Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα τείχη της Γορίτσας Αραπίτσα Δήμητρα Γουργιώτης Γιάννης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα τείχη της Γορίτσας Αραπίτσα Δήμητρα Γουργιώτης Γιάννης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα τείχη της Γορίτσας Αραπίτσα Δήμητρα Γουργιώτης Γιάννης
Γουργιώτης Κοσμάς Καλτσά Ιωάννα Καλτσούνη Έλενα Ραχιώτης Χαράλαμπος

2

3 Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΡΙΤΣΑΣ
Ο λόφος της Γορίτσας βρίσκεται στο βάθος του μυχού του Παγασητικού κόλπου, ανατολικά του Βόλου, και έχει πλήρη έλεγχο της θάλασσας που απλώνεται μπροστά του. Η πόλη χτίστηκε το πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.Χ στην ΝΑ πλευρά του λόφου και καλύπτει μια έκταση 400 περίπου στρεμμάτων. Στην πόλη υπολογίζεται ότι θα υπήρχαν σπίτια και σε αυτά κατοικούσαν άνθρωποι. Επίσης υπήρχε κεντρικό σύστημα υδροδότησης και αποχέτευσης. Η οχύρωση της πόλης ήταν ιδιαίτερα προσεγμένη και κατασκευάστηκε σε μία φάση με ενιαίο σχέδιο.

4

5 Τα τείχη της Γορίτσας. Τα τείχη βρίσκονται πάνω στο λόφο Γορίτσα και είναι χτισμένα περιμετρικά γύρω από την αρχαία πόλη. Τα τείχη της πόλης κτίστηκαν πιθανότατα από τον Κάσσανδρο στα χρόνια ανάμεσα στο 316 και 298 π.Χ.

6 Έχουν χτιστεί εξ ολοκλήρου κατά το ψευδοϊσόδομο σύστημα από ντόπιο ασβεστόλιθο που αφαιρέθηκε πάνω από τα λόφο, από σημεία κοντά στο τείχος. Έτσι το τείχος χτίστηκε χωρίς μεγάλο κόστος, όλο μαζί βάσει ενός ενιαίου σχεδίου.

7 Σήμερα έχουν μείνει μερικά απομεινάρια των τειχών
Σήμερα έχουν μείνει μερικά απομεινάρια των τειχών. Υπάρχει μια σειρά από 33 πύργους τοποθετημένους σε άνισες αποστάσεις μεταξύ τους καθώς υπήρχαν και σημεία που είχαν φυσική οχύρωση. Οι πύργοι ήταν χτισμένοι κυρίως σε θέσεις που έλεγχαν την περιοχή και βέβαια στις 3 πύλες του τείχους που χρειαζόταν ιδιαίτερη προστασία. Ιδιαίτερη προστασία χρειαζόταν κυρίως η βόρεια πύλη γιατί βρισκόταν στο πιο ευάλωτο σημείο τα λόφου.

8

9 Ο μεγάλος προμαχώνας 14 που σήμερα σώζεται σε ύψος 3μ
Ο μεγάλος προμαχώνας 14 που σήμερα σώζεται σε ύψος 3μ. αποτελεί το πιο εντυπωσιακό τμήμα της οχύρωσης της Γορίτσας. Αποτελείται από δύο μεγάλους πύργους σε σχήμα U , που ενώνονται μεταξύ τους μ’ ένα φαρδύ τοίχο.

10

11 ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Η Δυτική Πύλη προστατεύονταν επίσης από έναν μεγάλο πύργο, Τον Πύργο 29 που σήμερα είναι ορατός σε ύψος 2,90μ. Στην αναδομή του πύργου έχουν χρησιμοποιηθεί πλιθιά, όπως και στον προμαχώνα 14. Στους υπόλοιπους πύργους καθώς και σ’ όλο το τείχος έχει χρησιμοποιηθεί ντόπιος ασβεστόλιθος, που αφαιρέθηκε όλος από το λόφο.

12

13 Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ Στο υψηλότερο σημείο του λόφου το τείχος περικλείει την ακρόπολη, όπου σήμερα έχει κτιστεί η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, πάνω στη θέση ενός παλιότερου χριστιανικού ναού, με οικοδομικό υλικό αποκλειστικά από τον αρχαίο οικισμό. Η Αρόπολη έχει 135μ. μήκος και 80μ. πλάτος και περικλείει κυρίως τις άλλες 3 στέρνες νερού, βασικό αγαθό σε περίπτωση πολιορκίας και μερικά κτίρια.

14

15 Το τείχος συνεχίζει ανατολικά με μία μικρότερη οχύρωση στην κορυφογραμμή που περικλείει μόνο τις δύο στέρνες νερού.

16 Τι σκοπό είχαν; Ο σκοπός των τειχών ήταν η προστασία των κατοίκων της πόλης. Ήταν αρκετά ψηλά έτσι ώστε να μπορούν να βλέπουν τον εχθρό που ίσως ερχόταν από μακριά και κατά συνέπεια να μπορούν να αμυνθούν καλύτερα. Επίσης κατασκευάστηκαν πύλες στα βόρεια και ανατολικά, για να μπορούν να ελέγχουν τη διέλευση ανθρώπων και εμπορευμάτων. Στα δυτικά, για να υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα, και στα νότια, για να εξυπηρετούνται στρατιωτικοί σκοποί.

17

18 Η Ιστορική εξέλιξη των τειχών
Δυστυχώς η αρχαία πόλη δεν κατοικήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με το κτίσιμο της αρχαίας Δημητριάδας από το Δημήτριο Πολιορκητή ένα μέρος του πληθυσμού της μετακόμισε υποχρεωτικά . Έτσι από το 294π. Χ. άρχισε η ερήμωση της πόλης που ολοκληρώθηκε περίπου στα 250π. Χ. Τότε η πόλη εγκαταλείφθηκε οριστικά. Έτσι σήμερα έχουμε ένα μοναδικό παράδειγμα αρχαίας πόλης του 4ου αι. π. Χ. που έμεινε ανοιχτό μνημείο, χωρίς μεταγενέστερες επεμβάσεις.

19

20 ΠΗΓΕΣ http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2674


Κατέβασμα ppt "Τα τείχη της Γορίτσας Αραπίτσα Δήμητρα Γουργιώτης Γιάννης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google