Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ : ΑΛΑΦΡΑΓΚΗ ΑΣΗΜΙΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΙΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΝΝΙΣΗ ΑΝΝΑ ΓΙΑΝΝΙΣΗ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑ ΓΛΥΝΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΖΑΒΕΡΔΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΑΝΝΑΚΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ : ΑΛΑΦΡΑΓΚΗ ΑΣΗΜΙΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΙΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΝΝΙΣΗ ΑΝΝΑ ΓΙΑΝΝΙΣΗ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑ ΓΛΥΝΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΖΑΒΕΡΔΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΑΝΝΑΚΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ : ΑΛΑΦΡΑΓΚΗ ΑΣΗΜΙΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΙΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΝΝΙΣΗ ΑΝΝΑ ΓΙΑΝΝΙΣΗ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑ ΓΛΥΝΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΖΑΒΕΡΔΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΑΝΝΑΚΗ ΑΣΠΑΣΙΑ ΖΩΤΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΔΗ ΑΣΗΜΙΝΑ ΚΟΥΡΕΤΑ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΛΕΛΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΕΖΑ ΚΡΕΒΙΟΛΑ ΜΑΝΕΣΗ ΜΙΚΕΛΑ ΜΠΑΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΝΙΚΑ ΜΑΡΙΑ ΝΤΟΥΝΤΑΣΑΚΗΣ Π. ΝΤΟΥΣΚΟΥ ΕΓΚΛΑΝΤΙΝΑ ΠΑΡΔΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΛΙΑ Ι ΑΝΤΖΕΛΑ ΧΑΛΑ ΛΑΣΚΑΡΩ ΧΛΗ ΕΙΡΗΝΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ

2    

3

4 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ( ΟΡΙΣΜΟΣ ) Η Ποιότητα των τροφίμων, είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων, που είναι αποδεκτά από τους καταναλωτές. Αυτό, περιλαμβάνει εξωτερικούς παράγοντες, όπως την εμφάνιση (μέγεθος, σχήμα, χρώμα, λάμψη και συνέπειας),υφή, γεύση και παράγοντες όπως τα ομοσπονδιακά πρότυπα ποιότητας (π.χ. αυγά) και εσωτερικούς όπως (χημικούς, φυσικούς, μικροβιακούς).Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (International Standards Organization,ISO) ορίζει την έννοια της ποιότητας, ως το σύνολο των ιδιοτήτων και των χαρακτηριστικών ενός προϊόντος, τα οποία του προσδίδουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του καταναλωτή.

5

6 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ  Συστατικά  Απόδοση σε ενέργεια  Θρεπτική αξία ( πρωτεΐνες,υδατάνθρακες, λιπαρά κ.α.)  Υγιεινή κατάσταση των τροφίμων  Μέσα συσκευασίας

7 Σημαντικό μέρος της έρευνάς μας ήταν τα ερωτηματολόγια. Με την χρήση ερωτηματολογίων σκοπός μας ήταν να διερευνήσουμε τις πραγματικές επιλογές των καταναλωτών σε θέματα διατροφής και να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα.

8 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ  Ποια από τα παρακάτω γεύματα τρώτε καθημερινά; Πρωινό  14% Μεσημεριανό  67% Όλα τα παραπάνω  19%  Θεωρείτε βασικό πώς πρέπει να τρώτε ένα πλήρες πρωινό; Ναι  100%

9  Αν ναι τι περιέχει; γάλα  43% δημητριακά  19% φρούτα  19% τίποτα από τα παραπάνω  19%  Πόσες φορές την εβδομάδα τρώτε φρούτα και λαχανικά; από μία έως τρείς  29% πάνω από τρεις  57% καμία  10% 5  15%

10  Πόσες φορές την εβδομάδα τρώτε κρέας; από μία έως τρεις  48% πάνω από τρεις  43% καμία  15% 4  15%  Τι περιέχει το μεσημεριανό σας γεύμα; Σπιτικό φαγητό  100%

11  Πόσες φορές την εβδομάδα καταναλώνετε γλυκά και σνακ; Καθημερινά μία έως τρεις  19% Συχνά τρεις έως τέσσερις  67% 3.καθόλου  0% 4  15% 5  10%

12 Συμπέρασμα: Παρατηρούμε ότι,ενώ όσοι ερωτήθηκαν γνώριζαν ότι σωστό είναι να τρώνε ένα πλήρες γεύμα, δεν το τηρούν πάντα. Άρα, σε μεγάλο ποσοστό δίνουν προτεραιότητα στην απόλαυση, παρά στην ανάγκη για υγιεινή διατροφή.

