Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γενικό Λύκειο Σκύδρας (Project 7)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γενικό Λύκειο Σκύδρας (Project 7)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γενικό Λύκειο Σκύδρας (Project 7)
Ερευνητική εργασία: Διατροφή και διατροφικές συνήθειες στην περιοχή μας

2 «Διατροφή και διατροφικές συνήθειες στην περιοχή μας»

3 Ο άνθρωπος, όταν πρωτοεμφανίστηκε, στη γη, αναζητούσε την τροφή του, στο περιβάλλον, στο οποίο ζούσε. Μαζευε καρπούς και διάφορα είδη χόρτων. κυνηγούσε πουλιά, άγρια ζώα και έπιανε ψάρια. Για το λόγο αυτό ονομάστηκε τροφοσυλλέκτης. Σιγά - σιγά, ο άνθρωπος επινοούσε τρόπους, για να συντηρεί τα προϊόντα, που έπαιρνε, από την καλλιέργεια της γης και την εκτροφή των ζώων. Οι πρώτοι κάτοικοι της Ελλάδας διατρέφονται με λιτό τρόπο.

4 Οι αρχαίοι Έλληνες διαμόρφωσαν τη Μεσογειακή διατροφή, η οποία ήταν η διατροφή των αθλητών των ολυμπιακών αγώνων. Ακόμη και σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, αναγνωρίζεται, από τους επιστήμονες, που ασχολούνται με τα τρόφιμα, τη διατροφή και την υγεία, η αξεπέραστη αξία της μεσογειακής διατροφής.

5 Η διατροφή του απλού λαού ήταν λιτή και φτωχή
Η διατροφή του απλού λαού ήταν λιτή και φτωχή. Τα πλούσια αυτοκρατορικά γεύματα ήταν ξακουστά για την ποιότητα τους και τα σέρβιραν με ποικίλους τρόπους. η εκμηχάνιση της γεωργίας, η δημιουργία νέων βελτιωμένων ποικιλιών φυτών και φυλών ζώων και η εξέλιξη του κλάδου της βιομηχανίας των τροφίμων, συνετέλεσαν, στην αναβάθμιση της ποιότητας, της ποσότητας και της ποικιλίας των αγαθών, που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος, για τη διατροφή του. Ο σύγχρονος Έλληνας χρησιμοποιεί ολόκληρη την επιστήμη, για την παραγωγή, το χειρισμό, την επεξεργασία, τη μεταποίηση και τη συντήρηση των τροφίμων.

6 ομάδα 1η Διατροφικές συνήθειες στην αρχαιότητα
ομάδα 1η Διατροφικές συνήθειες στην αρχαιότητα

7 Διατροφικές συνήθειες στην αρχαιότητα
Μουρατίδης Κώστας Σαρίογλου Γρηγόρης Συμεωνίδης Κώστας Τουτζάρης Διονύσης Σουμελίδης Δημήτρης

8 Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
Τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων χαρακτήριζε η λιτότητα (κάτι που αντικατόπτριζε τις δύσκολες συνθήκες από τις οποίες διεξάγετο η ελληνική γεωργική δραστηριότητα). Θεμέλιο τους ήταν η λεγόμενη «Μεσογειακή Τριάδα» σιτάρι, λάδι, κρασί. Στην βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων συναντούμε τα δημητριακά, ζεία και σε περιπτώσεις ανάγκης μείγμα κριθαριού με σιτάρι, από το οποίο παρασκευαζόταν ο άρτος. Η κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών σχετιζόταν με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, αλλά και με το αν κατοικούσε στην πόλη, στην ύπαιθρο ή κοντά στην θάλασσα. Οι Έλληνες κατανάλωναν ιδιαιτέρως τα γαλακτοκομικά και κυρίως το τυρί. Επίσης το φαγητό συνόδευε κρασί (κόκκινο, λευκό ή ροζέ) αναμειγμένο με νερό.

9 «ψάρι» Η στάση των Ελλήνων απέναντι στο ψάρι ποικίλει ανάλογα με την εποχή. Το ψάρι θεωρούνταν φαγητό για φτωχούς. Αντιθέτως κατά την κλασσική εποχή το ψάρι μετατρέπεται σε προϊόν πολυτελείας. Οι σαρδέλες, οι αντζούγιες και οι μαρίδες είναι οικονομικές και αποτελούν φαγητά καθημερινότητας για τους Αθηναίους.

