Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Project Διατροφής Στοιχεία Σχολείου: ΓΕ.Λ. Βροντάδου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Project Διατροφής Στοιχεία Σχολείου: ΓΕ.Λ. Βροντάδου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Project Διατροφής Στοιχεία Σχολείου: ΓΕ.Λ. Βροντάδου
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Περιφερειακή Δ/νση Πρωτ/θμιας & Δευτ/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου Γενικό Λύκειο Βροντάδου Τάξη: Α Τετράμηνο: Ά Σχολικό Έτος: Υπεύθυνος καθηγητής: Φαφαλιός Νίκος

2 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ

3 Ορισμός Διατροφικής Πυραμίδας
Διατροφική πυραμίδα ονομάζουμε την αναπαράσταση των ομάδων των τροφίμων με βάση τη συχνότητα κατανάλωσης τους και τις επιπτώσεις τους στον οργανισμό μας σε μορφή πυραμίδας.

4 Στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται οι τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση και προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη στον οργανισμό μας. Έτσι στο χαμηλότερο τμήμα της πυραμίδας βρίσκονται το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, το πλιγούρι άλλα ζυμαρικά, οι πατάτες, τα λαχανικά τα φρούτα, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και οι ελιές, το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Στη επόμενο τμήμα της πυραμίδας ακολουθούν τροφές που καταναλώνουμε λίγες φορές την εβδομάδα όπως ψάρια, πουλερικά, γλυκά και αυγά.

5 Δημητριακά Τα δημητριακά είναι η σπουδαιότερη κατηγορία φυτών που καλλιεργούνται για τη διατροφή του ανθρώπου. Χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:στα σιτηρά, που περιλαμβάνουν το στάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι, το κεχρί, την όλυρα και πολλά άλλα παρόμοια είδη στα οσπριοειδή, στα οποία ανήκουν τα διάφορα είδη των φασολιών, η σόγια (που θεωρείται ως ένα από τα πιο βασικά οσπριοειδή), οι φακές, τα ρεβίθια κλπ. και τέλος στα ελαιώδη δημητριακά, όπως είναι και πάλι η σόγια, ο ηλίανθος και πολλά άλλα. Τα οφέλη των δημητριακών για τον οργανισμό του ανθρώπου. Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι ένας διατροφικός σύμμαχος για τη δυσκοιλιότητα. Τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού μας βάρους

6 Φρούτα Οι υδατάνθρακες που εμπεριέχονται στα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος μετά την άσκηση, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για τη γρήγορη ανασύνθεση μυϊκού γλυκογόνου. Στην τελευταία περίπτωση, η κατανάλωση φρούτων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως οι μπανάνες, το σταφύλι, τα σύκα. Γενικότερα τα περισσότερα φρούτα του καλοκαιριού αποτελούν τις προτιμώμενες πηγές υδατανθράκων για τη γρήγορη αποκατάσταση του μυϊκού γλυκογόνου. - Θρεπτική αξία:  Η θρεπτική αξία των νωπών οπωροκηπευτικών καθορίζεται από τη σύστασή τους σε νερό, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπίδια, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Ας δούμε λοιπόν τα σημαντικότερα φρούτα του καλοκαιριού από την πλευρά της θερμιδικής τους αξίας αλλά και των υπόλοιπων θρεπτικών συστατικών που μας προσφέρουν. 1. ΚΑΡΠΟΥΖΙ 2. ΠΕΠΟΝΙ 3. ΡΟΔΑΚΙΝΑ 4. ΒΕΡΙΚΟΚΑ 5. ΚΕΡΑΣΙΑ  6. ΣΥΚΑ 7. ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ 8. ΦΡΑΟΥΛΑ 9. ΣΤΑΦΥΛΙΑ 

7 Λαχανικά Ο όρος λαχανικό αναφέρεται στο νωπό φαγώσιμο τμήμα ενός φυτού, που προορίζεται για κατανάλωση. Ορισμένα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν ωμά, και μερικά μπορεί (ή πρέπει) να είναι μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, πιο συχνά σε αλμυράφαγητά. Ωστόσο, λίγα λαχανικά χρησιμοποιούνται για επιδόρπια και άλλα γλυκά εδέσματα, όπως είναι το κέικ καρότο. Τα λαχανικά τρώγονται συνοδεύοντας το φαγητό, ενώ μπορούν να καταναλωθούν και ως σνακ. Τα λαχανικά έχουν μεγάλη ποσότητα σε νερό και λιγότερη σε πρωτεΐνες. Αποτελούνται από φυτικά κύτταρα, το χρώμα τους είναι συνήθως πράσινο,κίτρινο ή κόκκινο και μπορούν να ταξινομηθούν με τρεις τρόπους. Όλα τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες και λίγα πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

8 Ξηροί Καρποί Στην περίπτωση των ξηρών καρπών οι γνώμες διίστανται. Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση τους, λόγω κυρίως της θερμιδικής τους αξίας. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά που προτάσσει την υψηλή διατροφική τους αξία. Πολλοί ξηροί καρποί και μικροί σπόροι περικλείουν υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών και φυτικών στερόλων, οι οποίες μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης. Μελέτες έχουν δείξει ότι περιλαμβάνοντας στο καθημερινό μας διαιτολόγιο μια μικρή χούφτα από ξηρούς καρπούς, εμποδίζουμε και προφυλάσσουμε τον οργανισμό μας από την πρόσληψη περιττού λίπους. Ενώ σε περίπτωση που η κατανάλωση γίνεται με μέτρο, μπορούμε να μειώσουμε και την συσσώρευση των ανεπιθύμητων θερμίδων. Πώς εξηγείται αυτό; Τα πράγματα είναι απλά, καθώς οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες και τα λιπαρά οξέα, ενισχύουν σημαντικά την αίσθηση του κορεσμού στον οργανισμό, μειώνοντας έτσι τις ποσότητες γεύματος που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα.

