Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Με πόσο ...τρέχει η Γη; Κοίταξε για λίγο έξω από το παράθυρό σου και προσπάθησε να απαντήσεις σε αυτή την ...απλή ερώτηση: Με πόσο τρέχει η Γη; Τρελό! 

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Με πόσο ...τρέχει η Γη; Κοίταξε για λίγο έξω από το παράθυρό σου και προσπάθησε να απαντήσεις σε αυτή την ...απλή ερώτηση: Με πόσο τρέχει η Γη; Τρελό! "— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Με πόσο ...τρέχει η Γη; Κοίταξε για λίγο έξω από το παράθυρό σου και προσπάθησε να απαντήσεις σε αυτή την ...απλή ερώτηση: Με πόσο τρέχει η Γη; Τρελό!  Μα ...δεν φαίνεται καν να σαλεύει! Και όμως! Η Γη κινείται (ξέρεις ποιος το είπε αυτό; κλικεδώ)! Και με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα! Πρώτα πρώτα η ταχύτητα με την οποία περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της (η οποία εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος στο οποίο βρίσκεται ένας τόπος):  Στον ισημερινό η ταχύτητα περιστροφής είναι 465 m/sec(1.674 χιλιόμετρα την ώρα), ενώ σε γεωγραφικό πλάτος 50° (π.χ. στη Γερμανία)  312 m/sec (1.123 χιλιόμετρα την ώρα), καιστους πόλους 0 m/sec (ακινησία)! Για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης, σκέψου ότι το κοντέρ ενός μέσου αυτοκινήτου φτάνει περίπου μέχρι τα 200 χιλιόμετρα την ώρα (αν και δεν "πιάνει" τόσα)! Απίστευτο; Και πού να δεις την ταχύτητα με την οποία η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, η οποία είναι χιλιόμετρα την ώρα...!!! Το γεγονός ότι εμείς ούτε βλέπουμε, ούτε καταλαβαίνουμε τίποτα οφείλεται στο ότι μαζί με τη Γη, έχουμε την ίδια ταχύτητα μια και βρισκόμαστε πάνω της...!!!

3 Βόρειος Πόλος ονομάζεται το βορειότερο άκρο της Γης, ενώ το νοτιότερο άκρο ονομάζεταιΝότιος Πόλος (εικ. 1).               ικ. 2 Οι δύο πόλοι της Γης ενώνονται από τον άξονα της Γης.  Ο άξονας της Γης είναι μια νοητή (φανταστική) ευθεία, που διέρχεται από το κέντρο της Γης και ενώνει τους δύο πόλους της (εικ. 2).

4 Οι φανταστικές αυτές γραμμές ονομάζονται μεσημβρινοί και παράλληλοι.
Στην υδρόγειο σφαίρα, αλλά και στους χάρτες, εντοπίζουμε κυκλικές γραμμές που μας βοηθάνε να βρούμε τη θέση ενός τόπου πάνω στη Γη (εικ. 3).  Οι φανταστικές αυτές γραμμές ονομάζονται μεσημβρινοί και παράλληλοι. Οι γραμμές (ημικύκλια) που ενώνουν το Βόρειο με το Νότιο Πόλο ονομάζονται μεσημβρινοί της Γης και είναιίσοι μεταξύ τους. 

5

6

7 Εκτός από τους μεσημβρινούς στην υδρόγειο σφαίρα και στους χάρτες υπάρχουν οριζόντιες κυκλικές γραμμέςοι παράλληλοι κύκλοι.                                                                                                                                                εικ. 6 Οι παράλληλοι δεν είναι ίσοι μεταξύ τους. Ο μεγαλύτερος παράλληλος είναι αυτός που περνάει από το μέσο της Γης και ονομάζεται Ισημερινός (εικ. 6).  εικ. 7  Ο Ισημερινός χωρίζει τη Γη σε δύο ίσα μέρη, στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο (εικ. 7). Έτσι αν ένας τόπος βρίσκεται στο Βόρειο ημισφαίριο λέμε ότι έχει βόρειο γεωγραφικό πλάτος (ή νότιο αν βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο).  Από τον Iσημερινό χαράσσονται 90 παράλληλοι κύκλοι προς το βόρειο πόλοκαι άλλοι 90 προς το νότιο πόλο της γης.

8 Η απόσταση (το μήκος του τόξου) ενός τόπου από τον Ισημερινό λέγεταιγεωγραφικό πλάτος.
Η απόσταση (το μήκος του τόξου) ενός τόπου από τον 1ο Μεσημβρινό λέγεταιγεωγραφικό μήκος. Το γεωγραφικό μήκος και πλάτος ενός τόπου αποτελούν τις γεωγραφικές συντεταγμένες του τόπου αυτού (εικ.8, 9, 10).

9


Κατέβασμα ppt "Με πόσο ...τρέχει η Γη; Κοίταξε για λίγο έξω από το παράθυρό σου και προσπάθησε να απαντήσεις σε αυτή την ...απλή ερώτηση: Με πόσο τρέχει η Γη; Τρελό! "

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google