Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα τειχη τησ τροιασ! Γιάννης Καλαντζής Γιώργος Παπαργύρης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα τειχη τησ τροιασ! Γιάννης Καλαντζής Γιώργος Παπαργύρης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα τειχη τησ τροιασ! Γιάννης Καλαντζής Γιώργος Παπαργύρης
Δανάη Ξηρομερίτη Ελένη Αυγέρη Κατερίνα Ράντζα Τα τειχη τησ τροιασ!

2 ΤΡΟΙΑ Η Τροία ή Ίλιον είναι μυθική πόλη, θέατρο του Τρωικού πολέμου, μέρος του οποίου περιγράφεται στην Ομήρου Ιλιάδα, ένα αρχαιοελληνικό έπος, του9ου ή 8ου π.Χ. αιώνα, που περιέχει παλαιότερο υλικό (Ιλιάς σημαίνει «έπος του Ιλίου»). Η Τροία (Τουρκ.: Truva) είναι επίσης το όνομα του αρχαιολογικού χώρου, της παραδοσιακής τοποθεσίας της Ομηρικής Τροίας, στη Μικρά Ασία, κοντά στην ακτή της σημερινής βορειοδυτικής Τουρκίας, νοτιοδυτικά των Δαρδανελίων κάτω από το Όρος Ίδα της Φρυγίας.

3

4 Μυθική Τροία Η απαρχή της ιστορίας των Τρώων εμπλέκεται με μύθους και θρύλους. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, οι Τρώες ήταν αρχαίοι πολίτες της πόλεως της Τροίας στην περιοχή της Τρωάδος, στη χώρα τηςΦρυγίας, στη γη της Μικράς Ασίας. Η Τροία ήταν γνωστή για τα πλούτη της, που κέρδιζε από το λιμενικό εμπόριο με ανατολή και δύση, τα ωραία ρούχα, την παραγωγή σιδήρου, και τα τεράστια αμυντικά της τείχη.

5

6 ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΤΟΥΣ;;;
Την Τροία την έχτισε ο Ίλος, ο γιος του Τρώα, που ήταν εγγονός του Δάρδανου. Σύμφωνα με την μυθολογία τα τείχη χτίστηκαν με τη βοήθεια των θεών Απόλλωνα και Ποσειδώνα

7 Ομηρική Τροία Στην Ιλιάδα οι Αχαιοί έστησαν το στρατόπεδό τους κοντά στις εκβολές του ποταμού Σκαμάνδρου (σήμερα Karamenderes), όπου προσάραξαν τα πλοία τους. Η ίδια η πόλη της Τροίας βρισκόταν σε ένα λόφο της πεδιάδας του Σκαμάνδρου, όπου έλαβαν χώρα οι μάχες του Τρωικού πολέμου. Η θέση της αρχαίας πόλης σήμερα απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από την ακτή, αλλά η αρχαία εκβολή του Σκαμάνδρου χρόνια πριν ήταν περίπου 5 χιλιόμετρα πιο εσωτερικά, εκβάλλοντας σε ένα κόλπο που έκτοτε έχει προσχωθεί.

8

9 ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Ο γνωστότερος πόλεμος της αρχαίας μυθολογίας περιγράφηκε με λαμπρό τρόπο από τον Όμηρο στην Ιλιάδα. Κατά το έπος αυτό, που περιέχει πολλά μυθολογικά στοιχεία, ο βασιλιάς της Τροία Πρίαμος ήταν πλούσιος και ισχυρός. Ο γιος του Πάρις κλήθηκε να κρίνει ποια από τις θεές Αφροδίτη, Ήρα και Αθηνά είχε δικαίωμα να πάρει το χρυσό μήλο που προόριζε η θεά Έρις για την ομορφότερη. Η Αφροδίτη του υποσχέθηκε την ωραιότερη γυναίκα του κόσμου αν της έδινε το μήλο, και ο Πάρις το έδωσε σε αυτήν. Έπειτα πήγε στην Ελλάδα, όπου κέρδισε την αγάπη της Ελένης, της γυναίκας του Μενέλαου, βασιλιά της Σπάρτης, και την πήρε μαζί του.

10

11  Για να ξαναπάρουν την Ελένη, οι Έλληνες εξαπέλυσαν μεγάλη εκστρατεία, με αρχιστράτηγο τον Αγαμέμνονα, αδελφό του Μενέλαου και βασιλιά του Άργους και των Μυκηνών. Οι Τρώες αρνήθηκαν να παραδώσουν την Ελένη. Πολλές μικρές πόλεις στην Τρωάδα λεηλατήθηκαν ή καταστράφηκαν από τους Έλληνες, αλλά η Tροία με τη βοήθεια των συμμάχων από τη Μικρά Ασία και τη Θράκη, αντιστάθηκε 10 ολόκληρα χρόνια στην πολιορκία. Τελικά όμως ηττήθηκε με δόλο. (Δούρειος ίππος)..