13  Πόσο επηρεάζει τη διατροφή σας η τιμή των προϊόντων 1  πάρα πολύ 2πολύ 3αρκετά 4  λίγο 5  Καθόλου  Αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας (όπως αλλεργίες ή σακχαρώδη διαβήτη,αυξημένη πίεση ή είστε παχύσαρκος κ.α.) τα οποία επηρεάζουν τις διατροφικές σας συνήθειες; Ναι  20% Όχι  75%

14  Βρεθήκατε σε δίλημμα για το τι φαγητό να προτιμήσετε επειδή δεν είναι αρεστό στους φίλους ή τους συγγενείς σας ή υποτιμάται από την πλειονότητα; Ναι  25% Όχι  20% Ίσως  50%  Καταναλώνετε απαγορευμένα για εσάς προϊόντα;(ζάχαρη, αλάτι κ.α.); 1πάρα πολύ 2πολύ 3αρκετά 4λίγο 5  Ποτέ

15  Κάνετε ποτέ παρασπονδίες στις συμβουλές που σας δίνει ο γιατρός σας; Ναι  10% Όχι  55% Ίσως  30%  Υπάρχει περίπτωση τα προβλήματα υγείας σας, να οφείλονται σε κληρονομικούς λόγους; Ναι  35% Όχι  30% Ίσως  15%

16  Όταν τρώτε ένα γλυκό ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό; Θα πάρω κιλά  30% Το κακό που κάνω στον εαυτό μου  15% Θα το απολαύσω μέχρι την τελευταία στιγμή  45%  Τι θεωρείτε κατά σειρά πιο σημαντικό για σας; Να είμαι υγιής  40% Να τρώω περιορισμένες ποσότητες  10% Να τρώω όσο πιο πολύ μπορώ  15%

17 Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό 30% επηρεάζεται από την τιμή των προϊόντων. Επίσης, σημαντικό στις επιλογές τους είναι το κριτήριο της απόλαυσης αφού όταν πρόκειται για γλυκό δε σκέφτονται αν τους βλάψει. Τέλος,το 40% προτάσσουν ως σημαντικότερο την υγεία (και κάποιοι την ποσότητα ή την απόλαυση), ενώ θα περιμέναμε αυτό να ισχύει για όλους. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

18  Ποιο από τα παρακάτω είναι βασικό κριτήριο για τη διατροφή σας; ποιότητα τροφίμου  62% τιμή τροφίμου  5% Απόλαυση  33%  Πόσο χρήσιμη κρίνετε την υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητά σας; 1 –πολύ29% 238% 324% 4 –καθόλου10% ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

19  Γνωρίζετε τη σημασία του ποιοτικού προϊόντος; Ναι76% Όχι15% Δε γνωρίζω19%  Εάν ναι, τότε ποια κριτήρια επιλέγετε για να ξεχωρίσετε ένα ποιοτικό προϊόν; Χρώμα  15% Υφή  15% Γεύση  43% Οσμή  33%

20  Διαβάζετε πάντα τα συστατικά που περιέχει ένα προϊόν; Ναι  14% Όχι  33% Μερικές φορές  52%  Αν επιθυμούσατε κάποιο γλυκό, ποιο από τα παρακάτω θα επιλέγατε; Σοκολάτα62% Ρυζόγαλο5% Χαλβά5% Γλυκό του κουταλιού10% Βάφλα 19%

21 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Παρατηρούμε ότι οι περισσότεροι γνωρίζουν τη σημασία της ποιοτικής και υγιεινής διατροφής αλλά παρόλα αυτά προτιμούν περισσότερο απολαυστικά προϊόντα. Άρα, βλέπουμε ότι υπερισχύει η επιθυμία ενώ η ανάγκη έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

