Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τι είναι wiki; Μια ιστοσελίδα που επιτρέπει στους επισκέπτες της να προσθέσουν, να αφαιρέσουν και να διαμορφώσουν το περιεχόμενό της.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τι είναι wiki; Μια ιστοσελίδα που επιτρέπει στους επισκέπτες της να προσθέσουν, να αφαιρέσουν και να διαμορφώσουν το περιεχόμενό της."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τι είναι wiki; Μια ιστοσελίδα που επιτρέπει στους επισκέπτες της να προσθέσουν, να αφαιρέσουν και να διαμορφώσουν το περιεχόμενό της.

2 Η φιλοσοφία των wikis (από το wikispaces.com και Teacher Hacks) - Η διαδικασία είναι το τελικό προϊόν. - Το νόημα αναπτύσσεται και καθοδηγείται μέσα από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις την ώρα που δημιουργείται το κείμενο. - Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη ενός wiki είναι ότι προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν συνεργατικά κείμενα, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα πλούσιο σε περιεχόμενο ιστότοπο (website).

3 - Στο wiki η γνώση της ομάδας είναι μεγαλύτερη από την ατομική και το τελικό "προϊόν" είναι αποτέλεσμα ομαδικής επεξεργασίας, ανταλλαγής και συμφωνίας.

4 Γιατί να υπάρχει ένα wiki στην τάξη; Για αυξημένη συμμετοχή του μαθητή, δημιουργικότητα, συνεργασία, μεταγνώση, διαπροσωπικές δεξιότητες.

5 Η Μαθησιακή Πλατφόρμα Wiki Το wiki είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο που προωθεί την επικοινωνία και τη συνεργασία εμπλέκοντας τους μαθητές στη μάθηση σε ένα συνεργατικό περιβάλλον. Οι λόγοι για την αυξανόμενη χρήση του είναι ότι

6 •Ανήκουν στις Ανοιχτού Τύπου πλατφόρμες και δεν έχουν κόστος. • Προσφέρουν αυθεντικό περιβάλλον μάθησης •Βελτιστοποιούν την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας •Επιτυγχάνουν τη σύνδεση της γνώσης με την πραγματικότητα και την καθημερινή ζωή • Είναι εύκολα στη χρήση τους και όλοι μπορεί να συμμετέχουν και να σχολιάζουν

7 Τα wiki-s ανακαλύφθηκαν από τον Ward Cunningham. Αποτελούν το είδος της διαδικτυακής τεχνολογίας που επιτρέπουν την εύκολη, γρήγορη και συνεργατική δημιουργία ιστοσελίδων χωρίς τη χρήση συγκεκριμένου λογισμικού ή εξειδίκευση από το δημιουργό τους.

8 Είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο που συνδυάζει την απλότητα στη σχεδίαση και την πολυπλοκότητα πολλαπλών χρηστών και όλα αυτά σε ένα απλό πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο.

9 Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένα άτομο σαν ένα ιδιαίτερα εύκολο στη χρήση του εργαλείο δημοσίευσης στο διαδίκτυο. Αν και το ιστολόγιο (blog) εξυπηρετεί παρόμοιες λειτουργίες με το wiki, το ιστολόγιο έχει μια ενυπάρχουσα χρονολογική δομή η οποία δρα περιοριστικά.

10 •Ένα wiki έχει την ιδιότητα να επιτρέπει την οργάνωση των δεδομένων είτε ιεραρχικά είτε με τη μορφή υπερσυνδέσμων, ανάλογα με τις ανάγκες-επιθυμίες του συντάκτη. •Χωρίς έξοδα για τη χρήση χώρου ή κάποιου προγράμματος στο διαδίκτυο και με την αυτονομία εργασίας από οποιονδήποτε υπολογιστή με μια απλή σύνδεση στο διαδίκτυο και ένα πρόγραμμα περιήγησης, το wiki είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο με το οποίο μπορεί κάποιος να δημοσιεύσει στο διαδίκτυο.

11 Μπορεί ακόμα να είναι “μερικώς συνεργατικό” εργαλείο. Πολλά άτομα μπορούν να συμμετέχουν στο χτίσιμο της πληροφορίας σε μια σελίδα του. Σ’ ένα “μερικώς συνεργατικό” wiki καθώς δημοσιεύουν πολλά άτομα, το περιεχόμενό της προσθήκης του καθενός δεν επικαλύπτει τα προηγούμενα, αλλά συμβάλλει στην εξέλιξη συνθέτοντας και εξελίσσοντας τα όσα έχουν γραφεί από άλλους χρήστες.

12 Ένα wiki μπορεί να χρησιμοποιηθεί - και αυτή είναι η μαγεία του- και σαν ένα “πλήρως συνεργατικό” εργαλείο. Με αυτή τη μέθοδο πολλά άτομα εργάζονται ταυτόχρονα και στο ίδιο περιεχόμενο.

13 Τα περισσότερα λογισμικά wiki επιτρέπουν ένα “είδωλο” συζήτησης – σε ξεχωριστή σελίδα για κάθε σελίδα του περιεχομένου-, όπου οι συνεργάτες μπορούν πραγματικά να μιλήσουν επί του περιεχομένου της σελίδας και να εκφράσουν τη γνώμη τους για το πώς πρέπει να παρουσιαστεί.

14 Το γνωστότερο παράδειγμα ενός “πλήρους συνεργατικού” wiki με το οποίο οι περισσότεροι έχουν επαφή είναι η γνωστή Wikipedia. Wikipedia.

15 Υπάρχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά των wiki τα οποία επιτρέπουν τη σε βάθος και παράλληλη ελεύθερη συνεργασία. 1.Έχει κανείς τη δυνατότητα να βλέπει κάθε αλλαγή, σε κάθε σελίδα του ( είτε από την καρτέλα του ιστορικού- είτε από μια γενική άποψη των αλλαγών του wiki). Με αυτόν τον τρόπο τίποτα δεν χάνεται και ανεπιθύμητες αλλαγές μπορούν να αναστραφούν.

16 2. Η δυνατότητα “παρακολούθησης” συγκεκριμένων σελίδων. Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο το wiki ενημερώνει με ηλεκτρονικό μήνυμα για τις οποιεσδήποτε αλλαγές στις συγκεκριμένες σελίδες. Αυτό δημιουργεί διαδραστικότητα ανάμεσα στη δημιουργία μιας εγγραφής και την απάντηση που λαμβάνει.

17


Κατέβασμα ppt "Τι είναι wiki; Μια ιστοσελίδα που επιτρέπει στους επισκέπτες της να προσθέσουν, να αφαιρέσουν και να διαμορφώσουν το περιεχόμενό της."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google