Αυτοάνοσα νοσήματα Τα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται όταν για κάποιο άγνωστο λόγο το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον του οργανισμού. Η αιτία της εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων νόσου είναι άγνωστη . Υπάρχουν ωστόσο πολλές θεωρίες που έχουν μελετηθεί ενδελεχώς: Βακτήρια ή ιοί Φάρμακα Χημικές ερεθιστικές ουσίες Περιβαλλοντικοί ερεθισμοί Τα περισσότερα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν κάποια κοινά συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν την κόπωση , πυρετό και γενική κακουχία (αίσθημα αδιαθεσίας ) .

18 Γονόρροια-Βλεννόρροια
Όταν έρθουν οι γυναίκες σε επαφή με έναν άντρα φορέα έχουν 50% πιθανότητες να κολλήσουν ενώ οι άντρες αντίστοιχα όταν έρθουν σε επαφή με γυναίκα φορέα μόλις 20%. Μερικά άτομα επειδή είναι συμπτωματικά μπορεί να αγνοούν παντελώς το γεγονός ότι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια και επομένως να μην αναζητούν θεραπεία. Τα συμπτώματα στους άντρες περιλαμβάνουν πόνο και τσούξιμο κατά την ούρηση, πυώδεις εκκρίσεις από την ουρήθρα ερεθισμός ή κοκκίνισμα στο άνοιγμα της ουρήθρας, ευαισθησία ή πρήξιμο στους όρχεις και πονόλαιμο. Στις γυναίκες τα συμπτώματα είναι περισσότερο αόριστα και αναγνωρίζονται συχνά ως συμπτώματα άλλου είδους μόλυνσης και συγκεκριμένα κολπικές εκκρίσεις, κάψιμο και πόνο κατά την ούρηση, συχνοουρία, πονόλαιμο και πυρετό.

19 Διάγνωση και Εξέλιξη Η διάγνωση της ασθένειας πραγματοποιείται με τη μέθοδο της καλλιέργειας και παρέχει μια πρώτη διάγνωση συχνά εντός 24 ωρών και μια οριστική εντός 72 ωρών. Στις γυναίκες οι επιπλοκές μπορεί να είναι σαλπιγγίτιδα που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σύλληψης, στειρότητα, επώδυνη συνουσία ενώ οι έγκυες γυναίκες μπορεί να μεταδώσουν την ασθένεια στο έμβρυο. Στους άνδρες οι επιπλοκές μπορεί να είναι τραυματισμός ή στένωση της ουρήθρας, συγκέντρωση πύου στην ουρήθρα, προβλήματα στην ούρηση καθώς και νεφρική ανεπάρκεια.

20 Μέτρα πρόληψης ΣΜΝ α) Αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα ή ελάτωση των συντρόφων Η εμπλοκή των ατόμων σε μακροχρόνιες, αμφότερα μονογαμικές σχέσεις αποτελεί σαφώς το ιδεώδες σενάριο για την πρόληψη των ΣΜΝ. β) Εμβολιασμός Για το ιό HPV κυκλοφορούν δύο εμβόλια που συνιστώνται σε κορίτσια 9-26 ετών πριν την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Ο εμβολιασμός έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β συνιστάται σε όλα τα άτομα που διερευνώνται για ΣΜΝ, εφόσον είναι ανεμβολίαστα γ) Προφυλακτικά Τα προφυλακτικά latex είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού του AIDS.

21 Η συστηματική και σωστή χρήση προφυλακτικού φαίνεται ότι μειώνει κατά περίπου 70% τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού HPV και των νοσημάτων που σχετίζονται με αυτό (κονδυλώματα, καρκίνος τραχήλου μήτρας). Άτομα με αλλεργία στο latex μπορούν να χρησιμοποιούν προφυλακτικά πολυουρεθάνης. δ) Γυναικείο προφυλακτικό Προσφέρει ικανοποιητική αντισυλληπτική προστασία και μερική προστασία από τον ιό HIV και ΣΜΝ. ε) Κολπικά διαφράγματα (σπιράλ) Δεν παρέχουν επαρκή προστασία έναντι των ΣΜΝ χωρίς συνοδευτικά μέτρα προστασίας. Ενέχονται στην πρόκληση υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων.

22 στ) Κολπικά μικροβιοκτόνα και σπερματοκτόνα
Δεν έχουν αποτελέσματα στην πρόληψη μετάδοσης του ιού HIV και ΣΜΝ. Κολπικές πλύσεις με αντισηπτικά διαλύματα μετά από ύποπτη επαφή δεν παρέχουν προστασία. ζ) Περιτομή Μελέτες έδειξαν ότι η εκτέλεση περιτομής μπορεί να μειώσει κατά 50%-60% τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού HIV σε χώρες της Αφρικής. η) Έλεγχος και συμβουλευτική συντρόφων Είναι σημαντικό κάθε προσβεβλημένο άτομο με ΣΜΝ να ενημερώνει τους σεξουαλικούς συντρόφους που πιθανόν να έχουν εκτεθεί ώστε να ελέγχονται και να θεραπεύονται.

