Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No 8. Ευκαιρίες ενιαίας αγοράς της ΕΕ για τις μικρές.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No 8. Ευκαιρίες ενιαίας αγοράς της ΕΕ για τις μικρές."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές
Ενότητα No 8. Ευκαιρίες ενιαίας αγοράς της ΕΕ για τις μικρές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα Επιμέλεια των φορέων του έργου: “Irish Rural Link – National University of Ireland Maynooth- CDI – EEO GROUP SA- IHF asbl – IDP - Internet Web Solutions SL”

2 Χρήση του COSME και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ
Γενική Επισκόπηση Αριθμός διαφανειών 15 διαφάνειες στο σύνολο Διάρκεια παρουσίασης 15 λεπτά (μη συμπεριλαμβανομένης της ανάγνωσης του περιεχομένου των συνδέσμων που παρατίθενται στις διαφάνειες) Που αποσκοπεί η παρουσίαση Βλ. σκοπό ενότητας και αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα στις επόμενες διαφάνειες

3 Χρήση του COSME και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ
Σκοπός Ενότητας Σκοπός αυτής της ενότητας είναι η πληρέστερη κατά το δυνατόν παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών των κύριων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ.

4 Χρήση του COSME και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ
Αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα Στο τέλος της παρούσας ενότητας θα έχετε τη δυνατότητα να: Κατανοήσετε το χρηματοδοτικό μηχανισμό της ΕΕ για τις μικρές επιχειρήσεις. Επιλέξετε το κατάλληλο οικονομικό εργαλείο για την επιχείρησή σας.

5 Κύρια χρηματοπιστωτικά μέσα της ΕΕ για τις ΜΜΕ
Χρήση του COSME και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ Κύρια χρηματοπιστωτικά μέσα της ΕΕ για τις ΜΜΕ A. Πρόγραμμα COSME B. InnovFin - Χρηματοδότηση της ΕΕ για την καινοτομία C. Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη (Creative Europe) D. Πρόγραμμα της ΕΕ για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία

6 Χρήση του COSME και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ
A. Πρόγραμμα COSME Το πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων, των Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων (COSME) βελτιώνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ μέσω δύο χρηματοδοτικών μέσων Το COSME διαθέτει προϋπολογισμό άνω των 1,3 δισ. ευρώ για την επιχορήγηση χρηματοδοτικών μέσων που διευκολύνουν την πρόσβαση στα δάνεια και τη χρηματοδότηση ιδίων κεφαλαίων για τις ΜΜΕ, όπου έχουν εντοπιστεί κενά στην αγορά. Χάρη στον προϋπολογισμό αυτό, είναι δυνατό να κινητοποιηθούν έως 25 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση από τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς μέσω δράσεων μόχλευσης. Τα χρηματοδοτικά μέσα διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) σε συνεργασία με τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στις χώρες της ΕΕ. Η COSME παρέχει εγγυήσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης και της επέκτασης προσφέροντας δάνεια της τάξεως των ευρώ.

7 Ο μηχανισμός Εγγυήσεων Δανείων (LGF)
Χρήση του COSME και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ Ο μηχανισμός Εγγυήσεων Δανείων (LGF) Μέρος του προϋπολογισμού της COSME επενδύεται στη χρηματοδότηση εγγυήσεων και αντι-εγγυήσεων σε χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές (π.χ. οργανισμούς εγγύησης, τράπεζες, εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης), ώστε να τους βοηθήσει στην παροχή περισσότερων χρηματοδοτικών δανείων και μισθώσεων προς τις ΜΜΕ. Με τον επιμερισμό του ρίσκου, οι εγγυήσεις της COSME επιτρέπουν στους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να επεκτείνουν το φάσμα των ΜΜΕ και τους τύπους χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που μπορούν να υποστηρίξουν. Ο αντίκτυπος είναι σημαντικός - λόγω του αποτελέσματος μόχλευσης, κάθε ευρώ που επενδύεται σε εγγύηση δανείου αναμένεται να αποδεσμεύσει μέχρι 30 ευρώ χρηματοδότησης για τις ΜΜΕ. Αναμένεται ότι μέχρι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν δάνεια που θα στηριχθούν από εγγυήσεις της COSME, με συνολική αξία δανεισμού που θα ανέλθει σε 21 δισ. Ευρώ.

8 Δικαιούχοι του COSME LFG
Οι υποστηριζόμενες ΜΜΕ δεν πρέπει να εκτελούν δραστηριότητες που παραβιάζουν δεοντολογικές αρχές ή επικεντρώνονται σε έναν ή περισσότερους περιορισμένους τομείς του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοδότησης.

