Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κατερίνα Βασιλικού, PhD Ακαδημία Αθηνών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κατερίνα Βασιλικού, PhD Ακαδημία Αθηνών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κατερίνα Βασιλικού, PhD Ακαδημία Αθηνών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Κατερίνα Βασιλικού, PhD Ακαδημία Αθηνών

2 Πότε μια συνέντευξη ποιοτικής έρευνας είναι η πλέον κατάλληλη;
Όταν μια έρευνα επικεντρώνεται στο νόημα που έχουν συγκεκριμένα φαινόμενα για τους συμμετέχοντες. Όταν πρόκειται να μελετηθούν σε βάθος χρόνου προσωπικές απόψεις για τις διαδικασίες στο πλαίσιο μιας κοινωνικής μονάδας – όπως μια ομάδα εργασίας, ένα τμήμα ή ένας ολόκληρος οργανισμός – με τη χρήση μιας σειράς συνεντεύξεων. Όταν απαιτούνται προσωπικές ιστορικές αφηγήσεις για το πως αναπτύχθηκε ένα συγκεκριμένο φαινόμενο – για παράδειγμα, ένα νέο σύστημα για τις βάρδιες.

3 Όταν απαιτείται διερευνητική εργασία πριν διεξαχθεί μια ποσοτική μελέτη. Για παράδειγμα, ερευνητές που εξετάζουν την επίδραση της νέας τεχνολογίας στις κοινωνικές σχέσεις σε ένα περιβάλλον εργασίας, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ποιοτικές συνεντεύξεις για να προσδιορίσουν το εύρος των διαφορετικών τύπων εμπειριών στο οποίο θα έπρεπε να επικεντρωθεί μια επακόλουθη ποσοτική μελέτη. Όταν έχει διεξαχθεί μια ποσοτική μελέτη και απαιτούνται ποιοτικά δεδομένα για να επικυρώσουν συγκεκριμένες μετρήσεις ή να διευκρινιστεί και να επεξηγηθεί το νόημα των ευρημάτων. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να παρθούν συνεντεύξεις από άτομα με υψηλούς, μεσαίους και χαμηλούς βαθμούς σε μια νέα μέτρηση για το άγχος στην εργασία, για να φανεί αν οι εμπειρίες τους συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις της μέτρησης.

4 Μια διάκριση των συνεντεύξεων βασίζεται στο βαθμό δόμησης ή τυποποίησης της συνέντευξης
Πλήρως δομημένη συνέντευξη Ημιδομημένη συνέντευξη Μη δομημένη συνέντευξη

5 Το επίκεντρο των ερωτήσεων

6 Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των συνεντεύξεων

7 Ο συνεντευκτής πρέπει Να ακούει περισσότερο και να μιλάει λιγότερο
Να θέτει τις ερωτήσεις με έναν ευθύ, ξεκάθαρο και μη απειλητικό τρόπο

8 Να εξαλείφει οτιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει τους ερωτώμενους να απαντήσουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Πολλοί ερωτώμενοι επιθυμούν να ευχαριστήσουν το συνεντευκτή δίνοντας τις «σωστές» αποκρίσεις (π.χ. «Είστε κατά της αμαρτίας;») Να απολαμβάνει τη συνέντευξη (ή τουλάχιστον να προσποιείται ότι την απολαμβάνει). Να μην περνάει το μήνυμα ότι πλήττει ή ότι φοβάται

9 Ερωτήσεις που πρέπει να αποφεύγονται
Διφορούμενες ερωτήσεις Ερωτήσεις που ενέχουν επαγγελματική γλώσσα Ερωτήσεις που οδηγούν κάπου Μεροληπτικές ερωτήσεις

10 Οι ανοικτές ερωτήσεις είναι
ευέλικτες επιτρέπουν τη σε βάθος προσέγγιση και το ξεκαθάρισμα παρανοήσεων δίνουν τη δυνατότητα να γίνει έλεγχος των ορίων της γνώσης του αποκρινόμενου ενθαρρύνουν τη συνεργασία και τη σχέση μεταξύ συνεντευκτή και αποκρινόμενου

11 επιτρέπουν μια πιο αληθινή αξιολόγηση αυτού που πιστεύει πραγματικά ο αποκρινόμενος
μπορεί να παράγουν απρόσμενες ή απροσδόκητες αποκρίσεις

12 Δομημένες συνεντεύξεις
Ημιδομημένες συνεντεύξεις Μη δομημένες συνεντεύξεις Τηλεφωνικές συνεντεύξεις Συνεντεύξεις πληροφορητών (informant interviews) Συνεντεύξεις ομάδων (group interviews) Οι ομάδες εστίασης (focus groups)

13 Δομημένες συνεντεύξεις
Οι δομημένες συνεντεύξεις δεν μπορούν να ταιριάξουν εύκολα σε μελέτες ευέλικτου σχεδίου. Συμβάλλουν κυρίως σε ένα προκαθορισμένο σχέδιο.

