Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λιγότερα σκουπίδια άρα ένα καλύτερο αύριο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λιγότερα σκουπίδια άρα ένα καλύτερο αύριο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λιγότερα σκουπίδια άρα ένα καλύτερο αύριο
Λιγότερα σκουπίδια άρα ένα καλύτερο αύριο ΤΑΞΗ: ΣΤ’ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: Β’ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΟΠΕΤΡΙΟΥ

2 3 βήµατα για λιγότερα σκουπίδια
Βήµα 1: νέες συνήθειες Οι καταναλωτικές µας συνήθειες µπορούν να αλλάξουν το «τοπίο». Αποφύγετε λοιπόν να αγοράζετε πράγµατα που δεν σας είναι απαραίτητα ή µιας χρήσης (π.χ. πλαστικά ποτήρια). Επίσης, προσπαθήστε να αγοράζετε χρήσιµα προϊόντα µε µεγάλο χρόνο ζωής και µικρότερη συσκευασία (π.χ. συµπυκνωµένα απορρυπαντικά).

3 Βήµα 2: Επαναχρησιµοποίηση Αξιολογήστε πώς θα µπορούσατε να επαναχρησιµοποιήσετε αντικείµενα που σκοπεύατε να πετάξετε. Για παράδειγµα, µεταποιήστε παλιά ρούχα, ανταλλάξτε µε φίλους ρούχα ή παιχνίδια του παιδιού σας κτλ. και γενικά µην βιάζεστε να απαλλαγείτε από οτιδήποτε (ρούχο, συσκευή κ.τ.λ.) αν πρώτα δεν έχετε εξασφαλίσει ότι µπορεί να επισκευαστεί ή να επιδιορθωθεί.

4 Βήµα 3: Κοµποστοποίηση Εκµεταλλευτείτε τα οργανικά απόβλητα (φλούδες από φρούτα, τσόφλια αβγών, κλαδιά κ.τ.λ.) για να φτιάξετε λίπασµα. Προµηθευτείτε τα ειδικά µηχανήµατα κοµποστοποίησης από την αγορά ή, ακόµα καλύτερα, πιέστε το δήµο σας για την εγκατάστασή τους στη γειτονιά σας.

5 Για να συμβάλουμε στη σωτηρία του πλανήτη μας
Για να συμβάλουμε στη σωτηρία του πλανήτη μας Μήπως πετάμε λεφτά στα σκουπίδια; Αυτό ακριβώς κάνουμε. Επιλέγοντας προϊόντα για τη φανταχτερή αλλά περιττή συσκευασία, αγοράζοντας περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειαζόμαστε, γεμίζοντας το σκουπιδοντενεκέ με κουτιά, μπουκάλια και δοχεία μιας χρήσης, τα οποία έχουμε προηγουμένως ακριβοπληρώσει, δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να ξοδεύουμε χρήματα και παράλληλα να «βομβαρδίζουμε» τον πλανήτη με απορρίμματα. Με ανώδυνες αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, μπορούμε να συμβάλουμε στη σωτηρία του πλανήτη. Απλές και ανέξοδες ενέργειες για να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών

6 ● Μην αγοράζετε περισσότερα τρόφιμα από αυτά που έχετε απολύτως ανάγκη
● Μην αγοράζετε περισσότερα τρόφιμα από αυτά που έχετε απολύτως ανάγκη. Έχει αποδειχθεί ότι ένα 10-20% των ειδών που αγοράζονται από τα σούπερ-μάρκετ, πηγαίνουν κατευθείαν στα σκουπίδια πριν ακόμη καταναλωθούν. ● Αποφύγετε τα εμφιαλωμένα νερά, ιδίως όταν βρίσκεστε στην εξοχή. Το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι απαραίτητα καλύτερης ποιότητας από το νερό του δικτύου, το υλικό της συσκευασίας πολλών από αυτά είναι επιβλαβές για το περιβάλλον. Αφού τα πετάξουμε, θα τα βρούμε και πάλι μπροστά μας, συνήθως σε κάποια παραλία. Χρησιμοποιήστε γυάλινο μπουκάλι, θέρμο ή το κλασικό παγούρι.