9 Ελαιόλαδο Αποτελώντας παραδοσιακό προϊόν της χώρας μας, το ελαιόλαδο πρωταγωνιστεί στο καθημερινό μας τραπέζι αλλά και στο πιο διαδεδομένο διατροφικό πρότυπο παγκοσμίως, τη Μεσογειακή Διατροφή. Εάν θέλαμε να εντοπίσουμε το βασικότερο διατροφικό γνώρισμα μιας Μεσογειακού τύπου διατροφής, τότε αυτό θα ήταν σίγουρα η παρουσία του ελαιόλαδου. Εντοπίζεται στο τρίτο επίπεδο της Μεσογειακής Πυραμίδας, πάνω από τα φρούτα και τα λαχανικά και κάτω από τα γαλακτομικά, συνεπώς αντιστοιχεί σε μέτρια καθημερινή κατανάλωση, αποτελώντας την κύρια πηγή λίπους σε αυτό το μοντέλο διατροφής. Τα στοιχεία που το καθιστούν τόσο ξεχωριστό πέρα από την ιδιαίτερη γεύση του, είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος αλλά και συνολικά στη διατήρηση της υγείας μας. Επιπλέον, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, κυρίως πολυφαινόλες, που συμβάλλουν καθοριστικά στην οχύρωση του ανθρώπινου οργανισμού ενάντια στο οξειδωτικό στρες και κατ' επέκταση προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση των κυττάρων. Τέλος, το ελαιόλαδο αποτελεί από τις σημαντικότερες διατροφικές πηγές βιταμίνης Ε, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης που εκδηλώνει έντονη αντιοξειδωτική δράση

10 Όσπρια Όσπρια ονομάζονται τα φυτά και οι καρποί μιας ολόκληρης οικογένειας φυτών. Τα όσπρια είναι γνωστή τροφή των ανθρώπων από τα πολύ παλιά χρόνια. Τα όσπρια χρησιμοποιούνται άμεσα για τη διατροφή του ανθρώπου, ενώ πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν μερικά, όπως είναι η σόγια, τα φασόλια κλπ. μπορούν να υποκαταστήσουν ως ένα βαθμό τις ζωικές πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητες για τη διατροφή του ανθρώπου. Παράλληλα, περιέχουν μεγάλο ποσοστό κυτταρίνης που τα κάνουν να είναι δύσπεπτα, και τελείως ακατάλληλη τροφή για όσους υποφέρουν από διάφορες στομαχικές ανωμαλίες.

11 Γαλακτοκομικά Το γάλα, ο σημαντικότερος εκπρόσωπος και κύριο συστατικό των γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι μία από τις πληρέστερες φυσικές τροφές που έχει ο άνθρωπος στη διάθεσή του. Είναι η πλέον ενδεδειγμένη για την περίοδο που ο οργανισμός αναπτύσσεται και αποτελεί την τροφή με τη μεγαλύτερη βιολογική σημασία για τον άνθρωπο, από την πρώτη κιόλας στιγμή της γέννησής του. Για να καταλάβει κανείς την αξία του αρκεί να σκεφτεί ότι αποτελεί τη μοναδική τροφή για το νεογέννητο τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που καταλαμβάνει σημαντική θέση στην καθημερινή διατροφή κάθε ανθρώπου και ιδιαίτερα των αθλούμενων και των παιδιών. Πολύτιμα συστατικά Η μεγάλη βιολογική αξία του γάλακτος οφείλεται στην ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, τα οποία το κάνουν πολύτιμη τροφή για όλες τις ηλικίες. Οφέλη λήψης γάλακτος Το γάλα είναι το μοναδικό τρόφιμο στη φύση που περιέχει την υψηλής σημασίας πρωτεΐνη, καζεΐνη. Τα πεπτίδια που προέρχονται από την καζεΐνη ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού, ρυθμίζουν την πίεση του αίματος, βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες και έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες. Επίσης περιέχει μείγμα πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητα αμινοξέα και σημαντικές ποσότητες ανόργανων αλάτων, όπως ο φώσφορος και το ασβέστιο που αποτελούν δομικά υλικά για τον σκελετό.

12 Κρέας Το κρέας είναι η σάρκα των ζώων που χρησιμοποιείται ως τροφή από την ομάδα του κρέατος το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά με λίπος συστήνεται να καταναλώνονται πιο αραιά. Το κρέας περιέχει μια μεγάλη ποικιλία σημαντικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας (βιολογικής αξίας), της βιταμίνη D, των βιταμινών του συμπλέγματος B, ιδιαιτέρως του Β12, καθώς επίσης και του σιδήρου, του ψευδαργύρου και του σεληνίου. Όταν καταναλώνεται με μέτρο, το κρέας αποτελεί μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Τα πουλερικά παρέχουν στον οργανισμό μας πρωτεΐνες και σίδηρο.

13 Αυγά Πέραν των απειράριθμων όπου προσφέρουν τη γεύση τους). Πράγματι, τα αυγά δεν είναι  τίποτα λιγότερο από μία συμπύκνωση βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Σκεφθείτε ότι ένα και μόνο αυγό έχει την διατροφική αξία δύο (2) ολόκληρων λίτρων γάλακτος (!!!) ή μιάμιση φορά το βάρος του σε κρέας (100 γρ). Εάν συγκρίνετε τη διαφορά ποσότητας στην πρώτη περίπτωση όπως και κόστους στη δεύτερη, θα διαπιστώσετε άλλη μία διάσταση της αξίας τους, την οικονομική. Πέραν αυτού, περιέχει πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης πολύ υψηλής ποιότητας, πιο πλήρεις από εκείνες του γάλακτος, πιο θρεπτικές από του κρέατος ή του ψαριού και πιο εύκολα αφομοιώσιμες από τον ανθρώπινο οργανισμό.

14 Ψάρια Τα ψάρια περιέχουν πρωτεΐνες μεγάλης αξίας, βιταμίνη Α που είναι πολύ σημαντική για την όραση, γιατί βοηθά στην καλή λειτουργία του ματιού μας. Έχουν βιταμίνες D, σημαντική όσο για τα δόντια μας. Τα ψάρια, ανάλογα με το είδος τους, περιέχουν συνήθως λίγο λίπος. Προσοχή! Ο τρόπος μαγειρέματος επιπλέον, αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα αφού όπως για όλα τα τρόφιμα, μη υγιεινό μαγείρεμα καταστρέφει την θρεπτική τους αξία.

15 Γλυκά Τα γλυκά συνήθως περιέχουν ζάχαρη, κακάο, αλεύρι, βούτυρο και γάλα ή κρέμα γάλακτος. Η ζάχαρη κάνει τα γλυκά ελκυστικά , προκαλεί όμως τερηδόνα και δεν περιέχει κανένα άλλο θρεπτικό συστατικό παρά μόνο θερμίδες. Η συχνή κατανάλωση τους σε μεγάλες ποσότητες είναι επιβαρυντική για την υγεία μας. Συστήνεται να αποφεύγουμε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων.

16 ΔΙΑΙΤΑ: Κουμέντη Αργυρώ, Μπαχά Ανθή, Στείρος Γιώργος, Τσούρος Αντρέας
Project Δίαιτες ΔΙΑΙΤΑ: Κουμέντη Αργυρώ, Μπαχά Ανθή, Στείρος Γιώργος, Τσούρος Αντρέας Α’ Ερευνητική εργασία Α’ τετράμηνο

17 Τι είναι δίαιτα; Το ειδικό πρόγραμμα διατροφής το οποίο ακολουθεί κανείς, για να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για κάθε άνθρωπο υπάρχει και ένα ξεχωριστό είδος δίαιτας. Για παράδειγμα ένας αθλητής του μπάσκετ χρειάζεται διαφορετική διατροφή από έναν αθλητή του πόλο, από κάποιον που δεν ασχολείται με τον αθλητισμό η κάποιον που θέλει να αδυνατίσει.