14 Ημιδομημένες συνεντεύξεις
Στις ημιδομημένες συνεντεύξεις, ο συνεντευκτής ξεκινά από ένα αρχικό θέμα, αλλά στη συνέχεια, και σε κάποιο βαθμό, καθοδηγείται από τις απαντήσεις του ερωτώμενου για να συνεχίσει την επόμενη ακολουθία θεμάτων.

15 Μη δομημένες συνεντεύξεις
Οι μη δομημένες συνεντεύξεις είναι μη τυποποιημένες, ανοικτές και σε βάθος συνεντεύξεις.

16 Τηλεφωνικές συνεντεύξεις
Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις μπορούν να έχουν ένα υψηλό ποσοστό απόκρισης, λιγότερες επιδράσεις του συνεντευκτή και χαμηλότερη τάση για κοινωνικά αποδεκτές αποκρίσεις. Η έλλειψη βέβαια οπτικών υποδείξεων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ερμηνεία. Το κυριότερο πλεονέκτημα, ιδιαίτερα αν το δείγμα είναι γεωγραφικά διεσπαρμένο, είναι ότι κοστίζει λιγότερο, από πλευράς χρόνου, προσπάθειας και χρημάτων

17 Συνεντεύξεις πληροφορητών (informant interviews)
μη κατευθυντήρια συνέντευξη (non-directive interview) επικεντρωμένη συνέντευξη (focused interview)

18 Συνεντεύξεις ομάδων (group interviews)
Οι συνεντεύξεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο μιας ομάδας, όπως και ένας προς έναν. Οι συνεντεύξεις ομάδων μπορούν να ανήκουν σε οποιονδήποτε από τους τύπους που εξετάσθηκαν προηγουμένως, και πιο ειδικά, μπορεί να είναι πλήρως δομημένες, ημιδομημένες ή μη δομημένες.

19 Οι ομάδες εστίασης (focus groups)
Μια ομάδα εστίασης είναι μια ομαδική συνέντευξη πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα, από όπου προέρχεται και η έννοια «εστίαση». Είναι μια ανοιχτή, ομαδική συζήτηση που καθοδηγείται από τον ερευνητή και τυπικά εκτείνεται πάνω από τουλάχιστον μία ώρα.

20 Ανάλυση δεδομένων συνέντευξης
Κατηγοριακή ανάλυση Δομική ανάλυση Ανάλυση του λόγου

21 • Κατηγοριακή ανάλυση Τα κριτήρια που επιτρέπουν την κατάταξη κάθε μονάδας καταγραφής σε μια κατηγορία μπορεί να είναι : σημασιολογικά συντακτικά λεξικολογικά

22 Οι τεχνικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι κατηγορίες είναι οι εξής:
Η εξαντλητικότητα Η αποκλειστικότητα Η ομοιογένεια Η αντικειμενικότητα Η πιστότητα Η αρμοδιότητα ή καταλληλότητα Η παραγωγικότητα

23 Δομική ανάλυση Η δομική ανάλυση προσπαθεί να προσεγγίσει τη δομή, δηλαδή την κρυφή εκείνη τάξη πραγμάτων που εξασφαλίζει την οργάνωση των επιμέρους στοιχείων και υπαγορεύει τους σχετικά αμετάβλητους νόμους συγκρότησης, διάρθρωσης και λειτουργίας τους. Πέρα από την ανομοιότητα και την ποικιλία των φαινομένων, η δομική μέθοδος ενδιαφέρεται για την εσωτερική λογική και τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις τους που αναδεικνύουν τις νοηματικά και μορφικά σημαντικές σταθερές.

24 Ανάλυση λόγου Κάθε επικοινωνία που χρησιμοποιεί το γλωσσικό κώδικα και είναι ενταγμένη σε ένα γνωστικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο, αποτελεί το λόγο. Η ανάλυση του λόγου παρατηρεί και αναλύει τις διαδικασίες που διέπουν τη χρήση του λόγου στην καθημερινή ζωή. Η μελέτη της γλώσσας παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη διερεύνηση τόσο των νοημάτων του λόγου όσο και των συνθηκών που δημιουργούν την παραγωγή διαφορετικών μορφών λόγου.


Κατέβασμα ppt "Κατερίνα Βασιλικού, PhD Ακαδημία Αθηνών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google