12

13 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Ο πρώτος οικισμός της Τροίας ανάγεται, πράγματι, στα τέλη περίπου της 4ης χιλιετίας. Ήταν ένας μικρός οικισμός, προστατευμένος με ισχυρά λίθινα τείχη, όπου υπήρχε ένα μικρό βασιλικό ανάκτορο, ένα ορθογώνιο οίκημα με στοά στη δυτική πλευρά.

14

15 Η δεύτερη πόλη, που είναι πολύ μεγαλύτερη και καλύπτει μια περιοχή περίπου τ. μ. χρονολογείται στις αρχές της εποχής του χαλκού, περί το 2500 π.Χ. και είναι επομένως πολύ αρχαιότερη από την πόλη των ομηρικών επών. Τα τείχη της, επιβλητικότερα, αποτελούνται από ένα κατώτερο μέρος, σχετικά επικλινές, από ακατέργαστες πέτρες συγκολλημένες με χώμα και ένα ανώτερο από τούβλα που συγκρατούνται με δοκάρια. Υπάρχουν επίσης προπύργια και δυο διπλές πύλες, κοντά στη μία από τις οποίες ο Σλήμαν αποκάλυψε έναν θησαυρό τον λεγόμενο Θησαυρό του Πριάμου, πλούσιο σε χρυσά, αργυρά και χάλκινα κοσμήματα.

16

17 Οι μεταγενέστεροι συνοικισμοί (Τ
Οι μεταγενέστεροι συνοικισμοί (Τ. III, IV και V), μαρτυρούν μια αδιάκοπη συνέχεια πολιτισμού, περίπου από το 2300 έως το 1800 π.Χ., χωρίς βαθιές μεταβολές, εκτός από την εμφάνιση των γραπτών αγγείων. Ο VI οικισμός της Τ. (  π.Χ.) είναι πλέον μια πόλη με σημαντικές διαστάσεις. Τα τείχη της, από κανονικούς λίθινους δόμους, είχαν ύψος περισσότερο από 5 μ. και ήταν εφοδιασμένα με προεξέχοντες πύργους και τουλάχιστον 3 πύλες· περιέκλειαν περιοχή πάνω από τ. μ.

18

19 ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΤΕΙΧΩΝ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΑΝ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΠΟΡΘΗΤΑ. ΕΙΧΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΗΚΟΣ . ΗΤΑΝ ΠΕΛΩΡΙΑ, ΑΦΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ 552 ΜΕΤΡΑ. ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ …..

20 ΣΗΜΕΡΑ ΣΩΖΩΝΤΑΙ ΤΑ 6 ΑΠΌ ΤΑ 10 ΜΕΤΡΑ.

21 ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΞΗΣ ΥΛΙΚΑ: ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΕΤΡΕΣ ΛΑΣΠΗ ΞΥΛΑ ΠΛΙΝΘΙΑ

22 ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΑΥΤΆ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΙΚΟΥΣ ΣΤΟΛΟΥΣ. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΠΌ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ. Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΑ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ.

23

24 Αρχαιολογική ανακάλυψη
Ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν ήταν από την αρχή πεπεισμένος πως θα ανακάλυπτε την χαμένη ομηρική πόλη στον λόφο του Χισαρλίκ στην Τουρκία και τελικά τα κατάφερε. Ο Ερρίκος Σλήμαν -δίνοντας άδεια σε όλο το προσωπικό για να μη διαρρεύσει το μυστικό- βρήκε τον θησαυρό της αρχαίας πόλης. Η Τροία υπήρχε και ο Όμηρος είχε δίκιο! Η ανακάλυψη είναι συνταρακτική και μεταφέρεται αυτόματα σε όλο τον κόσμο.  

25

26 ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ…… Οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνεχίζονται, φέρνοντας συνεχώς νέα ευρήματα στο φως. Ο αρχαιολογικός χώρος της Τροίας είναι επισκέψιμος και κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος κόσμου. Τα τείχη της Τροίας είναι ξακουστά μέχρι σήμερα. Όλοι γνωρίζουν άλλωστε την ιστορία του Τρωικού πολέμου ή το Δούρειο Ίππο. Γνωρίζουν πως τα τείχη ήταν δυνατά και απόρθητα και μάλλον δε θα μπορούσαν να κατακτηθούν με διαφορετικό τρόπο.

27

28 ΣΤΟ ΧΘΕΣ……

29 ΠΗΓΕΣ


Κατέβασμα ppt "Τα τειχη τησ τροιασ! Γιάννης Καλαντζής Γιώργος Παπαργύρης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google