Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΧ.ΕΤΟΣ 2012-2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ερωτηματολόγιο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΧ.ΕΤΟΣ 2012-2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ερωτηματολόγιο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΧ.ΕΤΟΣ 2012-2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

2 ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ερωτηματολόγιο

3 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

4 ΛΕΜΟΝΙ Το λεμόνι είναι ο καρπός του υβριδικού δέντρου που ονομάζεται λεμονιά ανήκει στην οικογένεια των Ρυτοειδών (Rutaceae) (= εσπεριδοειδών (Hesperidaceae)). Ο καρπός αυτός χρησιμοποιείται κυρίως για τον χυμό του, παρόλο που χρησιμοποιούνται επίσης το πιο σαρκώδες μέρος του καρπού και ο φλοιός του, ιδιαίτερα στη μαγειρική. Ο χυμός του λεμονιού περιέχει περίπου 5% κιτρικό οξύ, το οποίο δίνει στα λεμόνια τη χαρακτηριστική ξινή τους γεύση και pH από 2 μέχρι 3. Αυτή η οξύτητα καθιστά το λεμόνι φθηνό και εύκολα διαθέσιμο υλικό για χρήση σε εκπαιδευτικά πειράματα χημείας.

5 Μερικοί άνθρωποι τρώνε το λεμόνι ως φρούτο, όμως σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά νερό για να ξεπλένονται τα δόντια από το κιτρικό οξύ και τη ζάχαρη, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα και άλλες οδοντικές ασθένειες. Τα λεμόνια γίνονται επίσης μαρμελάδα, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με πορτοκάλια.

6 Ρόδι: Ο καρπός της ζωής και της καλοτυχίας Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τους, ενώ αποτελεί ένα από τα τρία «ευλογημένα φρούτα» του Bουδισμού. Χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο στο ναό του Σολομώντα και στους μανδύες των ιερέων και αναφέρεται στο Άσμα Ασμάτων στην Παλαιά Διαθήκη. Στην ελληνική παράδοση, είναι σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας (αν και συνδέεται και με το θάνατο), γι’ αυτό σε γάμους και την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια. Μάλιστα, έχει δώσει το όνομά του στην ισπανική πόλη Γρανάδα. Μυηθείτε κι εσείς στα μυστικά του ροδιού και μάθετε γιατί τόσοι πολιτισμοί και τόσες θρησκείες έχουν το ρόδι ως σύμβολο γονιμότητας και καλοτυχίας.

7 Ένα ρόδι την ημέρα… Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. ­Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Σε πρόσφατη μελέτη, φάνηκε ότι το ρόδι και οι διάφορες ποι­κιλίες μούρων έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδω­τική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν.

8 Στέβια Η Στέβια (βοτανικό όνομα Stevia rebaudiana) είναι είδος φυτού με προέλευση τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Περιέχει μια ουσία η οποία ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη έχει πολλές φορές μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη. Χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες ως εναλλακτική γλυκαντική ουσία από την ζάχαρη. Η γλυκιά γεύση των φύλλων της είναι γνωστή εδώ και αιώνες στους αυτόχθονες της Ν. Αμερικής που τη χρησιμοποιούν ως φυσικό γλυκαντικό. Τα τελευταία χρόνια το φυτό στέβια και τα γλυκαντικά που προέρχονται από τα φύλλα του τράβηξαν την προσοχή εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης σε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες. Τα φύλλα του φυτού και τα γλυκαντικά που προέρχονται από αυτό έχουν πολλαπλάσια γλυκύτητα από τη ζάχαρη, δεν αποδίδουν ενέργεια (θερμίδες) και δεν περιέχουν υδατάνθρακες.

9 Acai Berry ή Goji Berry: Ποιες είναι οι διαφορές Το Acai Berry και το Goji Berry είναι δυο από τα υπέρφρουτα που έχουν σαρώσει την αγορά σε όλο τον δυτικό κόσμο. Αυτό καθόλου τυχαία. Οι ρυθμοί της ζωής μας αυξάνονται καθημερινά και ο χρόνος για άσκηση μειώνετε δραματικά. Το περιβάλλον στο οποίον ζούμε επιβαρύνετε ασταμάτητα με όλων των ειδών τοξίνες τα οποία εισέρχονται μέσα στον οργανισμό μας. Η ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε μειώνετε συνέχεια. http://www.acaiberrygreece.gr/acai-berry-%CE%AE-goji-berry- %CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CF%82- %CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9- %CE%BF%CE%B9- %CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD %CF%82/

10 Η ποιότητα ή το είδος του λαδιού που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα σε ένα εστιατόριο, το μπουκάλι με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που τοποθετείται πάνω στο τραπέζι ή το αρωματισμένο ελαιόλαδο με μυρωδικά που έχει ετοιμάσει ο σεφ αποτελούν πλέον στοιχείο της ταυτότητας του εστιατορίου. Ο σύγχρονος επαγγελματίας της εστίασης οφείλει να έχει άποψη στο λάδι. Το ProFood σταχυολόγησε τις τάσεις και σας προτείνει. http://xymastoladi.blogspot.gr/2011/01/blog-post_26.html