10 «Κρέας» Η κατανάλωση κρεατικών σχετίζεται με την οικονομική επιφάνεια του σπιτικού αλλά και την γεωγραφική του θέση. Οι αγροτικές οικογένειες μέσω του κυνηγιού είχαν πρόσβαση σε πτηνά και λαγούς, ενώ μπορούσαν να μεγαλώνουν πουλερικά και χήνες στις αυλές τους. Στις πόλεις το κρέας κόστιζε πάρα πολύ με εξαίρεση το χοιρινό.

11 Καθημερινή σκηνή σε κρεοπωλείο των Αθηνών
Καθημερινή σκηνή σε κρεοπωλείο των Αθηνών. Ο κρεοπώλης τεμαχίζει κομμάτι κρέατος ενώ το διευκολύνει ο αρχηγός του.

12 «Δημητριακά και ψωμί» Τα δημητριακά αποτελούσαν την βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων κατά την μινωική, μυκηναϊκή και κλασσική περίοδο. Κύρια προϊόντα ήταν το σκληρό σιτάρι (πύρος), η όλυρα (ζειά) και το κριθάρι.

13 Η τροφή αποτελούσε κομβικό γεγονός στην κοινωνική ζωή στην Αρχαία Ελλάδα

14 “Γεύματα” Για τους αρχαίους Έλληνες τα γεύματα της ημέρας ήταν τρία στον αριθμό. Το πρώτο από αυτά (ακρατισμός) αποτελούσε κριθαρένιο ψωμί βουτηγμένο σε κρασί (άκρατος), συνοδευμένο από σύκα ή ελιές. Το δεύτερο (άριστο) λάμβανε χώρα το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα. Το τρίτο (δείπνον), το οποίο ήταν το σημαντικότερο της ημέρας, σε γενικές γραμμές καταναλωνόταν αφού η νύχτα πλέον είχε πέσει. Σε αυτά μπορεί να προστεθεί ένα επιπλέον ελαφρύ γεύμα (εσπέρισμα) αργά το απόγευμα. Τέλος το ‘αριστόδειπνον’ ήταν ένα κανονικό γεύμα που μπορούσε να σερβιριστεί αργά το απόγευμα στην θέση του δείπνου.

15 Χτύπημα σιτηρών από γυναίκες στην αρχαιότητα.

16 «Συμπόσιο» Στην Ελληνική αρχαιότητα εκτός από το καθημερινό δείπνο (βραδινό γεύμα) υπήρχε και το δειπνούμενο γεύμα με φίλους ή γνωστούς που ονομαζόταν συμπόσιο ή εστίαση που σήμερα λέγεται συνεστίαση. Υπήρχαν και δείπνα όπου οι συμμετέχοντες συνείσφεραν ή οικονομικά, ή με τρόφιμα τα οποία και λέγονταν συμβολές. Το συμπόσιο λέξη που σημαίνει συνάθροιση ανθρώπων που πίνουν αποτελούσε έναν από τους πιο αγαπημένους τρόπους διασκέδασης των Ελλήνων. Περιελάμβανε 2 στάδια : Το πρώτο ήταν αφιερωμένο στο φαγητό, ενώ το δεύτερο στην κατανάλωση ποτού.

17 Συμπόσιο στην Αρχαία Ελλάδα

18 Ομάδα 2η Διατροφικές συνήθειες στην περιοχή μας
Ομάδα 2η Διατροφικές συνήθειες στην περιοχή μας

19 Διατροφικές συνήθειες στην περιοχή μας
Πολυχρονιάδου Μαρία Μιχαηλίδου Πόπη Στεφανίδου Λίνα Κυριακού Δήμητρα Παπαδόπουλος Μιχάλης

