Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανακύκλωση χαρτιού.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανακύκλωση χαρτιού."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανακύκλωση χαρτιού

2 Εισαγωγή Με το σύνθημα «Ανακυκλώνω , Επαναχρησιμοποιώ , Ελαττώνω» ( ή στα Αγγλικά τα γνωστά 3R – RECYCLE, REUSE , REDUCE) οι οικολογικές οργανώσεις προσπαθούν να κάνουν εμάς τους απλούς ανθρώπους να καταλάβουμε ότι είναι υποχρέωση μας προς τη μητέρα-Γη να την φροντίζουμε Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε αλόγιστα τα αγαθά που μας προσφέρει η γη, γιατί η πηγή της δεν είναι αστείρευτη. Πασχίζουν μέσα από τους αγώνες τους να κάνουν τρόπο ζωής το διαχωρισμό των απορριμμάτων μας σε κατηγορίες ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί ,γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο)

3 Πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης είναι:
Εξοικονόμηση των φυσικών  πόρων Μείωση της ποσότητας των αποβλήτων Η μείωση του όγκου και του βάρους των απορριμμάτων Η εξοικονόμηση χώρου Η εξοικονόμηση πρώτων υλών, ενέργειας και νερού Η δημιουργία θέσεων εργασίας σε βιομηχανίες και προγράμματα ανακύκλωσης Η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία Η ευκαιρία που δίνεται σε όλους τους πολίτες να δράσουν για το περιβάλλον

4 Οφέλη από την ανακύκλωση ενός τόνου χαρτιού:
Οφέλη από την ανακύκλωση ενός τόνου χαρτιού: Σώζονται 17 δέντρα Απαιτείται η μισή περίπου ενέργεια και κατανάλωση νερού Παράγεται 70% λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση Μειώνονται τα απορρίμματα που καταλήγουν στις χωματερές Δημιουργούνται πενταπλάσιες θέσεις εργασίας

5 Η ζημιά στο περιβάλλον δεν σταματάει με το κόψιμο των δέντρων
Η ζημιά στο περιβάλλον δεν σταματάει με το κόψιμο των δέντρων. Για να γίνει το χαρτί, η βιομηχανία πρέπει να επεξεργαστεί τους κομμένους κορμούς. Συχνά η επεξεργασία αυτή προκαλεί σημαντική ρύπανση και πολλές βιομηχανίες ρίχνουν απόβλητα. Ακόμα και αυτό το χημικό όμως για τη λεύκανση του χαρτιού έχει ευθύνη για ρύπανση με οργανοχλωριωμένες ενώσεις και επίσης καταναλώνει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου. Το τροπικό δάσος που κόβεται δεν ξαναφυτρώνει. Αλλά και τα δάση που αντικαθίστανται από τεχνητές καλλιέργειες χάνουν την βιοποικιλότητά τους. Η σπατάλη χαρτιού ασκεί υπερβολικές πιέσεις πάνω στα δάση του πλανήτη. Αν μειώσουμε την περιττή κατανάλωση χαρτιού, αν βελτιώσουμε τα προγράμματα ανακύκλωσης χαρτιού, μπορούμε να ελαφρύνουμε τις πιέσεις που ασκούνται πάνω στα δάση!

6 Ανακύκλωση χαρτιού στο εργαστήριο Χημείας

7 Ζω σε ένα καλύτερο παρόν προσπαθώ για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον!
Εμείς οι μαθητές του Λυκείου Αγίου Γεώργιου που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι», επιλέξαμε να ασχοληθούμε με την ανακύκλωση χαρτιού γιατί το χαρτί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής μας ζωής. Τόνοι χαρτιού περνούν από τα χεριά μας καθημερινά! Θέλουμε λοιπόν να συμβάλουμε και εμείς στον αγώνα που διεξάγουν διάφορες οργανώσεις για να κάνουν τρόπο ζωής τον διαχωρισμό των απορριμμάτων μας. Ζω σε ένα καλύτερο παρόν προσπαθώ για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον!

8 Βήμα 1ο: Τεμαχίσαμε το άχρηστο χαρτί σε μικρά κομμάτια και το τοποθετήσαμε σε λεκάνη με νερό ώστε να λιώσει. Στη λεκάνη προσθέτουμε μικρή ποσότητα αλευρόκολλας.

9

10

11 Βήμα 2ο:Φτιάξαμε χαρτοπολτό με την βοήθεια του αναδευτήρα(μπλέντερ)
Βήμα 2ο:Φτιάξαμε χαρτοπολτό με την βοήθεια του αναδευτήρα(μπλέντερ). Ακολούθως , σουρώσαμε τον χαρτοπολτό για να αφαιρέσουμε το νερό.

12

13 Βήμα 3ο:Απλώσαμε τον έτοιμο πια χαρτοπολτό σε εφημερίδα κάνοντάς τον επίπεδο και λεπτό. Αφήσαμε τον χαρτοπολτό μερικές μέρες για να στεγνώσει. Αφού στέγνωσε είχαμε ένα λεπτό φύλλο από ανακυκλωμένο χαρτί.

14 Μηνύματα – Προβληματισμοί…

15 Η Ανακύκλωση απαιτεί ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ προσπάθεια!
Η Ανακύκλωση απαιτεί ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ προσπάθεια!

16

17 Εσείς πετάτε σε μένα και εγώ πετάω…απ’τη χαρά μου!!!!
Ανακύκλωσε χαρτί κοίτα πράσινη τη γη!!!

18 Ποιο είναι το δικό σας ενεργειακό αποτύπωμα;

19 Γιατί… δανειστήκαμε τον
πλανήτη και ΔΕΝ τον κληρονομήσαμε!

20 Ομάδα Νέων Δημοσιογράφων Λυκείου Αγίου Γεωργίου
Εισαγωγή (Διαφάνειες 1-5) Ανακύκλωση χαρτιού στο εργαστήριο Χημείας (Διαφάνειες 6-13) Αντωνίου Μαρία, Α΄6 (16 χρονών) Σκέτσιου Μαρίνα, Α΄6 (16 χρονών) Γεωργίου Χριστίνα, Α΄6 (16 χρονών) Κουμπάρου Μαρία ,Α΄6 (16 χρονών) Αντρέου Αντρούλα, Α΄6 (16 χρονών) Καïλή Φωτεινή, Α΄3 (16 χρονών)

21 Κατασκευές από άχρηστο χαρτί Μηνύματα-Προβληματισμοί
(Διαφάνειες 14-20) Ξενοφώντος Φραγκέσκος, Β΄2 (17 χρονών) Γεωργίου Ρεβέκκα, Α΄6 (16 χρονών) Λανίτη Αριάνα, Α΄3 Ζορπά Χρυστάλλα, Α΄6

22 Γενική επιμέλεια-Παρουσίαση
Χαραλάμπους Νεοφύτα, Α΄6 (16 χρονών) Παπαμιχαήλ Ειρήνη, Α΄6 (16 χρονών) Καϊλά Χριστιάνα, Α΄6 (16 χρονών) Συντονίστρια: Τουμαζή Θεοχαρούλα, Καθηγήτρια Χημείας

23 Βιβλιογραφία http://www.greendot.com.cy
(εικόνες της ανακύκλωσης) (διαδικασία της ανακύκλωσης)


Κατέβασμα ppt "Ανακύκλωση χαρτιού."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google