11 Υγιεινή διατροφή Στο παρελθόν κάθε μητέρα θα ήταν περήφανη αν τα παιδιά ήταν στρογγυλά και ελαφρώς χοντρά. Εκείνος ο καιρός όμως πέρασε. Ερευνητές έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι πολύ λίπος και ζάχαρη στις δίαιτες των παιδιών είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη παθήσεων της καρδιάς και άλλων αρρωστιών όταν θα μεγαλώσουν. Ωστόσο, μεγαλώνοντας χρειάζονται να τρώνε μια μεγάλη ποικιλία φαγητών και η γενική τους υγεία μπορεί να διακινδυνευτεί αν κόψουν ειδικά ένα απ΄ αυτά. Οι ψυχολόγοι λένε ότι η λύση δεν είναι να αλλαχθούν οι συνήθειες φαγητού γρήγορα, αλλά να γίνει προσεκτικά, ώστε τα παιδιά να μην χάνουν μυϊκό ιστό επιπλέον με το λίπος. Οι γονείς πρέπει να παρουσιάζουν το φαγητό λίγο διαφορετικά, αλείφοντας λεπτότερα το βούτυρο και αποφεύγοντας να τοποθετήσουν ζάχαρη στο τραπέζι. Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να παίρνουν μέρος σε αθλήματα : σ΄ αυτό το δρόμο μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις θερμίδες που έχουν φάει.

12 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Ν΄ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ α. Από την διατροφή μας πρέπει να εγκαταλείψουμε όσες τροφές έχουν πολύ ψηλά ποσοστά λιπαρών οξέων, περιέχουν τοξικές ουσίες που οφείλονται στην Παρασκευή ή το μαγείρεμά τους και προκαλούν στα όργανα του σώματος καταστάσεις που ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών. Πολλές τροφές, γίνονται περισσότερο βλαπτικές όταν τις τρώμε τακτικά. Έτσι παιδιά και ενήλικες πρέπει ν΄αποφεύγουμε να τρώμε: Γαριδάκια, πατατάκια, και όλα τα τυποποιημένα παρόμοια σκευάσματα. Κρουασάν, γλυκά (πάστες, σοκολάτες, παγωτά κλπ.) ζαχαρωτά (καραμέλες). Πολύ ζάχαρη στο γάλα μας ή τους χυμούς που πίνουμε. Κρέας με πολύ λίπος, αλλαντικά με πολύ λίπος. Τσιγαριστά μεζεδάκια.

13 Αναψυκτικά που περιέχουν χημικές ουσίες. Οινοπνευματώδη ποτά. Λιπαρές σάλτσες (π.χ. μαγιονέζα). Βούτυρα. Λευκό ψωμί. Το λίπος δημιουργεί βλάβη στα αγγεία. Επιπλέον ¨ερεθίζει¨ τα ανθρώπινα κύτταρα και συμβάλει στο να μετατραπούν αυτά σε καρκινικά. Η ζάχαρη εξαντλεί τις δυνατότητες του οργανισμού να μεταβολίζει γλυκά προϊόντα με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ φαίνεται να συμβάλει και στην καρκινογένεση.

14 Πολλά ζαχαρωτά, γλυκά και αναψυκτικά χρησιμοποιούν χημικά συστατικά, η δράση των οποίων μπορεί να είναι αρνητική στον οργανισμό. Το λευκό ψωμί, το κρέας, τα αλλαντικά προκαλούν καθυστέρηση των κινήσεων του εντέρου, την γνωστή δυσκοιλιότητα, γεγονός που σε συνδυασμό με τοξικές ουσίες που υπάρχουν στις τροφές, ευνοεί την εμφάνιση μιας σειράς παθήσεων του εντέρου και αυτού του ίδιου του καρκίνου. Τα οινοπνευματώδη προκαλούν καρκίνο ή άλλες ασθένειες σε πάρα πολλά όργανα του σώματος (π.χ. ήπαρ, στομάχι, οισοφάγος, έντερο κλπ.).

