Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

By: Δάφνη Μιχαλούδη & Χριστίνα Γκίνη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "By: Δάφνη Μιχαλούδη & Χριστίνα Γκίνη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 By: Δάφνη Μιχαλούδη & Χριστίνα Γκίνη
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα Αντισυλληπτικές Μέθοδοι & Γόνιμες Μέρες By: Δάφνη Μιχαλούδη & Χριστίνα Γκίνη

2 ΣΜΝ* Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της ανθρώπινης σεξουαλικής συμπεριφοράς. Ενώ στο παρελθόν αυτές οι ασθένειες συνήθως αναφέρονταν ως σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή αφροδίσια νοσήματα, τα τελευταία χρόνια ο όρος σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις προτιμάται, καθώς έχει ένα ευρύτερο φάσμα εννοιών: ένα άτομο μπορεί να μο- λυνθεί και μπορεί να μολύνει άλλους δυνητικά, χωρίς να έχει μια ασθένεια. Μερικά ΣΜΝ μπορούν να μεταδίδο- νται και μέσω της χρήσης βελονών μετά τη χρήση τους από ένα μολυ- σμένο άτομο, καθώς και μέσω της  γέννας ή του θηλασμού. Οι σεξουα- λικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις είναι γνωστές εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

3 ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ Η γονόρροια είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από το μικρόβιο του γονόκοκκου neisserria gonorrheae, το οποίο ζει σε υγρές και ζεστές περιοχές του σώματος. Τα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται μέσα σε διάστη- μα από 2 έως 21 ημέρες μετά τη σεξουα- λική επαφή. Η γονόρροια θεραπεύεται με αντιβιοτικά. Όπως όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, προλαμβάνονται με την ασφαλή σεξουαλική επαφή.  Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται στις γυναίκες, μολονότι κατά περίπτωση μπορεί μην εκδηλωθούν, είναι: κιτρινωπή ή πρασινωπή έκκριση από τον κόλπο φαγούρα ή πόνος κατά την ούρηση πόνος κατά την περίοδο πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς πόνος κατά τη διάρκεια της συνουσίας πόνος στις αρθρώσεις. Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται στους άνδρες είναι: γαλακτώδης έκκριση από το πέος φαγούρα ή πόνος κατά την ούρηση.

4 ΣΥΦΙΛΗ Πρόκειται για σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται στο βακτηρίδιο Treponema pallidum και για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να βρίσκεται σε λανθάνουσα φάση. Μεταδίδεται αποκλειστικά με την σεξουαλική επαφή (επίκτητη σύφιλη), και από την πάσχουσα μη- τέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Η νό- σος διέρχεται από 3 στάδια. Η αποτελεσματική θεραπεία της σύφιλης περιλαμβάνει τη χρήση αντιβιοτικών. Πρωτογενής σύφιλη Εμφανίζονται ανώδυνες ελκωτικές βλάβες (συφιλιδικά έλκη) στην περιοχή ενοφθαλμισμού των βακτηριδίων, εντός 2-3 εβδομάδων από τη στιγμή της μόλυνσης. Μπορεί να μην αντιληφθεί ο ασθενής τα έλκη ή κάποιο άλλο σύμπτωμα, ιδιαίτερα αν οι ελκωτικές βλάβες βρίσκονται μέσα στο ορθό ή τον τράχηλο της μήτρας. Ακόμα και χωρίς θεραπεία η νόσος υποχωρεί στο 75% των περιπτώσεων και τα έλκη επουλώνονται εντός 4-6 εβδομάδων.

