Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Στ’ Δημοτικού. Κεφάλαιο 1: Το σχήμα και οι κινήσεις της Γης Η Γη είναι ένα ουράνιο σώμα. Το σχήμα της είναι σχεδόν σφαιρικό, ελαφρά συμπιεσμένο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Στ’ Δημοτικού. Κεφάλαιο 1: Το σχήμα και οι κινήσεις της Γης Η Γη είναι ένα ουράνιο σώμα. Το σχήμα της είναι σχεδόν σφαιρικό, ελαφρά συμπιεσμένο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Στ’ Δημοτικού

2 Κεφάλαιο 1: Το σχήμα και οι κινήσεις της Γης Η Γη είναι ένα ουράνιο σώμα. Το σχήμα της είναι σχεδόν σφαιρικό, ελαφρά συμπιεσμένο στις κορυφές και διογκωμένο στη μέση. Το σχήμα αυτό λέγεται γεωειδές.

3 Οι κινήσεις της Γης Μια περιστροφή γύρω από τον (φανταστικό) άξονά της με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά, η οποία διαρκεί 24 ώρες. Η Γη κάνει ταυτοχρόνως δυο κινήσεις. Μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο, η οποία διαρκεί 365 μέρες και 6 ώρες.

4 Αποτέλεσμα της διάρκειας της περιφοράς της Γης 6 ώρες Χ 4 = 24 ώρες = 1 μέρα. Κάθε 4 χρόνια προκύπτει μια επιπλέον μέρα (η 29 η Φεβρουαρίου) Το έτος με τις 366 μέρες ονομάζεται δίσεκτο.

5 Η τροχιά της Γης Τροχιά ονομάζουμε τη νοητή γραμμή που διαγράφει κάποιο σώμα καθώς κινείται. Η τροχιά της Γης καθώς κινείται γύρω από τον Ήλιο είναι ελλειπτική (μοιάζει δηλαδή με συμπιεσμένο κύκλο).

6 Ελλειπτική τροχιά Λόγω της ελλειπτικής τροχιάς, η απόσταση της Γης από τον Ήλιο δεν είναι πάντα σταθερή. Σε κάποια σημεία της η Γη πλησιάζει τον Ήλιο, ενώ σε άλλα απομακρύνεται από αυτόν.

7 Υδρόγειος Σφαίρα Η αναπαράσταση της Γης σε σμίκρυνση γίνεται με τη μορφή σφαίρας που ονομάζεται υδρόγειος σφαίρα. Αυτή περιστρέφεται γύρω από έναν άξονα και πάνω της απεικονίζεται ο χάρτης της Γης.

8 Quiz Ελέγχω τις γνώσεις μου...

9 Επιπλέον ενδιαφέροντα στοιχεία Υπολογισμό δίσεκτου έτους Τι πίστευαν παλιότερα για το σχήμα της Γης «Και όμως κινείται...» Διαδραστική εφαρμογή

10 Υπολογισμός δίσεκτων ετών Για να δω αν κάποιο έτος είναι δίσεκτο ελέγχω με διαίρεση όπως παρακάτω. Όταν πρόκειται για ένα απλό έτος αρκεί να διαιρείται ακριβώς με το 4. Π.χ. 1966 : 4 = 491,5 δεν ήταν δίσεκτο 1988 : 4 = 497 ήταν δίσεκτο. Όταν πρόκειται για αιώνα αρκεί να διαιρείται ακριβώς με το 400. Π.χ. 1900 : 400 = 4,75 δεν ήταν δίσεκτο 2000 : 400 = 5 ήταν δίσεκτο

11 Τι πίστευαν παλιότερα για το σχήμα της Γης Παλιότερα οι άνθρωποι πίστευαν ότι η Γη ήταν επίπεδη, στο κέντρο του Σύμπαντος, ακίνητη κι ότι ο Ήλιος γύριζε γύρω της.

12 «Και όμως κινείται...» Τον 16ο αιώνα ο Γαλιλαίος ανακάλυψε ότι η Γη κινείται. Για την ανακάλυψή του αυτή καταδικάστηκε από την Ιερά Εξέταση σε θάνατο. Τα τελευταία του λόγια προς την Ιερά Εξέταση ήταν: «Και όμως κινείται...» Γαλιλαίος Γαλιλέι

13 Διαδραστική εφαρμογή Δες διαδραστικά την κίνηση της Γης και της Σελήνης γύρω από τον Ήλιο. Ρύθμισε αν θες και τον χρόνο της τροχιάς σε ώρες, μέρες ή μήνες και δες το αποτέλεσμα


Κατέβασμα ppt "ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Στ’ Δημοτικού. Κεφάλαιο 1: Το σχήμα και οι κινήσεις της Γης Η Γη είναι ένα ουράνιο σώμα. Το σχήμα της είναι σχεδόν σφαιρικό, ελαφρά συμπιεσμένο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google