Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

2 ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14 Το ελληνικό Σύστημα Ηλεκτρισμού 

15 Φυσικός πόρος  ονομάζεται κάθε τι που υπάρχει πάνω στη γη και χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο.
Παραδείγματα φυσικών πόρων είναι το νερό των λιμνών και των ποταμών, ο αέρας που αναπνέουμε, οι καρποί των δέντρων, τα ορυκτά μεταλλεύματα (π.χ. ο σίδηρος και το αλουμίνιο) και τα καύσιμα (π.χ. το αργό πετρέλαιο και το κάρβουνο), το έδαφος και τα άγρια ζώα. Οι φυσικοί πόροι είναι απαραίτητοι για την επιβίωση του ανθρώπου πάνω στη Γη.

16 Εξαντλήσιμος Φυσικός πόρος είναι ο φυσικός πόρος που υπάρχει σε ορισμένες ποσότητες πάνω στη γη και με τη διαρκή χρήση του αναμένεται να εξαντληθεί. Παραδείγματα εξαντλήσιμων φυσικών πόρων είναι: α) τα ορυκτά, μη μεταλλικά και μεταλλικά β) το πετρέλαιο και τα άλλα ορυκτά καύσιμα

17 Ανανεώσιμος φυσικός πόρος θεωρείται ο φυσικός πόρος που δεν εξαντλείται και ανανεώνεται συνεχώς όπως: α) η ηλιακή ενέργεια β) το νερό γ) το δάσος κ. λ. π

18 Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Γη είναι η απεριόριστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της από τον άνθρωπο. Η υπερεκμετάλλευση οδηγεί στον αφανισμό των μη ανανεώσιμων πόρων της Γης.

19 Με λίγα λόγια, εάν εμείς καταναλώσουμε για λογαριασμό μας όλους τους φυσικούς πόρους, οι επόμενες γενιές, δηλαδή τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, δεν θα μπορέσουν να έχουν την ποιότητα ζωής που εμείς σήμερα απολαμβάνουμε.

20 ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ?
Η ανθρωπότητα, έχοντας υπερεκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους στο έπακρο, αρχίζει να καταναλώνει πέρα από τα όρια των πόρων που μπορεί πλέον να δώσει ο πλανήτης Γη. Οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται εξαιτίας: - της ταχύτατης ανάπτυξης του πληθυσμού στον πλανήτη. [ Σήμερα ο παγκόσμιος πληθυσμός υπολογίζεται σε 6,5 δις. Άτομα, ενώ ετησίως προστίθενται στον πληθυσμό της γης 80 εκατ. Άτομα περίπου.  Ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν το 1800, 1 δις άτομα, το 1930, 2 δις. Άτομα και το δις. ] - του συνεχώς αυξανόμενου βιοτικού επιπέδου των 6,5 δισ. κατοίκων του δημιουργούν μια ανυπόφορη πίεση στη φύση.

21 ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ:

22 -Η αλλαγή του κλίματος.

23 -Η μειωμένη γεωργική παραγωγή και η εξαντλητική εκμετάλλευση των πόρων.

24 -Η μόλυνση των υδάτων και του αέρα

25

26 - Η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων

27 -Ο περιορισμός της βιοποικιλότητας

28 - Η καταστροφή των δασών

29 -Η ερημοποίηση των εδαφών

30 -Η μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων

31 - Η έλλειψη τροφίμων και πόσιμου νερού

32 -Η μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

33 α. Ενεργειακές πηγές

34 H ενέργεια αποτελεί την κινητήρια δύναμη του σύγχρονου πολιτισμού μας

35 Ο ήλιος αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας για τη Γη.

36 Για τον άνθρωπο, όμως, οι σημαντικότερες πηγές ενέργειας σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι τα ορυκτά καύσιμα (αργό πετρέλαιο, κάρβουνο, φυσικό αέριο, ουράνιο) σε ποσοστό που πλησιάζει το 90%.

37 Υπάρχουν, ωστόσο, δύο πολύ σημαντικά προβλήματα που δημιουργούνται από τη χρησιμοποίηση των ορυκτών καυσίμων:

38 Τα ορυκτά καύσιμα δεν ανανεώνονται με τους ραγδαίους ρυθμούς που καταναλώνονται. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι τα αποθέματά τους κάποτε θα εξαντληθούν. [ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ]

39 Η καύση των ορυκτών καυσίμων απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες αερίων ρύπων προς την ατμόσφαιρα, κυρίως διοξειδίου του άνθρακα. Το αέριο αυτό κυρίως ευθύνεται για την ένταση του φαινομένου του θερμοκηπίου που προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας σε όλη τη γη.

40 β. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)

41 Για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα, σήμερα έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται όλο και πιο πολύ οι ΑΠΕ. Αυτές οι πηγές ενέργειας εκμεταλλεύονται ανανεώσιμους φυσικούς πόρους, όπως είναι ο ήλιος και ο άνεμος, που προσφέρονται δωρεάν και σε άφθονες ποσότητες.

42 . Οι σημαντικότερες μορφές των ΑΠΕ είναι: η ηλιακή η αιολική και η υδροδυναμική.

43 ηλιακή ενέργεια. Τα συστήματα που υπάρχουν σήμερα για την εκμετάλλευση της είναι δύο ειδών:

44 α) Τα ηλιακά θερμικά συστήματα τα οποία μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε θερμότητα, με καλύτερο παράδειγμα τον ηλιακό θερμοσίφωνα

45 και β) τα φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.

46 αιολική ενέργεια Άλλη ΑΠΕ είναι η αιολική ενέργεια. Η χρήση της προς όφελος του ανθρώπου είναι γνωστή από παλιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ανεμόμυλοι.

47 Στη σημερινή εποχή οι ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούν τη δύναμη του ανέμου, δηλαδή την αιολική ενέργεια, και τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική. Πολλές ανεμογεννήτριες μαζί δημιουργούν ένα αιολικό πάρκο. Σήμερα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας λειτουργούν αιολικά πάρκα.

48 υδροδυναμική ενέργεια
Η υδροδυναμική ενέργεια περιγράφει τη μετατροπή της κινητικής ενέργειας του νερού, που πέφτει από μεγάλο ύψος, σε ηλεκτρισμό.

49 Η υδροδυναμική ενέργεια είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα καθώς σήμερα καλύπτει το 7% περίπου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

50 γ. Το ενεργειακό μας μέλλον

51 Το υδρογόνο είναι το καύσιμο του μέλλοντος, σύμφωνα με τους ειδικούς, και σε 20 περίπου χρόνια προβλέπεται ότι θα έχει αντικαταστήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πετρέλαιο και το κάρβουνο. Το μεγάλο πλεονέκτημα από τη χρήση του υδρογόνου είναι ότι δεν παράγονται ρύποι.

52 Κλείνοντας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ανθρωπότητα πρέπει να χρησιμοποιεί τους φυσικούς πόρους με περισσότερη σοφία και σύνεση. Να τους διατηρήσει για το μέλλον, γιατί η επιβίωσή μας και η ποιότητα της ζωής μας εξαρτώνται από αυτούς.

53

54 ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

55 ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ


Κατέβασμα ppt "Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google