20 Διατροφικές συνήθειες στην περιοχή μας
Στην περιοχή μας υπάρχουν διάφορες φυλές όπως: οι πόντιοι, βλάχοι, ντόπιοι μακεδόνες, Θρακιώτες. Όλοι αυτοί οι λαοί όταν μετακινήθηκαν για οποιοδήποτε λόγο στην Ελλάδα μετέφεραν κάποια στοιχεία του πολιτισμού τους. Ένα από αυτά είναι οι διατροφικές συνήθειες όπως για παράδειγμα οι πόντιοι όταν αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους έφεραν μαζί τους τις συνήθειες τους που μέχρι και σήμερα τις διαφυλάσσουν οι Έλληνες πρόσφυγες. Οι συνήθειες του τόπου τούς, τους επέτρεπαν να μπορούν να αναπτύξουν την κτηνοτροφία και να περιέχουν αφθονία στα γαλακτοκομικά και τον συνδυασμό με την πτηνοτροφία, μελισσοκομεία και το ψάρεμα εξασφάλιζαν το καθημερινό διαιτολόγιο. Επίσης οι πόντιοι επηρεασμένοι από τις συνήθειες της περιοχής πολλές συνταγές ήταν βασισμένες στα σιτηρά και το γάλα. Κάποιες συνταγές είναι το φούστουρο, το τανομένο σουρβά, βαρένικα.

21 Ένα άλλο φύλλο είναι οι ντόπιοι Μακεδόνες των οπoίων η γαστρονομία αναπτύχθηκε με βάση την αλλαγή των εποχών, τη γεωγραφική θέση, το κλίμα, την παραγωγή τοπικών προϊόντων και τα έθιμα. Οι διατροφικές συνήθειες σε όλες τις περιοχές της Μακεδονία είναι περίπου ίδιες. Όλες οι πόλεις της Μακεδονίας δέχτηκαν όλους τους πρόσφυγες με όλα τα ήθη και έθιμα, τις διατροφικές συνήθειες και τον πολιτισμό. Επίσης οι συνθήκες της περιοχής με βάση τα γαλακτοκομικά, τα κρεατικά και τα λαχανικά ήταν το καθημερινό τους διαιτολόγιο. Κάποιες από τις συνταγές τους είναι μελιτζανοφάϊ, κολοκύθα, φόνικα ψητά με καρύδια, πιλάφι με σαφράν.

22 Οι Βλάχοι ένα ακόμα φύλο της περιοχής μας με τις διατροφικές τους συνήθειες να είναι βασισμένες στα προιόντα της περιοχής. Τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα λαχανικά και τα ζυμαρικά, κυρίως πίτες, φτιάχνουν το καθημερινό τους διαιτολόγιο. Κάποιες συνταγές των βλάχων είναι: τσουκνιδόπιτα, ταραπάς, μπομπότα, τραχανάς κα.

23

24

25

26

27

28

29 ομάδα 3 Διατροφικές συνήθειες των νέων
ομάδα 3 Διατροφικές συνήθειες των νέων

30 Διατροφικές συνήθειες των νέων
Ξόμπλιος Παναγιώτης Μιχαηλίδης Γιάννης Δήγκας Στέφανος Χ αϊντάρι Γιούλη Σκεντερίδης Χρήστος

31 Οι περισσότεροι έφηβοι καταναλώνουν 2-3 μικρά γεύματα, όπως ορίζουν οι συστάσεις, ανεξάρτητα από το σωματικό τους βάρος. Ωστόσο, το είδος των τροφίμων που επιλέγουν φαίνεται να διαφέρει ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τα επίπεδα της φυσικής τους δραστηριότητας».

32 Οι διατροφικές συνήθειες των νέων έχουν επηρεαστεί πολύ από το σύγχρονο τρόπο ζωής και φαίνεται να σχετίζονται με την εμφάνιση και διατήρηση της παχυσαρκίας. Μέχρι σήμερα η απουσία μικρών γευμάτων στους νέους συνδέονταν με υπερκατανάλωση φαγητού. Ωστόσο δεν είναι τόσο η απουσία γευμάτων αλλά το είδος των τροφίμων που καταναλώνουν οι έφηβοι κατά τη διάρκεια των γευμάτων τους αλλά και η ώρα που προτιμούν να έχουν τα γεύματά τους.

33 Aξιοσημείωτο ήταν μάλιστα το γεγονός πως οι νέοι με φυσιολογικό βάρος και υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας κατανάλωναν σε μεγαλύτερο ποσοστό τρόφιμα όπως σοκολάτες και κέικ συγκριτικά με παχύσαρκους ή υπέρβαρους εφήβους που είχαν παρόμοια επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Μια πιθανή εξήγηση, είναι ότι «οι έφηβοι φυσιολογικού βάρους με υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας θεωρούν ότι έχουν περιθώριο για μεγαλύτερη ενεργειακή πρόσληψη ή ότι μπορούν να επιλέξουν πιο «ανθυγιεινά» τρόφιμα. Από την άλλη, είναι πιθανό οι έφηβοι με αυξημένο βάρος και αυξημένη φυσική δραστηριότητα να βρίσκονται σε διαδικασία απώλειας βάρους και συνεπώς να δηλώνουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες.»