15 γ. Μια υγιεινή διατροφή είναι μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τροφές απ΄ όλα τα παραπάνω είδη. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε πως όσο λιγότερα χημικά μέσα έχουν χρησιμοποιηθεί έως ότου να προσφερθεί μια τροφή στον καταναλωτή, τόσο καλύτερη είναι για τον οργανισμό μας. (Π.χ. λαχανικά, που για την ωρίμανσή τους έχουν χρησιμοποιηθεί τεχνικά μέσα, υστερούν σε σύγκριση με όσα ωρίμασαν σε φυσικό περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και για το κρέας από μοσχάρι ή κοτόπουλο). Η σωστή και υγιεινή δίαιτα είναι πιο αναγκαία για τα παιδιά και τους εφήβους όπου ο οργανισμός αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

16 Δίαιτα – Διατροφή Είμαστε ότι τρώμε. Η σωστή διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα για καλή υγεία και όμορφη εμφάνιση. Όταν τρεφόμαστε σωστά έχουμε τον έλεγχο του βάρους μας, το δέρμα μας ακτινοβολεί λάμψη και υγεία όλα τα συστήματα στο σώμα μας δουλεύουν καλύτερα έχουμε ανεβασμένη διάθεση, περισσότερη ενέργεια άρα έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής. Το πρόχειρο φαγητό η υπερκατανάλωση τροφής ή και το αντίθετο η υπερβολική μείωση της πρόσληψης θερμίδων, η παράλειψη γευμάτων, ή το να μένουμε όλη μέρα νηστικοί και να τρώμε το βράδυ ένα υπερβολικά βαρύ γεύμα για να χορτάσουμε είναι μερικά από τα λάθη που κάνουμε στη διατροφή μας τα οποία δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις μόνο στην εμφάνισή μας αλλά και στην γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σε ανάλογες ποσότητες οι οποίες καθορίζονται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία και ο τρόπος ζωής του κάθε ανθρώπου. Τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς που θέλουν τις γυναίκες στεγνές χωρίς καθόλου λίπος και που συνδέουν την ομορφιά απαραίτητα με ένα πολύ αδύνατο σχεδόν αποστεωμένο σώμα έχουν οδηγήσει πάρα πολλές γυναίκες να πάσχουν από διατροφικές διαταραχές όπως νευρική ανορεξία και βουλιμία να χάνουν την σωστή σχέση με το φαγητό και να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία αλλά και αρκετές φορές την ίδια τους τη ζωή. Η σωστές διατροφικές συνήθειες και η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα είναι τα σημεία κλειδιά για ένα υγιές και όμορφο σώμα.

17 ΟΜΑΔΑ [ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΥΓΕΙΑ] ΣΠΥΡΟΥΛΙΑ ΝΑΥΣΙΚΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΠΕΞΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΩΣΤΑΣ

18

19 Ο όρος Χώρες του Τρίτου Κόσμου χρησιμοποιήθηκε το 1952 1952 από τον Γάλλο δημογράφο Αλφρέντ Σωβίν για να περιγράψει τις χώρες που, Γάλλο Αλφρέντ Σωβίν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, Ψυχρού Πολέμου δεν εντάχθηκαν άμεσα στις χώρες του δυτικού συνασπισμού ή σε αυτές δυτικού του Σοβιετικού μπλοκ. Παρόλα' αυτά, στις μέρες μας η χρήση του όρου αφορά Σοβιετικού μπλοκ τις χώρες του πλανήτη με χαμηλό δείκτη ανάπτυξης, ανεξάρτητα από το πολιτικό καθεστώς που κυριαρχεί σε αυτές και είναι πια ισοδύναμη με την έννοια "οι φτωχές χώρες". Κατά προσέγγιση, οι χώρες στις οποίες συνήθως αναφέρεται ο όρος συνιστούν τα δύο τρίτα του πλανήτη. Σε γενικές γραμμές, οι χώρες που συνήθως περιγράφονται ως 'Τρίτου Κόσμου' παρουσιάζουν χαμηλούς δείκτες οικονομικής, βιομηχανικής ή τεχνολογικής ανάπτυξης. Με αυτή τη λογική, στους ακαδημαϊκούς κύκλους συνήθως προτιμάται ο όρος Αναπτυσσόμενες Χώρες Αναπτυσσόμενες Χώρες

20 Ο 'προηγμένος' Πρώτος Κόσμος των λευκών Ο 'βάρβαρος' Δεύτερος Κόσμος των κίτρινων Ο 'άγριος' Τρίτος Κόσμος των μαύρων. Οι πρώτες αναφορές σε παρόμοιους όρους, οι οποίοι παραπέμπουν σε κάποιο σύστημα 'ταξινόμησης‘ των κατοίκων του πλανήτη, μάλλον εμφανίζονται σε επιστημονικές εργασίες της κλασικής περιόδου του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού. Ουσιαστικά, στις εργασίες αυτές υποστηρίζεται ένας 'στα τρία‘ διαχωρισμός των φυλών του πλανήτη:

21 Ο όρος χρησιμοποιήθηκε ευρέως στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, καθώς υιοθετήθηκε από χώρες που δεν επιθυμούσαν να ενταχθούν άμεσα στις χώρες του δυτικού συνασπισμού ή σε αυτές του Σοβιετικού μπλοκ. Η ευρεία χρήση του ευνοήθηκε από το γεγονός ότι αντικατόπτριζε την οπτική ενός πολιτικά όχι τόσο έντονα προσανατολισμένου 'κόσμου'. Από την άλλη, σε μικρότερο βαθμό χρησιμοποιήθηκαν οι όροι Πρώτος Κόσμος (αναφερόμενος στις Η.Π.Α. και τους συμμάχους τους κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου) και Δεύτερος Κόσμος (αναφερόμενος στο ανατολικό μπλοκ).Ψυχρού Πολέμουδυτικού συνασπισμούΗ.Π.Α. Αξίζει να αναφερθεί ότι την εποχή εκείνη ορισμένες χώρες θεωρούσαν ότι δεν μπορούσαν εύκολα να ενταχθούν σε κάποια από τις αυστηρά διαχωρισμένες κατηγορίες του Πρώτου, του Δεύτερου και του Τρίτου κόσμου.

