Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα & Αντισυλληπτικές Μέθοδοι

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα & Αντισυλληπτικές Μέθοδοι"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα & Αντισυλληπτικές Μέθοδοι

2 Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα- ΣΜΝ*
Με την σεξουαλική επαφή είναι δυνατόν να μεταδοθούν διάφορα νοσήματα. Αυτά χαρακτηρίζονται ως σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ή αφροδίσια νοσήματα. Εάν κάποιος αντιληφθεί ότι πάσχει από κάποιο αφροδίσιο νόσημα είναι σημαντικό να ζητήσει αμέσως ιατρικές συμβουλές και να αρχίσει έγκαιρα η θεραπεία. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης των αναπαραγωγικών οργάνων και μετάδοση της ασθένειας από τον έναν ερωτικό σύντροφο στον άλλον ή ακόμα χειρότερα στους απογόνους. Ευτυχώς όλα τα αφροδίσια νοσήματα εκτός από το ΑΙDS αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα αν διαπιστωθούν εγκαίρως.

3 Γονόρροια Προκαλείται από το μικρόβιο του γονοκόκκου που είναι γνωστό με την ονομασία Neisseria gonorrhoeae. Η βλενόρροια ή γονόρροια είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ανάλογα με την επαφή, κολπική, στοματική ή πρωκτική μπορεί να προσβάλει όργανα και ιστούς των περιοχών αυτών. Συμπτώματα Αρκετοί που προσβάλλονται από τη νόσο μπορεί να μην παρουσιάσουν συμπτώματα. Όταν υπάρχουν, παρουσιάζονται περίπου 10 μέρες μετά από την μετάδοση και προσβολή από το μικρόβιο. Στις γυναίκες μπορεί να εκδηλωθεί πόνος κατά τη συνουσία, πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση, συχνοουρία, εκκρίσεις από τον κόλπο που είναι πυώδεις με δυσάρεστη οσμή, και ενοχλήσεις στην περιπρωκτική περιοχή. Η προσβολή των σαλπίγγων από τα βακτήρια μπορεί να ευθύνεται για στείρωση στη γυναίκα.

4 Μπορεί να έχει επίσης ανώμαλες απώλειες αίματος κατά την περίοδό της, πυρετό και πόνο στην κοιλιά.
Οι έγκυες που προσβάλλονται από τη γονόρροια εάν παραμείνουν χωρίς θεραπεία, είναι δυνατόν να μεταδώσουν το μικρόβιο στο παιδί τους. Στο νεογέννητο ο γονόκοκκος προκαλεί τη γονοκοκκική οφθαλμίτιδα, μια πολύ σοβαρή μόλυνση των ματιών. Θεραπεία Οι μολύνσεις από το γονόκοκκο αντιμετωπίζονται γρήγορα με την αντιβίωση. Μετά από την αρχική χορήγηση των αντιβιοτικών πρέπει να ξαναγίνεται έλεγχος διότι ο γονόκοκκος μπορεί να έχει ανθεκτικότητα σε ορισμένα αντιβιοτικά και να χρειάζεται προσαρμογή της θεραπείας.

5 Έρπης των γεννητικών οργάνων( HSV-2)
Συμπτώματα Καύσος(κάψιμο) στην γεννητική περιοχή, χαμηλή οσφυαλγία, δυσουρία, γενική κακουχία, πυρετός, διόγκωση λεμφαδένων, φυσαλίδες στα γεννητικά όργανα και επώδυνα έλκη. Τα συμπτώματα του γεννητικού έρπητα διαρκούν 2-3 εβδομάδες και περίπου το 75% των ασθενών αναπτύσσουν περιοδικές προσβολές, οι οποίες εμφανίζονται σε άτακτα χρονικά διαστήματα.

6 Θεραπεία Δεν θεραπεύεται οριστικά και κάνει συχνές υποτροπές. Ωστόσο τα αντιικά φάρμακα που χορηγούνται έχουν καλά αποτελέσματα και οι ελπίδες για την παρασκευή εμβολίου φαίνεται ότι σε λίγο καιρό θα γίνουν πραγματικότητα. Θα πρέπει να ακολουθήσει θεραπεία όμως και ο /η ερωτικός σύντροφος για να μην διαιωνίζεται το πρόβλημα.