18 Η σημασία της δίαιτας στην ζωή μας!
Η δίαιτα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Σύμφωνα με πηγές, οι αρχαίοι έλληνες πρόσεχαν πολύ την διατροφή τους. Πίστευαν ότι από αυτό εξαρτάται η μακροζωία και η καλή λειτουργία του οργανισμού. Άλλωστε η φράση «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ » το υποδεικνύει.

19 Τι είναι η υγιεινή διατροφή και γιατί πρέπει να τρώω υγιεινά?
Η υγιεινή διατροφή παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα ώστε να είναι υγιές. Έχει ποικιλία και είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ενώ περιέχει ελάχιστα κεκορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε προϊόντα του εμπορίου, το κρέας, το πλήρες γάλα, το βούτυρο και το τυρί. Η διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Με την υγιεινή διατροφή, ελαττώνεται ο κίνδυνος καρδιοπαθειών και άλλων παθήσεων, όπως κάποιες μορφές καρκίνου και διαβήτη. Η υγιεινή διατροφή είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την καρδιά σας. Επιδρά με διάφορους τρόπους όπως π.χ. βοηθά να διατηρείται η ποσότητα χοληστερίνης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, βοηθά να βελτιώσετε την αρτηριακή πίεση και να μην πάρετε βάρος. Εκτός από τα θέματα υγείας, η υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση και την εμφάνιση σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τρώτε πιο υγιεινά. Θυμηθείτε. Μην προσπαθήσετε να τα αλλάξετε όλα αμέσως. Μερικές μικρές αρχικές αλλαγές θα κάνουν την μεγάλη διαφορά!! Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων: γάλα, λαχανικά, ψωμί και δημητριακά, φρούτα, ψάρια, πουλερικά και κρέας.

20 Έιδη δίαιτας Δίαιτα αθλητή - Δίαιτα Atkins Δίαιτα Πίτσας
Μεσογειακή δίαιτα Δίαιτα Dukan Δίαιτα της Wall street - Δίαιτα της μιας ημέρας- Δίαιτα express Δίαιτα Μίτσελ Δίαιτα για χορτοφάγους

21 Δίαιτα της μιας μέρας Η δίαιτα της μιας μέρας εφαρμόζεται κάθε δεύτερη ημέρα και βασίζεται στην κατανάλωση γκοφρετών διαίτης και φρούτων. Υπόσχεται μισό κιλό απώλεια για κάθε μέρα δίαιτας, η οποία ακολουθείται από μια κανονική ημέρα διατροφής. Η απώλεια βάρους βασίζεται σε ένα "θαύμα" των προϊόντων διαίτης, αλλά και στα φρούτα.

22 Η δίαιτα της Wall Street

23 Διατροφή του αθλητή Οι αθλητές επιτυγχάνουν  μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει  ποικιλία τροφών. Ωφελούνται  περισσότερο από την ποσότητα των υδατανθράκων που αποθηκεύονται στο σώμα τους. Τα λιπαρά  παρέχουν  επίσης καύσιμα στο σώμα χρήση εξαρτάται από τη διάρκεια της άσκησης και από την κατάσταση του αθλητή πολλές φορές μάλιστα μπορεί να αυξήσει την ανάγκη του αθλητή για πρόσληψη πρωτεϊνών. Το νερό είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό για τους αθλητές. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κράμπες των μυών και την κόπωση. Ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την διατροφή του αθλητή. Για να γίνει κάποιος πρωταθλητής απαιτούνται  καλά γονίδια, αλλά και  καλή εκπαίδευση και προπόνηση,  καθώς και η ενδεδειγμένη  δίαιτα. Η βέλτιστη διατροφή είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί  μέγιστη απόδοση. Η Διατροφική παραπληροφόρηση μπορεί να κάνει τόσο κακό στον αθλητή, όσο η καλή διατροφή μπορεί να τον βοηθήσει.

24 Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα διατροφής, με πολλές επιλογές για όλες τις προτιμήσεις. Μπορείτε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα με όποιο συνδυασμό θέλετε, αρκεί όμως οι συνδυασμοί καθημερινά να αλλάζουν.

25 ΠΡΩΙΝΟ Επιλογή 1: 1 μπωλ δημητριακά με γάλα 1,5%.
Επιλογή 2: 1 ποτήρι γάλα 0-1,5% , 2 φέτες μαύρο ψωμί, φυστικοβούτυρο ή Becel ProActive , με μέλι ή μαρμελάδα, 1 φρούτο. Επιλογή 3: 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, 1 αυγό και 2 απράδια βραστά , 2 φέτες μαύρο ψωμί. Επίσης προαιρετικά 1 ταμπλέτα πολυβιταμίνης μετά το πρωινό.

26 ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ Επιλογή 1: Κοτόπουλο ψητό ή βραστό με ρύζι ατμού , σαλάτα εποχής , τυρί φέτα , μαύρο ψωμί. Επολογή 2: Φιλέτο μοσχαριού με κοφτό μακαρονάκι, σάλτσα φρέσκια ντομάτας, τυρι τριμμένο Emedal light ή μυζήθρα , σαλάτα εποχής , μαύρο ψωμί. Επιλογή 3: Φιλέτο χοιρινού (ψαρονέφρι), λεμονάτο με ρύζι , σαλάτα εποχης , τυρί φέτα , μαύρο ψωμί. Επιλογή 4: Φιλέτο γαλοπούλας (στήθος) ,ψητό ή βραστό, πατάτες φούρνου , βραστά λαχανικά , τυρί φέτα ,μαύρο ψωμί. Επιλογή 5: Όσπρια (φακές ή φάβα ή ρεβύθια ή φασόλια ξερά ή φασόλια μαυρομάτικα) , σάλτσα φρέσκιας ντομάτας , σαλάτα εποχής , τυρί φέτα , 2 απράδια αυγών βραστά , μαύρο ψωμί. Επιλογή 6: Μακαρόνια με άπαχο κιμά ,τυρί Emedal light ή μυζήθρα, σαλάτα εποχής , μαύρο ψωμί

27 ΒΡΑΔΥΝΟ Επιλογή 1: Ομελέτα στο τεφάλ χωρίς λάδι , με 2 αυγά , 2 ασπράδια αυγών , φιλέτο γαλοπούλας , τυρί Gouda milner (προαιρετικά : κρεμμύδι ,μανιτάρια,πιπεριά) ,σαλάτα εποχής, μαύρο ψωμί. Επιλογή 2: Τονοσαλάτα με φιλέτο τόνου σε νερό, 1 μπωλ λαχανικά,ρύζι βραστό, λίγο μαγιονέζα light , μαύρο ψωμί. Επιλογή 3: 2 σάντουιτς με μαύρο ψωμί ,φιλέτο γαλοπούλας , τυρί Gouda milner,ντομάτα και φρούτα.  Επιλογή 4: 1 μπωλ δημητριακά με γάλα 1,5% και μια φρουτοσαλάτα. Επιλογή 5: Οποιαδήποτε επιλογή απο το μεσημεριανό γεύμα.