22 Πρώτος κόσμος: Χώρες με ελεύθερη, εκβιομηχανισμένη οικονομία. Δεύτερος κόσμος: Χώρες με συγκεντρωτική κρατικά ελεγχόμενη οικονομία. Τρίτος κόσμος: Χώρες με αγροτική οικονομία πρώην αποικίες, γεγονός που παρεμποδίζει την οικονομική τους ανάπτυξη. Τέταρτος κόσμος: Τα φτωχά κοινωνικά στρώματα του πρώτου κόσμου

23 Η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, π.χ σε πολιτικούς πρόσφυγες, σε μετανάστες, σε παιδιά (π.χ παράνομη παιδική εργασία, στρατολόγηση ανηλίκων κτλ), σε γυναίκες (π.χ εμφανείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, συγκαλυμμένες παραβιάσεις σε χώρες της Δύσης).

24 Οι εικόνες εξαθλιωμένων από λιμό σε χώρες της Αφρικής, δεν είναι άσχετες από τις πολιτικές που προωθούν οι πολυεθνικές και η Παγκόσμια Τράπεζα. Η τελευταία διευκολύνει την αγορά τεράστιων εκτάσεων γης από ιδιωτικές εταιρίες, για παραγωγή αγροτικών προϊόντων με στόχο τις εξαγωγές παρά για τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού. Στην Αιθιοπία, μια χώρα που πλήττεται από λιμό, το 2008 η κυβέρνηση διέθεσε 3.500.000 στρέμματα σε ξένες ιδιωτικές εταιρίες και θα παραχωρήσει άλλα 250.000 το 2012 (Ελευθεροτυπία, 16.10.11). Το αποτέλεσμα είναι ο εκτοπισμός των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων με πολυάριθμο αγροτικό πληθυσμό από λίγα μεγάλα αγροκτήματα που απασχολούν λίγους εργάτες γης, διώχνοντας χιλιάδες ξεριζωμένους στις πόλεις. Παράλληλα, με την εφαρμογή της «συμβολαιακής γεωργίας» μετατρέπουν μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού σε ένα νέο είδος «δουλοπάροικων», πλήρως εξαρτημένων από τις «αγρο-διατροφικές» εταιρίες.

25 Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η Ουκρανία έθεσε θέμα αναγνώρισης για τον Μεγάλο Λιμό της Ουκρανίας τα έτη 1932 - 1933 ως γενοκτονία. Στις 28 Νοεμβρίου 2006 το ουκρανικό κοινοβούλιο, υπό την προεδρία του Βίκτωρ Γιούσενκο υπερψηφίζει νόμο (№ 376–V) με τον οποίο, η λιμοκτονία των Ουκρανών αναγνωρίζεται ως γενοκτονία της ΕΣΣΔ κατά του ουκρανικού λαού ενώ απαγορεύεται η δημόσια άρνησή της. Το Γολοντομόρ του 1932 - 1933 (en: Holodomor | ua: Голодомор) έχει καταγγελθεί από τα κοινοβούλια της πλειοψηφίας των κρατών, μεταξύ των οποίων όλες οι χώρες της Ε.Ε., οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία κ.α. Ιστορικό: Η διετία 1932 - 1933 ονομάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση ως «Αγροτική Μεταρρύθμιση».Γολοντομόρ

26 Πείνα ονομάζεται το αίσθημα που σηματοδοτεί την ανάγκη του οργανισμού να τραφεί. Σε περιπτώσεις που η απουσία τροφής είναι παρατεταμένη ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την έλλειψη τροφής. Συνεκδοχικά η λέξη χρησιμοποιείται για να περιγράψει στέρηση ή φτώχεια. Η πείνα αρχίζει όταν ορισμένες θρεπτικές ουσίες αρχίζουν να εκλείπουν από το αίμα. Στέλνεται τότε ένα μήνυμα στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την πείνα, το οποίο αντιδρά όπως το φρένο στο στομάχι και στα έντερα. Όσο το αίμα διατρέφεται κανονικά, αυτό το κέντρο του εγκεφάλου καθυστερεί την ενέργεια του στομαχιού και των εντέρων. Όταν λείψει η τροφή από το αίμα, το κέντρο αντιδρά αμέσως και δραστηριοποιείται το στομάχι και το εντερικό σύστημα, που εργάζεται πιο εντατικά.στέρησηφτώχειααίμαεγκεφάλουστομάχιαίμα