7 Κονδυλώματα, HPV Συμπτώματα
Αποτελούν μια μεγάλη ομάδα ιών με διάφορη κλινική εικόνα και σημασία και ο αριθμός τους υπολογίζεται γύρω στους 80. Οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus )και προσβάλλουν κυρίως τον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο και το αιδοίο. Οι πιο επικίνδυνοι ιοί που έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι οι HPV -16, HPV -18, HPV -31, HPV -33 και HPV -45.Τα παιδιά μπορεί να επιμολυνθούν από τον ιό κατά τον τοκετό. Συμπτώματα Εμφάνιση κονδυλωμάτων στο πέος ή στα χείλη του αιδοίου και μέσα ή γύρω από τον πρωκτό. Μερικές φορές εξαφανίζονται ξαφνικά, αλλά συχνά επανεμφανίζονται.

8 Θεραπεία Η εξέταση για την πρόληψη αλλά και την ανακάλυψη της προσβολής του τραχήλου της μήτρας από τον ιό HPV είναι το Τεστ- Παπανικολάου. Αρχικά πρέπει να γίνει κολποσκόπηση και βιοψία από τις ύποπτες περιοχές. Θεραπευτικά εφαρμόζονται τα λέιζερ στην χειρουργική του τραχήλου της μήτρας και η χρήση της διαθερμίας στην εξάχνωση του παθολογικού ιστού. Η τακτική παρακολούθηση της ασθενούς μετά την θεραπεία είναι απαραίτητη στις περιπτώσεις που έχει γίνει συντηρητική θεραπεία. Σταθμός για τη πρόληψη της λοίμωξης αποτελεί το τετραδύναμο εμβόλιο Gardasil που θα προφυλάσσει από τους ιούς HPV 6,11,16,18. Θα χορηγείται σε 3 δόσεις στις ηλικίες 9-14, χωρίς φυσικά να αποκλείονται μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

9 Χλαμύδια Τα χλαμύδια είναι θεραπεύσιμο νόσημα και προκαλείται από τα βακτήρια Chlamydia trachomatis.Τα συμπτώματα εμφανίζονται ημέρες από την στιγμή της μόλυνσης. Μεταδίδονται μέσω κολπικής, στοματικής ή πρωκτικής συνουσίας. Καθώς η λοίμωξη είναι συχνά ασυμπτωματική, είναι πιθανόν να έχουμε μολυνθεί και να μην το γνωρίζουμε. Συμπτώματα Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι έκκριση κολπικών υγρών, πόνος κατά την σεξουαλική επαφή, συχνουρία, δυσουρία. Στους άνδρες τα συμπτώματα - έκκριση υγρών από το πέος, συχνουρία, δυσουρία, κνησμός κατά την ούρηση - είναι πιο εμφανή και αναγνωρίζονται εύκολα. .

10 Θεραπεία Η θεραπεία των χλαμυδίων γίνεται με φάρμακα της οικογένειας των μακρολίδων, όπως είναι η αζιθρομυκίνη (μονοήμερη θεραπεία), ή με τερακυκλίνες, όπως είναι η δοξυκυκλίνη (εβδομαδιαία θεραπεία). Αλλα φάρμακα που μπορεί να συστήσει ο θεράπων ιατρός είναι η ερυθρομυκίνη ή η οφλοξασίνη. Η πενικιλίνη, η οποία προσφέρει θεραπεία σε πολλά αφροδίσια νοσήματα, είναι εντελώς αναποτελεσματική στα χλαμύδια. Τελευταία, οι επιστημονικές έρευνες εστιάζονται στη δημιουργία εμβολίου που θα προστατεύει από το νόσημα και στην παρασκευή κολπικών μικροβιοκτόνων.

