Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΚΟΠΟ ΘΕΛΟΥΝ ΤΡΟΠΟ… ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΚΟΠΟ ΘΕΛΟΥΝ ΤΡΟΠΟ… ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΚΟΠΟ ΘΕΛΟΥΝ ΤΡΟΠΟ… ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

3

4 Σκεφτήκατε ποτέ πού καταλήγουν αυτά τα απορρίμματα

5 Στις χωματερές…

6

7

8

9

10

11  Μείωση της παραγωγής σκουπιδιών  Επαναχρησιμοποίηση  Ανακύκλωση / Κομποστοποίηση

12 Η μείωση των απορριμμάτων είναι ένα μεγάλο κοινωνικό όφελος. Με τη μείωση των απορριμμάτων δίνεται η δυνατότητα στον κάθε πολίτη να μπορεί πλέον ενεργά να προστατεύσει το περιβάλλον του και να διατηρήσει την πόλη του καθαρή.

13  Γεμίσαμε ένα δοχείο με πλαστικά μπουκάλια νερού. Στην αρχή βάλαμε τις μπουκάλες με ακανόνιστο τρόπο στο δοχείο. Χρειαστήκαμε 37 μπουκάλια.

14  Μετά τοποθετήσαμε τις μπουκάλες με σειρά και χρειαστήκαμε 40 μπουκάλια.

15  Στη συνέχεια συμπιέσαμε τα μπουκάλια νερού και τα κλείσαμε με το πώμα. Διαπιστώσαμε ότι για να γεμίσει το δοχείο χρειαστήκαμε 70 μπουκάλια!

16  Ο όγκος των απορριμμάτων μειώνεται με τη συμπίεση, άρα εξοικονομείται ενέργεια αφού το απορριμματοφόρο θα έρθει λιγότερες φορές για συλλογή και παράλληλα μειώνεται η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα!

17  Μια άλλη καλή λύση για τη μείωση των απορριμμάτων είναι η επαναχρησιμοποίηση διαφόρων υλικών που φαίνονται άχρηστα, ενώ στην πραγματικότητα μπορ εί να μας φανούν πολύ χρήσιμα σε διάφορες κατασκευές. Πώς μπορούν τα σκουπίδια να ξαναχρησιμοποιηθούν

18 Πώς μπορούν τα σκουπίδια να ανακυκλωθούν

19 PMD (Πλαστικό/Μέταλλο/Χαρτόκουτα Υγρών) Μπλε Απορριμματοδοχείο Διαλογής

20

21 ΧΑΡΤΙ / ΧΑΡΤΟΝΙ Καφέ Απορριμματοδοχείο Διαλογής

22 • ΓΥΑΛΙ Πράσινο με Άσπρο καπάκι Α.Δ.

23

24

25 ΜΑΘΕ ΟΤΙ !!!

26  Οργανώσαμε τη διαδικασία συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών στο σχολείο. Κάθε τμήμα κάνει στο χώρο της αίθουσας διαλογή σκουπιδιών PMD και χαρτιού. Παράλληλα τοποθετήσαμε ειδικούς κάδους στον αύλειο χώρο.

27

28  Κομποστοποίηση είναι μια φυσική, βιολογική διεργασία που μετατρέπει τα οργανικά (ζυμώσιμα) απόβλητα σε κόμποστ (φυτόχωμα), που βελτιώνει το χώμα και βοηθά την ανάπτυξη των φυτών.

29

30  Μειώνονται τα σκουπίδια μας με τα γνωστά οφέλη (30%)…  Βοηθά στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και ειδικά των παιδιών για την προστασία του περιβάλλοντος…  Παράγουμε ένα χρήσιμο υλικό…

31

32  Φυτικά υπολείμματα κουζίνας  Πεσμένα φύλλα  Κομμένο γρασίδι  Χόρτα (ξερά ή πράσινα)  Ξεραμένα λουλούδια  Μικρά κλαδέματα κήπου  Θρυμματισμένα κλαδιά  Κατακάθια καφέ, τσαγιού  Τσόφλια αυγού  Χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας  Στάχτη από τζάκι, χώμα  Ροκανίδια - πριονίδι

33  Ζωικά προϊόντα (κρέας, ψάρι, κόκαλα)  Άρρωστα φυτά  Περιττώματα ζώων  Χοντρά κλαδιά (που δεν είναι θρυμματισμένα)  Πάνες, χαρτί τουαλέτας κ. λπ.  Εφημερίδες και περιοδικά  Χημικά

34  Να χρησιμοποιούνται τα σωστά υλικά, εναλλάξ σε στρώσεις  Συνδυάζουμε τα «πράσινα» (φλούδες, λαχανικά) με τα «καφέ» (κλαδιά, ξερά φύλλα)  Συχνό ανακάτεμα / αερισμός  Σωστή θερμοκρασία (50-65 ο C )  Να μην είναι ούτε πολύ στεγνό ούτε πολύ υγρό  Ύπαρξη γαιοσκωλήκων και μικροοργανισμών

35  Στο σχολείο μας οργανώσαμε την κομποστοποίηση. Τοποθετήσαμε κάδους συλλογής υλικών για κομπόστ στην αυλή όπου οι μαθητές βάζουν τα αποφάγια από φαγητά, φρούτα κ.λπ.

36  Γεμίσαμε τέσσερα πλαστικά μπουκάλια με χώμα και βάλαμε στο καθένα από ένα υλικό. Στο πρώτο βάλαμε χαρτί, στο δεύτερο μια μπανανόφλουδα, στο τρίτο το πώμα μιας οδοντόκρεμας και στο τέταρτο ένα κομμάτι μέταλλο από κονσέρβα. Κονσέρβα Χαρτί Πλαστικό πώμα Μπανανόφλουδα

37  Η μπανανόφλουδα σχεδόν έλιωσε.  Το χαρτί σχεδόν έλιωσε.  Το πώμα της οδοντόκρεμας και το κομμάτι από μέταλλο έμειναν αναλλοίωτα. Συμπέρασμα Κάποια υλικά μπορούν να αποσυντεθούν σε μικρό χρονικά διάστημα (βιοδιασπώμενα) και να δημιουργήσουν εύφορο φυτόχωμα για τις ανάγκες του κήπου του σχολείου μας!

38 Το σωστά χωνεμένο κόμποστ μυρίζει σαν δάσος μετά από ψιλή βροχή!

39

40


Κατέβασμα ppt "Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΚΟΠΟ ΘΕΛΟΥΝ ΤΡΟΠΟ… ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google