28 Διευκρινήσεις διατροφής
Δημητριακά Μούσλι, Κουάκερ, All Brain, Κορν φλέικς ( Special K κατά προτίμηση) Λαχανικά Σαν βάση για σαλάτα : Μαρούλι , αγγούρι , λάχανο , βλήτα , σπανάκι , μανιτάρια , άγρια χόρτα, κολοκυθάκια, μπρόκολο, κονουπίδι, σπαράγγια. Σε μικρές ποσότητες : Ντομάτα , καρότο, κρεμμύδι , ραπάνι , πιπεριά, ρόκα. Φρούτα Ακτινίδιο, μήλο, πορτοκάλι, 2 μανταρίνια, γραμ. Ανανά(φρέσκο ή κονσέρβα χωρίς ζάχαρη), γκρείπφρουτ, 8 μεγάλες φράουλες, 150 γραμ. καρπούζι, 150γραμ. πεπόνι, 5 μεσαία μούσμουλα, 10 μεγάλα κεράσια, 1-2 δαμάσκηνα, 3 μεγάλα βερύκοκα.

29 Για ενδιάμεσα στα γεύματα
Σάντουιτς(μπαγκέτα) με 2 ασπράδια , τυρί φέτα , ντομάτα Σάντουιτς με τόνο νερού και λαχανικά , λίγο μαγιονέζα Light 1 μπωλ δημητριακά με γιαούρτι 2% 1 γιαούρτι 2%, φρούτα και λίγο μέλι.

30 Σημαντικά Πιπέρι, λεμόνι, ρίγανη μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθώς και αλάτι αλλά με μέτρο Maximum λάδι: 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο τη μέρα. Μονό μαύρο ψωμί : Σικάλεως, οκτάσπορο, ολικής αλέσεως, σόγιας , πολύσπορο (κάθε φέτα 30 περίπου γραμμάρια) Καφέδες με μέτρια κατανάλωση 

31 Συμπεράσματα Ένας αθλητής, για να ικανοποιήσει τις καθημερινές του ανάγκες, χρειάζεται μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλα, λιπαρά και φυσικά πολύ νερό. Γι αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνει τροφές με τα συγκεκριμένα αμινοξέα και στοιχεία, ώστε να συνθέσει γερούς, γρήγορους και δυνατούς μυς.

32 Διατροφική υποστήριξη αθλητή σε μέρες αγώνα
Οι αθλητές του δαπανούν σε έναν αγώνα( ή και στην προπόνηση) τουλάχιστον 500 θερμίδες. Η διατροφική υποστήριξη είναι σημαντική για την αποφυγή γρήγορης κόπωσης και αφυδάτωσης, και εκτός από την απαραίτητη ενέργεια που θα του δώσει, θα τον βοηθήσει και στην αύξηση της απόδοσης του. Έτσι η ενέργεια του πρέπει να προκύπτει από υδατάνθρακες, λίπος και λιγότερο από πρωτεΐνες. Η διατροφή, θα πρέπει να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του αθλητή και να χαρακτηρίζεται από ποικιλία. Η διατροφική υποστήριξη ενός αθλητή χωρίζεται σε 3 βασικά μέρη:

33 1) ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΠΡΟΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ)
Το γεύμα πριν την αγωνιστική περίοδο έχει ως στόχο να μειώσει τις πιθανότητες του αισθήματος δυσφορίας στον αθλητή και να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες κατά την διάρκεια της άσκησης. 3-4 ώρες πριν την προπόνηση ή τον αγώνα Το γεύμα θα πρέπει να περιέχει γρ υδατανθράκων δηλαδή: 2-2,5 φλιτζάνια ρύζι ή ζυμαρικα ή πατατες 3-4 φέτες ψωμί 1 μεγάλη σαλάτα (2 φλιτζάνια ωμών ή 1 φλιτζάνι βρασμένων λαχανικών) 1 ποτήρι φυσικό χυμό, 1 φρούτο 1 ώρα πριν την προπόνηση ή τον αγώνα  Κατανάλωση 400 µε 600 ml (1 ½ με 2 ποτήρια) υγρών 1 ώρα πριν από την άσκηση, όπως επίσης και 1 ποτήρι φυσικό χυμό και 1-2 φρούτα. 

34 2) ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ (ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ)
2) ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ (ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ) Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να γίνεται αναπλήρωση των χαμένων υγρών με σκοπό την ισορροπία των υγρών και του νατρίου στον οργανισμό. Το νερό είναι ιδανικό και πολύτιμο για να διατηρηθεί αυτή η ισορροπία. Μια ποσότητα ml νερό την ώρα, θεωρούνται ιδανικές ποσότητες για την κατανάλωση μεταξύ των διαλειμμάτων μέσα στο παιχνίδι. Επίσης μπορούν να καταναλώνονται ισοτονικά αθλητικά ποτά (sport drinks) του εμπορίου σε κάποιο από τα διαλλείματα αλλά όχι ως κύριο ποτό ενυδάτωσης και σε μικρή ποσότητα που να μην ξεπερνά τα 30-60γρ υδατανθράκων την ώρα.

35 3) ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ)
Το γεύμα μετά την άσκηση έχει στόχο να αποκαταστήσει την χαμένη ενέργεια του οργανισμού και την ενυδάτωση του. Το γεύμα πρέπει να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες. Ο αθλητής θα πρέπει να καταναλώσει 500ml αθλητικών ποτών για την αναπλήρωση του χαμένου νατρίου και ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, πρωτεΐνης, λίπους φυτικής προέλευσης και βιταμινών που θα βοηθήσει την αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου.  Ένα τέτοιο γεύμα μπορεί να περιέχει πατάτες ψητές, κρέας ψητό, σαλάτα, ψωμί και χυμό. Οι υδατάνθρακες ξαναγεμίζουν γρήγορα τους μυς με ενέργεια και προετοιμάζουν τον αθλητή για την επόμενη προπόνηση. Αποφεύγεται μετά την προπόνηση τα έτοιμα φαγητά όπως σουβλάκια, τυρόπιτες, πίτσα και τηγανητές πατάτες που είναι υψηλά σε λίπος και μέτρια σε υδατάνθρακες.

36 Δίαιτα για χορτοφάγους
Αυτή η δίαιτα δίνει έμφαση στα λαχανικά και στις φυτικές ίνες. Σκοπός της είναι η μείωση του γλυκαιμικού δείκτη και ισορροπία του μεταβολισμού. Παρέχει στον οργανισμό βιταμίνες ένζυμα και ιχνοστοιχεία με αντιοξειδωτική δράση. Περιορίζεται στην κατανάλωση ωμών λαχανικών το μεσημέρι και ψημένων το βράδυ.

