Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αίτια, συμπτώματα και διάγνωση της ιλαράς Πολυχρονίδης Κωνσταντίνος Ακαδ. Έτος 2011 - 2012.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αίτια, συμπτώματα και διάγνωση της ιλαράς Πολυχρονίδης Κωνσταντίνος Ακαδ. Έτος 2011 - 2012."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αίτια, συμπτώματα και διάγνωση της ιλαράς Πολυχρονίδης Κωνσταντίνος Ακαδ. Έτος 2011 - 2012

2 Τίτλος άρθρου - πηγής Ιλαρά από την Βικιπαιδεία el.wikipedia.org el.wikipedia.org

3 Θέμα του άρθρου  Το άρθρο αναφέρεται σε μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από έναν ιό, συγκεκριμένα ένα παραμυξοϊό του γένους morbillivirus.  Πραγματεύεται τα αίτια, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την πρόγνωσή, τη θεραπεία, την επιδημιολογία, την εξέλιξη και την ιστορία της.

4 Σκοπός του άρθρου  Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να πληροφορήσει τους ενδιαφερόμενους (από φοιτητές ιατρικής ή ιατρούς μέχρι απλούς ενδιαφερόμενους) σχετικά με την ιλαρά και να τους βοηθήσει εφόσον το επιθυμούν να εμβαθύνουν στη νόσο αυτή με τις περιεχόμενες παραπομπές.  Οι πληροφορίες που παρέχονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για διδακτικούς σκοπούς και εκπόνηση εργασιών, όσο και για απλή ενημέρωση σχετικά με την ιλαρά.

5 Εισαγωγή  Η Ιλαρά, όπως προαναφέρθηκε, είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από έναν ιό, συγκεκριμένα ένα παραμυξοϊό του γένους morbillivirus.  Ο ιός: • έχει μορφή σφαιρική, • περιβάλλεται από κάψα και • το γενετικό του υλικό είναι μονόκλωνο RNA.  Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, καταρροή, κοκκίνισμα των ματιών και γενικά, ένα κηλιδοβλατιδώδες, ερυθηματώδες εξάνθημα.

6  Η Ιλαρά συνήθως μεταδίδεται με την αναπνοή (σε επαφή με υγρά από τη μύτη και το στόμα ενός μολυσμένου ατόμου, είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω του αέρα), και είναι εξαιρετικά μεταδοτική - το 90% των ανθρώπων που δεν έχουν ανοσία και μοιράζονται τον ίδιο χώρο με ένα μολυσμένο πρόσωπο θα νοσήσουν.  Η ασυμπτωματική περίοδος επώασης ξεκινά 9-12 ημέρες μετά την αρχική έκθεση στον ιό και η νόσηση διαρκεί 2-4 ημέρες πριν, μέχρι δύο 2-5 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος (δηλαδή 4-9 ημέρες συνολικά).

7 Αίτια  Ο ιδιαίτερα μεταδοτικός ιός της ιλαράς μεταδίδεται είτε έμμεσα με το βήχα και το φτάρνισμα, είτε άμεσα μέσω στενής προσωπικής επαφής με εκκρίσεις.  Παράγοντες κινδύνου για λοίμωξη από τον ιό της ιλαράς: • Παιδιά με ανοσοανεπάρκεια που οφείλεται στον ιό HIV του AIDS, λευχαιμία, αλκυλιωτικούς παράγοντες ή θεραπεία με κορτικοστεροειδή, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού • Ταξίδι σε περιοχές όπου ενδημεί η ιλαρά ή επαφή με μολυσμένους ταξιδιώτες που έρχονται στην περιοχή μας • Βρέφη που χάνουν την παθητική ανοσία (γάλα της μητέρας) πριν αρχίσει η ενεργητική ανοσία (φυσική λοίμωξη ή εμβολιασμός)

8  Παράγοντες κινδύνου για βαριά μορφή ιλαράς: • Υποσιτισμός • Υποκείμενη ανοσοανεπάρκεια • Εγκυμοσύνη • Ανεπάρκεια βιταμίνης Α

9 Συμπτώματα  Τα κλασικά συμπτώματα της ιλαράς περιλαμβάνουν • Τετραήμερο πυρετό (έως και 40 ° C) • Βήχα • Καταρροή • Επιπεφυκίτιδα • Κηλίδες Koplik που φαίνονται μέσα στο στόμα (είναι διαγνωστικές για την ιλαρά) • Το χαρακτηριστικό εξάνθημα της ιλαράς περιγράφεται ως ένα γενικευμένο, κηλιδοβλατιδώδες, ερυθηματώδες εξάνθημα που εμφανίζεται αρκετές ημέρες αφότου ξεκινά ο πυρετός. Πρωτοεμφανίζεται στο κεφάλι, πριν εξαπλωθεί για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος, προκαλώντας συχνά κνησμό.

10 Επιπλοκές  Οι επιπλοκές της ιλαράς είναι σχετικά κοινές και κυμαίνονται από σχετικά ήπιες όπως διάρροια, έως πιο σημαντικές όπως πνευμονία, ωτίτιδα του μέσου ωτός, εγκεφαλίτιδα και έλκος του κερατοειδούς.  Οι επιπλοκές είναι συνήθως πιο σοβαρές σε ενήλικες που προσβάλλονται από τον ιό.

11 Διάγνωση  Η κλινική διάγνωση της ιλαράς απαιτεί ένα ιστορικό πυρετού τουλάχιστον τριών ημερών, με ένα τουλάχιστον από τα τρία: βήχα, καταρροή, επιπεφυκίτιδα. Η παρατήρηση κηλίδων Koplik είναι επίσης διαγνωστική της ιλαράς.  Εναλλακτικά, εργαστηριακή διάγνωση της ιλαράς μπορεί να γίνει με τη θετική επιβεβαίωση αντισωμάτων IgM για την ιλαρά ή με απομόνωση του RNA του ιού της ιλαράς από αναπνευστικά δείγματα. Σε ασθενείς στους οποίους η φλεβοπαρακέντηση δεν είναι δυνατή, μπορεί να ληφθεί σάλιο για δοκιμές IgA εξειδικευμένων για την ιλαρά.  Επαφή με άλλους ασθενείς που είναι γνωστό ότι έχουν ιλαρά προσθέτει ισχυρά επιδημιολογικά στοιχεία για τη διάγνωση. Η επαφή με μολυσμένο άτομο με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επαφής, του σάλιου, ή της βλέννας μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη.

12 Δείτε επίσης  Animation σχετικά με την ιλαρά Animation

13 Βιβλιογραφία  Τίτλος άρθρου «Ιλαρά» από την Βικιπαιδεία el.wikipedia.org  Συγγραφείς Οι δημιουργοί του άρθρου (στην προκειμένη περίπτωση οι: Ξάνθης Δημήτρης, Πολυχρονίδης Κωνσταντίνος και Κόκκος Λεωνίδας) σε συνεργασία με τους χρήστες της wikipedia μπορούν να το διορθώσουν ή να το ενημερώσουν ελεύθερα.


Κατέβασμα ppt "Αίτια, συμπτώματα και διάγνωση της ιλαράς Πολυχρονίδης Κωνσταντίνος Ακαδ. Έτος 2011 - 2012."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google