Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

 To Στόουνχεντζ είναι νεολιθικό μεγαλιθικ ό μνημείο του οποίου η διαμόρφωση συνεχίστηκε ως την Εποχή του Χαλκού, κοντά στο Έιμσμπερι (Amesbury) της.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: " To Στόουνχεντζ είναι νεολιθικό μεγαλιθικ ό μνημείο του οποίου η διαμόρφωση συνεχίστηκε ως την Εποχή του Χαλκού, κοντά στο Έιμσμπερι (Amesbury) της."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3  To Στόουνχεντζ είναι νεολιθικό μεγαλιθικ ό μνημείο του οποίου η διαμόρφωση συνεχίστηκε ως την Εποχή του Χαλκού, κοντά στο Έιμσμπερι (Amesbury) της Αγγλίας στην κομητεία του Γουΐλτσιρ (Wiltshire), περίπου 13 χλμ βορειοδυτικά του Σώλσμπερι (Salisbury). Πρόκειται για έναν κύκλο μεγαλίθων, που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις πλέον αποδεκτές αρχαιολογικές εκτιμήσεις ανάμεσα στο 2500 π.Χ. και το 2000 π.Χ.. Το αρχαιότερο κυκλικό ανάχωμα και η περιφερειακή τάφρος, που ανήκουν σε πρωιμότερη φάση του μνημείου, χρονολογήθηκαν προσφάτως περί το3100 π.Χ..νεολιθικόΕποχή του ΧαλκούΑγγλίαςμεγαλίθωναρχαιολογικές2500 π.Χ.2000 π.Χ.3100 π.Χ.

4  Ονομασία που έδιναν οι αρχαίοι Έλληνες στα τείχη των προϊστορικών ακροπόλεων, κυρίως των μυκηναϊκών, που ήταν χτισμένα από ακατέργαστους, συνήθως πολυγωνικούς, ογκόλιθους. Ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα κυκλώπειων τειχών είναι τα τείχη της Τίρυνθας.

5  Ομοιότητες πέτρινων γιγάντων και Κυκλώπειων τειχών.  Πρόκειται για επιβλητικές κατασκευές, που προκαλούν δέος με το υπερβολικό  τους μέγεθος και τον τεράστιο όγκο τους.  Είναι οικοδομημένα με το ίδιο υλικό, το λίθο, γι’ αυτό και ονομάζονται μεγαλιθι-  κά.  Δε γνωρίζουμε πώς ακριβώς οικοδομήθηκαν (εάν, δηλαδή, χρησιμοποιήθη-  καν ξύλινες εξέδρες, αναχώματα, κ.τ.λ.).  Γνωρίζουμε κατά προσέγγιση τη χρονική περίοδο της οικοδόμησής τους.   Διαφορές πέτρινων γιγάντων και Κυκλώπειων τειχών.  Ενώ για τα Κυκλώπεια τείχη γνωρίζουμε ότι τα έχτισαν οι Κύκλωπες, δε συμ-  βαίνει το ίδιο και για το Στόουνχεντζ, για το οποίο δεν έχουμε καμιά ένδειξη  για το ποιος ή ποιοι ξεκίνησαν την οικοδόμησή του.  Γνωρίζουμε το σκοπό των Κυκλώπειων τειχών, λειτουργούσαν καθαρά οχυρω-  ματικά, αμυντικά, προστατευτικά από τις εχθρικές επιδρομές. Αντίθετα, για το Στόουνχεντζ έχουμε μόνο εικασίες για το σκοπό της οικοδόμησής του. 

6

7


Κατέβασμα ppt " To Στόουνχεντζ είναι νεολιθικό μεγαλιθικ ό μνημείο του οποίου η διαμόρφωση συνεχίστηκε ως την Εποχή του Χαλκού, κοντά στο Έιμσμπερι (Amesbury) της."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google