AΣΤΕΡΙΣΜΟΙ & ΜΥΘΟΙ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τα ονόματα των πλανητών, σύνδεση με τη μυθολογία!
Advertisements

O ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΙΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ
Χάραξη του μεσημβρινού και εύρεση του αληθή βορρά
Έκλειψη Ηλίου Έκλειψη Ηλίου ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον ήλιο και τη Γη, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές.
Η Μεγάλη Έκρηξη, αστέρες μεγάλης μάζας, και το Λαύριο Η κοσμική προέλευση του αργύρου και του μολύβδου Η Μεγάλη Έκρηξη - αρχή του Σύμπαντος Εσείς και τα.
Η ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
ΥΦΑΙΣΤΕΙΑ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή έξοδος από το εσωτερικό της Γης ή άλλου ουράνιου σώματος που επιτρέπει την έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από.
Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ.
Η γη μασ Η ΓΗ ΜΑΣ.
Άστρο θαμπό του πρωινού για χάρη σου αγρυπνούμε η αναπνοή μας σου μιλά κι οι βράχοι κρυφακούνε… Επιμέλεια: Νίκη Μαματσή Φυσικός.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Εργαστήριο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Αστροφυσική»
Επιχειρήματα κατά της Αστρολογίας Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.. Το ηλιακό σύστημα Από αριστερά Ήλιος, Σελήνη, Δίας. Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας.
Παναγιώτης Βουτσιώτης Διονύσης Θεοφιλόπουλος Θοδωρής Γκάντσεφ
Σύμπαν Φαίδρα Τσολακίδη 19/11/2014. Ως σύμπαν εννοούμε το σύνολο των πραγμάτων που υπάρχουν. Σύμφωνα με την επιστήμη το σύμπαν αφορά το χωροχρονικό συνεχές,
Η ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ
Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Παρατήρηση φαινομένων στην Γη: Milky Way, Παλίρροια, Σέλας,
Με πόσο ...τρέχει η Γη; Κοίταξε για λίγο έξω από το παράθυρό σου και προσπάθησε να απαντήσεις σε αυτή την ...απλή ερώτηση: Με πόσο τρέχει η Γη; Τρελό! 
ΠΑΡΑΤΗΡΩNTAΣ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ
ΠΟΛΙΚΗ ΖΩΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΙΑΜΑ.
ΠΛΑΝΗΤΕΣ.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ- ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα.
Εργαστήριο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Αστροφυσική»
ΖΩΔΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ.
Γεωγραφία.
ΓΕΩΛΟΓΙΑ Η ΓΗ ΣΠΥΡΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
Επιστήμη ή Ψευδοεπιστήμη; Ταυλαρίδου Βαρδιάνα, Παραδείση Μαρία
Ο πλανήτης Γη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2005.
ΧΑΡΤΟΡΙΧΤΡΕΣΧΑΡΤΟΡΙΧΤΡΕΣ 5 ο Λύκειο Σερρών
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΕΡΜΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΗ ΑΡΗΣ ΚΡΟΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ.
Βάλια Σκούρα Μελίνα Μερτζάνη
ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ.
Ο πλανήτης Ερμής. Ο πιο κοντινός πλανήτης στον ήλιο είναι ο Ερμής.
ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΜΑΣ ΕΡΜΗΣ,ΑΦΡΟΔΙΤΗ,ΓΗ, ΑΡΗΣ,ΔΙΑΣ,ΚΡΟΝΟΣ,
Αστερισμό ονομάζουμε το κάθε αυθαίρετο τμήμα της ουράνιας σφαίρας ή θόλου που περιέχει μια κάπως ξεχωριστή ομάδα άστρων. Ο Ζωδιακός Κύκλος είναι η ζώνη.
ΑΣΤΕΡΙΑ.
ΤΟΞΟΤΗΣ Τοξότης είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο. Ο τοξότης συνδέετε με το μύθο του κενταύρου και σε άλλες πολλές περιοχές.
Παρατηρησιακή Αστροφυσική – Μέρος Α΄
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Στ’ Δημοτικού. Κεφάλαιο 1: Το σχήμα και οι κινήσεις της Γης Η Γη είναι ένα ουράνιο σώμα. Το σχήμα της είναι σχεδόν σφαιρικό, ελαφρά συμπιεσμένο.
Ένα διαστημικό ταξίδι! Εργαστήριο Μαθηματικών Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου
Η Σελήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης και ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του ηλιακού συστήματος. Πήρε το όνομά του από την Σελήνη,
ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ. Παράδοξο χαρακτηρίζεται κάθε φαινόμενο το οποίο φαίνεται ν’ αντιβαίνει τους κανόνες της κοινής λογικής, επειδή.
Η Σελήνη και οι φάσεις της ΣΕΛΗΝΗ Η Σελήνη είναι (ο μοναδικός) φυσικός δορυφόρος της Γης και ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του ηλιακού συστήματος.
Ερωτηματολόγιο Φύλλο Εργασίας
Ειρήνη Ελμίρα Ευτυχία ΣΤ΄1
Ο άξονας και η περιστροφή της Γης – Ημέρα και Νύχτα
Γεωγραφικά στοιχεία της Γης
Η περιφορά της Γης – Οι εποχές
Κωνσταντίνος Βελαλής & Παναγιώτης Πατατούκος
ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΙΟΣ ΕΡΜΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΗ 5. ΑΡΗΣ 6. ΔΙΑΣ 7. ΚΡΟΝΟΣ
ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ!
Ηλιακό Σύστημα.
ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Ηλιακο συστημα.
Ηλιακά ρολόγια Πηγή:
Γεωγραφικές συντεταγμένες.
ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Χριστιάνα Αρης.
Ηλιακό Σύστημα.
ΠΛΑΝΗΤΕΣ.
ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΙΠΛΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ
(Προαπαιτούμενες γνώσεις)
Ηλιακό Σύστημα.
Γεωγραφικά στοιχεία της Γης
Γεωγραφικά στοιχεία της Γης
ΤΑ ΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥΣ
Ιστορία των Αστερισμών
Μεταγράφημα παρουσίασης:

AΣΤΕΡΙΣΜΟΙ & ΜΥΘΟΙ

Μύθοι πίσω από τους αστερισμούς και προέλευση της ονομασίας τους Αστερισμό ονομάζουμε το κάθε αυθαίρετο τμήμα της ουράνιας σφαίρας ή θόλου που περιέχει μια κάπως ξεχωριστή ομάδα άστρων. 