11 Σύφιλη Σύφιλη προκαλείται από ένα μικροσκοπικό βακτηρίδιο που ονομάζεται Treponema Pallidum. Η σύφιλη προσβάλλει την επιδερμίδα, τους ιστούς, τα όργανα του σώματος, τον εγκέφαλο και τα νεύρα, προκαλώντας παράλυση, τρέλα και θάνατο. Στη διάρκεια της ανάπτυξής της μιμείται τα συμπτώματα άλλων ασθενειών. Προκαλεί πρήξιμο στις αρθρώσεις, πόνους στη σπονδυλική στήλη, δυσμορφίες και καρδιοπάθειαβακτηρίδιο. Η ασθένεια μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, από δερματικά έλκη που υπάρχουν στα γεννητικά όργανα, τον κόλπο, το αιδοίο, τον τράχηλο, το στόμα και όλη την περιοχή των γεννητικών οργάνων, όπου έχει εισχωρήσει το βακτηρίδιο. Τα έλκη αυτά είναι σκληρά, κόκκινα στην άκρη και δεν πονούν. Η σύφιλη εξελίσσεται σε τρία στάδια και στα δύο πρώτα η μετάδοσή της είναι εξαιρετικά εύκολη. Το πρώτο αναπτύσσεται μέσα σε τρεις εβδομάδες περίπου μετά τη σεξουαλική επαφή με μολυσμένο παρτενέρ, ενώ τα πρώτα συμπτώματα -ένα δύο δερματικά έλκη- εμφανίζονται σε εννέα με 90 ημέρες αργότερα. Το έλκος εξαφανίζεται μέσα σε δύο με έξι εβδομάδες ακόμα και χωρίς θεραπεία. Αλλωστε, μόνο λίγες γυναίκες που το αναπτύσσουν το παρατηρούν, γιατί είναι συνήθως κρυμμένο βαθιά μέσα στον κόλπο. Την επούλωση του πρώτου έλκους ακολουθεί, ύστερα από διάστημα μιας εβδομάδας έως έξι μηνών, το δεύτερο στάδιο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα, πυρετό, πονοκεφάλους, τσούξιμο στο λαιμό, ανορεξία, ναυτία, ερεθισμένα μάτια και τριχόπτωση. Το στάδιο αυτό διαρκεί από τρεις έως έξι μήνες έως και πάρα πολλά χρόνια. Το τρίτο και τελευταίο στάδιο της σύφιλης αναπτύσσεται δέκα με είκοσι χρόνια αργότερα. Ο άρρωστος μπορεί να πάθει σοβαρές καρδιοπάθειες, να τρελαθεί, να τυφλωθεί, και να υποστεί βλάβες σε όλα τα όργανα του σώματός του. Από τους ασθενείς που δεν ακολουθούν καμιά θεραπευτική αγωγή στο δεύτερο στάδιο ένας στους τέσσερις πεθαίνει ή μένει ανάπηρος.

12 Συμπτώματα Εμφάνιση μικρών πληγών που συνήθως συνοδεύονται από πρήξιμο στους αδένες αριστερά ή δεξιά ανάλογα με το που θα εμφανιστεί η πληγή. Θεραπεία Η θεραπεία γίνεται με πενικιλίνη ή τετρακυκλίνη και πρέπει να την ακολουθήσουν ταυτόχρονα και οι δύο ερωτικοί σύντροφοι. Πρέπει να γίνονται συχνές αναλύσεις αίματος για δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της υποτροπής. Οταν η σύφιλη θεραπεύεται στο πρώτο ή το δεύτερο στάδιο, οι μόνιμες βλάβες αποφεύγονται. Επειδή η ασθένεια μεταδίδεται και από τη μάνα στο παιδί προκαλώντας του φοβερές δυσμορφίες, σε όλες τις μέλλουσες μητέρες γίνονται στους τέσσερις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης -προληπτικά- αναλύσεις αίματος για διάγνωση σύφιλης.

