Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

10 Συμβουλές για να Μειώσουμε τα Απορρίμματα του Σχολείου μας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "10 Συμβουλές για να Μειώσουμε τα Απορρίμματα του Σχολείου μας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 10 Συμβουλές για να Μειώσουμε τα Απορρίμματα του Σχολείου μας
10 Συμβουλές για να Μειώσουμε τα Απορρίμματα του Σχολείου μας Κ.Π.Ε. Νάουσας Πηγή:

2 1. Συνεργαζόμαστε με το δήμο της πόλης μας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:
Ζητάμε να τοποθετηθούν κάδοι ανακύκλωσης στο σχολείο και να ρυθμιστεί η περισυλλογή τους. Πληροφορούμαστε σχετικά με τα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν, πού συλλέγονται και πού γίνεται η επεξεργασία τους. Προμηθευόμαστε αφίσες και φυλλάδια ή ακόμα προγραμματίζουμε διαλέξεις ή άλλες δραστηριότητες.

3 2. Αντιμετωπίζουμε τη σπατάλη χαρτιού – συνήθως αποτελεί μέχρι και το 60% των απορριμμάτων ενός σχολείου: Τοποθετούμε σε κάθε τάξη και γραφείο κάδους ανακύκλωσης χαρτιού αλλά και ειδικά ραφάκια για σελίδες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόχειρο. Ρυθμίζουμε τα φωτοτυπικά και τους εκτυπωτές στην επιλογή της διπλής όψης. Ζητάμε από το προσωπικό που καθαρίζει το σχολείο να αδειάζουν τους εσωτερικούς κάδους ανακύκλωσης κάθε μέρα ή φτιάχνουμε καθημερινό πρόγραμμα μαθητών που θα είναι υπεύθυνοι γι’ αυτή τη δουλειά. Προτιμάμε την αποθήκευση ηλεκτρονικών εγγράφων και όχι την εκτύπωσή τους. Δίνουμε στους γονείς τη δυνατότητα επιλογής ηλεκτρονικής ενημέρωσης, εφόσον το επιθυμούν, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή της ιστοσελίδας του σχολείου.

4 3. Διαφημίζουμε και υπενθυμίζουμε, σε τακτά διαστήματα, τις πρωτοβουλίες ανακύκλωσης του σχολείου σε μαθητές, γονείς και προσωπικό: Φροντίζουμε οι κάδοι ανακύκλωσης να είναι ελκυστικοί και σε εμφανές σημείο. Χρησιμοποιούμε πολύχρωμα αυτοκόλλητα και αφίσες για τη σήμανση των υλικών που επιτρέπεται να μπουν στον κάδο ανακύκλωσης. Φροντίζουμε να γίνονται συχνά ανακοινώσεις σχετικά με την ανακύκλωση σε συνεδριάσεις, γιορτές και στην ιστοσελίδα. Χρησιμοποιούμε πίνακες ανακοινώσεων και οπτικό υλικό σε όλο το σχολείο για να προωθήσουμε τη μείωση των απορριμμάτων ως κεντρικό άξονα του σχολικού ήθους. Διοργανώνουμε σε τακτική βάση διαγωνισμούς τάξεων ή ειδικές μέρες ανακύκλωσης για να φρεσκάρουμε την οικολογική συνείδηση των μαθητών στα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων.

5 4. Ξεκινάμε πρόγραμμα κομποστοποίησης για να διαχειριστούμε απορρίμματα (από το κομμένο χορτάρι μέχρι τα φακελάκια του τσαγιού και τον καφέ). Τα πράσινα υπολείμματα και τα υπολείμματα φαγητού αποτελούν μέχρι και το 1/5 των απορριμμάτων του σχολείου. Ζητάμε από τις τοπικές αρχές κάδους κομποστοποίησης δωρεάν ή σε χαμηλή τιμή. Ενσωματώνουμε δραστηριότητες κομποστοποίησης στα μαθήματα των θετικών επιστημών. Επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κομποστοποίηση.

6 5. Τοποθετούμε κάδους ανακύκλωσης αλουμινίου στο σχολείο μας :
Τα αλουμινένια κουτάκια που φτιάχνονται από τα ανακυκλωμένα χρειάζονται το 1/20 της ενέργειας, που απαιτείται για την παραγωγή τους από πρώτες ύλες. Κάθε κουτάκι που είναι φτιαγμένο από ανακυκλωμένο αλουμίνιο εξοικονομεί ενέργεια αρκετή για να παίζει μια τηλεόραση επί 3 ώρες.

7 6. Ανακυκλώνουμε τα μελανοδοχεία των εκτυπωτών αλλά και όλα τα ανακυκλώσιμα είδη Η.Υ., καθώς επίσης και τα κινητά τηλέφωνα.

8 7. Προμηθευόμαστε κάδους ανακύκλωσης μπαταριών της ΑΦΙΣ.
Μαθαίνουμε για τη μόλυνση εδάφους και νερού που προκαλούν οι μπαταρίες και για τις καταστροφικές συνέπειες στην υγεία μας.

9 8. Αγοράζουμε χαρτί, μολύβια και άλλα προϊόντα γραφικής ύλης από ανακυκλωμένα υλικά.

10 9. Χρησιμοποιούμε φλιτζάνια και ποτήρια αντί για ποτηράκια μίας χρήσης
9. Χρησιμοποιούμε φλιτζάνια και ποτήρια αντί για ποτηράκια μίας χρήσης. Αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικών ειδών εστίασης γενικότερα. Προτιμάμε θερμός και δοχεία νερού που μπορούν να ξαναγεμίσουν.

11 10. Τα σκουπίδια ενός ανθρώπου είναι ο θησαυρός ενός άλλου.
Επιδιορθώνουμε καρέκλες, θρανία, γραφεία, βιβλιοθήκες, κλπ., για να παρατείνουμε το χρόνο ζωής τους. Καθιερώνουμε ημέρα ανταλλακτικού παζαριού, στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν μαθητές, προσωπικό και οι οικογένειές τους, για να διαχειριστούμε οτιδήποτε παλιό (από αντικείμενα και συσκευές, μέχρι ρούχα), αλλά και για να αναδείξουμε την προσπάθειά μας στην τοπική κοινωνία.

12 Ας γίνουμε το αειφορικό σχολείο της περιοχής μας. Μπορούμε αν θέλουμε.

13 Κ.Π.Ε. Νάουσας Νοέμβριος 2010


Κατέβασμα ppt "10 Συμβουλές για να Μειώσουμε τα Απορρίμματα του Σχολείου μας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google