37 Πρόγραμμα Πρωινό Πράσινο τσάι, 1 φρέσκο φρούτο, 1 κούπα δημητριακά με γάλα σόγιας. Μεσημεριανό Ωμά λαχανικά (ελεύθερη επιλογή) και ένα πλήρες γεύμα με όσπρια, δημητριακά, ψητά λαχανικά, σπόρους, 1 φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής. Απογευματινό 1 φρούτο, 12 αμύγδαλα ή 1 γιαούρτι με φρούτα. Βραδινό Ωμά λαχανικά, κυρίως γεύμα (όπως το μεσημεριανό), μία φρουτοσαλάτα.

38 Πλεονεκτήματα Ενθαρρύνει την κατανάλωση φυτικών ινών και τον περιορισμό των λιπαρών. Εγγυάται απώλεια βάρους περίπου 500 γραμμάρια έως ένα κιλο την εβδομάδα.

39 Μειονεκτήματα Αν σας αρέσει το κρέας και το ψάρι είναι εξαιρετικά δύσκολο να την ακολουθήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο αρκετοί είναι οι ειδικοί που αμφιβάλλουν για την ασφάλεια της χορτοφαγικής διατροφής.

40 Μεσογειακή δίαιτα Η Μεσογειακή δίαιτα έχει αποδειχθεί ότι είναι από τις πιο υγιείς και ισορροπημένες δίαιτες στον κόσμο. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της Μεσογειακής δίαιτας, αφού οι χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο θάλασσα είναι πολλές. Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στη Μεσόγειο έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής και λιγότερες πιθανότητες για καρδιολογικά προβλήματα ή κάποια άλλη χρόνια πάθηση.

41 Βασικές τροφές Τα λαχανικά Το ψάρι Το ελαιόλαδο Το κρασί (με μέτρο).
Φρούτα Όσπρια Ξηροί καρποί Ψάρια Γαλακτοκομικά

42 Πρόγραμμα -Πρωινό Γάλα 1,5% μαζί με δημητριακά ολικής άλεσης.
-Πρωινό Γάλα 1,5% μαζί με δημητριακά ολικής άλεσης. -Δεκατιανό Φρούτο ή   γιαούρτι 2% . -Μεσημεριανό • Ψάρι ψητό , κοτόπουλο ψητό ή  μπιφτέκια σχάρας συνοδευόμενο με σαλάτα ανάμικτη εποχής  και 1 φέτα ψωμί σικάλεως.  • Λαχανικό λαδερό, όσπρια με ανθότυρο και 1φέτα ψωμί σικάλεως. -Απογευματινό Γιαούρτι 2% με φρούτα , φρουτοσαλάτα ή  1 χούφτα αμύγδαλα.  -Βραδινό Σαλάτα ντάκο με τομάτα, ανθότυρο, κριθαρένιο παξιμάδι  ή σαλάτα εποχής.

43 Πλεονεκτήματα Το βασικότερο πλεονέκτημα της Μεσογειακής δίαιτας είναι η αφθονία σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Επιτρέπονται όλες οι τροφές και τα φαγητά αρκεί να είναι μαγειρεμένα με υγιεινό τρόπο.

44 Μειονέκτημα Τα βασικό της μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να αλλάξεις πλήρως τις διατροφικές συνήθειες που είχες για να δεις και τα απαιτούμενα αποτελέσματα στην υγεία σου.

45 ΔΙΑΙΤΑ ΜΕ ΠΙΤΣΑ Η δίαιτα με πίτσα έχει βοηθήσει πάρα πολλούς ανθρώπους να χάσουν βάρος, αφού είναι ένας τρόπος για να καταπολεμήσει κανείς την ψυχολογική πίεση που αισθάνεται στην σκέψη μιας στερητικής δίαιτας. Το πιο σημαντικό κομμάτι της δίαιτας με πίτσα είναι ο έλεγχος της ημερήσιας πρόσληψης σε θερμίδες, καθώς και η ισορροπία σε πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και λίπη.

46 ΔΙΑΙΤΑ EXPRESS 4,5 ΚΙΛΩΝ Η Δίαιτα express 4,5 κιλών είναι ένα σύστημα διατροφής που συνδυάζει ορισμένα τρόφιμα, τα οποία δημιουργούν μια αντίδραση στο πεπτικό σύστημα που αυξάνει το μεταβολισμό για την καύση του λίπους. Το πλάνο της δίαιτας πρέπει να τηρείται αυστηρά, με τις ακριβείς αναλογίες για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Το σχέδιο διαρκεί τρεις ημέρες και το επαναλαμβάνετε, αφού διακόψετε για δύο μέρες

47 ΔΙΑΙΤΑ ΜΙΤΣΕΛ Η ΔΙΑΙΤΑ MONTIGNIAC
Η δίαιτα Μίτσελ ή αλλιώς η δίαιτα Montignac, είναι μια δίαιτα απώλειας βάρους. Σύμφωνα με τη δίαιτα Μίτσελ για να χάσετε βάρος δεν έχει σημασία πόσο τρώτε, αλλά ποιους υδατάνθρακες καταναλώνετε. Διαχωρίζει, λοιπόν, τους υδατάνθρακες σε «καλούς» και «κακούς», ανάλογα με το χαμηλό γλυκαιμικό τους δείκτη.

48 ΔΙΑΙΤΑ ΑΤΚΙΝΣ Είναι ίσως η πιο διάσημη, αλλά και η πιο αμφιλεγόμενη διατροφή των τελευταίων ετών κ δημιούργημα του καρδιολόγου Robert C.Atkins. . Η δίαιτα προωθεί ένα προφίλ διατροφής χαμηλό σε υδατάνθρακες, υψηλό σε πρωτείνες και  λιπαρά .

49 Θεωρία της δίαιτας Η θεωρία τής δίαιτας Atkins βασίζεται στο γεγονός ότι τα σάκχαρα και οι απλοί υδατάνθρακες αυξάνουν το επίπεδο της ινσουλίνης, διευκολύνοντας την αποθήκευση λίπους. Η στέρηση σε υδατάνθρακες έχει ως αποτέλεσμα το αποθηκευμένο λίπος να καίγεται προκειμένου να παραχθεί ενέργεια. Εάν καταναλώνετε λιγότερους υδατάνθρακες, τότε βοηθάτε το σώμα σας να ξεκινήσει την διαδικασία της κέτωσης.Εκεί είναι που καίγεται το λίπος και αντικαθιστά τις χαμένες πηγές ενέργειας που προέρχονται από τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες Στόχος είναι να διατηρήσετε το ατομικό σας επίπεδο στην κατανάλωση υδατανθράκων. Η έντονη επιθυμία για φαγητό δεν  πρέπει να επανέλθει κι έτσι διατηρείται σταθερό το σωματικό βάρος.