13 ΑΙDS AIDS: νόσος της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας

14 Κολπίτιδα Υπάρχουν 3 κοινοί τύποι κολπίτιδας. Η αλλεργική κολπίτιδα είναι συχνά αντίδραση σε λατέξ. Η ατροφική κολπίτιδα είναι συνήθως σημάδι χαμηλού επιπέδου οιστρογονου που συμβαίνει κατά την εμμηνοπαυση ή κατά το θηλασμό. Η βακτηριδιακή κολπίτιδα προκαλείται από την συγκέντρωση βακτηρίων στο αιδοίο.Μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή αλλά μπορεί να έχει και άλλα αίτια. Συμπτώματα Τα κλασσικά συμπτώματα μιας κολπίτιδας είναι ερυθρότητα στην περιοχή, κνησμός και χαρακτηριστική αύξηση των εκκρίσεων, που επιπλέον έχουν και δυσάρεστη οσμή. Ανάλογα και με το αίτιο που έχει προκαλέσει την κολπίτιδα, οι εκκρίσεις μπορεί να έχουν χρώμα λευκωπό, πράσινο ή κιτρινοπράσινο, να είναι παχύρρευστες ή λεπτόρρευστες, η ούρηση και η σεξουαλική επαφή να είναι επώδυνες ή να έχουμε αίσθηση καύσου (κάψιμο).

15 Θεραπεία Η θεραπεία αφορά συνήθως τη λήψη κάποιου συνδυασμού αντιβιοτικών από το στόμα με κολπικά υπόθετα ή κρέμες. Ωστόσο, ακόμη και μετά τη θεραπεία οι κολπίτιδες σε ένα σεβαστό ποσοστό των ασθενών υποτροπιάζουν, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε ανθεκτικότητα στελέχη απέναντι στα φάρμακα ή σε επαναμόλυνση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η σωστή πρόληψη και η έγκαιρη επίσκεψη στον γυναικολόγο μόλις εντοπίσετε τα πρώτα συμπτώματα βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

16 Τριχομονάδες Συμπτώματα Θεραπεία
Οι τριχομονάδες προκαλούνται από ένα πρωτοζωικό παράσιτο που λέγεται Trichomonas Vaginitis, που μολύνουν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Μπορεί να μεταδοθεί με σεξουαλική επαφή. Αν το αφήσετε για καιρό χωρίς θεραπεία τότε προκαλειται ερεθισμός στο δέρμα γύρω από τα γεννητικά όργανα και το εσωτερικό των μηρών. Συμπτώματα Συχνά δεν έχει συμπτώματα. Συμπτώματα της είναι ερεθισμός, κακιά οσμή, φαγούρα. Θεραπεία Η θεραπεία της μόλυνσης από τριχομονάδες, περιλαμβάνει το φάρμακο μετρονιδαζόλη το οποίο χορηγείται από το στόμα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και το ανάλογο φάρμακο τινιδαζόλη. Άτομα που λαμβάνουν θεραπεία για τριχομονίαση, πρέπει να αποφεύγουν τη συνουσία μέχρι που τα ίδια και οι ερωτικοί τους σύντροφοι συμπληρώσουν τη θεραπεία τους και δεν έχουν άλλα συμπτώματα ή σημεία.

17 Ψείρες Συμπτώματα Φαγούρα στο εφήβαιο ιδίως την νύχτα. Θεραπεία
Οι ψείρες του εφηβαίου είναι μικρά παρασιτικά έντομα που ζουν στις περιοχές των γεννητικών οργάνων που υπάρχει τρίχα ή σε περιοχές που υπάρχει πιο σκληρή τρίχα όπως σε φρύδι και μασχάλες. Οι ψείρες του εφηβαίου μεταδίδονται από επαφή με τα γεννητικά όργανα ή και από σεντόνια, πετσέτες, ρούχα. Συμπτώματα Φαγούρα στο εφήβαιο ιδίως την νύχτα. Θεραπεία Με ένα σαμπουάν από το φαρμακείο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των ψειρών του εφήβαιου.

