Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία των: Δανοχρήστου Φωτεινή Δημητρίου Ναταλία Θεοφίλου Αλέξιος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία των: Δανοχρήστου Φωτεινή Δημητρίου Ναταλία Θεοφίλου Αλέξιος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία των: Δανοχρήστου Φωτεινή Δημητρίου Ναταλία Θεοφίλου Αλέξιος
AIDS (Iός HIV) Εργασία των: Δανοχρήστου Φωτεινή Δημητρίου Ναταλία Θεοφίλου Αλέξιος

2

3 Τι είναι ο ιός HIV;

4 HIV σημαίνει Human Immunodeficiency Virus δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας.

5 Δηλαδή;

6 Όταν κάποιος μολύνεται με τον HIV, γίνεται "HIV οροθετικός" και θα είναι για πάντα HIV οροθετικός. Με την πάροδο του χρόνου, η HIV νόσος μολύνει και εξοντώνει τα λευκά αιμοσφαίρια που λέγονται CD4 λεμφοκύτταρα (ή "Τ κύτταρα") και μπορεί να αφήσουν το σώμα ανίκανο να καταπολεμήσει κάποιες μολύνσεις και καρκινογενέσεις.

7 kΚαι δεν θεραπεύεται ποτέ;

8 Μερικοί ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη, παραμένουν στο σώμα μόνο για μερικές μέρες. Μερικοί ιοί, όπως ο HIV, δεν φεύγουν ποτέ. Ο ιός του AIDS είναι ένας ρετροϊός· έχει δηλαδή γενετικό υλικό το RNA, το οποίο με τη δράση ενός ενζύμου που λέγεται αντίστροφη μεταγραφάση μετατρέπεται σε DNA για να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου.

9 Με την έγκαιρη και σωστή αντιρετροϊκή θεραπεία , το σώμα μπορεί να παραμένει υγιές και να αντιμετωπίζει τις περισσότερες λοιμώξεις. Ένα υγιές άτομο έχει συνήθως από 600 έως 1200 CD4 λεμφοκύτταρα. Όταν τα CD4 λεμφοκύτταρα πέσουν κάτω από τα 200, το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου αποδυναμώνεται σοβαρά και φτάνει στο στάδιο του πλήρους AIDS, ακόμα και αν δεν έχει αρρωστήσει ακόμα από άλλες μολύνσεις.

10 Και το AIDS τι είναι;

11 AIDS σημαίνει Acquired Immune Deficiency Syndrome δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον HIV. Οι ονομασίες HIV και AIDS μπορεί να συγχέονται γιατί και οι δύο αυτοί όροι περιγράφουν την ίδια νόσο. Το AIDS σαν μια προχωρημένη HIV νόσο. Το AIDS συνήθως παίρνει καιρό για να αναπτυχθεί από την στιγμή που το άτομο μολυνθεί με HIV - συνήθως μεταξύ 2 έως 10 χρόνια ή και περισσότερο.

12 Και ποια είναι πρώτα συμπτώματα;

13

14 Και από πού προήλθε;

15 Στις αρχές του 20ου αιώνα πρωτοεμφανίστηκε στο Ν
Στις αρχές του 20ου αιώνα πρωτοεμφανίστηκε στο Ν. Καμερούν ως εξέλιξη του Ιού της Ανοσοανεπάρκειας του πιθήκου όπου μολύνει κυρίως χιμπατζήδες.

16 Με ποιόν τρόπο μπορείς να κολλήσεις;

17 Ο HIV μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μέσω της απευθείας επαφής με μολυσμένο αίμα και από την μητέρα προς το έμβρυο. Τα σωματικά υγρά που περιέχουν HIV είναι: Αίμα Σπέρμα Κολπικά υγρά Μητρικό γάλα

18 Για να μεταδοθεί ο HIV πρέπει:
να είναι παρόν σε κάποιο από αυτά τα υγρά να εισχωρήσει μέσα στο σώμα

19 Άλλοι τρόποι μετάδοσης του HIV είναι:
Κοινή χρήση συριγγών όταν λαμβάνεται δόση ναρκωτικών ουσιών Μη επαγγελματικό τατουάζ και τρύπημα αυτιών κλπ. Τυχαίες διατρήσεις με σύριγγες Μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος Τοκετός Θηλασμός

20 Υπάρχουν εξωτερικά συμπτώματα;

21 Οι περισσότεροι άνθρωποι με HIV μόλυνση δεν δείχνουν άρρωστοι

22 Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο HIV ΔΕΝ μεταδίδεται με:
Σάλιο, δάκρυα, ιδρώτα, κόπρανα ή ούρα Αγκαλιά Φιλί Μασάζ Χειραψία Τσιμπήματα εντόμων Συγκατοίκηση με κάποιον οροθετικό Κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους

23 ΟΙ πιο επικίνδυνες συμπεριφορές είναι:
Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό (όλως των μορφών) με οροθετικό άτομο ή με άτομο που δεν γνωρίζει αν είναι HIV θετικό ή αρνητικό. Συχνή αλλαγή ερωτικών συντρόφων Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό με επαγγελματίες Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό με χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών Κοινή χρήση συριγγών Χρήση μη αποστειρωμένων βελονών για τρύπημα αυτιών και τατουάζ

24

25 Υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε;

26 Ο κίνδυνος της μετάδοσης του HIV μειώνεται σημαντικότατα χρησιμοποιώντας προφυλακτικό!. Μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τον HIV με την γνώση. Κατανοώντας πως μεταδίδεται ο HIV και γνωρίζοντας καλά τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας, είναι το κλειδί της προστασίας έναντι του ιού HIV.

27

28 Πότε είναι παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS;

29 Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Πηγή:

30

31


Κατέβασμα ppt "Εργασία των: Δανοχρήστου Φωτεινή Δημητρίου Ναταλία Θεοφίλου Αλέξιος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google