Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ίσως να μην υπάρχουν άλλες λέξεις που να χρησιμοποιήθηκαν με τόσο άστοχο και ανεύθυνο τρόπο, όσο οι λέξεις <<πιθανότητα>> και <<σύμπτωση>>. Γιατί.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ίσως να μην υπάρχουν άλλες λέξεις που να χρησιμοποιήθηκαν με τόσο άστοχο και ανεύθυνο τρόπο, όσο οι λέξεις <<πιθανότητα>> και <<σύμπτωση>>. Γιατί."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ίσως να μην υπάρχουν άλλες λέξεις που να χρησιμοποιήθηκαν με τόσο άστοχο και ανεύθυνο τρόπο, όσο οι λέξεις <<πιθανότητα>> και <<σύμπτωση>>. Γιατί σ’ αυτές καταφεύγουν οι επιστήμονες, όταν προσπαθούν να εκφράσουν απρόσμενα και ανεξήγητα φαινόμενα. Για πολλά χρόνια θεωρούσαν σύμπτωση το γεγονός πως το σχήμα των ανατολικών ακτών της Βόρειας και Νότιας Αμερικής <<εφαρμόζει>> απόλυτα με το σχήμα των δυτικών ακτών της Ευρώπης και της Αφρικής. Οι τρεις αυτοί ήπειροι ήταν ενωμένες και χώρισαν πριν χρόνια. Ήταν σύμπτωση πως οι λαοί της αρχαιότητας και από τις 2 μεριές του Ατλαντικού, έθαψαν τους βασιλιάδες τους μέσα σε τεράστιες πυραμίδες, χωρίς να αναγνωρίζεται η πιθανότητα επικοινωνίας ανάμεσα τους; Έτσι πίστευαν οι ‘‘ειδικοί’’ , ώσπου ο Θωρ Χαυερνταλ, πάνω σε ένα πρωτόγονο ιστιοφόρο, ταξίδεψε από την Αίγυπτο μέχρι τα νησιά της Καραϊβικής και απέδειξε πως η πιθανότητα ήταν γεγονός.

2 ΜΑΓΙΑ Ανάμεσα στους μυστηριώδης λαούς της γης, οι Μάγιας της Κεντρικής Αμερικής, αποτελούν ένα φαινόμενο μοναδικό. Ανακαλύφθηκαν και «χάθηκαν» πάλι για αιώνες. Ο πρώτος Ευρωπαίος που τους μελέτησε και τους περιέγραψε το 1566, ήταν ο Ντιέγκο ντε Λάντα, ο πρώτος Ισπανός επίσκοπος του Γιουκατάν. Μετά εξαφανίστηκαν για 3 ολόκληρους αιώνες. κατά τη διάρκεια του 17ου και του 18ου αιώνα, οι Μάγιας ξεχάστηκαν και οι μεγάλες πόλεις τους πνίγηκαν μέσα στην άγρια βλάστηση της ζούγκλας.

3 ΟΙ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΜΑΓΙΑΣ…
Τα χαρακτηριστικά των Μάγιας είναι μοναδικά. Οι θεοί τους δεν μοιάζουν με κανέναν άλλο θεό και δεν έχουν καμία σχέση με της θεότητες των Αζτέκων, των Τολτέκων και των Ίνκας. Οι θεοί των άλλων λαών της Κεντρικής Αμερικής διψούν για αίμα και λατρεύουν τον πόλεμο, με άλλα λόγια αντικαθρεφτίζουν τις αντιλήψεις των πιστών τους Όμως παρόλο ότι οι γείτονες των Μάγιας ήταν άγριοι και φιλοπόλεμοι, τα τείχη τους δεν έχουν ίχνη από μεγάλες μάχες και πολιορκίες, ούτε στα ερείπια των πόλεων τους βρέθηκαν όπλα. Πώς όμως προστάτευαν τον εαυτό τους;

4 Τα κείμενα των Μάγιας αντί να μας φωτίζουν μας μπερδεύουν ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν σήμερα 2 εκατομμύρια Μάγιας που ζουν στην Κεντρική Αμερική. Οι γλώσσα που μιλάνε υπάρχει σε χιλιάδες επιγραφές αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα αποτελέσματα της προσπάθειας αποκρυπτογράφησης της γλώσσας τους για να μάθουμε τα μυστικά τους Οι « ειδικοί» δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν πως οι Μάγιας, που ζούσαν χαμένοι στα βάθη της τροπικής ζούγκλας κατάφεραν να μεταφέρουν μεγάλες πέτρες, χωρίς να έχουν δρόμους ή ισχυρά μεταφορικά μέσα. Πως έχτισαν ένα μεγάλο πλήθος πέτρινων ναών και πυραμίδων παρόλο που δεν υπήρχε καθόλου πέτρα στην περιοχή του;

5 Ένα άλλο μυστήριο, είναι ότι οι Μάγιας αρνήθηκαν να πολεμήσουν ενάντια στους Ισπανούς κατακτητές, ενώ οι Αζτέκοι και οι Ίνκας που αντιστάθηκαν , νικήθηκαν και καταστράφηκαν. Τι έκανε λοιπόν, τους Ισπανούς κατακτητές να αποφύγουν μια σύγκρουση με τους Μάγιας; Πως κατάφεραν οι Μάγιας, κρυμμένοι μέσα στη ζούγκλα να εξαφανιστούν από το πρόσωπο της ιστορίας για 3 ολόκληρους αιώνες;

6 Ένας πολιτισμός που χάθηκε…
Πριν από τη κατάκτηση του Μεξικού από τους Ισπανούς οι Μάγια είχαν αναπτύξει τον λαμπρότερο πολιτισμό του Δυτικού Ημισφαιρίου Ασκούσαν τη γεωργία έκτιζαν πέτρινα σπίτια και πυραμιδοειδής ναούς κατεργάζονταν το χαλκό και το χρυσό γνώριζαν την υφαντουργία και χρησιμοποιούσαν μια μορφή ιερογλυφικής γραφής. Οι ρίζες του πολιτισμού των Μάγια φτάνουν πολύ πίσω στην προϊστορία, πέρα από τα 2000 π.χ. όπου αντιστοιχεί η Αρχαϊκή περίοδος. Μετά αρχίζει η Προκλασική περίοδος που χρονολογείται από το 2000 π.χ. 250 μΧ. Ακολουθεί η Κλασική περίοδος μέχρι το 1000 μΧ. Τέλος από το χρονολογείται η Μετακλασική περίοδος.

7 Ο Φρέντ Χόυλ έγραψε στο έργο του : Τα σύνορα της Αστρονομίας πως «η πιθανότητα είναι μια έννοια ξεπερασμένη» και είχε απόλυτα δίκιο. Πρέπει να στρέψουμε τις προσπάθειες μας προς την εξήγηση των φαινομένων και όχι να τα αγνοούμε θεληματικά. Η πιθανότητα και η σύμπτωση είναι δικαιολογίες για την διανοητική μας νωθρότητα…….

8 3ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου
Μπαρμπούνη Δήμητρα Β’ Γυμνασίου 3ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου


Κατέβασμα ppt "ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ίσως να μην υπάρχουν άλλες λέξεις που να χρησιμοποιήθηκαν με τόσο άστοχο και ανεύθυνο τρόπο, όσο οι λέξεις <<πιθανότητα>> και <<σύμπτωση>>. Γιατί."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google