18 Μυκητίαση Οι περισσότερες μυκητισιάσεις, γνωστές ως candidiasis, προκαλούνται από το μύκητα Candida albicans. Προκαλείται όταν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μύκητα στο αιδοίο ή όταν το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί. Συμπτώματα Τα συμπώματα περιλαμβάνουν φαγούρα αποβολή άσπρων υγρών από το κόλπο ή το πέος και πρήξιμο. Θεραπεία Η θεραπεία στις γυναίκες περιλαμβάνει πλύσιμο με αντισηπτικό σκεύασμα και καλό στέγνωμα. Στη συνέχεια τοποθετούνται κρέμες με δράση κατά των μυκήτων που περιέχουν μικοναζόλη, τερκοναζόλη, τιοκοναζόλη, κλοτριμαζόλη ή άλλα φάρμακα κατά των μυκήτων. Στους άνδρες χρειάζεται πλύσιμο με αντισηπτικό σαπούνι του άκρου του πέους και καλό στέγνωμα. Στη συνέχεια μπορούν να τοποθετηθούν ανάλογες αντιμυκητιακές κρέμες.

19 Βακτηριο γονόρροιας Γονοκκοκική οφθαλμίτιδα σε βρέφος
Βακτηριο γονόρροιας Γονοκκοκική οφθαλμίτιδα σε βρέφος

20 Έρπης των γεννητικών οργάνων( HSV-2)

21 Κονδυλώματα, HPV

22 Βακτήριο Chlamydia Trachomatis

23 Μικρογραφία που δείχνει το βακτήριο Τreponema pallidum-Σύφιλη

24 Τριχομονάδες

25 Ψείρες- αρθρόποδο Phthirus pubis μήκους 1,5mm περίπου.

26 Μυκητίαση- μύκητας candida albicans

27 Αντισυλληπτικές Μέθοδοι
Για τα ζευγάρια που για διάφορους λόγους δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν υπάρχουν πολλοί μέθοδοι αντισύλληψης. Αυτές διακρίνονται σε φυσικές, μηχανικές, ορμονικές, χημικές και χειρουργικές και είναι οι ακόλουθες.

28 Φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης
Οι φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης προϋποθέτουν για τις γυναίκες αποχή από το σεξ κατά τις γόνιμες μέρες, όπως η ημερολογιακή και η μέθοδος μέτρησης της θερμοκρασίας, oι οποίες δεν έχουν παρενέργειες στην υγεία, όμως δεν είναι υψηλής αποτελεσματικότητας και δεν πρέπει να εφαρμόζονται, κυρίως από όσες έχουν ασταθή κύκλο.Μία άλλη φυσική μέθοδος αντισύλληψης για τους άντρες αποτελεί η διακεκομμένη συνουσία, η οποία είναι η πιο απλή ταυτόχρονα όμως και η πιο αναξιόπιστη μέθοδος αφού μπορεί να διαφύγουν μερικές σταγόνες σπέρματος πριν την εκσπερμάτωση και να γονιμοποιήσουν το ωάριο.

29 Tεχνητές μέθοδοι αντισύλληψης
Αντισυλληπτικά χάπια Πρόκειται για χάπια που παίρνoυν οι γυναίκες καθημερινά για 21 ημέρες το μήνα, στη συνέχεια τα διακόπτουν για μία εβδομάδα και ακολουθεί η περίοδος. Περιέχουν οιστρογόνο και προγεσταγόνο και αναστέλλουν την ωορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι δεν παράγονται ωάρια, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η γονιμοποίηση. Αποτελεσματικότητα: 99% Θετικά: Είναι εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης, ρυθμίζει τον κύκλο της περιόδου, μειώνει τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου και τον κίνδυνο για καρκίνο στις ωοθήκες. Δεν παρεμποδίζουν τον αυθορμητισμό στη σεξουαλική συνεύρεση. Αρνητικά: Πρέπει να προηγηθούν ιατρικές εξετάσεις. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από γυναίκες που θηλάζουν, ειδικά όσα περιέχουν οιστρογόνα. Πρέπει όμως να αποφεύγονται κατά το θηλασμό και εκείνα που έχουν προγεστερόνη. Επίσης, αντισυλληπτικά χάπια δεν θα πρέπει να παίρνουν οι γυναίκες που έχουν ινοαδενώματα στο στήθος και όσες καπνίζουν. Ακόμη και με τα νέας γενιάς αντισυλληπτικά μπορεί να εκδηλωθούν παρενέργειες όπως ναυτία, πονοκέφαλος ή αύξηση του βάρους.