9 Πώς να υποβάλετε αίτηση για το COSME LFG
Κατεβάστε εδώ τη λίστα με τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που λειτουργούν στο πλαίσιο του Μηχανισμού εγγυήσεων δανείων COSME (LGF) Για πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση που διατίθεται στο πλαίσιο περαιτέρω πρωτοβουλιών της ΕΕ, επισκεφτείτε τη διεύθυνση

10 Ο μηχανισμός Ανάπτυξης Μετοχικών Κεφαλαίων (EFG)
Χρήση του COSME και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ Ο μηχανισμός Ανάπτυξης Μετοχικών Κεφαλαίων (EFG) Μέρος του προϋπολογισμού του COSME επενδύεται σε κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου με σκοπό την ανάπτυξη και εξάπλωση των ΜΜΕ, ιδίως εκείνων που λειτουργούν διασυνοριακά Αναμένεται ότι περίπου 500 επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθούν με μετοχικό κεφάλαιο μέσω του προγράμματος, με συνολική επένδυση που θα ανέλθει σε 4 δισ. ευρώ. Προβλέπεται επίσης περαιτέρω χρηματοδότηση μέσω της συγχρηματοδότησης από άλλες δημόσιες και ιδιωτικές πηγές.

11 B. InnovFin – Χρηματοδότηση της ΕΕ για την καινοτομία
Χρήση του COSME και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ B. InnovFin – Χρηματοδότηση της ΕΕ για την καινοτομία Τα εργαλεία χρηματοδότησης του InnovFin καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δανείων, εγγυήσεων και χρηματοδότησης ιδίων κεφαλαίων, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες της καινοτομίας. Η χρηματοδότηση παρέχεται είτε απευθείας είτε μέσω ενδιάμεσου χρηματοπιστωτικού φορέα, ο οποίος συνήθως είναι μία τράπεζα ή ένα ταμείο Το InnovFin διατίθεται σε όλους τους επιλέξιμους τομείς στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις Συνδεδεμένες Χώρες, στο πλαίσιο του προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ "Ορίζοντας 2020" Με την πρωτοβουλία InnovFin - Χρηματοδότηση της ΕΕ για την καινοτομία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να παρέχει χρηματοδότηση που ξεκινά από ευρώ για επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία (Ε & Α) σε εταιρείες και άλλους φορείς παντός μεγέθους και ηλικίας.

12 C. Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη (Creative Europe)
Χρήση του COSME και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ  C. Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη (Creative Europe) Το πρόγραμμα Creative Europe δημιούργησε ένα μηχανισμό εγγύησης ύψους 121 εκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα (CCS), με έναρξη λειτουργίας το Υποστηρίζει την αύξηση των πολιτιστικών και δημιουργικών σχεδίων και βοηθάει στην αύξηση ανταγωνιστικότητας του τομέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί να καλύψει εν μέρει τις δυνητικές απώλειες των χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών που ασχολούνται με έργα CCS. Η κάλυψη είναι ύψους έως και 70% των απωλειών ιδίων δανείων και μέχρι 25% για τα χαρτοφυλάκια. Μια ποικιλία χρηματοπιστωτικών προϊόντων μπορεί να προταθεί από τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς: επενδύσεις σε ενσώματα ή άυλα περιουσιακά στοιχεία, μεταβιβάσεις επιχειρήσεων ή κεφάλαιο κίνησης.

13 Χρήση του COSME και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ
D. Πρόγραμμα της ΕΕ για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία (EaSI) (1/2) Το πρόγραμμα για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI) είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο σε επίπεδο ΕΕ για την προώθηση υψηλού επιπέδου ποιότητας και βιώσιμης απασχόλησης, τη διασφάλιση επαρκούς και αξιοπρεπούς κοινωνικής προστασίας, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Μικρά δάνεια της τάξεως έως ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και για τα ευάλωτα άτομα που επιθυμούν να ιδρύσουν ή να αναπτύξουν μια πολύ μικρή επιχείρηση.

14 Χρήση του COSME και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ
D.EU Πρόγραμμα για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία (2/2) Το EaSI διοικείται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνδυάζει τρία προγράμματα της ΕΕ:  PROGRESS, EURES και Μικροχρηματοδότηση (Microfinance) και κοινωνική επιχειρηματικότητα (Social Entrepreneurship). - PROGRESS: Πρόγραμμα που υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό των πολιτικών απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής(61% του συνολικού προϋπολογισμού) - EURES: Πρόγραμμα στήριξης εργασιακής κινητικότητας (18% του συνολικού προϋπολογισμού) - Μικροχρηματοδότηση (Microfinance) και κοινωνική επιχειρηματικότητα (Social Entrepreneurship) υποστηρίζει την πρόσβαση στη μικροχρηματοδότηση και την κοινωνική επιχειρηματικότητα Ο συνολικός προϋπολογισμός για το είναι 919,469,000 €.

15 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας 
Τέλος Ενότητας Ευχαριστούμε για την προσοχή σας 


Κατέβασμα ppt "MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No 8. Ευκαιρίες ενιαίας αγοράς της ΕΕ για τις μικρές."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google