Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η σχολική βία και ο εκφοβισμός (Bullying)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η σχολική βία και ο εκφοβισμός (Bullying)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η σχολική βία και ο εκφοβισμός (Bullying)
ΡΑΦΑΗΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ Α2 Ρ

2 Τί είναι ο σχολικός εκφοβισμός;
Ο σχολικός εκφοβισμού χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη, απρόκλητη παρενόχληση, κάποιου παιδιού το οποίο δυσκολεύεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

3 Μορφές σχολικού εκφοβισμού
Ψυχολογική Βία: παρατσούκλια, κοροϊδία, διάδοση φημών, εξύβριση, ταπείνωση, εξευτελισμός, ρατσιστικά σχόλια, απειλών ή και τρομοκρατίας, εσκεμμένο αποκλεισμό μαθητών από διάφορες κοινωνικές και σχολικές δραστηριότητες. Σεξουαλική Παρενόχληση: σεξουαλικά ταπεινωτικά σχόλια, ανεπιθύμητα αγγίγματα, εξαναγκασμός του θύματος να παρακολουθεί ή να συμμετέχει ενεργά σε σεξουαλικές πράξεις και βιασμός. Όλα αυτά, το παιδί που εκφοβίζεται μπορεί μερικές φορές να εξαναγκαστεί να τα υποστεί ή και να πράξει μπροστά σε άλλους. Σωματική βία: χτυπήματα, σπρωξίματα, κλοτσιές, τσιμπιές και στριμώγματα. Cyber bullying: διακωμώδηση – εξευτελισμός μέσω Internet, δημοσιοποίηση προσωπικών βίντεο ή φωτογραφιών χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου, εξευτελισμός παιδιού ή εφήβου, με τη δημιουργία ενός προφίλ ή μπλογκ το οποίο περιλαμβάνει σκόπιμα λανθασμένο και εξευτελιστικό περιεχόμενο. Οικονομική Εκμετάλλευση: κλοπή χρημάτων και αντικειμένων ή εξαναγκασμός παράδοσης αυτών.

4 Χαρακτηριστικά του Θύματος
Ανασφαλή προσωπικότητα. Λιγότερο αποδεχτό από συνομήλικους. Διαφέρει με κάποιο τρόπο. Σωματικά αδύναμο.

5 Χαρακτηριστικά του Θύτη
Δημοφιλής: πολύ καλές κοινωνικές δεξιότητες που προσελκύουν υποστηριχτές, τους οποίους μπορούν εύκολα να χειριστούν. Η θέση που έχουν μέσα στην ομάδα συνομήλικων είναι σημαντική αφού ενισχύει την δύναμη τους. Επιθετικός: συχνές επιθετικές προθέσεις απέναντι στο κοινωνικό περιβάλλον και θετικές απόψεις για την βία. Είναι παρορμητικά άτομα, έχουν την ανάγκη να εξουσιάζουν άλλα παιδιά και δεν παρουσιάζουν ενσυναίσθηση για τα θύματα τους.

6 Επιπτώσεις παιδιών που εκφοβίζονται
Αυξημένο αίσθημα θλίψης, μοναξιάς και τάσεων αυτοκτονίας. Αλλαγές στον ύπνο και στις διατροφικές συνήθειες. Απομόνωση, αποξένωση. Μείωση της σχολικής απόδοσης και παρακολούθησης μαθημάτων.

7 Καταπολέμηση σχολικού εκφοβισμού
προώθηση γνώσεων & πληροφοριών & κατάρριψη μύθων γύρω από σχολικό εκφοβισμό. καταπολέμηση κυρίαρχων αντιλήψεων για την επιθετική συμπεριφορά. ανάπτυξη ενός πλαισίου αρχών & συμπεριφοράς για τους μαθητές. συμβουλευτικές υπηρεσίες για τα θύματα & τους δράστες. εμπλοκή των γονέων στις παρεμβάσεις, καλή επικοινωνία σχέση γονέα μαθητή. ανάπτυξη ειδικών στρατηγικών για εκτόνωση των παιδιών που εκδηλώνουν επιθετικότητα.

8 Η δικιά μου άποψη... ως μαθήτρια
Τα σχολικά χρόνια είναι τα πιο σημαντικά για την διαμόρφωση του αυριανού πολίτη και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα του σχολικού εκφοβισμού είναι πολύ πιο σημαντικά από ότι θεωρεί η πολιτεία, οι καθηγητές και η ελληνική οικογένεια. Είναι γενικό φαινόμενο της ελληνικής κοινωνίας να παρατηρεί και να επικρίνει μόνο τα αποτελέσματα και όχι τα αίτια. Μέσα από τις δυσκολίες των οικονομικών συγκυριών οι γονείς παραβλέπουν να ‘παρατηρήσουν’ την συμπεριφορά των παιδιών τους, οι καθηγητές στο σχολείο αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τα παιδιά ως μάζα και όχι ως ξεχωριστές προσωπικότητες λόγω του μεγάλου αριθμού των μαθητών που αναλαμβάνουν και η πολιτεία απλά παρατηρεί όπως κάνει συνήθως λόγω της ανικανότητας της. Επειδή όλα αυτά που ανέφερα είναι δύσκολα και χρονοβόρα απευθύνομαι στους ίδιους τους μαθητές να αφυπνιστούν ‘αγκαλιάζοντας΄ και προστατεύοντας άμεσα τους μαθητές που είναι θύματα σχολικού εκφοβισμού. Ελπίζω και πιστεύω στην δικιά μου γενιά.


Κατέβασμα ppt "Η σχολική βία και ο εκφοβισμός (Bullying)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google