50 Στάδια της δίαιτας Ένας ολόκληρος μήνας είναι ότι πρέπει για να λειτουργήσει η δίαιτα αυτή, η οποία αποτελείται από τρεις φάσεις: 1ηΦάση:Έναρξη Αυτή η φάση στοχεύει στο να γίνει έναρξη της λιποδιάλυσης. Αποτελεί την πιο δεσμευτική φάση. Αυγά, κρέας, πουλερικά, ψάρια, κιμάς (όλα σε απεριόριστες ποσότητες). Άλλα φαγητά που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο: Τυρί, κρέμα, λαχανικά χαμηλά σε Gl, μπαχαρικά δίχως ζάχαρη, βούτυρο, πολλά λιπαρά (κυρίως ελαιόλαδο) Φαγητά που  απαγορεύονται: Όλα τα προϊόντα με δημητριακά, όλα τα ζαχαρώδη, καφείνη, υποκατάστατα καφέ.Δηλαδή αποφεύγουμε: Ψωμί, Φρούτα, Δημητριακά, Αμυλώδη Λαχανικά, Γαλακτομικά (εκτός βουτύρου, περιορισμένης ποσότητας κρέμας γάλακτος, επιλεγμένων τυριών.

51 2η Φάση: Συνεχιζόμενη  απώλεια βάρους Το υψηλότερο επίπεδο  που μπορεί να λάβει κάποιος σε ότι αφορά τους υδατάνθρακες καθορίζεται  στη συγκεκριμένη φάση. Επιτρεπόμενα  φαγητά: Τα φαγητά από τη φάση 1 με την προσθήκη περισσότερων λαχανικών, λίγα όσπρια, μικρές ποσότητες από λαχανικά με άμυλο, μερικά φρούτα (κυρίως βατόμουρα), σπόροι και μικρές ποσότητες μη-επεξεργασμένων δημητριακών

52 3ηΦάση:Προ-διατήρηση Αυτή η φάση προετοιμάζει το σώμα για το νέο προφίλ διατροφής που απαιτείται για τη διατήρηση του σωματικού βάρους Επιτρεπόμενα  φαγητά: Όλα τα φαγητά που επιτρέπονται κατά τη φάση 2, με την  προσθήκη λίγων υδατανθράκων από γλυκές πατάτες, καφέ ρύζι, όσπρια, βρόμη, ψωμί ολικής αλέσεως και ζυμαρικά.

53 4ηΦάση:Διατήρηση Η φάση αυτή μπορεί να είναι η περισσότερο “ελεύθερη”, αλλά το άτομο πιυ ακολουθει τη δίαιτα δεν πρέπει να επαναπαύεται στις παλιές διατροφικές του συνήθειες. Η φάση διατήρησης επιτρέπει ένα εύρος φαγητών, αλλά εξακολουθεί να θέτει σε περιορισμό τους υδατάνθρακες . Τα επιτρεπόμενα φαγητά είναι κυρίως όλα εκείνα που εισήχθησαν κατά τη φάση 3, με περιορισμένη την ποσότητα υδατανθράκων . Διαιτητικά  συμπληρώματα Θρεπτικά συμπληρώματα γεύματος, σνακ, γλυκά διαίτης, δημητριακά και ζυμαρικά.

54 Τα θετικά της δίαιτας Άτκινς
- Το αίσθημα της πείνας μειώνεται αισθητά. - Δεν νιώθει κανείς στερημένος από γεύσεις. - Έχει γρήγορα αποτελέσματα Είναι πρακτική και εύκολη στην εφαρμογή της.

55 Τα αρνητικά της δίαιτας Άτκινς
Έχει μικρή δυνατότητα επιλογών σε τροφές Μπορεί να αλλοιώσει σημαντικά τον μεταβολισμό με μακρόχρονη χρήση της. Μπορεί να προκαλέσει έντονο αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας. Θα λείψουν κάποιες βιταμίνες λόγω της έλλειψης των φρούτων και λαχανικών.

56 ΔΙΑΙΤΑ DUKAN Είναι μια δίαιτα αδυνατίσματος που στηρίζεται στην πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών και μικρών ποσοτήτων τροφών πλούσιων σε λιπαρά και με μικρές ποσότητες υδατανθράκων, επινοημένη από τον Γάλλο διατροφολόγο Πιέρ Ντουκάν, και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα δίαιτας στην Γαλλία . Η δίαιτα Dukan πρόκειται για μια κατά βάση πρωτεϊνική δίαιτα που δεν περιορίζει τις ποσότητες! Αν και σε αρκετά σημεία μοιάζει με την δίαιτα Atkins θεωρείται περισσότερο υγιεινή.

57 ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και έναν μανιώδη φόβο για την απόκτηση βάρους σε συνδυασμό με μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους που μπορεί να διατηρηθεί από διάφορες προκαταλήψεις σχετικά με το σώμα του ή της, το φαγητό και την διατροφή τους. Τα άτομα με νευρική ανορεξία συνεχίζουν να νιώθουν πείνα αλλά επιτρέπουν στους εαυτούς τους μόνο πολύ μικρές ποσότητες φαγητού. Η μέση ημερήσια πρόσληψη θερμίδων για άτομα με ανορεξία είναι θερμίδες

58 ΕΙΔΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣ Ψυχογενής Ανορεξία- Η Ψυχογενής ανορεξία είναι μια σοβαρή και επικίνδυνη για τη ζωή ασθένεια. Έχει από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας (6%-20%) των ψυχικών νόσων που οφείλεται κυρίως στην ασιτία και στις ηλεκτρολυτικές διαταραχές που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή αρρυθμία. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η μείωση της προσλαμβανόμενης τροφής και η υπερβολική ενασχόληση του ατόμου με την τροφή τους, τη μέτρηση θερμίδων και το σωματικό τους βάρος. 

59 ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ Ο όρος ψυχογενής ή νευρική ή νευρογενής βουλιμία περιγράφει μια διαταραχή στην πρόσληψη τροφής. Η νευρογενής βουλιμία χαρακτηρίζεται από επεισοδιακή υπερφαγία (κατανάλωση πολύ μεγάλης ποσότητας φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα ), η οποία ακολουθείται από την προσπάθεια απαλλαγής από τις περιττές θερμίδες συνήθως μέσω εμετού, καθαρτικών, διουρητικών και υπερβολικής άσκησης. Οι γυναίκες έχουν εννέα φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν νευρική βουλιμία από τους άντρες.

60 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ Ψυχολογικές θεραπείες Φαρμακευτική θεραπεία Νοσηλεία

61 Αίτια Οι βιολογικές θεωρίες Οι κοινωνικές θεωρίες
Οι ψυχολογικές θεωρίες

62 Βιολογικές θεωρίες εστιάζουν στη λειτουργία του υποθαλάμου και σε μια πιθανολογούμενη πρωτογενή δυσλειτουργία του. Επιπλέον οι βιολογικές θεωρίες αναφέρουν και κάποιες διαταραχές στη λειτουργία κάποιων από τους κεντρικούς νευροδιαβιβαστές. Ενίσχυση των θεωριών αυτών προσφέρει η μεγαλύτερη συχνότητα της ψυχογενούς ανορεξίας σε μονοζυγώτες δίδυμους σε σχέση με το γενικό πληθυσμό καθώς και η μεγαλύτερη συχνότητα ατόμων με μείζονες συναισθηματικές διαταραχές (μανία-κατάθλιψη) σε μέλη της οικογένειας ανορεκτικών από ότι στο γενικό πληθυσμό. 

