Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι Φιλόσοφοι της αρχαίας Ιωνίας Κεφάλαιο 1: Από τη Νέα Σμύρνη στην αρχαία Σμύρνη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι Φιλόσοφοι της αρχαίας Ιωνίας Κεφάλαιο 1: Από τη Νέα Σμύρνη στην αρχαία Σμύρνη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι Φιλόσοφοι της αρχαίας Ιωνίας Κεφάλαιο 1: Από τη Νέα Σμύρνη στην αρχαία Σμύρνη

2 Ας πάμε μια βόλτα στο εμπορικό κέντρο της Νέας Σμύρνης! Θα χαιρόμουνα πολύ να δω την πόλη σου! Αυτός είναι από τους κεντρικούς δρόμους μας. Η οδός Ομήρου. Ποιος είναι ο Όμηρος; Πρέπει να είναι κάποιος διάσημος! Α! Να τος! Ας τον ρωτήσουμε! Γεια σας! Ώστε θέλετε να μάθετε για τον Όμηρο; Είναι μεγάλη ιστορία …. Εντάξει Δέσποινα και Ματία, θα σας την ιστορία αυτού του μεγάλου ποιητή! Έτοιμοι; Έτοιμοι! Ο Όμηρος ήταν ποιητής στην αρχαία Ελλάδα. Να ρωτήσουμε το θείο μου τον Άρη! Σε παρακαλώ, πες μας! Ο φίλος μου ο Ματίας είναι από την Πολωνία και θα ήθελε να μάθει!

3 Ο Όμηρος γεννήθηκε πριν από 3000 περίπου χρόνια! Δεν ξέρουμε ακριβώς πότε αλλά οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι έζησε τον 9ο ή 8ο αιώνα προ Χριστού. Επίσης, δεν είμαστε βέβαιοι ούτε για το που γεννήθηκε. Επτά πόλεις της αρχαίας Ελλάδας ισχυρίζονταν ότι ο Όμηρος κατάγονταν από αυτές! Οι πόλεις αυτές ήταν η Αθήνα, το Άργος, η Πύλος, η Ιθάκη, ο Κολοφώνας, η Χίος και η δική μας η Σμύρνη στη Μικρά Ασία! Ο Όμηρος μας έδωσε δύο μεγαλειώδη έργα, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Όχι απλά μεγαλειώδη, πραγματικά μεγάλα! Η Ιλιάδα αποτελείται από 15700 στίχους και η Οδύσσεια από 12100 στίχους! Και το πιο εκπληκτικό είναι ότι ο Όμηρος έλεγε τα ποιήματα αυτά απ’ έξω, απαγγελία! Κάποιοι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο Όμηρος ήταν τυφλός. Αλλά τα έργα του είναι γεμάτα από πανέμορφες περιγραφές εικόνων που κανένας τυφλός δεν θα μπορούσε να φανταστεί και να περιγράψει τόσο τέλεια!

4

5 Η Ιλιάδα περιγράφει κάποια από τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου από τα 10 χρόνια που κράτησε ο Τρωικός πόλεμος, ανάμεσα σε Έλληνες και Τρώες. Ο Αχιλλέας, ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες των Ελλήνων, μπαίνει στη μάχη. Παίρνει εκδίκηση για το θάνατο του αγαπημένου του φίλου Πατρόκλου σκοτώνοντας τον Έκτορα, τον πρίγκιπα της Τροίας. Το δεύτερο έργο του, η Οδύσσεια, περιγράφει τις περιπέτειες ενός άλλου Έλληνα ήρωα που είχε πάρει μέρος στον Τρωικό Πόλεμο, του Οδυσσέα, στο ταξίδι της επιστροφής του από την Τροία στο νησί του την Ιθάκη, που κράτησε 10 χρόνια. Να τα διαβάσετε αυτά τα έργα! Ίσως ο Όμηρος να έμοιαζε κάπως έτσι!

6 Μακάρι ο Όμηρος να είναι πράγματι από τη Σμύρνη! Εννοείς από δω, από την Νέα Σμύρνη; Όχι, εννοώ από την αρχαία Σμύρνη! Αυτή ήταν στη Μικρά Ασία, στην αρχαία Ιωνία! Και τι απέγινε εκείνη η Σμύρνη; Αυτή είναι άλλη μία μεγάλη ιστορία! Η ιστορία εκείνης της Σμύρνης είναι πιο παλιά κι από τον ίδιο τον Όμηρο! Η πρώτη πόλη βλέπετε, χτίστηκε τον 11ο αιώνα προ Χριστού! Καταστράφηκε τον 7ο προ Χριστού αιώνα και ξαναχτίστηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο! Το 27 π.χ., την κατέκτησαν οι Ρωμαίοι και το 1076 οι Τούρκοι. Το 1688 και το 1778, μεγάλοι σεισμοί κατέστρεψαν την πόλη. Αλλά οι γενναίοι κάτοικοί της την ξανάχτισαν ακόμα μια φορά και η Σμύρνη έγινε μεγάλο εμπορικό κέντρο της περιοχής. Το 1919 οι Έλληνες πήραν πίσω τη Σμύρνη αλλά για πολύ λίγο. Το 1922 η Σμύρνη κάηκε από τους Τούρκους και οι κάτοικοί της εγκατέλειψαν τη γη των πατέρων τους για να σωθούν και πέρασαν στην Ελλάδα. Ονόμασαν την πόλη τους Νέα Σμύρνη, για θυμούνται πάντα από πού ήρθαν….

7

8 Αυτό το κτίριο είναι η Εστία της Νέας Σμύρνης. Δεν έχουμε παλιά παραδοσιακά κτίρια στην πόλης μας, αλλά αυτό το κτίριο είναι ιδιαίτερο για μας! Μα νομίζω ότι είχαμε ένα πολύ ενδιαφέρον απόγευμα σήμερα! Θα ήθελες να γυρίσουμε σπίτι τώρα να ξεκουραστούμε λίγο; Ναι, ας πηγαίνουμε! Λέω να ψάξω να βρω κι άλλες πληροφορίες για τον Όμηρο και άλλους σημαντικούς ανθρώπους της αρχαίας Ιωνίας!

9

10 Πω πω! Που βρίσκομαι; Τι είναι αυτό το περίεργο μέρος και ποιο είναι αυτό το γεροντάκι άραγε; Καλώς όρισες νεαρή μου! Καλώς όρισες στην Πόλη των Αρχαίων!

11 Και σεις κύριε, ποιος είστε παρακαλώ; Μα καλό μου παιδί, νομίζω ότι εσύ με φώναξες σήμερα το απόγευμα! ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΜΗΡΟΣ!!!


Κατέβασμα ppt "Οι Φιλόσοφοι της αρχαίας Ιωνίας Κεφάλαιο 1: Από τη Νέα Σμύρνη στην αρχαία Σμύρνη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google