27 ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ Τα χρήματα που διαθέτουν οι άλλες πολιτισμένες χώρες είναι λιγοστά και οι διάφορες οργανώσεις προσπαθούν με εράνους και άλλα μέσα να βοηθήσουν (γιατροί χωρίς σύνορα κ.α.) έτσι ώστε να σώσουν μερικούς από το θάνατο, τις αρρώστιες και ότι άλλο τραγικό μαστίζει αυτούς τους ανθρώπους. Για σκεφτείτε ένα παιδάκι από αυτούς τους λαούς και ένα παιδάκι της Ευρώπης, της χώρας μας! Ποια η διαφορά; Στην Αφρική δεν έχουν τα παιδιά παιχνίδια, δεν έχουν φαγητό, δεν έχουν ρούχα, δεν έχουν φάρμακα, δεν έχουν αυτά που είναι απαραίτητα στη πιο τρυφερή ηλικία της ζωής τους και όχι τα πλούτη που διακρίνουν τα παιδιά της χώρας μας. Ας σκεφτούμε ότι άλλοι λαοί δεν έχουν τέτοια προβλήματα.

28 Τα χρήματα που διαθέτουν οι άλλες πολιτισμένες χώρες είναι λιγοστά και οι διάφορες οργανώσεις προσπαθούν με εράνους και άλλα μέσα να βοηθήσουν (γιατροί χωρίς σύνορα κ.α.) έτσι ώστε να σώσουν μερικούς από το θάνατο, τις αρρώστιες και ότι άλλο τραγικό μαστίζει αυτούς τους ανθρώπους. Για σκεφτείτε ένα παιδάκι από αυτούς τους λαούς και ένα παιδάκι της Ευρώπης, της χώρας μας! Ποια η διαφορά; Στην Αφρική δεν έχουν τα παιδιά παιχνίδια, δεν έχουν φαγητό, δεν έχουν ρούχα, δεν έχουν φάρμακα, δεν έχουν αυτά που είναι απαραίτητα στη πιο τρυφερή ηλικία της ζωής τους και όχι τα πλούτη που διακρίνουν τα παιδιά της χώρας μας. Ας σκεφτούμε ότι άλλοι λαοί δεν έχουν τέτοια προβλήματα.

29 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Πάνω από 1.5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως στη Νότια Αμερική, στην Αφρική και στην Ασία, υποφέρουν από την πείνα. Δεν έχουν πόσιμο νερό. Δεν έχουν ούτε καν την υποτυπώδη, τη στοιχειώδη φροντίδα σε θέματα υγείας και παιδείας. Φτωχά παιδιά πηγαίνουν σε αποξηραμένους αγρούς και ψάχνουν να βρουν λίγα σπόρια που έτυχε να απομείνουν εκεί και έτσι να χορτάσουν την πείνα τους. Λείπουν απ’ αυτούς τα ρούχα τα παπούτσια και ότι άλλο είναι απαραίτητο για την καθημερινή τους ζωή. Τα μέσα μεταφοράς τραίνα, αεροπλάνα είναι άγνωστα σ’ αυτές τις χώρες. Δεν υπάρχουν νοσοκομεία, σχολεία κ.λ.π. Η παιδική θνησιμότητα είναι στα ύψη. Συγκεκριμένα, για παιδάκια κάτω του ενός έτους, η θνησιμότητα είναι τρομακτική: Κάθε 5 λεπτά πεθαίνει ένα παιδί, ή κάθε ημέρα πεθαίνουν γύρω στις 18 χιλιάδες παιδιά, ή κάθε χρόνο πεθαίνουν 6 εκατομμύρια παιδιά.

30 Ακόμη και «ύποπτα», τα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι μια κάποια λύση για τον υποσιτισμό Οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Δυτική Ευρώπη έχουν πολλές αντιρρήσεις για τα γενετικώς μεταλλαγμένα τρόφιμα. Αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλείσουμε αυτά τα τρόφιμα από τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες αγωνίζονται για να συντηρήσουν τον πληθυσμό τους; Μία νέα αμερικανική έκθεση δίνει αρνητική απάντηση στο επίμαχο ερώτημα. Αν ρωτήσει κανείς την Αμερικανίδα καταναλώτρια τι γνώμη έχει για τα γενετικώς μεταλλαγμένα τρόφιμα, πιθανότατα θα ζαρώσει τη μύτη της με δυσαρέσκεια και θα ρωτήσει με τη σειρά της, «θέλουμε πράγματι να διακινδυνεύσουμε να φάμε τροφές Φρανκεστάιν; Αξίζει τον κόπο;» Για πολλούς στον ανεπτυγμένο κόσμο, κυρίως στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η απάντηση ίσως είναι αρνητική. Αλλά για τους πολίτες των αναπτυσσομένων χωρών του Τρίτου κόσμου, η θεώρηση (και η απάντηση) είναι πολύ διαφορετική. Η δημιουργία τροφίμων γενετικώς μεταλλαγμένων - όπως καλαμπόκι που αντέχει στην ξηρασία, για παράδειγμα, ή ρύζι με αυξημένη διατροφική αξία- αποτελεί μία τεράστια υπόσχεση για τους λαούς που λιμοκτονούν. Αλλά καθώς οι επιστήμονες δημιουργούν γενετικώς μεταλλαγμένα τρόφιμα με αυξανόμενη ακρίβεια και ικανότητα, διευρύνεται και η ανησυχία ότι οι ενδοιασμοί του «πρώτου» κόσμου για την ασφάλεια των τροφίμων αυτών ίσως επιβραδύνει -ή ακόμη και σταματήσει- την επέκταση αυτών των καλλιεργειών σε χώρες που τις χρειάζονται απελπισμένα.