5 Δευτερογενής σύφιλη Το στάδιο αυτό αρχίζει περίπου 6 εβδομάδες μετά την εμφάνιση του έλκους. Ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης με συνοδό ηπατοσπληνομεγαλία , και γενικευμένη λεμφαδενοπάθεια (διόγκωση των λεμφαδένων). Οι βλάβες αναπτύσσονται με αργό ρυθμό και επιμένουν για εβδομάδες ή μήνες. Συνοδεύονται από κνησμό και άλγος μικρής έντασης, ενώ μπορεί και να απουσιάζουν τελείως. Στους περισσότερους ασθενείς οι βλάβες παρουσιάζονται στις παλάμες και τα πέλματα. Επίσης εμφανίζεται πολύμορφο εξάνθημα στον κορμό, καθώς και πλατέα κονδυλώματα στους βλεννογόνους, ιδίως στη περιγεννητική περιοχή και το στόμα που είναι εξαιρετικά μεταδοτικά του τρεπονήματος. Εμφανίζεται αλωπεκία (κατά τόπους) στα γένια, το τριχωτό της κεφαλής και τις βλεφαρίδες.  Περίπου το 33% όσων δεν αντιμετώπισαν θεραπευτικά το πρώτο στάδιο της νόσου θα αναπτύξουν δευτερογενή σύφιλη . Τα συμπτώματα του δεύτερου σταδίου συχνά αποδράμουν άνευ θεραπείας και τα βακτηρίδια μεταπίπτουν ξανά σε λανθάνουσα κατάσταση. Λανθάνουσα σύφιλη Η πρώιμη λανθάνουσα περίοδος αρχίζει ένα χρόνο ή και νωρίτερα μετά την έναρξη της πρωτογόνου σύφιλης. Η όψιμη λανθάνουσα περίοδος διαρκεί περισσότερο από 4 χρόνια. Συνήθως το 25% των ασθενών που δεν έλαβαν αγωγή κατά το δεύτερο στάδιο της νόσου εμφανίζει υποτροπή κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της λανθάνουσας σύφιλης

6 Τριτογενής σύφιλη Αποτελεί το τελικό στάδιο της νόσου. Η νόσος μπορεί να προσβάλλει το καρδιοαγγειακό σύστημα, το κεντρικό νευρικό, και να οδηγήσει στην εμφάνιση κοκκιωμάτων σε διάφορα όργανα του ανθρώπου. Το σύνολο των περιστατικών  πρώιμης σύφιλης που πληρούν τον ορισμό κρούσματος και δηλώθηκαν προς το γραφείο HIV Λοίμωξης & ΣΜΝ με ατομικά δελτία δήλωσης ανέρχεται για το 2010 σε 241 περιστατικά.

7 ΧΛΑΜΥΔΙΑ Τα χλαμύδια είναι μια συχνή, σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, που οφείλεται στους μικροοργανισμούς chlamydia trachromatis. Είναι γνωστά σαν «σιωπηρή» νόσος, επειδή τα 1/2 των γυναικών και περίπου οι μισοί άνδρες, που έχουν προς- βληθεί, δεν αναφέρουν κανένα σύμπτωμα. Αν όμως υπάρξουν συμπτώματα, εμφανίζονται 1-3 εβδομάδες, μετά την πιθανή επαφή με το μικρόβιο. Συμπτώματα γυναικών: Κολπικές εκκρίσεις ασυνήθιστες Αίσθημα πόνου ή καψίματος στην ουρήθρα Λίγες σταγόνες αίμα εκτός περιόδου Πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή στη μέση, ναυτία ή και πυρετό. Συμπτώματα ανδρών: Αίσθημα επώδυνου καψίματος στην ουρήθρα Γαλακτώδες άσπρο ή κίτρινο υγρό από το πέος Πόνος ή διόγκωση των όρχεων Ερυθρότητα και πρήξιμο γύρο από το πέος.

8 ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ Ο ανθρώπινος ιός των θηλωμάτων (human papilloma virus, HPV) είναι ένα από τα συχνότερα αίτια σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης. Υπάρχουν πολλοί τύποι του ιού. Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα χαμηλής νοσηρότητας, με τοπική επέκταση και εξόγκωση αυτών. Στα αρχικά στάδια προκαλούν κνησμό μόνο. Αυτά, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μεγαλώνουν σαν όγκοι, σε σχήμα ανθοκράμβης και όταν επεκταθούν μπορούν να αποφράξουν την είσοδο του κόλπου. Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον HPV δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