34

35 Μεσογειακή διατροφή Η Μεσογειακή Διατροφή, ύστερα από μελέτες και στη χώρα μας και αλλού, έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή .Η Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του Είναι ξακουστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες καθώς προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου και από διάφορες μορφές καρκίνου, είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό, βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου κ.ά. 

36 Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών ζουν περισσότερο, ενώ πολύ σπανιότερα σε σχέση με τους Αμερικανούς και τους Βορειοευρωπαίους πάσχουν από καρκίνο εντέρου και στήθους ή καρδιακές παθήσεις. Το μενού είναι απλό και στηρίζεται στη λιτή διατροφή: χορταρικά, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, αγνό τυρί, ζυμωτό μαύρο ψωμί, ωμό ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λίγο σπιτικό κρασί και ψάρια!  Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής (η υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ακόρεστων λιπαρών), προστατεύουν εκτός των άλλων, και το δέρμα από τα σημάδια του χρόνου, δηλαδή τις ρυτίδες. Και σε συνδυασμό με καθημερινή σωματική άσκηση (π.χ. περπάτημα, χορός, κλπ) το Μεσογειακό διατροφικό μενού αποτελεί συνταγή για μακροζωία, υγεία και ομορφιά.

37 Μεσογειακή διατροφή

38 Ομάδα 4η Διατροφικές διαταραχές και τρόποι αντιμετώπισης
Ομάδα 4η Διατροφικές διαταραχές και τρόποι αντιμετώπισης

39 Ομάδα 4 Διατροφικές διαταραχές και τρόποι αντιμετώπισης
Ομάδα 4 Διατροφικές διαταραχές και τρόποι αντιμετώπισης Χατζηεμμανουήλ Ρία Χατζιωαννίδης Γιάννης Σάγγα Ευαγγελία Ορφανίδης Κλεάνθης Ξενάκης Νίκος

40 Τι είναι οι Διατροφικές Διαταραχές;
Οι διατροφικές διαταραχές είναι σοβαρές παθήσεις και σύνηθες χαρακτηριστικό τους είναι ότι τα άτομα που υποφέρουν από αυτές, υποφέρουν “κρυφά” και νιώθουν μεγάλη ντροπή για την απώλεια ελέγχου που βιώνουν.

41 Οι πιο γνωστές Διατροφικές Διαταραχές
νευρική ανορεξία βουλιμία παχυσαρκία

42 Νευρική ανορεξία

43 Νευρική ανορεξία Η νευρική ανορεξία είναι ύπουλη διαταραχή. Μπορεί να ξεκινήσει με μια απλή δίαιτα και πρόγραμμα γυμναστικής. Μετά την πρώτη απώλεια βάρους, η έφηβη αισθάνεται ικανοποίηση και θέτει συνεχώς στόχους για όλο και μεγαλύτερη απώλεια κιλών. Ακολουθεί η αμηνόρροια – η έλλειψη οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστίτη ιστού, ακόμη και σε οστεοπόρωση σε αυτή την τόσο νεαρή ηλικία !!!

44 Σε αυτό το στάδιο μεταβάλλεται η ψυχοσύνθεση, το άτομο απομονώνεται, αφοσιώνεται απόλυτα στο «στόχο» της συνεχούς απώλειας βάρους και αντιπαθεί οποιονδήποτε επιχειρεί να διακόψει το φαύλο αυτό κύκλο. Παρατηρούνται απίσχναση, αφυδάτωση, υποθερμία, βραδυκαρδία και οιδήματα στα κάτω άκρα. Παρ’ όλα αυτά η έφηβη μπορεί να έχει πλήρη σωματική και πνευματική δραστηριότητα και να μην αισθάνεται καθόλου άρρωστη. Δεν θέλει να επισκεφθεί ιατρό και αρνείται οποιαδήποτε βοήθεια.