22  Εκτός από τα ερωτηματολόγια, θελήσαμε να ενισχύσουμε την έρευνά μας με συνεντεύξεις από επαγγελματίες της Άνδρου, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Διατροφής. Έτσι μαθητές πήραν συνέντευξη α) από παραγωγούς τοπικών προϊόντων (λαχανικά, κρέας, αλλαντικά, τυριά, γλυκά), β) από ντόπιους ψαράδες, γ) από ψητοπωλεία,εστιατόρια.

23 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:  Οι περισσότεροι επαγγελματίες επιβεβαίωσαν ότι η οικονομική κρίση μείωσε την ποσότητα που αγόραζαν οι πελάτες τους, αλλά όχι και την ποιότητα. Επίσης, για προϊόντα που αφορούν την απόλαυση του φαγητού, όπως τα γλυκά, οι καταναλωτές συνεχίζουν να τα αγοράζουν αλλά τα επιλέγουν ως δώρο και όχι τόσο για κατανάλωση στο σπίτι τους.

24 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ - ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ  Φυτικές ίνες, τροφές χωρίς κίνδυνο αλλεργιών, χαμηλή σε υδατάνθρακες, υψηλή σε πρωτεΐνες,  Κρέας θηραμάτων-πουλερικών,  Ψάρια όπως πέστροφα /οστρακοειδή  Λαχανικά  Καρπούς  Φρούτα  Τροφές που απέκλειαν από την διατροφή τους όπως: «σιτάρι και άγριο ρύζι»  Πρωινό «ακράτισμα»  Γεύμα «αριστόνι»  Απογευματινό «εσπέρισμα»  Βραδινό «δείπνο»  Κρασί με νερό «άκρατος οίνος»  Βασική αρχή : Αρμονία

25 18 ος αιώνας  ‘’λαίμαργος αιώνας’’(γέννηση της τέχνης της ζαχαροπλαστικής) 19 ος αιώνας  Βιομηχανία των ζυμαρικών 20 ος αιώνας  αποθέωση του κρέατος και των γαλακτοκομικών  Νότια Ευρώπη  κατανάλωση λαχανικών  Βόρεια Ευρώπη  κατανάλωση ζωικών λιπών  Δυτικός πολιτισμός  κατανάλωση υδατανθράκων,λιπών,πρωτεϊνών, οινοπνευμάτων και βιομηχανοποιημένων προϊόντων και όχι σύμφωνα με την εποχή τους. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ  Η ανθρωπότητα όταν ευημερεί οικονομικά στρέφεται στην απόλαυση και την υπερβολή.

26 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΠΟΛΕΜΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ  Σε πόλεις και νησιά κατανάλωναν:  μπομπότες,σπόρους,χόρτα,φλούδες και καρπούς γής.  Τα παιδιά υπέφεραν από υποσιτισμό.  Στις χώρες οι οποίες ήταν θύματα πολέμων  έλειπαν βασικά αγαθά ενώ άλλες απολάμβαναν την υπερβολή.  Άνοδος τιμών σε αναπτυσσόμενες χώρες ενώ σε άλλες επιβάρυνση λόγω του ότι έλειπαν βασικά τρόφιμα.Ο υποσιτισμός παρατηρούνταν σε πολλές χώρες παιδεύοντας έτσι πολλούς ανθρώπους που ήταν θύματά του.Όλα τα παραπάνω ονομάζονται επισιτιστική κρίση(η έλλειψη των τροφίμων και ο υποσιτισμός των ανθρώπων σε μια χώρα).

27

28 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Για να είναι η διατροφή μας ισορροπημένη, πρέπει να περιλαμβάνει: Λαχανικά :(μπρόκολο, μαρούλι, σπανάκι, καρότα) Γαλακτοκομικά :(γάλα, γιαούρτι, βούτυρο, τυρί), τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο. Φρούτα : (εποχιακά φρούτα) είτε φρέσκα είτε κονσερβοποιημένα. Η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο. Κρέατα : Το κρέας είναι προτιμότερο να είναι μαγειρεμένο στο φούρνο, στην κατσαρόλα ή στο γκριλ. Θα πρέπει να αποφεύγουμε το τηγάνισμα.