30 Σπιράλ Πρόκειται για ράβδο από χαλκό ή πλαστικό σε σχήμα T, που τοποθετείται από το γυναικολόγο μέσα στη μήτρα. Καθιστά το ενδομήτριο μη φιλικό για τη σύλληψη και την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα, καθώς προκαλεί ελαφρές μυϊκές συσπάσεις και μικρό ερεθισμό στην κοιλότητα της μήτρας. Αποτελεσματικότητα: 97-99% Θετικά: Η αντισυλληπτική του δράση διαρκεί τρία με τέσσερα χρόνια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γυναίκες που θηλάζουν και δεν επηρεάζει τον αυθορμητισμό στη σεξουαλική επαφή. Το σπιράλ με προγεσταγόνο μπορεί επίσης να ρυθμίσει την περίοδο σε γυναίκες με ασταθή κύκλο. Αρνητικά: Έχει μεγαλύτερο κόστος από τις άλλες μεθόδους και πρέπει να γίνει σε οργανωμένο γυναικολογικό ιατρείο. Δεν αποκλείει μικρό κίνδυνο για εξωμήτρια κύηση, ενώ μερικές γυναίκες αναφέρουν πως έχουν περισσότερο αίμα κατά την περίοδο. Ως αντισυλληπτική μέθοδος είναι προτιμότερο να αποφεύγεται από γυναίκες που θέλουν στο μέλλον να προγραμματίσουν και άλλη εγκυμοσύνη, γιατί μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές, οι οποίες ίσως απειλήσουν τη γονιμότητα. Εφόσον επιλεγεί αυτή η μέθοδος, θα πρέπει να προγραμματίζονται τακτικοί γυναικολογικοί έλεγχοι.

31 Κολπικό διάφραγμα Είναι ένας ελαστικός δίσκος σε σχήμα κυπέλλου, που τοποθετείται μπροστά από τον τράχηλο της μήτρας πριν την συνεύρεση και στη συνέχεια αφαιρείται. Εμποδίζει την είσοδο σπερματοζωαρίων στη μήτρα. Αποτελεσματικότητα: 73-80% (υψηλότερη σε συνδυασμό με σπερματοκτόνο) Θετικά: Δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού. Είναι πιο ανθεκτικό από το αντρικό προφυλακτικό. Αποτελεί ιδανική λύση για μητέρες που θηλάζουν, όπως και για τις γυναίκες που σκοπεύουν στο μέλλον να αποκτήσουν κι άλλο παιδί και δεν έχουν καλή ανοχή στα αντισυλληπτικά χάπια ή στο σπιράλ. Αρνητικά: Δεν είναι καθόλου εύκολο στην τοποθέτηση. Ιδιαίτερη σημασία στην αποτελεσματικότητα της αντισύλληψης έχει το μέγεθός του να ταιριάζει στη γυναίκα, γεγονός που καθορίζεται σε συνεργασία με το γυναικολόγο. Επίσης, δεν είναι εύκολο να το βρείτε, καθώς δεν είναι διαθέσιμο σε όλα τα φαρμακεία.