31 Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και έναν μανιώδη φόβο για την απόκτηση βάρους σε συνδυασμό με μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους που μπορεί να διατηρηθεί από διάφορες προκαταλήψεις σχετικά με το σώμα του ή της, το φαγητό και την διατροφή τους. Τα άτομα με νευρική ανορεξία συνεχίζουν να νιώθουν πείνα αλλά επιτρέπουν στους εαυτούς τους μόνο πολύ μικρές ποσότητες φαγητού. Η μέση ημερήσια πρόσληψη θερμίδων για άτομα με ανορεξία είναι 600-800 θερμίδες αλλά υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις ολικής αθρεψίας. Είναι μια σοβαρή ψυχική αρρώστια με υψηλό ποσοστό παρενεργειών και το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις ψυχικές ασθένειες. Η νευρική ανορεξία εκδηλώνεται συνήθως στην εφηβεία και είναι πιο συχνή στις έφηβους. Παρόλο που μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους κάθε ηλικίας, φυλής και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης η νευρική ανορεξία επηρεάζει τις γυναίκες 10 φορές περισσότερο από τους άντρες. Ο όρος νευρική (ανορεξία) καθιερώθηκε το 1873 από τον Σερ Γουίλλιαμ Γκαλ Sir William Gull έναν από τους προσωπικούς γιατρούς της Βασίλισσα Βικτωρίας. Ο όρος έχει ελληνική προέλευση από το ἀ ν - ( πρόθεμα που δηλώνει άρνηση) και το ὄ ρεξις (όρεξη) άρα σημαίνει έλλειψη της επιθυμίας του ατόμου να τραφεί.

32 Τι ακριβώς είναι η νευρική ανορεξία; Η νευρική ανορεξία (anorexia nervosa) είναι μια ψυχογενής διατροφική διαταραχή, ένα σύνδρομο αυτοεπιβαλλόμενης ασιτίας. Τα άτομα που υποφέρουν από νευρική ανορεξία περιορίζουν με τη θέληση τους την πρόσληψη τροφής καθώς έχουν τον παράλογο φόβο ότι θα παχύνουν. Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι η λέξη «ανορεξία» στον ορισμό της ασθένειας είναι αποπροσανατολιστική, αφού το σύνδρομο δεν

33 Η ιστορία της νευρικής ανορεξίας αρχίζει με πρώιμες περιγραφές που χρονολογούνται από τον 16ο και τον 17ο αιώνα και με την αναγνώριση και την περιγραφή της νευρικής ανορεξίας ως ασθένειας στα τέλη του 19ου αιώνα. Στα τέλη του 19ου αιώνα η κοινή προσοχή στράφηκε στα λεγόμενα "κορίτσια που νηστεύουν" και προκάλεσε σύγκρουση μεταξύ της θρησκείας και της επιστήμης. Τέτοιες περιπτώσεις όπως η Σάρα Τζέικομπ (Sarah Jacob) (η οποία ονομάστηκε το κορίτσι από την Ουαλία που νηστεύει) και η Μόλυ Φάντσερ (Mollie Fancher) (το αίνιγμα του Μπρούκλυν) προκάλεσε αντιπαράθεση καθώς οι ειδικοί "ζύγισαν" τις πεποιθήσεις περί πλήρης αποχής από το φαγητό. Οι πιστοί έκαναν αναφορά για διχασμό μεταξύ του μυαλού και του σώματος, ενώ οι σκεπτικιστές επέμειναν στους νόμους της επιστήμης και των υλικών πραγματικοτήτων της ζωής. Οι κριτικοί κατηγόρησαν "τα κορίτσια που νηστεύουν" για υστερία, δεισιδαιμονία και απάτη. Η πρόοδος της εκκοσμίκευσης και της ιατρικοποιήσης πέρασε την πολιτιστική εξουσία από τους κληρικούς στους γιατρούς και η νευρική ανορεξία μεταβλήθηκε από κάτι που προκαλούσε τον σεβασμό σε κάτι που οι άνθρωποι επίκριναν. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον σχετικά με την νευρική ανορεξία προκαλεί η μεσαιωνική πρακτική της αυτοπροκαλούμενης λιμοκτονίας από γυναίκες συμπεριλαμβανομένου κάποιων θρησκευόμενων γυναικών στο όνομα της θρησκευτικής ευλάβειας και αγνότητας.Sarah JacobMollie Fancher