23 Τρόποι αντιμετώπισης 1. AIDS
Δυστυχώς δεν έχει ακόμη παρασκευαστεί εμβόλιο και δεν υπάρχει θεραπεία αποτελεσματική για τη νόσο. Ακόμα, η επιβίωση των ασθενών με AIDS, με τη χρήση φαρμάκων όπως το ΑΖΤ, έχει παραταθεί και έχει καλυτερεύσει η ποιότητα της ζωής τους.

24 2. Ηπατίτιδα Γ’ Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο για την ηπατίτιδα C. Ωστόσο, με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, περιορίζεται η βλάβη στο συκώτι. Μερικοί φορείς ενδέχεται να θεραπευτούν από τον ιό, παρότι δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς δρα ενάντια στον ιό το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών που αποθεραπεύονται. Στην οξεία ηπατίτιδα C συνιστάται η όσο το δυνατόν γρηγορότερη θεραπεία για την αποφυγή μετάπτωσης σε χρόνια ηπατίτιδα. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι δεν θα αργήσει η αποτελεσματική θεραπεία για την ηπατίτιδα C.

25 Διαβήτης Η σωστή διατροφή είναι ένα από τα κύρια όπλα μας στην αντιμετώπιση του διαβήτη (ποτέ όμως μόνη της). Εκτός από τη σωστή διατροφή, ο διαβητικός ασθενής θα πρέπει να πάρει και κάποια φάρμακα. Η μεταμόσχευση παγκρέατος σε ένα βαθμό προσφέρει αυτή τη λύση. Μια νεότερη προσέγγιση είναι η μεταμόσχευση μόνο των νησιδίων του παγκρέατος ή και μεταμόσχευση μόνο ινσουλινοεκκριτικών κυττάρων

26 Η πρόνοια του κράτους Οι σκοποί του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι:
Η προστασία και η προαγωγή της Δημόσιας Υγείας μέσω της ενημέρωσης του κοινού και τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη της μετάδοσης νοσημάτων. Η επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων μέσω των συστημάτων επιτήρησης και του εργαστηριακού συστήματος επιτήρησης και την παρέμβαση στους χώρους υγείας. Την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων με σκοπό τη συλλογή, αξιολόγηση και διασπορά επιστημονικών δεδομένων. Την παροχή επιστημονικής υποστήριξης με τη δημοσίευση κατευθυντήριων οδηγιών συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης επαγγελματιών.

27 Τη λειτουργία Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων σε Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.
Την αντιμετώπιση εκτάκτων κινδύνων Δημόσιας Υγείας. Την υποστήριξη ειδικών πληθυσμιακών ομάδων (μετακινούμενων πληθυσμών & Trafficking). Την επίβλεψη για την εξασφάλιση υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος. Την υλοποίηση του Χάρτη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

28

29 Επίσης βλέπουμε πώς περίπου 3 στους 4 νέους δεν έχουν γνωρίσει κάποιον που να υπέφερε από ένα ΣΜΝ και αυτό δείχνει την αναγκη της πληροφόρησης αυτού του μεγάλου ποσοστού από το κράτος. Αρχικά, φαίνεται πως οι νέοι είναι σωστά κατατοπισμένοι σχετικά με τα πιο συχνά εμφανιζόμενα ΣΜΝ, καθώς αυτά είναι το AIDS, τα χλαμύδια, η γονόρροια, ο γενητικός έρπης, η σύφιλη και τα κονδυλώματα όπως απαντούν και οι μαθητές.

30 Παρατηρούμε στις απαντήσεις των ερωτηθέντων ότι η πληροφόρηση του κράτους δεν είναι αρκετή σύμφωνα με 4 στους 5 μαθητές, αλλά και ότι το κράτος δίνει πολύ λίγη σημασία στην πληροφόρηση μέσα από το σχολείο με κάποια ειδικά μαθήματα.

31 Επιπλέον, βλέπουμε πώς οι νέοι εκτός από την προφύλαξη δεν γνωρίζουν άλλους τρόπους προληψης και δίνουν μεγάλη σημασία στην ολοκληρωμένη ενημέρωση η οποία για αυτούς είναι η δεύτερη πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης μετά την προφύλαξη.

32 Τέλος, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι νέοι είναι ενήμεροι για την σημαντικότητα των ΣΜΝ καθώς το 95% των ερωτηθέντων γνώριζε την αναγκαιότητα των προληπτικών εξετάσεων, αλλά και από το τελευταίο διάγραμμα όπου πολλοί νέοι απαντούν ότι θα αντιμετώπιζαν την μολυνσή τους με πανικό ή ακόμα και με αυτοκτονία.


Κατέβασμα ppt "Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google