32 Αντρικό προφυλακτικό Είναι μια λεπτή μεμβράνη που φοριέται στο πέος εμποδίζοντας την είσοδο των σπερματοζωαρίων στη μήτρα. Αποτελεσματικότητα: 80-98% (υψηλότερη σε συνδυασμό με σπερματοκτόνο) θετικά: Είναι εύκολο στη χρήση και στις μέρες μας μπορείτε να το βρείτε σε διάφορα είδη. Δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού. Δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδανικό για μητέρες που θηλάζουν ή θέλουν στο μέλλον να αποκτήσουν παιδιά ή δεν έχουν καλή ανοχή σε άλλες αντισυλληπτικές μεθόδους. Αρνητικά: Μπορεί να σπάσει κατα τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Σε κάποιες γυναίκες προκαλεί ερεθισμό στον κόλπο, ενώ ορισμένοι άντρες επιμένουν ότι στερούνται μέρος της απόλαυσης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Το σημαντικότερο μειονέκτημα ωστόσο είναι ότι σαμποτάρει τον αυθορμητισμό.

33 Νέες αντισυλληπτικές μέθοδοι
Στις μέρες μας υπάρχουν νέες αντισυλληπτικές μέθοδοι, ωστόσο χρησιμοποιούνται περισσότερο στο εξωτερικό. Στη χώρα μας δεν είναι ευρεία η εφαρμογή τους, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλέγονται και να εφαρμόζονται σε συνεννόηση με το γυναικολόγο. Αύξηση βάρους, μητρορραγίες, πονοκέφαλος, κατάθλιψη, αλλαγές διάθεσης και ακμή είναι μερικές από τις πιθανές παρενέργειες, που όμως εμφανίζονται σε μικρό ποσοστό. Ενδοκολπικός δακτύλιος: Ένας ελαστικός δακτύλιος με πολλές μικρές τρύπες, απ’ όπου απελευθερώνεται ελεγχόμενη ποσότητα οιστρογόνων και προγεσταγόνων ημερησίως καθιστώντας το ενδομήτριο αφιλόξενο για σύλληψη. Η πρώτη εφαρμογή γίνεται από το γυναικολόγο και στη συνέχεια η γυναίκα θα πρέπει κάθε 21 ημέρες να τοποθετεί καινούργιο. Παρόλο που λειτουργεί όπως ακριβώς τα αντισυλληπτικά χάπια, ως ορμονική μέθοδος αντισύλληψης είναι πιο ελαφριά, γιατί παρακάμπτεται η δίοδος από το στομάχι. Ενδείκνυται μάλιστα για γυναίκες που έχουν ευαισθησία στο στομάχι.

34 Νέες αντισυλληπτικές μέθοδοι
Ενέσιμο διάλυμα: Πρόκειται για διάλυμα βραδείας απορρόφησης οιστρογόνων, εφαρμόζεται υποδορίως με τοπική ένεση στον ώμο, στους γλουτούς ή στην κοιλιά και διαφοροποιεί το ενδομήτριο, καθιστώντας το αφιλόξενο για σύλληψη. Η αντισυλληπτική δράση του διαρκεί τρεις μήνες. Η γονιμότητα επανέρχεται 6-24 μήνες μετά την τελευταία ένεση. Ενδείκνυται για γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει και δεν θέλουν να αποκτήσουν άλλα παιδιά και όχι για όσες θέλουν να προγραμματίσουν άμεσα μια εγκυμοσύνη. Εμφυτεύματα με προγεσταγόνο: Ένα λεπτό πλαστικό καλαμάκι που εμπεριέχει προγεσταγόνο τοποθετείται από το γυναικολόγο υποδορίως, συνήθως στο μπράτσο της γυναίκας, με τοπική αναισθησία. Η ορμόνη που απελευθερώνει καθιστά το ενδομήτριοαφιλόξενο για σύλληψη. Η αντισυλληπτική δράση φτάνει τον ένα χρόνο.

35 Βιβλιογραφία Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα:
Γυναικολόγος Νevra Topalismailoglu & Σχολικό Βιβλίο Βιολογίας Α' Γενικού Λυκείου. Αντισυλληπτικές Μέθοδοι: Χριστόδουλος Παπανικόπουλος, γυναικολόγος-μαιευτήρας, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Εμβρυογένεσης & Σχολικό Βιβλίο Βιολογίας Α' Γενικού Λυκείου. Φωτογραφικό υλικό: Google Εικόνες.


Κατέβασμα ppt "Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα & Αντισυλληπτικές Μέθοδοι"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google