Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ηλεκτρικός Αναμεικτήρας Χεριού

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ηλεκτρικός Αναμεικτήρας Χεριού"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ηλεκτρικός Αναμεικτήρας Χεριού
ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. Περιγράφει τη κατασκευή και τη λειτουργία του απλού ηλεκτρικού αναμεικτήρα χεριού και εξηγεί το ηλεκτρικό κύκλωμά του 2. Αναφέρει το είδος και τα κυριότερα χαρακτηριστικά του κινητήρα που χρησιμοποιείται 3. Εντοπίζει βλάβες 4. Επιδιορθώνει βλάβες ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή

2 Ηλεκτρικός Αναμεικτήρας Χεριού
Ο μηχανισμός μετάδοσης της κίνησης, που περιλαμβάνει τον ατέρμονα κοχλία και τους οδοντοτροχούς από σκληρό νάιλον, είναι εγκλωβισμένος σε ένα κιβώτιο με γράσο για να λιπαίνεται και να μη φθείρεται. Οι άξονες, που είναι μέσα στα κέντρα των τροχών, προχωρούν κάτω στα χτυπητήρια που έχουν συμπλέγματα διαφόρων σχημάτων. Το επάνω μέρος του άξονα, πάνω από τους οδοντοτροχούς φέρει ένα κυκλικό αυλάκωμα και συγκρατείται με ένα σχιστό κολάρο. Πιέζοντας το κατάλληλο κουμπί στο επάνω μέρος του μίξερ, μπορούμε να βγάλουμε τους άξονες με τα χτυπητήρια από τους oδoντoτρoχoύς. Στο πίσω μέρος του άξονα του κινητήρα υπάρχει μια φτερωτή για τον αερισμό του κινητήρα κατά τη λειτουργία του μίξερ. Ο κινητήρας περιβάλλεται από το πλαστικό περίβλημα του μίξερ, που φέρει και μια χειρολαβή για χρήση με το χέρι. Η λεκάνη δεν προσφέρεται μαζί με το μίξερ. Το κουμπί ρύθμισης της ταχύτητας μειώνει την ταχύτητα του κινητήρα ανάλογα με το είδος του μείγματος που θα χτυπηθεί.

3 Ρύθμιση της ταχύτητας με δίοδο
Εδώ έχουμε δυο στάσεις ταχύτητας. Η μέθοδος βασίζεται πάνω στην αποκοπή του ρεύματος κατά τακτικά χρονικά διαστήματα. Όπως ξέρουμε, η δίοδος είναι ένας ημιαγωγός που επιτρέπει τη ροή ρεύματος μόνο προς μια κατεύθυνση. Μια τέτοια δίοδος τοποθετείται σε σειρά στη γραμμή τροφοδότησης του ηλεκτρικού κινητήρα. Επίσης, ξέρουμε ότι το ρεύμα της παροχής προς το μίξερ είναι εναλλασσόμενο με θετικές και αρνητικές μισοπεριόδους. 'Ετσι η δίοδος αποκόπτει είτε τις θετικές είτε τις αρνητικές - δηλαδή τις μισές μισοπεριόδους. Το ρεύμα, επομένως, διακόπτεται 50 φορές το δευτερόλεπτο, για 1/100 του δευτερολέπτου κάθε φορά. Επειδή η συχνότητα της διακοπής και επαναφοράς του ρεύματος είναι τόσο μεγάλη, αυτές οι διακοπές δε γίνονται αντιληπτές. Όμως η ταχύτητα του κινητήρα πέφτει. Η μέθοδος αυτή έχει δυο στάσεις. Η μια που μόλις αναφέραμε είναι η χαμηλή. Στην ψηλή στάση το ρεύμα τροφοδοτείται απευθείας στον κινητήρα χωρίς προσκόμματα. Η τοποθέτηση αντιπαρασιτικών πυκνωτών παράλληλα με την παροχή είναι απαραίτητη για να απορροφούν τους σπινθήρες στις ψήκτρες που αλλιώς θα επηρέαζαν γειτονικά ραδιόφωνα ή τηλεοράσεις.

4 Φύλλο Εργασίας Όνομα: 1. Να συμπληρώσετε τη στήλη με τις “Βλάβες”. Για κάθε σύμπτωμα μπορεί να υπάρχουν περισσότερες βλάβες. Συμπτώματα Βλάβες Το μίξερ δε λειτουργεί καθόλου Το μίξερ λειτουργεί σε ορισμένη ταχύτητα μόνο Το μίξερ καίει την ασφάλεια Διακοπές στη λειτουργία Λειτουργεί ο κινητήρας, αλλά δεν περιστρέφονται τα χτυπητήρια

5 Αξιολόγηση – Κατ΄οίκον εργασία
2. Να συμπληρώσετε τα κενά. Ο κινητήρας του αναμεικτήρα χεριού είναι τύπου _______________. Η ρύθμιση της ταχύτητας γίνεται με τη _____________. Το φορτίο επηρεάζει το _____________. Ο μηχανισμός μετάδοσης της κίνησης αποτελείται από τον _________________ κοχλία και τους _________________ τροχούς. Η ισχύς του κινητήρα είναι συνήθως ________. Για απορρόφηση των σπινθήρων που προκαλούνται από τον κινητήρα, χρησιμοποιείται _______________ πυκνωτής. Αξιολόγηση – Κατ΄οίκον εργασία Να εξηγήσετε την κατασκευή ενός μίξερ χεριού. Να εξηγήσετε τον τρόπο ρύθμισης της ταχύτητας με δίοδο. Να αναφέρετε τρία συμπτώματα των ηλεκτρικών μίξερ και τις βλάβες που τα προκαλούν.


Κατέβασμα ppt "Ηλεκτρικός Αναμεικτήρας Χεριού"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google