9 ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΡΠΗΣ Ο γεννητικός έρπης είναι μια μολυσματική και υποτροπιάζουσα ασθένεια, που προκαλείται κυρίως από τον ιό Herpes Virus I που είναι υπεύθυνος για τον επιχείλιο έρπητα. Ο ιός μεταδίδεται κατά τη σεξουαλική επαφή, όταν είναι ενεργός, και προκαλεί φουσκάλες στην επιδερμίδα των γεννητικών οργάνων του παρτενέρ που έχει προσβληθεί. Οι γυναίκες προσβάλλονται περισσότερο από τους άνδρες, γιατί η περιοχή των γεννητικών τους οργάνων είναι πιο θερμή και πιο υγρή. Ο έρπης μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία. Αν ένας από τους δύο παρτενέρ έχει μια φουσκάλα, οι πιθανότητες να κολλήσει και ο άλλος αγγίζουν το 90%. Το νόσημα αυτό δεν θεραπεύεται. Αν ο ιός εισχωρή- σει στο σώμα, εγκαθίσταται για τα καλά. Το μόνο που κάνουν τα φάρμακα είναι να μετριάζουν τα συμπτώματα και να ανα- κουφίζουν τον ασθενή, χωρίς όμως να τον θεραπεύουν

10 Στα πρώτα στάδια, όταν φουντώνουν οι φουσκάλες, προκαλεί αφόρητους πόνους και πολύ κακή διάθεση. Ο άρρωστος παθαίνει κατάθλιψη και άγχος, επειδή πονά σε όλο του το σώ- μα, αλλά και γιατί ανησυχεί μήπως έχει κολλήσει τη νόσο σε κάποιο άλλο άτομο. Τα συμπτώματα εμφανίζονται τρεις με είκοσι ημέρες μετά τη σεξου- αλική επαφή. Περιλαμβάνουν κνησμό, τσούξιμο και πόνο στην επιφάνεια του δέρματος που έχει προσβάλει ο ιός.

11 AIDS Η λοίμωξη με τον Ιό Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (Human Immunodeficiency Virus Infection) και το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) είναι μια νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας  (HIV). Η νόσος παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη λειτουργία του, κάνοντας τα άτομα με AIDS περισσότερο πιθα- νά να αποκτήσουν λοιμώξεις, όπως ευκαιριακές λοιμώξεις και όγκους που συνήθως δεν προς- βάλουν τα άτομα με λειτουργικά ανοσοποιητικά συστήματα. Αυτή η ευπάθεια χειροτερεύει με την εξέλιξη της νόσου. Ο HIV μεταδίδεται πρωταρχικά με τη σεξουαλική επαφή, τις μολυσμένες υποδερμικές βελόνες, και από τη μητέρα στο παιδί κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τον θηλασμό. Ορισμένα σωματικά υγρά όπως το σάλιο, τα δάκρυα, τα ούρα και ο ιδρώτας δεν μεταδίδουν τον HIV εκτός εάν περιέχουν μικροποσότητες αίματος.

12 Δεν υπάρχει θεραπεία ίασης ή προληπτικό εμβόλιο
Δεν υπάρχει θεραπεία ίασης ή προληπτικό εμβόλιο. Παρόλα αυτά η αντιρετροϊκή θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να οδηγήσει σε ένα προσδόκιμο ζωής κοντά στο φυσιολογικό. Παρότι η θεραπεία αυτή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και επιπλοκών από τη νόσο, τα φάρμακα αυτά είναι υψηλού κόστους και σχετίζονται με παρενέργειες οφειλόμενες αποκλειστικά σε αυτά.

13 ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ Η μυκητίαση προκαλείται από ένα αβλαβές τύπο μύκητα που ζει στην ανθρώπινη επιδερμίδα, το στόμα, το έ- ντερο και τον κόλπο. Μερικές φορές ο μύκητας αυτός παρεκτρέπεται και ανα- πτύσσεται περισσότερο από όσο πρέ- πει. Όταν συμβεί αυτό προκαλεί ενο- χλήσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ανδρών και γυναικών. Η αγωγή είναι άμεση. Συμπτώματα τους άντρες: · Φαγούρα, κάψιμο και ενόχληση κάτω από την πόσθη ή το άκρο του πέους · Ερυθρότητα ή κόκκινες κηλίδες κάτω από την πόσθη ή το άκρο του πέους · Προβλήματα κατά το τράβηγμα της πόσθης · Έκκριση παχύρρευστου υγρού από την πόσθη · Δυσφορία κατά την ούρηση Συμπτώματα στις γυναίκες: · Έκκριση παχύρρευστου υγρού από τον κόλπο με οσμή μούχλας · Φαγούρα, ξηρότητα και ερυθρότητα γύρω από τον κόλπο, το αιδοίο ή τον πρωκτό · Πρήξιμο στο αιδοίο · Πόνος κατά την ερωτική επαφή και την ούρηση