Ο έναστρος νυχτερινός ουρανός Ο έναστρος νυχτερινός ουρανός Ο έναστρος νυχτερινός ουρανός όχι μόνο γοήτευε πάντα τους λαούς της γης σε όλες τις εποχές αλλά και ερέθιζε την φαντασία τους. Χρησιμοποιώντας την φαντασία τους παρομοίασαν τις μορφές που σχηματίζονταν στον ουρανό με θεότητες, μυθικούς ήρωες, ζώα και αντικείμενα. Έτσι γεννήθηκαν οι αστερισμοί, δηλαδή ομάδες αστεριών στον ουρανό που βρίσκονται κοντά μεταξύ τους. 

Η Μεγάλη Άρκτος  Η Μεγάλη Άρκτος είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο.  Είναι αειφανής στην Ελλάδα.

Αλώπηξ Η Αλώπηξ είναι αστερισμός που σημειώθηκε πρώτη φορά το 1690. Η Αλώπηξ είναι αστερισμός που σημειώθηκε πρώτη φορά το 1690. Είναι αειφανής στην Ελλάδα.

Πήγασος Πήγασος είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο. Είναι αστερισμός του βόρειου ημισφαιρίου.

Ωρίων Βλέπουμε τη διάταξη των πυραμίδων, να είναι ακριβώς ίδια με την διάταξη των αστέρων ζ, δ, ε , του Ωρίωνα.  Αυτό από μόνο του δείχνει σαφή παραπομπή στον αστερισμό του Ωρίωνα. 

Όλοι οι λαοί είχαν τα δικά τους ονόματα για τους αστερισμούς ενώ οι πρώτες γραπτές αναφορές εμφανίζονται από τους Βαβυλώνιους και ύστερα από τους Έλληνες και τους Άραβες. Η αρχαία ελληνική μυθολογία έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης, διδαχής, ψυχαγωγίας, ενώ παράλληλα έχει αντιμετωπιστεί ως είδος λογοτεχνίας, θρησκείας και κυρίως ως πολιτιστική κληρονομιά. 

Όλες οι αδελφές στον Ταύρο είναι όμορφες Οι Πλειάδες ή Πούλια ή Ατλαντίδες ή οι επτά αδελφές είναι διάφορα ονόματα του ανοιχτού αστρικού σμήνους. Είναι το κοντινότερο και λαμπρότερο ανοιχτό αστρικό σμήνος στη Γη σε απόσταση 400.000  ετών φωτός με έκταση 12-13 έτη φωτός στον αστερισμό του Ταύρου.

Ο Ζωδιακός Κύκλος Η ετήσια περιστροφή της γης γύρω από τον Ήλιο είναι διαβαθμιζόμενη μέσα σε ένα τόξο 360ο (κύκλος). Οι υποδιαιρέσεις του κύκλου σε 12 ίσα τόξα, χαρακτηρίζονται από ονόματα, που είναι γνωστά σαν Ζώδια του Ζωδιακού. Αυτά τα ζώδια δεν έχουν καθόλου σχέση με τους αστερισμούς που έχουν τα ίδια ονόματα. Αρχίζουν την αρίθμησή τους, από το σημείο όπου ο ήλιος τέμνει τον Ουράνιο Ισημερινό στην αρχή της άνοιξης, περίπου στις 21 Μαρτίου.

Ζωδιακός κύκλος

ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΖΩΔΙΩΝ Οι χαρακτηριστικές λέξεις για κάθε ζώδιο, είναι πολλές φορές οι εξής: Κριός: Φιλοδοξία Ταύρος: Ολοκλήρωση  Δίδυμοι: Ζωογόνηση Καρκίνος: Διεύρυνση Λέων: Διαβεβαίωση Παρθένος: Αφομοίωση Ζυγός: Ισορροπία Σκορπιός: Δημιουργικότητα Τοξότης: Διοίκηση Αιγόκερως: Διάκριση  Υδροχόος: Πίστη  Ιχθύς: Αναγνώριση

Οι βασικές ομάδες του Ζωδιακού Οι Τετραπλότητες, Τα Στοιχεία ή Τριπλότητες, Τα Παρορμητικά ή ζώδια της πρωτοβουλίας, Τα Σταθερά  ή ζώδια της εκτέλεσης, Τα Μεταβλητά  ή ζώδια της παραγωγής, Τα Πύρινα ζώδια.  Η ομάδα της έμπνευσης. Κριός Λέων Τοξότης Τα Υδάτινα ζώδια.  Η ομάδα του συναισθήματος. Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύς, Τα Αέρινα ζώδια.  Η ομάδα της διανόησης. Ζυγός, Υδροχόος, Δίδυμοι, Τα Γήινα ζώδια.  Η ομάδα της πρακτικότητας. Αιγόκερως, Ταύρος, Παρθένος

Ζωδιακός κύκλος