29 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Οι καταναλωτές θα πρέπει:  να επιλέγουν προϊόντα με θρεπτική αξία (δηλ. να περιέχουν πρωτεϊνες,υδατάνθρακες κλπ.)  να ενημερώνονται για την υγιεινή κατάσταση των τροφίμων  να αποφεύγουν προϊόντα που περιέχουν πρόσθετες ουσίες (π.χ. φυτοφάρμακα)  να γνωρίζουν πόσο αξιόπιστες είναι οι συσκευασίες και τα μέσα μεταφοράς των προϊόντων που καταναλώνουν

30 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Η ποιότητα ενός τροφίμου εξαρτάται άμεσα από την σωστή συντήρησή του. Γι'αυτόν τον λόγο : Τα γαλακτοκομικά  Πρέπει να καταναλώνονται γρήγορα, ενώ πρέπει να μένουν μακριά από τρόφιμα για να μην απορροφήσουν εύκολα μυρωδιές. Τα λαχανικά  Πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερούς χώρους μέσα σε ειδική συσκευασία το καθένα για να μην χάνει το χρώμα και το άρωμα του.Επίσης, είναι καλό να τα πλένουμε μετά την απόψυξη αφού έτσι δεν αλλοιώνονται. Κρέατα,πουλερικά,αλιεύματα:  Χρειάζονται απαραίτητα συντήρηση στο ψυγείο κι αυτά μέσα σε ειδικές συσκευασίες εφόσον μπορούν να ξεπαγωθούν μόνο μία φορά. Φρούτα  Μπορούν να συντηρηθούν εκτός ψυγείου για μικρό χρονικό διάστημα Όσπρια,σιτηρά  Διατηρούνται για πολύ καιρό αρκεί να μην έρχονται σε επαφή με το οξυγόνο γιατί είναι ευπαθή στην υγρασία.

31 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΠΡΩΙΝΟ:  γάλα με τυρί  τσάι με ψωμί και γλίνα  καφές με ταχίνι ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ Έτρωγαν συνήθως κατά τις δέκα και μισή διότι ξυπνούσαν πολύ πρωί.  ψωμί με τυρί,ντομάτα και ελιές Επίσης έτρωγαν ψωμί με συγκάθερο. Συγκάθερο: καβουρντισμένο βούτυρο. Γενικά χρησιμοποιούσαν πράγματα που είχαν σπίτι τους. δεν αγόραζαν. Έφτιαχναν μόνοι τους το ψωμί και το γάλα το παρήγαγαν από τα ζώα τους. ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ Έτρωγαν τις περισσότερες φόρες όσπρια και κρέας.τα τρόφιμα ήταν συνήθως από τα κτήματα τους και για κρέας συνήθως έτρωγαν κοτόπουλο και νάζουρα (κόκαλο με κρέας από το μπούτι του χοιρινού). ΒΡΑΔΙΝΟ:  ψωμί με τυρί  τραχανά  λουκάνικα  Στην Άνδρο υπάρχουν τα χοιροσφάγια από τα οποία στα σπίτια υπήρχαν κρέας, λουκάνικα και γλίνα. Την γλίνα την χρησιμοποιούσαν και ως λάδι

32 Πηγές :  Έρευνα στο πεδίο*  Διαδίκτυο  Εγκυκλοπαίδεια  Καΐρειος Βιβλιοθήκη  Σχολική Βιβλιοθήκη ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΟΥ ΒΑΣΩ ΧΑΖΑΠΗ ΧΡΥΣΗ *Χρήση ερωτηματολογίων-Συνεντεύξεις

33 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ…ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!!!


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ : ΑΛΑΦΡΑΓΚΗ ΑΣΗΜΙΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΙΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΝΝΙΣΗ ΑΝΝΑ ΓΙΑΝΝΙΣΗ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑ ΓΛΥΝΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΖΑΒΕΡΔΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΑΝΝΑΚΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google