34 Τη νευρική ανορεξία μπορεί να τη συναντήσει κανείς σε κορίτσια κυρίως, αλλά και σπάνια σε αγόρια που βρίσκονται στην εφηβεία, όπως και στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους,, επηρεασμένα από ανορεξικά, αποστεωμένα μοντέλα. άτομα που έχουν ή είχαν συγγενείς ανορεξικούς ή ακόμα και αν οι γονείς τους και τα αδέρφια τους έπασχαν από αυτή την ασθένεια, δηλαδή αυτή η ασθένεια μεταδίδεται με την κληρονομικότητα και την επιρροή του συγγενικού περιβάλλοντος. Άτομα με συναισθηματικές διαταραχές. Δηλαδή οι άνθρωποι με κατάθλιψη, με αγχώδεις διαταραχές, με αμφιθυμία και με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Όσοι ασχολούνταιμε αθλητισμό και δουλεύουν με πολύ μεγάλη ανταγωνιστικότητα.

35 Προσπαθώντας να περιγράψουμε το φαινόμενο κατα το οποίο ένας άνθρωπος αισθάνεται την κοιλιά του φουσκωμένη και σκληρή μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλές φράσεις πχ. «έχω ένα ενοχλητικό πρήξιμο στην κοιλιά», «έχω πάρα πολλά αέρια» κτλ Με τι συνδέεται όμως αυτό το φαινόμενο και που οφείλεται? Είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο, αφού απο μελέτες προκύπτει, ότι ένας στους 10 ανθρώπους μπορεί να αισθάνεται αυτή τη δυσφορία και να παραπονιέται για συχνούς μετεωρισμούς. Επίσης περισσότερο απο το ένα τέταρτο όσων υποφέρουν δηλώνουν ότι μειώνεται η καθημερινή τους δραστηριότητα λόγω του φαινομένου. Σημαντικό θα ήταν εδώ να υπογραμμίσουμε ότι οι έννοιες «διάταση κοιλιάς» και «μετεωρισμός» περιγράφουν δύο διαφορετικά φαινόμενα, που όμως συχνά συγχέονται μεταξύ τους, επειδή πολλές φορές συνυπάρχουν και προκαλόύνται από παρόμοιες αιτίες. Με την έννοια της «διάτασης» περιγράφουμε την αύξηση της περιμέτρου της κοιλιάς ενώ με την έννοια «μετεωρισμός» το αίσθημα της αυξημένης κοιλιακής πίεσης. Υπάρχει πληθώρα αιτιών που σχετίζονται με το φαινόμενο του μετεωρισμού και τη διάταση της κοιλιάς. Έχουν συνδεθεί με την με την αυξημένη κατάποση αέρα, που είναι νευρική συνήθεια, τη δυσκοιλιότητα, το ευερέθιστο έντερο, τη δυσανεξία στη λακτόζη, την υπερβολική λήψη τροφής, τη μερική εντερική απόφραξη ή υπερανάπτυξη βακτηριδίων στο λεπτό έντερο και την αύξηση των εντερικών αερίων. Οι όγκοι οωθηκών ή ο ασκίτης μπορούν επίσης να ευθύνονται αλλά με μικρότερη συχνότητα απο τους παραπάνω λόγους.τη δυσκοιλιότητα

36 Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ανθυγιεινές τροφές μπορεί να είναι εξίσου εθίστηκες με το κάπνισμα ή τα ναρκωτικά, καθώς η μελέτη τους έδειξε ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού και λιπαρών προγραμματίζει τον εγκέφαλο ώστε... Οι επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps, στη Φλόριντα, που διεξήγαγαν τη μελέτη τους σε αρουραίους, βρήκαν ότι τα ζώα εθίστηκαν στην ανθυγιεινή διατροφή ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εθίζεται ο άνθρωπος στην κοκαΐνη και την ηρωίνη

37 Η κατάθλιψη είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια, που «χτυπά» την πόρτα σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Διάφορες αιτίες την προκαλούν αλλά μια νέα έρευνα, χαρακτηρίζει ως «ύποπτη» για την πρόκληση κατάθλιψης και την τυποποιημένη και προπαρασκευασμένη διατροφή… Η κατάθλιψη, δεν γνωρίζει φύλα, ηλικία, μόρφωση ή οικογενειακή κατάσταση. Μπορεί να «χτυπήσει» τον καθένα ανεξάρτητα με τις δραστηριότητες και τον τρόπο ζωής του. Και κυρίως, χωρίς να προειδοποιήσει για το ύπουλο και αναπάντεχο χτύπημά της.