14 ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΟΣΗ Η τριχομονάδοση είναι μια μόλυνση που προκαλείται από ένα παράσιτο το οποίο ζει στον κόλπο των γυναικών και την ουρήθρα των αντρών. Γύρω στο 50% των αντρών και των γυναικών δε θα παρουσιάσει συμπτώματα. Συνήθως τα πρώτα σημάδια της μόλυνσης κάνουν την εμφάνισή τους έναν μήνα μετά την επαφή. Για να καταπολεμηθεί το παράσιτο και η μόλυνση χορηγούνται αντιβιοτικά. Τα κύρια συμπτώματα είναι: · Έκκριση λεπτού στρώματος υγρού από τον κόλπο, κίτρινου ή πράσινου χρώματος, αφρώδους και/ή με οσμή ψαριού. · Φαγούρα ή ξηρότητα στον κόλπο . Πόνο κατά την ούρηση · Οι άντρες συνήθως εμφανίζουν μη φυσιολογική έκκριση υγρού ή ξηρότητα στο πέος

15 ΦΘΕΙΡΙΑΣΗ Οι ψείρες του εφηβαίου μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή κυρίως. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι μόλυνσης όπως επαφή με μολυσμένα κλινοσκεπάσματα και ρούχα. Κολλούν τον εαυτό τους και τα αυγά στις τρίχες του εφηβαίου. Το κύριο σύμπτωμα είναι έντονη φαγούρα στα γεννητικά όργανα που αρχίζει συνήθως πέντε ημέρες μετά την μόλυνση. Η φαγούρα συνήθως δεν σταματά παρά μόνον μετά την θεραπεία. Η αντιμετώπιση γίνεται με ξύρισμα των τριχών του εφηβαίου και πλύσεις με αντιφθειρικά φάρμακα.

16 ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ Αντισύλληψη είναι η χρήση μίας ή περισσοτέρων πρακτικών, συσκευών ή φαρμάκων με σκοπό την πρόληψη ή τη μείωση της πιθανότητας εγκυμοσύνης και την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ο όρος αντισύλληψη μπορεί να αναφέρεται ειδικά στους μηχανισμούς που στοχεύουν στην μείωση της πιθανότητας γονιμοποίησης ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο.

17 ΑΝΔΡΙΚΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ Το αντρικό προφυλακτικό  είναι 98% αποτελεσματικό  όταν χρησιμοποιείται σωστά.  Κάποιες φορές όμως μπορεί  να γλιστρήσει ή να σκιστεί εάν  χρησιμοποιηθεί λανθασμένα. Δεν εμφανίζει παρενέργειες Χρησιμοποιείται μόνο όταν θελήσετε να κάνετε έρωτα Προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συμπεριλαμβανομένων του ιού HIV/AIDS και του καρκίνου του τραχήλου Εύκολα διαθέσιμο Διατίθεται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη για να εξυπηρετεί τον καθένα

18 ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ
Το γυναικείο προφυλακτικό  είναι 95% αποτελεσματικό.  Κάποιες φορές όμως μπορεί  να γλιστρήσει ή να σκιστεί  εάν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα. Δεν εμφανίζει παρενέργειες Χρησιμοποιείται μόνο όταν θελήσετε να κάνετε έρωτα Προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συμπεριλαμβανομένων του ιού HIV/AIDS και του καρκίνου του τραχήλου Μπορεί να φορεθεί οποιαδήποτε στιγμή πριν το σεξ

19 ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ Τα αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν μία ορμόνη είναι 99% αποτελεσματικά. Τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια – τα οποία περιέχουν δύο ορμόνες – είναι 99%+  αποτελεσματικά. Σημεία Υπεροχής Μερικές φορές κάνει την περίοδο της γυναίκας πιο ελαφράς μορφής, πιο σύντομη και με λιγότερο πόνο. Βελτιώνουν συμπτώματα προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου/ υπερέντασης/ ακμής. Προστατεύουν από τον καρκίνο ωοθηκών και ενδομητρίου καθώς και μερικών πυελικών φλεγμονών. Είναι ανεξάρτητο από την ερωτική πράξη. Μικραίνουν τον κίνδυνο ενδομητρίωσης, πολυκυστικών ωοθηκών και καλοήθων νεοπλασιών του μαστού.

