Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΖΊΝΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΖΊΝΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΖΊΝΑ
Παρουσίαση Γ ομάδας

2 Με λίγα λόγια (τι είναι το ψυγείο)
Το ψυγείο είναι συσκευή που λειτουργεί ως μέσο αποθήκευσης με αντλία θερμότητας. Χρησιμοποιείται για αποθήκευση προϊόντων, κατά κύριο λόγο τροφίμων. Πολλά τρόφιμα διατηρούνται για περισσότερο χρονικό διάστημα σε ψυχρό και σκοτεινό περιβάλλον παρά έξω από αυτό. Ένα τυπικό οικιακό ψυγείο περιλαμβάνει δύο κύριους μη συγκοινωνούντες χώρους, τη συντήρηση και την κατάψυξη. Η συντήρηση έχει χαμηλή θερμοκρασία, αλλά δεν είναι αρκετή για να παγώσει το νερό• προορίζεται για προϊόντα που θα καταναλωθούν εντός μιας βδομάδας ή ενός μήνα. Η κατάψυξη έχει κατά κανόνα χαμηλότερη θερμοκρασία, ώστε να μετατραπεί το νερό σε πάγο, ενώ προορίζεται για αποθήκευση προϊόντων για μήνες. Άλλα ψυγεία έχουν μηχανισμό για την παραγωγή παγοκύβων ή ψύκτη, δηλαδή βρύση κρύου νερού. Εκτός από τα οικιακά ψυγεία υπάρχουν και πλοία ψυγεία και το ψυγείο του αυτοκινήτου.

3 Η ιστορία του Το ηλεκτρικό ψυγείο εφευρέθηκε το 1914 από τον Nathaniel B. Wales στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν προσπαθώντας να φτιάξει ένα απλό ηλεκτρικό ψυγείο για οικιακή χρήση. Τα πρώτα ψυγεία λειτουργούσαν με πάγο, ενώ η ψυκτική τους ικανότητα διαρκούσε μέχρι να λιώσει ο πάγος, συνήθως μία μέρα. Μετά την κατασκευή της αντλίας θερμότητας, η οποία λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, εμφανίστηκαν στην αγορά τα ηλεκτρικά ψυγεία. Με τον καιρό τα ηλεκτρικά ψυγεία εξελίχθηκαν, έτσι στην αγορά κυκλοφορούν ψυγεία με κατάψυξη και κάποια άλλα έχουν και περιφερειακούς μηχανισμούς. Τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία λειτουργούσαν με φρεόν, το οποίο αποδείχθηκε ότι προκαλεί την τρύπα του όζοντος, οπότε απαγορεύθηκε η χρήση τους .

4 Η αρχή λειτουργίας του 1 Το ψυγείο αντλεί τη θερμότητα από το εσωτερικό του και την εναποθέτει στο εξωτερικό περιβάλλον ως μια αντλία θερμότητας. Αυτό επιτυγχάνεται με την κυκλοφορία ενός ρευστού εντός και εκτός του ψυγείου. Το ρευστό είναι υγρό, εισάγεται στο ψυγείο υπό πολύ χαμηλή πίεση. Η χαμηλή πίεση μετατρέπει το υγρό σε αέριο, επιπλέον μειώνει τη θερμοκρασία του αερίου (σύμφωνα με την καταστατική εξίσωση των αερίων), ώστε να γίνει πιο κρύο από τη θερμοκρασία των προϊόντων που υπάρχουν μέσα στο ψυγείο. Το αέριο κυκλοφορεί μέσα στο ψυγείο. Επειδή είναι ψυχρότερο η θερμότητα ρέει αυθόρμητα στο άεριο, μειώνοντας τη θερμική ενέργεια των προϊόντων. Αργότερα το αέριο εξέρχεται από το ψυγείο υπό υψηλότερη πίεση, στην ίδια πίεση που βρισκόταν αρχικά, και διοχετεύεται στη σχάρα που βρίσκεται πίσω από το ψυγείο. Το αέριο ξαναγίνεται υγρό, αλλά αυτό το υγρό περιέχει τη θερμική ενέργεια που απορρόφησε, άρα έχει υψηλότερη θερμοκρασία από το περιβάλλον

5 Η αρχή λειτουργίας του 2 Η θερμότητα ρέει αυθόρμητα από το υγρό διαμέσου της σχάρας στο περιβάλλον, ώστε η θερμική ενέργεια του αερίου να μειωθεί όπως και η θερμοκρασία του. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε ένας κύκλος κυκλοφορίας του υγρού. Αυτός ο κύκλος είναι συνεχής, δηλαδή ένα μέρος του ρευστού είναι μέσα στο ψυγείο, ένα άλλο μέρος στη σχάρα, ένα άλλο μέρος εξέρχεται και ένα άλλο εισέρχεται ταυτόχρονα. Το τελικό αποτέλεσμα αυτού του κύκλου είναι η μεταφορά της θερμοκρασίας από το εσωτερικό του ψυγείου στο εξωτερικό περιβάλλον. Το ψυγείο έχει ειδικά θερμομονωτικά τοιχώματα, για να μη ρέει η θερμότητα από το εξωτερικό περιβάλλον μέσα στο ψυγείο. Ωστόσο, δεν υπάρχει τέλεια θερμομόνωση, πάντα υπάρχει διαρροή θερμότητας στο εσωτερικό του ψυγείου, ώστε αυτό χρειάζεται να λειτουργεί συνέχεια.

