Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

2 Ηλεκτρικές Οικιακές Συσκευές
Ηλεκτρική Θερμάστρα Ακτινοβολίας Ηλεκτρικό Αερόθερμο Ηλεκτρικό Σίδερο Ατμού

3 Ηλεκτρικός Αναμεικτήρας Χεριού
Ηλεκτρική Σκούπα Πλυντήριο Ρούχων Το Οικιακό Ψυγείο

4 ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΣΤΡΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΣΤΡΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

5 Στόχοι: Ο μαθητής να: (α) παρατηρεί και περιγράφει τη μετατροπή της
ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμική. (β) περιγράφει την κατασκευή και λειτουργία της ηλεκτρικής θερμάστρας. (γ) σχεδιάζει το ηλεκτρικό κύκλωμα της ηλεκτρικής θερμάστρας.

6 Θερμότητα Η θερμότητα είναι μια μορφή ενέργειας που ρέει από ένα θερμό σώμα σε ένα λιγότερο θερμό. Η ποσότητα της θερμοκρασίας που ρέει σε ένα σώμα συμβολίζεται με το γράμμα Q και μετριέται σε kJ. Η ποσότητα της θερμότητας που απορροφά ένα σώμα εξαρτάται από: α) τη μάζα (m) του σώματος, σε χιλιόγραμμα (kg) β) τη διαφορά θερμοκρασίας που προκαλείται, σε βαθμούς Κελσίου (οC) γ) την ειδική θερμότητα του υλικού του σώματος (c) Η πιο πάνω σχέση γράφεται ως εξής: Q = m . (θ2 – θ1) . c

7 Μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμική
Για να υπολογισθεί η ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται να καταναλωθεί για να υπάρχει μια ορισμένη ποσότητα θερμότητας, χρησιμοποιείται το εξής ισοδύναμο: Ένα χιλιοβατώριο ή 1 kWh παράγει 3612 kJ θερμότητας. Το χιλιοβατώριο είναι η μονάδα της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό συμβαίνει όταν όλη η παρεχόμενη ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα. Ένα χιλιοβατώριο ή κιλοβατώρα, είναι η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλίσκεται από μια ηλεκτρική συσκευή ισχύος 1 kW μέσα σε μια ώρα. Αν επιθυμούμε να βρούμε πόσα στοιχίζει η κατανάλωση μιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που μας παρέχεται από την Αρχή Ηλεκτρισμού, πολλαπλασιάζουμε τα χιλιοβατώρια επί την ταρίφα της Αρχής.

8 Ηλεκτρική θερμάστρα ακτινοβολίας
Οι θερμάστρες ακτινοβολίας βασίζονται πάνω στην πυράκτωση του σύρματος της χρωμιονικελίνης. Το σύρμα τοποθετείται πάνω σε ένα πυρίμαχο στήριγμα όσο το δυνατό πιο μικρής επιφάνειας και με τη λιγότερη δυνατή κυκλοφορία αέρα, για να θερμαίνεται περισσότερο. Στο σημείο εστίασης του κατόπτρου τοποθετείται μια κεραμική ράβδος με σπείρωμα. Στο σπείρωμα είναι τυλιγμένο το σύρμα της χρωμιονικελίνης. Η ισχύς της αντίστασης είναι συνήθως 1 kW. Ένα μεταλλικό πλέγμα προστασίας είναι απαραίτητο σε όλες τις θερμάστρες ακτινοβολίας. Όταν η αντίσταση θερμανθεί και μαζί με αυτή και η κεραμική ράβδος, η ακτινοβολία αντανακλάται και συγκεντρώνεται από το κάτοπτρο σε μια ορισμένη κατεύθυνση. Επιτυγχάνεται έτσι πιο έντονη θέρμανση.

9 Κάποτε υπάρχουν δυο ράβδοι με αντίσταση οπότε μπορούν με ένα διακόπτη να ενωθούν ηλεκτρικά και οι δυο παράλληλα. Όταν η ράβδος είναι μόνο μία, δεν πρέπει να υπάρχει διακόπτης πάνω στη θερμάστρα. Όταν οι ράβδοι είναι δύο, μόνο μία να διακόπτεται από διακόπτη που βρίσκεται πάνω στη θερμάστρα. Κι αυτό, για να μην παραμένει η θερμάστρα ή το καλώδιο ηλεκτροφόρο, επειδή ο χρήστης θα είναι υποχρεωμένος να διακόπτει από την πρίζα.  Σε ένα άλλο είδος θερμάστρας ακτινοβολίας η αντίσταση τοποθετείται μέσα σε ένα γυάλινο σωλήνα, πάλι μπροστά από ένα παραβολικό κάτοπτρο. Ηλεκτρικό κύκλωμα:

10 Συμπτώματα Βλάβες Η θερμάστρα δε λειτουργεί καθόλου Καμένη ασφάλεια
Διάγνωση προβλημάτων: Συμπτώματα Βλάβες Η θερμάστρα δε λειτουργεί καθόλου Καμένη ασφάλεια Κομμένη παροχή Καίγεται η ασφάλεια Βραχυκύκλωμα Λειτουργεί μόνο μία από τις δύο ράβδους Χαλασμένη η μία ράβδος Χαλασμένος ο διακόπτης Πέφτει ο αυτόματος διακόπτης Διαρροή. Χαμηλή αντίσταση μεταξύ L και E

11 Στόχοι: Ο μαθητής να: (α) αποσυναρμολογεί τη συσκευή, κάνει μετρήσεις,
εντοπίζει βλάβες και αντικαθιστά εξαρτήματα. (β) λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας κατά την εργασία του. (γ) εξηγεί τη σημασία της γείωσης και γειώνει σωστά τη συσκευή.

12 ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΡ. 20
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΤΗΣ Α’ ΤΑΞΗΣ


Κατέβασμα ppt "ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google