20 Πιθανά μειονεκτήματα Σε μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί ναυτία, τάση στους μαστούς, αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους, πονοκέφαλος και αλλαγές στην διάθεση. Σε αυτή την περίπτωση η χρήση άλλου τύπου αντισυλληπτικού χαπιού θα βοηθήσει. Μπορεί να προκληθεί αύξηση της πίεσης του αίματος. Δεν προστατεύουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συμπεριλαμβανομένων του ιού HIV/AIDS. Πρέπει να χορηγούνται κάθε μέρα ή την 21η από τις 28 μέρες του κύκλου της γυναίκας. Η αντισυλληπτική δράση μπορεί να μειωθεί κατά τη διάρκεια ασθένειας ή όταν χορηγούνται αντιβιοτικά. Συνιστάται άλλη μέθοδος αντισύλληψης κατά την διάρκεια της γαλουχίας.

21 ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΑ
Τα σπιράλ είναι 99%+  αποτελεσματικά. Σημεία Υπεροχής Είναι ανεξάρτητο από την ερωτική πράξη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος αντισύλληψης κατά την διάρκεια της γαλουχίας. Όταν τα σπειράματα αφαιρούνται τα επίπεδα γονιμότητας επανέρχονται στα φυσιολογικά. Μεγάλη αντισυλληπτική δράση – 3 με  5 έτη. Πιθανά μειονεκτήματα Ο κύκλος της γυναίκας μπορεί να αλλάξει, η αιμορραγία  δεν είναι ομαλή. Πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν: πονοκεφάλους, τάση στους μαστούς, αύξηση βάρους, πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα και πρήξιμο. Σπανίως μπορεί να προκληθεί φλεγμονή ή διάτρηση της μήτρας. Χρειάζεται μια μικρή διαδικασία για να τοποθετηθούν αλλά και να αφαιρεθούν. Περιστασιακά μπορεί να είναι δύσκολη η αφαίρεσή τους. Κάποιες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν κατάθλιψη ή αλλαγές στην διάθεσή τους. Δεν προστατεύουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συμπεριλαμβανομένων του ιού HIV/AIDS.

22 ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΕΝΘΕΜΑΤΑ
Πιθανά μειονεκτήματα Ο κύκλος της γυναίκας μπορεί να αλλάξει, η αιμορραγία  δεν είναι ομαλή. Πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν: πονοκεφάλους, τάση στους μαστούς, αύξηση βάρους, αλλαγές στην διάθεση, πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα και πρήξιμο. Οι παρενέργειες είναι πιθανό να διαρκέσουν για όλη τη διάρκεια χρήσης του ενθέματος (8-12 εβδομάδες). Συχνά τα επίπεδα γονιμότητας επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα μετά από την πάροδο ενός έτους από την διακοπή της χρήσης του ενθέματος. Δεν προστατεύουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συμπεριλαμβανομένων του ιού HIV/AIDS. Τα αντισυλληπτικά ενθέματα είναι 99%+ αποτελεσματικά. Σημεία Υπεροχής Είναι ανεξάρτητο από την ερωτική πράξη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος αντισύλληψης κατά την διάρκεια της γαλουχίας. Προσφέρει προστασία από πυελικές φλεγμονές και μπορεί να προσφέρει προστασία από τον καρκίνο της μήτρας. Προσφέρει αντισυλληπτική δράση για 8-12 εβδομάδες. Μπορεί να μειώσει τους δυνατούς πόνους της περιόδου και να βοηθήσει με τα συμπτώματα προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.

