Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΤΖΙΟΥ-ΣΤΕΛΛΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤ’2

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΤΖΙΟΥ-ΣΤΕΛΛΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤ’2"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΤΖΙΟΥ-ΣΤΕΛΛΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤ’2
ΜΥΚΗΝΕΣ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΤΖΙΟΥ-ΣΤΕΛΛΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤ’2

2 ΜΥΚΗΝΕΣ Οι Μυκήνες (Μυκήναι, Μυκήνη) ήταν αρχαία πόλη της Αργολίδας κοντά στο βουνό Τρητός κι απέναντι απ' τον Αργολικό κόλπο. Πρώτος ο Όμηρος αναφέρει την πόλη περιγράφοντάς την με τα λόγια «ευρυάγυιαν, πολύχρυσον».

3 ΙΣΤΟΡΙΑ Σύμφωνα με την παράδοση, η πόλη των Μυκηνών, η πιο αντιπροσωπευτική πόλη αυτού του πολιτισμού, ιδρύθηκε από τον Περσέα ( π.Χ.), τον γιο του Δία και της Δανάης, κόρη του βασιλιά του Άργους, Ακρίσιου.  Οι Μυκήνες κτίσθηκαν από τους μυθικούς Κύκλωπες, οι οποίοι είχαν κτίσει επίσης και τα γιγάντια τείχη της κοντινής πόλεως Τύρινθος, την οποία κυβερνούσε ο αδελφός του Ακρίσιου, Προίτος

4 ΑΤΡΕΙΔΕΣ Η δυναστεία αυτή ανατράπηκε από τη δυναστεία των Πελοπιδών από τους οποίους προήλθαν οι Ατρείδες. Οι Πελοπίδες κατασκεύασαν την Πύλη των Λεόντων και δραστήριοι, όπως ήταν, κυριάρχησαν σε όλη την Πελοπόννησο και τα γύρω νησιά, απέκτησαν δύναμη και κύρος, ώστε όλοι οι βασιλείς εκείνων των χρόνων θεώρησαν ως αρχηγό τους στην εκστρατεία κατά της Τροίας τον Αγαμέμνονα. Σ' αυτούς ανήκουν τα οχυρά της Ακρόπολης, οι θολωτοί τάφοι, όπως ο περίφημος τάφος του Ατρέα, ένα θαυμάσιο έργο των αρχαίων Ελλήνων κι ακόμα πολλοί άλλοι μικρότεροι τάφοι, που βρέθηκαν ανοιχτοί και λεηλατημένοι για πολλά χρόνια, όπως αναφέρει ο Παυσανίας κι ο Σοφοκλής.

5 ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΛΕΟΝΤΩΝ Η Πύλη των Λεόντων είναι η κύρια είσοδος της ακρόπολης των Μυκηνών, του κύριου κέντρου του Μυκηναϊκού Πολιτισμού. Η πύλη κατασκευάστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα π.Χ., κατά τη διάρκεια της δεύτερης επέκτασης των οχυρώσεων στις Μυκήνες. Η κατασκευή αποτελεί ένα επιβλητικό μεγαλιθικό μνημείο που μπορεί να συγκριθεί με τις πύλες της χιτιτικής πόλης Χαττούσα στη Μικρά Ασία. Επάνω ακριβώς από την πύλη, στο ανακουφιστικό τρίγωνο προβάλλει παράσταση δύο ανάγλυφων αντιμέτωπων λιονταριών που στηρίζουν τα μπροστινά τους πόδια σε ένα αμφίκοιλο βωμό και περιβάλλουν έναν κίονα. Η επιβλητική πύλη ήταν το έμβλημα των μυκηναίων ηγεμόνων και το σύμβολο της ισχύος τους

6 Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΤΡΕΩΣ Ο μεγαλοπρεπέστερος από τους θολωτούς τάφους των Μυκηνών είναι ο λεγόμενος "Θησαυρός του Ατρέως". Ο δρόμος είναι πολύ μακρύς (36Χ6 μ.) με πλευρές εξαίρετα κτισμένες σύμφωνα με το ισοδομικό σύστημα, και με πολύ μεγάλους λίθους στην κάτω στρώση, ώστε η εντύπωση της μεγαλοπρέπειας να είναι ακόμη πιο έντονη. Η πρόσοψη έχει ύψος 10,50 μ. Το άνοιγμα της πόρτας έχει ύψος 5,40 μ., πλάτος 2,70 μ. στο κάτω μέρος και 2,40 μ. στο επάνω. Οι πλευρές του θυραίου ανοίγματος συγκλίνουν προς τα μέσα, στοιχείο που επίσης αυξάνει τον μνημειακό χαρακτήρα της εισόδου.

7 ΠΑΛΑΤΙ ΜΥΚΗΝΩΝ Πλέον το παλάτι των Μυκηνών δεν υπάρχει. Έχουν μείνει μόνο ερείπια

8

9

10 ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΥΚΗΝΩΝ!!!


Κατέβασμα ppt "ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΤΖΙΟΥ-ΣΤΕΛΛΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤ’2"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google