Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αίτια, συμπτώματα και διάγνωση της ιλαράς

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αίτια, συμπτώματα και διάγνωση της ιλαράς"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αίτια, συμπτώματα και διάγνωση της ιλαράς
Πολυχρονίδης Κωνσταντίνος Ακαδ. Έτος

2 Τίτλος άρθρου - πηγής Ιλαρά από την Βικιπαιδεία el.wikipedia.org

3 Θέμα του άρθρου Το άρθρο αναφέρεται σε μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από έναν ιό, συγκεκριμένα ένα παραμυξοϊό του γένους morbillivirus. Πραγματεύεται τα αίτια, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την πρόγνωσή, τη θεραπεία, την επιδημιολογία, την εξέλιξη και την ιστορία της.

4 Σκοπός του άρθρου Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να πληροφορήσει τους ενδιαφερόμενους (από φοιτητές ιατρικής ή ιατρούς μέχρι απλούς ενδιαφερόμενους) σχετικά με την ιλαρά και να τους βοηθήσει εφόσον το επιθυμούν να εμβαθύνουν στη νόσο αυτή με τις περιεχόμενες παραπομπές. Οι πληροφορίες που παρέχονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για διδακτικούς σκοπούς και εκπόνηση εργασιών, όσο και για απλή ενημέρωση σχετικά με την ιλαρά.

5 Εισαγωγή Η Ιλαρά, όπως προαναφέρθηκε, είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από έναν ιό, συγκεκριμένα ένα παραμυξοϊό του γένους morbillivirus. Ο ιός: έχει μορφή σφαιρική, περιβάλλεται από κάψα και το γενετικό του υλικό είναι μονόκλωνο RNA. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, καταρροή, κοκκίνισμα των ματιών και γενικά, ένα κηλιδοβλατιδώδες, ερυθηματώδες εξάνθημα.

6 Η Ιλαρά συνήθως μεταδίδεται με την αναπνοή (σε επαφή με υγρά από τη μύτη και το στόμα ενός μολυσμένου ατόμου, είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω του αέρα), και είναι εξαιρετικά μεταδοτική - το 90% των ανθρώπων που δεν έχουν ανοσία και μοιράζονται τον ίδιο χώρο με ένα μολυσμένο πρόσωπο θα νοσήσουν. Η ασυμπτωματική περίοδος επώασης ξεκινά ημέρες μετά την αρχική έκθεση στον ιό και η νόσηση διαρκεί 2-4 ημέρες πριν, μέχρι δύο 2-5 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος (δηλαδή 4-9 ημέρες συνολικά).

7 Αίτια Ο ιδιαίτερα μεταδοτικός ιός της ιλαράς μεταδίδεται είτε έμμεσα με το βήχα και το φτάρνισμα, είτε άμεσα μέσω στενής προσωπικής επαφής με εκκρίσεις. Παράγοντες κινδύνου για λοίμωξη από τον ιό της ιλαράς: Παιδιά με ανοσοανεπάρκεια που οφείλεται στον ιό HIV του AIDS, λευχαιμία, αλκυλιωτικούς παράγοντες ή θεραπεία με κορτικοστεροειδή, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού Ταξίδι σε περιοχές όπου ενδημεί η ιλαρά ή επαφή με μολυσμένους ταξιδιώτες που έρχονται στην περιοχή μας Βρέφη που χάνουν την παθητική ανοσία (γάλα της μητέρας) πριν αρχίσει η ενεργητική ανοσία (φυσική λοίμωξη ή εμβολιασμός)

8 Παράγοντες κινδύνου για βαριά μορφή ιλαράς:
Υποσιτισμός Υποκείμενη ανοσοανεπάρκεια Εγκυμοσύνη Ανεπάρκεια βιταμίνης Α

9 Συμπτώματα Τα κλασικά συμπτώματα της ιλαράς περιλαμβάνουν
Τετραήμερο πυρετό (έως και 40 ° C) Βήχα Καταρροή Επιπεφυκίτιδα Κηλίδες Koplik που φαίνονται μέσα στο στόμα (είναι διαγνωστικές για την ιλαρά) Το χαρακτηριστικό εξάνθημα της ιλαράς περιγράφεται ως ένα γενικευμένο, κηλιδοβλατιδώδες, ερυθηματώδες εξάνθημα που εμφανίζεται αρκετές ημέρες αφότου ξεκινά ο πυρετός. Πρωτοεμφανίζεται στο κεφάλι, πριν εξαπλωθεί για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος, προκαλώντας συχνά κνησμό.

10 Επιπλοκές Οι επιπλοκές της ιλαράς είναι σχετικά κοινές και κυμαίνονται από σχετικά ήπιες όπως διάρροια, έως πιο σημαντικές όπως πνευμονία, ωτίτιδα του μέσου ωτός, εγκεφαλίτιδα και έλκος του κερατοειδούς. Οι επιπλοκές είναι συνήθως πιο σοβαρές σε ενήλικες που προσβάλλονται από τον ιό.

11 Διάγνωση Η κλινική διάγνωση της ιλαράς απαιτεί ένα ιστορικό πυρετού τουλάχιστον τριών ημερών, με ένα τουλάχιστον από τα τρία: βήχα, καταρροή, επιπεφυκίτιδα. Η παρατήρηση κηλίδων Koplik είναι επίσης διαγνωστική της ιλαράς. Εναλλακτικά, εργαστηριακή διάγνωση της ιλαράς μπορεί να γίνει με τη θετική επιβεβαίωση αντισωμάτων IgM για την ιλαρά ή με απομόνωση του RNA του ιού της ιλαράς από αναπνευστικά δείγματα. Σε ασθενείς στους οποίους η φλεβοπαρακέντηση δεν είναι δυνατή, μπορεί να ληφθεί σάλιο για δοκιμές IgA εξειδικευμένων για την ιλαρά. Επαφή με άλλους ασθενείς που είναι γνωστό ότι έχουν ιλαρά προσθέτει ισχυρά επιδημιολογικά στοιχεία για τη διάγνωση. Η επαφή με μολυσμένο άτομο με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επαφής, του σάλιου, ή της βλέννας μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη.

12 Δείτε επίσης Animation σχετικά με την ιλαρά

13 Βιβλιογραφία Τίτλος άρθρου «Ιλαρά» από την Βικιπαιδεία
el.wikipedia.org Συγγραφείς Οι δημιουργοί του άρθρου (στην προκειμένη περίπτωση οι: Ξάνθης Δημήτρης, Πολυχρονίδης Κωνσταντίνος και Κόκκος Λεωνίδας) σε συνεργασία με τους χρήστες της wikipedia μπορούν να το διορθώσουν ή να το ενημερώσουν ελεύθερα.


Κατέβασμα ppt "Αίτια, συμπτώματα και διάγνωση της ιλαράς"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google