Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

H ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "H ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 H ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ

2 Ο ρΟλοΣ τηΣ γυναΙΚΑΣ ωΣ σΥζυγοΥ και μΑναΣ
Ο κύριος ρόλος της γυναίκας την εποχή του Ομήρου είναι αυτός της συζύγου και μητέρας. Αυτές είναι και οι πιο τραγικές φιγούρες στα έπη του Ομήρου. Χαρακτηριστικές τέτοιες γυναίκες είναι η Ανδρομάχη, η Εκάβη και η Θέτιδα.

3 Ο ρολοσ τησ γυναικασ ωσ λαφυρο και ερωμενη
Εκείνη την εποχή, μετά από πολέμους συνήθιζαν να αρπάζουν γυναίκες και να τις έχουν ερωμένες. Μερικά παραδείγματα τέτοιων γυναικών είναι η Χρυσηίδα, η Βρισηίδα και η Ελένη.

4 ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ Η Ανδρομάχη είναι σύζυγος του Έκτορα. Ο Όμηρος την παρουσιάζει ως ένα από τα πιο τραγικά πρόσωπα της Ιλιάδας, αφού βλέπει τον άντρα της νεκρό και την Τροία να σιγοκατα- στρέφεται.Αποτελεί πρότυπο συζύγου και μάνας.

5 ΘΕΤΙΔΑ Η Θέτιδα είναι άλλη μια τραγική μάνα. Έμεινε στο πλευρό του Αχιλλέα σε όλη τη διάρκεια του πολέμου. Γνώριζε τη μοίρα του γιου της, αλλά παρόλα αυτά έκανε τα πάντα, για να τον βοηθήσει. Έφτασε στο σημείο να ικετέψει το Δία να τον βοηθήσει.

6 ΕΛΕΝΗ Η Ελένη ήταν η αφορμή, για να γίνει ο Τρωικός πόλεμος. Εγκατέλειψε την οικογένειά της και τους φίλους της με τη θέλησή της, αλλά το μετάνιωσε και ήθελε να γυρίσει πίσω.

7 ΕΚΑΒΗ Η Εκάβη είναι η γυναίκα του Πρίαμου και μητέρα του Έκτορα και του Πάρη. Άλλη μια τραγική ηρωίδα της Ιλιάδας, αφού και αυτή βλέπει την Τροία να καταστρέφεται.

8 ΒΡΙΣΗΙΔΑ Η Βρισηίδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου Ήταν λάφυρο του Αχιλλέα, αλλά την πήρε ο Αγαμέμνονας με ύπουλο τρόπο και έκανε τον Αχιλλέα να αποσυρθεί από τον πόλεμο για αρκετό καιρό.

9 ΧΡΥΣΗΙΔΑ Η Χρυσηίδα είναι ένα ακόμη λάφυρο που παραλίγο να πέσει στα χέρια του Αγαμέμνονα Ο πατέρας της, ιερέας του Απόλλωνα, Χρύσης, προσπάθησε να δωροδοκήσει τον Ατρείδη, χωρίς επιτυχία. Έτσι, επενέβη ο Θεός Απόλλωνας και την πήρε πίσω.

10 ΕυχαριστοΥμε! Σταύρος Σ. Άλκης Ρ. Νικόλας Π. Β3 – 7gymioa


Κατέβασμα ppt "H ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google