45

46 Επειδή λοιπόν η νευρική ανορεξία δεν είναι μια παθολογική νόσος που προκαλείται από ιούς ή μικρόβια, αλλά μια ψυχολογική κατάσταση. Το μυαλό είναι αυτό που αρχίζει να καθοδηγεί το σώμα προς την αυτοκαταστροφή και αυτό γιατί η νευρική ανορεξία εγκυμονεί κινδύνους, τόσο για την υγεία, όσο και σε άλλους τομείς

47

48 Βουλιμία

49 Βουλιμία Η βουλιμία είναι μία διαταραχή διατροφής και αναφέρεται στην υπερβολική κατανάλωση τροφής μέχρι σημείου υπερβολικού κορεσμού, που συχνά συνοδεύεται από την αίσθηση απώλειας του ελέγχου. Στη συνέχεια το άτομο εκδηλώνει αντισταθμιστικές συμπεριφορές από φόβο μήπως αυξηθεί το σωματικό του βάρος. Στις συμπεριφορές αυτές συγκαταλέγονται η πρόκληση εμετού, η χρήση καθαρτικών, η υπερβολική εκγύμναση κλπ.

50 Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι δυνατόν να προκληθούν προβλήματα σωματικής υγείας. Οι πιο συνηθισμένες επιπτώσεις σχετίζονται με τις αντισταθμιστικές συμπεριφορές, όπως η φθορά των δοντιών, το πρήξιμο του προσώπου, ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός και η μυϊκή ατονία που προκαλούνται από τους συχνούς εμετούς. Ωστόσο εξίσου σημαντικές είναι οι επιπτώσεις σε ψυχικό επίπεδο.

51 Τα άτομα που παρουσιάζουν μορφές βουλιμίας συνήθως είναι ανικανοποίητα από την εικόνα του σώματος τους. Αναμασούν διαρκώς στο μυαλό τους την ιδέα πως είναι υπέρβαρα και πως συγκεκριμένα μέρη του σώματός τους είναι παράξενα και μη ελκυστικά. Έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και τείνουν να αναγάγουν την ευτυχία τους και την επιτυχία τους στη ζωή στην σωματική τους εικόνα η οποία τυπικά δεν τους ικανοποιεί.

52 Παχυσαρκία

53 παχυσαρκία Παχυσαρκία είναι η συσσώρευση λίπους στο ανθρώπινο σώμα πέραν της ποσότητας που είναι απαραίτητη για την αρμονική του λειτουργία. Η αύξηση του σωματικού λίπους έχει σαν αποτέλεσμα και αύξηση του σωματικού βάρους. Η πρόσληψη περισσότερης ενέργειας (φαγητό) από αυτή που καταναλώνουμε (σωματική δραστηριότητα), οδηγεί στην Παχυσαρκία. Η παχυσαρκία μπορεί να συμβεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Μερικές φορές μπορεί να προσλάβει δραματικές διαστάσεις και η κατάσταση αυτή περιγράφεται ως κακοήθης παχυσαρκία

54

55 Που οφείλεται η παχυσαρκία;
Γενετικοί παράγοντες παχυσαρκία και οικογένεια Λίγα και μεγάλα γεύματα Μειωμένη φυσική δραστηριότητα Λήψη φαρμάκων Ψυχολογικοί παράγοντες

56

57 Επιπλοκές της παχυσαρκίας
-καρδιαγγειακές επιπλοκές -υπέρταση -έμφραγμα (μυοκαρδίου) -εγκεφαλικό επεισόδιο -καρδιακή ανεπάρκεια -μεταβολικές διαταραχές -σακχαρώδης διαβήτης -αναπνευστικά προβλήματα -καρκίνος (παχέος εντέρου, οισοφάγου) -οργανικά προβλήματα -στειρότητα και ανικανότητα -ψυχιατρικά προβλήματα (κατάθληψη, αυτοκτονία) -δερματολογικά προβλήματα

58 Ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα λόγω κακής διατροφής
Τα πρώτα αποτελέσματα καταγραφής και παρακολούθησης της παιδικής παχυσαρκίας δείχνουν ότι το 23% των ηλικιών 7-8 ετών είναι υπέρβαρα και το 14% παχύσαρκα χωρίς ιδιαίτερες διαφορές στα δύο φύλα. Τα ποσοστά των υπέρβαρων στις ηλικίες 9-10 ετών ανέρχεται στο 29% και των παχύσαρκων στo 13%

