Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

6η ΜαρΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "6η ΜαρΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 6η ΜαρΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
6η ΜαρΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

2 Σχολική βία (αγγλ. bullying), είναι η βία μεταξύ των μαθητών στα σχολεία και αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Η βία εμφανίζεται ως λεκτική, κοινωνική, σωματική ακόμη και ηλεκτρονική .

3 Λεκτική είναι η βία με κοροϊδευτικά σχόλια, βρισιές κ.α
Κοινωνική είναι η βία με απομόνωση ατόμου, διάδοση φημών και καταστροφή προσωπικών αντικειμένων. Σωματική είναι  η βία με χτυπήματα, κλωτσιές, σπρωξίματα. Ηλεκτρονική είναι η βία μέσω μηνυμάτων και διαδικτύου.

4 Η σχολική βία στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατά 14,7% τα τελευταία χρόνια
Η σχολική βία στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατά 14,7% τα τελευταία χρόνια. Οι θύτες στα σχολεία ασκούν στα θύματα ψυχολογική βία όπως υποτιμητικές συμπεριφορές, απομόνωση από την παρέα κ.α.  Υπολογίζεται ότι το 15% έχει υποστεί βία, ενώ οι θύτες είναι περίπου 5%. 

5 ΗΠΑ                        77% ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ      41,6% ΑΓΓΛΙΑ                  27% ΙΤΑΛΙΑ                  20% ΕΛΛΑΔΑ                14,7% ΙΡΛΑΝΔΙΑ            13% ΝΟΡΒΗΓΙΑ           9%

6 Θύματα Τα θύματα αισθάνονται ανασφάλεια και  νιώθουν να μη θέλουν να πάνε στο σχολείο για να μην τους κοροϊδεύουν οι συμμαθήτριές τους/ της. Τα θύματα είναι συνήθως παιδιά ήσυχα και ευαίσθητα. Άτομα τα οποία φοβούνται να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. 

7

8 Θύτες  Όσο για τους θύτες είναι συνήθως παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση  -  όσο κι αν θέλουν να δείχνουν το αντίθετο - υπερδραστήρια και ενεργητικά. Συνήθως οι θύτες δεν έχουν τύψεις για τις πράξεις τους και είναι άτομα δίχως ηθικούς ενδοιασμούς. 

9 Χρειάζεται αμέσως: να συζητήσετε με το παιδί, να το διαβεβαιώσετε ότι ,<<δεν ευθύνεται το ίδιο για ο,τι έχει συμβεί>>, να του υπενθυμίσετε ότι το νοιάζεστε και ότι είστε αυτοί που το προστατεύετε, να του τονίσετε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση μαζί,

10 να του πείτε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μόνο αν <<αν σπάσει η σιωπή>>,
να του εξηγήσετε ότι το να μιλήσει στους ενήλικες για περιστατικά βίας και εκφοβισμού δεν αποτελεί <<κάρφωμα>>, να ενημερώσετε τον εκπαιδευτικό και παράλληλα το διευθυντή του σχολείου, να προτείνετε στο παιδί πρακτικούς τρόπους για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, να ζητήσετε συμβουλευτική από ειδικό ψυχικής υγείας.

11 Υπηρεσιεσ που μπορει να σαΣ βοηθησουν
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ <<Γραμμή Σύνδεσμος για την Ψυχοκοινωνική Υγεία Του Παιδιού και του Εφήβου>> Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.)

12 ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΕΝΤΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΩΝ Τοπικής Αυτοδιοίκησης

13 ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ …πώς εργαστήκαμε

14

15 Παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας
Μετά από συζήτηση καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως σήμερα είναι Παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας

16 Θυμός κακή συμπεριφορά ξύλο μίσος βρισιές διχόνοια Διαφορετικότητα απομόνωση Απρεπής χειρονομία ρατσισμός Απειλή εχθροί

17

18

19

20

21

22 οι δημιουργίες μας

23

24

25

26

27 βίντεο

28 ΣαΣ ευχαριστουμε


Κατέβασμα ppt "6η ΜαρΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google