63 Κοινωνικές θεωρίες σημειώνουν τη βαρύτητα που έχει δοθεί από τις σύγχρονες κοινωνίες στην εξωτερική εμφάνιση και στη συνεχή ενασχόληση με την εικόνα του σώματος η οποία και χρησιμοποιείται ως μέσο κοινωνικής επιβολής και καταξίωσης. 

64 Ψυχολογικές θεωρίες περιγράφουν την ψυχογενή ανορεξία ως μια αντίδραση στις αυξημένες απαιτήσεις της εφηβικής ηλικίας για αυτονομία, ανεξαρτησία, περισσότερη κοινωνική και σεξουαλική δραστηριότητα. Κατά κάποιον τρόπο οι ασθενείς αντικαθιστούν τους φυσιολογικούς εφηβικούς προβληματισμούς με τη συνεχή ενασχόληση με το βάρος και με τη σκέψη "μη παχύνουν". Οι ασθενείς με ψυχογενή ανορεξία συχνά κυριεύονται από συναισθήματα αναποτελεσματικότητας και ετεροπροσδιορισμού ή μπορεί να αισθάνονται ότι το σώμα τους είναι κατά ένα βαθμό υπό την εξουσία των γονιών τους. Έτσι με τον αυτοεπιβαλλόμενο υποσιτισμό και την υπερβολική πειθαρχία, που αυτός απαιτεί τα άτομα με τη διαταραχή αυτή αναπτύσσουν ένα αίσθημα μερικής αυτοτέλειας και αυτονομίας. Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ανορεκτικοί ασθενείς έχουν στενές, αλλά παρόλα αυτά διαταραγμένες σχέσεις με τους γονείς τους και ίσως αυτή καθεαυτή η ασθένεια να είναι μια ασυνείδητη προσπάθεια να αποσπάσουν το ενδιαφέρον των γονιών τους από την μη ισορροπημένη συζυγική τους σχέση.

65 Περιβαλλοντικές αιτίες
Κοινωνικοπολιτιστικές έρευνες έχουν τονίσει τον ρόλο των πολιτιστικών παραγόντων, όπως η προώθηση της λεπτότητας ως την ιδανική γυναικεία μορφή στα Δυτικά βιομηχανοποιημένα έθνη, ιδιαίτερα μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Μια πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα ανάμεσα σε 989,871 κατοίκους της Σουηδίας έδειξε ότι το φύλο, η εθνικότητα και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση αποτελούσαν τεράστιες επιρροές στην περίπτωση ανάπτυξης ανορεξίας, με εκείνους των οποίων οι γονείς δεν είναι Ευρωπαίοι να είναι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με την αρρώστια και με εκείνους που προέρχονται από πλούσιες, λευκές οικογένειες να αντιμετωπίζουν περισσότερο ρίσκο να την εμφανίσουν. Άνθρωποι με επαγγέλματα όπου υπάρχει ιδιαίτερη κοινωνική πίεση να είναι λεπτοί (όπως μοντέλα και χορευτές) έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ανορεξία κατά την διάρκεια της καριέρας τους και περαιτέρω έρευνες έχουν υποδείξει ότι άτομα με νευρική ανορεξία έχουν πολύ περισσότερες επαφές με κοινωνικές πηγές που προωθούν την απώλεια βάρους σε σχέση με τα άλλα άτομα. Έχει επίσης τονιστεί ότι η νευρική ανορεξία είναι πιο πιθανό να προκύψει σε πληθυσμούς στους οποίους η παχυσαρκία είναι πιο επικρατούσα.

66 Ανορεξία και σεξουαλική ορμή
 Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η νευρική ανορεξία προκύπτει από μια σεξουαλικά επιλεγμένη επαναστατική ορμή για νεανική εμφάνιση σε πληθυσμούς όπου το μέγεθος γίνεται ο βασικός δείκτης της ηλικίας του ατόμου. Υπάρχουν επίσης αποδείξεις που δείχνουν ότι οι ασθενείς με νευρική ανορεξία χαρακτηρίζονται επίσης από Αλεξιθυμία (κατάσταση που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που έχουν δυσκολία στην κατανόηση και έκφραση των συναισθημάτων τους) και επίσης από ένα έλλειμμα σε συγκεκριμένες συναισθηματικές λειτουργίες. Μια έρευνα έδειξε ότι αυτό συμβαίνει και στους ενήλικες και έφηβους ασθενείς με νευρική ανορεξία. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αναφερόμενης παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης σε κλινικές ομάδες εκείνων που έχουν διαγνωστεί με νευρική ανορεξία. Παρόλο που το να έχει προηγηθεί σεξουαλική κακοποίηση δεν θεωρείται ειδικός παράγοντας ρίσκου για εμφάνιση νευρικής ανορεξίας, αυτοί που έχουν βιώσει τέτοιου είδους κακοποίηση έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν πιο σοβαρά και χρόνια συμπτώματα.

67 Βίντεο για νευρική ανορεξία

68 Συμπληρώματα διατροφής
Ερευνητική Εργασία των μαθητών της Α΄ Τάξης του Γενικού Λυκείου Βροντάδου Σχολ. Έτος

69 Ο όρος «ντόπινγκ» Η λέξη "ντόπινγκ" προέρχεται από την αγγλική γλώσσα ("doping") και το ρήμα "to dope" που σημαίνει την χρήση ναρκωτικών και άλλων παρόμοιων ουσιών. Η λέξη χρησιμοποιείται από τον κόσμο του αθλητισμού σαν περιγραφή της χρήσης συγκεκριμένων απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων από τους αθλητές για να αυξήσουν τεχνητά την επίδοσή τους".

70 Η ιστορία του ντόπινγκ Στην Αρχαία Ελλάδα: οι αθλητές καταναλώνουν διαφόρων ειδών κρέας ή ζωμό αίματος ή μανιτάρια πριν από τους αγώνες, προσπαθώντας να αυξήσουν τη φυσική τους δύναμη Οι μάγειρες ετοίμαζαν ψωμί με αναλγητικές ιδιότητες. Τον 1ο αιώνα μ. Χ., οι Έλληνες δρομείς έπιναν ένα αφέψημα βοτάνων για να αυξήσουν τη δύναμή τους και να είναι ικανοί να αποδώσουν σε αθλήματα μεγάλης διάρκειας. Στη Ρωμαϊκή ιστορία: Οι αρματοδρομείς έτρεφαν τα άλογά τους με διάφορα μείγματα προκειμένου να τα κάνουν να τρέχουν γρηγορότερα. Οι μονομάχοι χρησιμοποιούσαν παράγοντες ντόπινγκ για την αύξηση της δύναμης.