59 Γιατί οι Έλληνες είναι παχύσαρκοι;
Οι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει καλά ότι η παχυσαρκία είναι νόσος. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οι Έλληνες είχαμε σημαντική στέρηση τροφίμων, και τώρα "πέσαμε" κυριολεκτικώς επάνω στην αφθονία του φαγητού. Δυστυχώς δεν έχουμε την σωστή ενημέρωση σε ευρεία έκταση σε ότι αφορά την επιλογή τροφίμων, παρότι η ελληνική δίαιτα και ιδίως αυτή που εφαρμόζονταν την παλαιά εποχή στην Κρήτη είναι δίαιτα μεσογειακού τύπου, η οποία συνιστάται σήμερα και μάλιστα υιοθετείται και ενθαρρύνεται από πολλές πολιτισμένες χώρες. Μόνο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα  αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι αυτή η δίαιτα η οποία στηρίζεται σε πολλά λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ψάρι και σε μικρές ποσότητες από κρέας και στα προϊόντα του, είναι η δίαιτα η οποία συνδυάζεται με καλή υγεία, λιγότερη προσβολή του καρδιαγγειακού συστήματος από αθηροσκλήρωση, λιγότερα νεοπλάσματα. Στην Ελλάδα, μόνο τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε την αξία της φυσικής άσκησης και την αξία του απλού περπατήματος.

60 Πρέπει πάντα να θυμόμαστε…

61 ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΑΥΤΌ-ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ
ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΑΥΤΌ-ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ

62 «ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΟΣ. ΕΜΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ »
Ο εαυτός μας είναι ότι πολυτιμότερο και ομορφότερο έχουμε. Αγαπάμε και φροντίζουμε το σώμα μας, χωρίς να το κακολογούμε Δεν προσπαθούμε να αδυνατίσουμε για να αρέσουμε στους άλλους. Δεν πρέπει να ακολουθούμε τα πρότυπα, που παρουσιάζουν τα διάφορα περιοδικά μόδας και που οι σελίδες τους είναι γεμάτες από πολύ αδύνατα σώματα με τέλειες αναλογίες. Η αξία μας δεν μετριέται με κιλά. Δεν πρέπει να χαλάμε την ζωή μας προσπαθώντας να φτάσουμε κάποια πρότυπα που απλά …δεν υπάρχουν. Τα κιλά που πασχίζουμε να χάσουμε, οι άλλοι συνήθως ούτε τα αντιλαμβάνονται-δεν είναι αυτό που έχει σημασία! Η φιλικότητα και το ενδιαφέρον προς τους άλλους, είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους πραγματικά δημοφιλείς κι αξιαγάπητους. Είναι αλήθεια όλοι οι άνθρωποι που αγαπάμε και θαυμάζουμε, πανέμορφοι, αδύνατοι, με γυμνασμένους κοιλιακούς και άψογα, γραμμωμένα, μακριά πόδια; Όταν νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, τότε ακτινοβολούμε μια σιγουριά, που είναι πολύ ελκυστικότερη από οποιοδήποτε ντύσιμο ή σχήμα σώματος…

63 ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Διατροφικές συνήθειες στην αρχαιότητα (ομάδα 1) Μουρατίδης Κώστας Σαρίογλου Γρηγόρης Συμεωνίδης Κώστας Τουτζάρης Διονύσης Σουμελίδης Δημήτρης Διατροφικές συνήθειες στην περιέχει μας (ομάδα 2) Πολυχρονιάδου Μαρία Μιχαηλίδου Πόπη Στεφανίδου Λίνα Κυριακού Δημητρα Παπαδόπουλος Μιχάλης Διατροφικές διαταραχές και τρόποι αντιμετώπισης (ομάδα 4) Χατζηεμμανουήλ Ρία Χατζηιωαννίδης Γιάννης Σάγγα Ευαγγελία Ορφανίδης Κλεάνθης Ξενάκης Νίκος Διατροφικές συνήθειες των νέων (ομάδα 3) Ξόμπλιος Παναγιώτης Μιχαηλίδης Γιάννης Δήγκας Στέφανος ΧαΪντάρι Γιούλη Σκεντερίδης Χρήστος

64 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!

65 Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τις μαθήτριες:
Χατζηεμμανουήλ Σωτηρία Σάγγα Ευαγγελία


Κατέβασμα ppt "Γενικό Λύκειο Σκύδρας (Project 7)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google