7 Προτιμήστε μια πάνινη τσάντα ή ένα δίχτυ για τα ψώνια σας
Προτιμήστε μια πάνινη τσάντα ή ένα δίχτυ για τα ψώνια σας. Αποφύγετε τις πλαστικές ή και τις χάρτινες σακούλες μιας χρήσης. Οι σακούλες αυτές γεμίζουν τις χωματερές με χιλιάδες τόνους πλαστικού κάθε χρόνο. ● Προτιμήστε τις συσκευασίες που μπορούν να επιστραφούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Αν δε σας παρέχεται αυτή η επιλογή, απαιτήστε την από τα καταστήματα Αν η συσκευασία ενός προϊόντος δεν επαναχρησιμοποιείται, φροντίστε τουλάχιστον να πάει για ανακύκλωση. Προτιμήστε ανακυκλωμένες ή ανακυκλώσιμες συσκευασίες, όπου αυτές προσφέρονται. Προτιμήστε χάρτινες ή γυάλινες συσκευασίες από τις πλαστικές ή τις μικτές.

8 ● Προτιμήστε τις συσκευασίες που μπορούν να επιστραφούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Αν δε σας παρέχεται αυτή η επιλογή, απαιτήστε την από τα καταστήματα. Αν η συσκευασία ενός προϊόντος δεν επαναχρησιμοποιείται, φροντίστε τουλάχιστον να πάει για ανακύκλωση. Προτιμήστε ανακυκλωμένες ή ανακυκλώσιμες συσκευασίες, όπου αυτές προσφέρονται. Προτιμήστε χάρτινες ή γυάλινες συσκευασίες από τις πλαστικές ή τις μικτές.

9 Επιλέξτε προϊόντα που έχουν λιγότερη συσκευασία από τα άλλα, ενώ κάνουν την ίδια δουλειά. Πολλά από τα χαρτονένια κουτιά που περιέχουν τυποποιημένα προϊόντα δε χρησιμεύουν σε τίποτα, αφού συνήθως στο εσωτερικό τους υπάρχει και δεύτερη συσκευασία. Προϊόντα σε απλό σελοφάν, οδοντόκρεμες χωρίς κουτί, είναι μερικά παραδείγματα. ● Ζητήστε προϊόντα συμπυκνωμένα που διαρκούν περισσότερο. Με την ίδια συσκευασία αγοράζετε μεγαλύτερη ποσότητα και συνήθως φθηνότερα. Αρκετές εταιρείες απορρυπαντικών, παραδείγματος χάριν, διαθέτουν τέτοια προϊόντα. Για τα απορρυπαντικά σε σκόνη προτιμήστε τη χάρτινη συσκευασία, ιδιαίτερα αν είναι ανακυκλωμένη, αντί της πλαστικής. Για τα απορρυπαντικά σε πλαστική συσκευασία προτιμήστε εκείνα με το λιγότερο πλαστικό, που είναι πιο εύκαμπτα και που περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα.

10 Λιγότερα σκουπίδια Διάλεξε τις σωστές απαντήσεις.
Ποιο γάλα είναι προτιμότερο να πάρουμε; Β. στη μεγάλη συσκευασία Α. στη μικρή συσκευασία

11 Ποιο απορρυπαντικό είναι προτιμότερο να πάρουμε;
Α.   το συμπυκνωμένο Β. το μη συμπυκνωμένο

12 Τα βάζα από μαρμελάδα. Α.   Πρέπει να τα πετάμε. Β. Πρέπει να τα ξαναχρησιμοποιούμε

13 Πόσα χρόνια χρειάζονται για να διαλυθούν στην θάλασσα τα σκουπίδια που οι περισσότεροι αφήνουμε στις ακτές  και ρίχνουμε στην θάλασσα ;

14 Λιγότερα σκουπίδια είναι στο χέρι μας!

15 Ανακύκλωση Ανακύκλωση καλή που το περιβάλλον σώζεις είσαι από όλους μας αγαπητή γιατί από τα σκουπίδια μας γλιτώνεις. Χαρτί ,γυαλί και πλαστικό είναι ανακυκλώσιμο υλικό. Τα σκουπίδια δεν τα πετάμε στην ανακύκλωση πρέπει να τα πάμε.

16 ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΩ
Ανακυκλώνω άρα έτσι τα σκουπίδια μου μειώνω

17 Πολλές φωτιές στα δάση προκαλούνται από τους σκουπιδότοπους

18 Έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά

19


Κατέβασμα ppt "Λιγότερα σκουπίδια άρα ένα καλύτερο αύριο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google