38 Οι λόγοι, που ένα άτομο κυριεύεται από κατάθλιψη, φαίνεται, πως είναι πολλοί και ποικίλοι. Ωστόσο, μια νέα έρευνα, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, αποκάλυψε, πως η τυποποιημένη διατροφή, φαίνεται, πως επιταχύνει την εμφάνιση της κατάθλιψης σε έναν οργανισμό. Η έρευνα, πραγματοποιήθηκε από μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, που αποκάλυψε, πως τα άτομα, που καταναλώνουν συχνά τυποποιημένα τρόφιμα ή κονσέρβες, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να εμφανίσουν κατάθλιψη από ότι οι υπόλοιποι, που ακολουθούν μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

39 H Ατζέντα 21 δεν είναι παρά… εφιαλτικές (για να μην πω οργουελικές) προτάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στον 21ο αιώνα: παγκόσμια οικονομική δικτατορία, κατάργηση εθνικής κυριαρχίας και ατομική ιδιοκτησίας, αναδιάρθρωση των οικογενειών. Απώτερος σκοπός είναι ο αθόρυβος, δίχως πόλεμο, αφανισμός του πληθυσμού ολόκληρου του πλανήτη στο 80-90%. κάθε κράτος ξεχωριστά θα πρέπει να κάνει νόμους, σύμφωνα με τους οποίους οι πολίτες τους δεν θα ενεργούν σαν πολίτες αυτών των κρατών αλλά σαν παγκόσμιοι πολίτες, οι οποίοι παγκόσμιοι πολίτες θα υπακούν στα Ηνωμένα Έθνη. Αυτή η δήλωση (12/9/2003) υπονοεί την Παγκόσμια Κυβέρνηση αλλά και την Παγκόσμια Οικονομική Διακυβέρνηση.

40 Θα επιτρέπεται η τριμελής οικογένεια ενώ για κάθε παραπανίσιο παιδί, από τα επιτρεπόμενα, θα πληρώνεται φόρος. «Ένα ακόμα θετικό σημείο είναι πως οι ρυθμοί αύξησης του πληθυσμού έχουν μειωθεί παγκοσμίως

41 ΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ Ε Τα πρόσθετα και τα συντηρητικά τροφίμων είναι φυσικά ή τεχνητά χημικά, τα οποία προσθέτουμε στα τρόφιμα για να μεγαλώσουμε τη διάρκεια ζωής τους ή να βελτιώσουμε το χρώμα και την εμφάνισή τους. Τέτοιες ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί από τα αρχαία χρόνια στα τρόφιμα, με παράδειγμα το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύδι. Τα τελευταία χρόνια όμως, με την εμφάνιση των έτοιμων φαγητών, έχουν παρουσιαστεί εξαιρετικά πολλά καινούρια πρόσθετα και συντηρητικά, τα οποία δεν είναι όλα ασφαλή για την υγεία μας. Κάποια από αυτά έχουν κατηγορηθεί για καρκινογενέσεις, αλλεργίες, άσθμα, ημικρανίες και πάρα πολλές άλλες ασθένειες. Για την καλύτερη διαχείριση αυτών των ουσιών, κάθε ένα πρόσθετο έχει πάρει έναν μοναδικό αριθμό. Στην Ευρώπη οι αριθμοί αυτοί ξεκινούν με το Ε, πράγμα όμως που δε συμβαίνει εκτός Ευρώπης. Οι χώρες γενικώς δεν έχουν τις ίδιες νομοθεσίες και απαγορεύσεις για τα διάφορα πρόσθετα. Σε πολλές χώρες επιτρέπονται ουσίες που σε άλλες είναι απαγορευμένες, σε άλλες εμφανίζονται με το Ε μπροστά, σε άλλες με τον αριθμό και σε άλλες με την ονομασία τους. Σε γενικές γραμμές τα Ε χωρίζονται στις εξής ομάδες: Ε100-Ε199 χρωστικές ουσίες Ε200-Ε299 συντηρητικές ουσίες Ε300-Ε399 αντιοξειδωτικές ουσίες Ε400-Ε499 γαλακτωματοποιητές, πηκτικά μέσα, σταθεροποιητές Ε500-Ε599 ρυθμιστές οξύτητας Ε600-Ε699 βελιτωτικά γεύσης Ε900-Ε999 διάφορα Ε1000-Ε1999 πρόσθετα χημικά Η παρακάτω λίστα έχει καταρτιστεί από ερευνητικά νοσοκομειακά κέντρα της Γαλλίας

42 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

43

44

45

46 2 0 ΕΠΑΛ ΠΑΤΡΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2012-2013 έξοδος


Κατέβασμα ppt "ΣΧ.ΕΤΟΣ 2012-2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ερωτηματολόγιο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google