71 Αίτια Η υπερβολική εμπορευματοποίηση στο χώρο του αθλητισμού.
Η έκρηξη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε συνδυασμό με τα μεγάλα συμβόλαια χορηγίας Η πίεση που δέχονται οι αθλητές από τον περίγυρό τους (από τον προπονητή μέχρι το γιατρό, τον αρχηγό της ομάδας και τους συγγενείς) Η εντύπωση που δίνουν τα ΜΜΕ πως για να υπάρχεις πρέπει να είσαι διάσημος. Οι φιλοδοξίες των προπονητών. Με την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, το δελεαστικό μιας λαμπρής καριέρας με άφθονο χρήμα και δόξα είναι μεγάλο.

72 Κατάλογος απαγορευμένων ουσιών
Διεγερτικά Κανναβιδοειδή Αναβολικά ,στεροειδή Ορμόνες και ουσίες με παρόμοια δράση Διουρητικά και άλλοι παράγοντες κάλυψης Γλυκοκορτικοστεροειδή όπως ηρεμιστικά ,μυοχαλαρωτικά Ερυθροποιητίνη

73 Επιπτώσεις στην υγεία Καρδιαγγειακά προβλήματα. Ηπατικές διαταραχές.
Ψυχικές διαταραχές. Μυοσκελετικές Βλάβες. Ορμονικές διαταραχές. Θάνατος(!!!)

74 Το ντόπινγκ στην παιδική και εφηβική ηλικία
Το ντόπινγκ στην παιδική και εφηβική ηλικία Οι πιθανότητες του ντόπινγκ αυξάνονται, ανάλογα με το άθλημα και το βαθμό ενασχόλησης με τον αθλητισμό. Παρατηρείται κυρίως στα παιδιά που ετοιμάζονται για επαγγελματικό πρωταθλητισμό, σε αυτά που κάνουν υπέρ-πρωταθλητισμό, καθώς και σε εκείνα που οι επιδόσεις τους υπόσχονται μελλοντικούς πρωταθλητές . Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι οι νεαρές ηλικίες είναι πολύ πιο εύκολο να εξαπατηθούν, για αυτό και αποτελούν εύκολο στόχο όσων ασχολούνται με την εμπορία και τη διακίνηση απαγορευμένων και μη ουσιών. Με την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, όπως είδη αναφέρθηκε, το δέλεαρ μιας λαμπρής καριέρας με άφθονο χρήμα και δόξα είναι μεγάλο.

75 Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι:
Αθλητισμός σημαίνει σωματική και ψυχική υγεία, συλλογικό πνεύμα, πειθαρχία, αυτοπειθαρχία, ευγενή άμιλλα, αποφυγή βλαβερών συνηθειών και περισσότερο από όλα ψυχαγωγία και χαρά.

76 Αντιμετώπιση Η χρήση απαγορευμένων και μη ουσιών από τα παιδιά, είναι δυνατό να αντιμετωπισθεί κυρίως με την ενημέρωση και εκπαίδευση των ίδιων των παιδιών, αλλά επίσης και των γονέων, των παιδιάτρων, των εκπαιδευτικών καθώς και όλων των άλλων φορέων που έχουν σχέση με το θέμα αυτό . Θα πρέπει όλοι, τουλάχιστο πάρα πολύ καλά να ξέρουν ότι για τη νίκη δεν είναι αρκετό μόνο το ντόπινγκ. Οπωσδήποτε απαραίτητες είναι και άλλες προϋποθέσεις όπως η επιλογή του αθλήματος ανάλογα με τον σωματότυπο, οι δυνατότητες του σώματος ακόμα και στη σωστή επιλογή, η γνώση του ότι σε πολλά αθλήματα η χρήση των διαφόρων ουσιών δεν παίζει σημαντικό ρόλο κ.τ.λ..

77 Αθλήματα που «καθιερώθηκε» η χρήση ουσιών
Ποδόσφαιρο Άρση βαρών Στίβος Ποδηλασία

78 Οι δέκα πιο διαβόητες υποθέσεις ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς αγώνες

79 1988, Σεούλ: Μπεν Τζόνσον, Καναδάς (Στίβος) Αγώνες
1988, Σεούλ: Μπεν Τζόνσον, Καναδάς (Στίβος) Αγώνες Η πιο διαβόητη υπόθεση ντοπαρίσματος όλων των εποχών σε οποιαδήποτε αθλητική διοργάνωση συνέβη στην Σεούλ το 1988,στην περίφημη κούρσα των100 μέτρων όταν ο Καναδός σπρίντερ έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ τρέχοντας την απόσταση στο εξωπραγματικό για την εποχή 9’ 79” και νικώντας τον μεγάλο του αντίπαλο Καρλ Λιούις.

80 2000, Σίδνεϊ: Μάριον Τζόουνς, ΗΠΑ (Στίβος)
H Αμερικανίδα σπρίντερ Μάριον Τζόουνς στο Σίδνεϊ κατέκτησε 5μετάλλια, αλλά 7 χρόνια μετά, όταν η υπόθεση BALCO (του εργαστηρίου που παρήγε το THG) έφτασε στα δικαστήρια, αναγκάστηκε να παραδεχτεί τη χρήση του κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και της αφαιρέθηκαν όλα.

81 2004, Αθήνα: Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου, Ελλάδα (Στίβος)
Η γνωστή υπόθεση που συντάραξε το ελληνικό φίλαθλο κοινό μια μέρα πριν την τελετή έναρξης. Η υπόθεση έκλεισε πρόσφατα και δικαστικά με μόνο τον προπονητή των δύο αθλητών Χρήστο Τζέκο να τιμωρείται. Οι Θάνου και Κεντέρης προσποιήθηκαν ένα ατύχημα με τη μηχανή του προπονητή τους για να αποφύγουν να περάσουν από έλεγχο ντόπινγκ και τελικά τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό από τους Αγώνες, σπιλώνοντας το όνομα της διοργανώτριας Ελλάδας.

82 2008, Πεκίνο: Φανή Χαλκιά, Ελλάδα (Στίβος)
Η χρυσή Ολυμπιονίκης του 2004 στα 400 μ. εμπόδια δεν πρόλαβε καν να υπερασπισθεί τον τίτλο της στο Πεκίνο αφού ανιχνεύθηκε απαγορευμένη ουσία στα ούρα της σε τεστ που της έγινε με το που έφτασε στην Κίνα.

83 Ο Αμερικανός δρομέας Τζόνι Γκρέυ , που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη Βαρκελώνη το 1992, είπε για τα αναβολικά «Θα παρακολουθούμε ένα δρομέα να σπάει τη μία μέρα το παγκόσμιο ρεκόρ και να πεθαίνει την επόμενη εβδομάδα ,θα είναι σαν να επιτρέπουμε στους αθλητές ν αυτοκτονούν για την αγάπη τους για το χρήμα»

84 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!


Κατέβασμα ppt "Project Διατροφής Στοιχεία Σχολείου: ΓΕ.Λ. Βροντάδου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google