23 ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΑ, ΚΑΛΥΠΤΡΕΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΚΑΙ ΣΠΟΓΓΟΙ
Τα διαφράγματα και οι  καλύπτρες τραχήλου είναι  92% - 96% αποτελεσματικά. Οι σπόγγοι είναι 89 – 91%  αποτελεσματικοί (Δεν είναι  ακόμα διαθέσιμοι στην Ευρώπη). Σημεία Υπεροχής  Το χρησιμοποιείτε μόνο όταν θελήσετε να κάνετε έρωτα. Μπορούν να φορεθούν οποιαδήποτε στιγμή σας βολεύει πριν την ερωτική πράξη. Τα διαφράγματα και οι καλύπτρες τραχήλου μπορεί να προσφέρουν προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ενώ οι σπόγγοι όχι.  Πιθανά μειονεκτήματα Κάποιες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα κυστίτιδας. Μπορεί να σας πάρει καιρό μέχρι να μάθετε να τα χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά. Τα διαφράγματα και οι καλύπτρες τραχήλου προσφέρουν περιορισμένη προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συμπεριλαμβανομένων του ιού HIV/AIDS.

24 ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ
Η επείγουσα ορμονική  αντισύλληψη –γνωστή και  ως το 'χάπι της επόμενης ημέρας'– είναι 58% - 95% αποτελεσματική. Η επείγουσα ορμονική αντισύλληψη θα είναι αποτελεσματική μόνο εάν ληφθεί σε διάστημα 72 ωρών από την ερωτική πράξη. Σημεία Υπεροχής Μπορεί να προστατέψει από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη εάν κάνατε έρωτα χωρίς προφυλάξεις. Πιθανά μειονεκτήματα Μπορεί να προκαλέσει ασθένεια. Εάν είστε άρρωστη μέσα σε 2 ώρες αφού έχετε λάβει το χάπι, τότε η αποτελεσματικότητα του χαπιού είναι πιθανό να μειωθεί.  Δεν προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συμπεριλαμβανομένων του ιού HIV/AIDS. Πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την ερωτική πράξη. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν μόνιμη τακτική μέθοδος αντισύλληψης. Μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον κύκλο σας.

25 ΑΝΔΡΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ
Πρόκειται για μια μόνιμη μέθοδο αντισύλληψης η οποία πραγματοποιείται με χειρουργική διαδικασία στην οποία οι αγωγοί που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή σπέρματος στον άντρα και ωαρίων στην γυναίκα αποκόπτονται και δένονται. Σημεία Υπεροχής Είναι ανεξάρτητο από την ερωτική πράξη. Είναι μόνιμη. Η αντρική στείρωση πραγματοποιείται μέσω μιας γρήγορης και απλής διαδικασίας και παρουσιάζει μικρότερα ποσοστά αποτυχίας από την γυναικεία στείρωση. Πιθανά μειονεκτήματα Και οι δυο μέθοδοι αντισύλληψης είναι μόνιμες. Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν 2 μήνες ώστε η αντρική στείρωση να είναι αξιόπιστη μέθοδος αντισύλληψης. Δεν προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συμπεριλαμβανομένων του ιού HIV/AIDS.

26 ΓΟΝΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ Οι γόνιμες μέρες που το ωάριο είναι έτοιμο για να γονιμοποιηθεί και το ενδομήτριο έτοιμο για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου, για την κάθε γυναίκα διαφέρουν. Σε γυναίκα με σταθερό κύκλο ας υποθέσουμε 28 ημερών τότε οι γόνιμες μέρες είναι η μέρα συν πλην 2 μέρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα μια γυναίκα που θέλει να αποκτήσει παιδί θα πρέπει να επιδιώκει την σεξουαλική επαφή και αυτές που δεν θέλουν να μείνουν έγκυες να αποφεύγουν τις μέρες αυτές. Σε  περίπτωση που ένα ατύχημα συνέβη κοντά σε αυτές τις μέρες, το χάπι της επόμενης μέρας είναι ο ιδανικός τρόπος να αποφύγετε την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά πάντοτε με την συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.

27 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "By: Δάφνη Μιχαλούδη & Χριστίνα Γκίνη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google