6 Τα τμήματα του ψυγείου Ορισμένα μέρη από τα οποία το ψυγείο αποτελείται είναι τα εξής: 1.Κοιλότητα κινητού καταψύκτη. 2.Αγωγός - Συμπυκνωτής. 3.Στενή βαλβίδα στον Αγωγό. 4.Μεταλλικό Πλέγμα διασποράς θερμότητας. 5.Τμήμα κατάψυξης: Το μοτέρ, μεταφέρει το ψυκτικό υγρό, μέσα από έναν αγωγό, στο τμήμα κατάψυξης. Όταν φτάσει σε αυτόν τον χώρο, πιέζεται για να περάσει μέσα από μία στενή δίοδο-βαλβίδα. Τότε, το ψυκτικό υγρό, μετατρέπεται σε ατμό ο οποίος διατρέχει τον κενό χώρο στον καταψύκτη. 6.Μονωτικo Πλαίσιο: Κάθε ψυγείο, έχει και ένα ειδικό πλαίσιο, το οποίο, εμποδίζει τη θερμότητα του αέρα να μπει μέσα στα τρόφιμα και να τα προσβάλει. Το εξωτερικό του ψυγείου,, είναι κατασκευασμένο από λεπτά, μεταλλικά φύλλα, ενώ το πιο μέσα μέρος, αποτελείται από σκληρό πλαστικό. Ανάμεσα στα δύο αυτά μέρη, υπάρχει ένα παχύ στρώμα μονωτικού, το οποίο λειτουργεί ως φράγμα, στην έξω θερμότητα.

7

8 Με λίγα λόγια (η ηλεκτρική κουζίνα)1
Η πρώτη ηλεκτρική κουζίνα εφευρέθηκε όταν ανακαλύφθηκε ο ηλεκτρισμός. Οι παλιές κουζίνες ήταν τεράστιες, πολύ αργιές καθώς και τα μάτια τους ήταν τεράστια και υψωμένα. Μετά από αρκετά χρόνια που η τεχνολογία είχε προχωρήσει βγήκαν η σημερινές κουζίνες που έχουμε όλοι στα σπίτια μας. Αυτές οι κουζίνες είναι πολύ πιο εξελιγμένες από τις παλιές, γιατί καταρχήν είναι πιο γρήγορες, πιο μικρές και με καλύτερα και πιο εύχρηστα μάτια. Οι εστίες έχουν διαχωριστεί από το φούρνο, γεγονός που βοηθάει πάρα πολύ στην εργονομία του χώρου, καθώς ο φούρνος τοποθετείται ψηλά οπότε είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμος, ενώ ελέγχεται από όρθια θέση. Οι εστίες τώρα μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε σημείο του πάγκου, αρκεί να υπάρχει επαρκής ελεύθερος χώρος δεξιά και αριστερά, ενώ αν η κουζίνα είναι ανοιχτή και μεγάλη μπορεί να δημιουργηθεί νησίδα στο κέντρο που να φιλοξενεί τις εστίες, επιτυγχάνοντας μια επιφάνεια εργασίας άνετη και λειτουργική.

9 Με λίγα λόγια (η ηλεκτρική κουζίνα)2
Πολλά είναι τα μοντέλα εστιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο και ακόμη περισσότεροι οι συνδυασμοί που μπορούν να επιτευχθούν. Οι διαστάσεις ποικίλλουν από 30 cm για δύο μόνο εστίες, ενώ συνδυασμοί που περιλαμβάνουν κεραμικές εστίες, εστίες υγραερίου, γκριλ και φριτέζα μπορούν να φτάσουν τα 120 cm. Επίσης ορισμένα μοντέλα διαθέτουν επιφάνεια διατήρησης της θερμοκρασίας του φαγητού. Οι εστίες συνοδεύονται πάντα από τον απορροφητήρα. O απορροφητήρας Σύμφωνα με τις νέες τάσεις ο απορροφητήρας είναι εμφανής και αποτελεί σημαντικό στοιχείο της διακόσμησης της κουζίνας εκτός από τη λειτουργία που επιτελεί, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί είτε σε επαφή με τον τοίχο, είτε κρεμασμένος ελεύθερος στο χώρο, σε περίπτωση που οι εστίες βρίσκονται σε νησίδα. Οι διαστάσεις του κυμαίνονται από 60 cm ως 120 cm και πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχει την ίδια ή μεγαλύτερη διάσταση από τις εστίες.

10

11


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΖΊΝΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google