Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ!
ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΑΛΑΞΙΑ ΜΑΣ ;)

2 ΔΙΑΣΤΗΜΑ Με τον όρο διάστημα (space) ή πιο επιστημονικά εξώτερο διάστημα (οuter space), περιγράφεται ο αχανής χώρος όπου κινούνται τα ουράνια σώματα και, ακριβέστερα, οι σχετικά κενές περιοχές μεταξύ των ουρανίων σωμάτων, πέρα από αυτά και τις ατμόσφαιρές τους. Σε αντίθεση με τη συνήθη αντίληψη, το διάστημα δεν είναι εντελώς άδειο, αλλά εμφανίζει περιεκτικότητα σε σωματίδια, κυρίως πλάσματος υδρογόνου, ενώ περιέχει ακόμα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (φωτόνια), καθώς και τα πολύ μικρής μάζας νετρίνα. Μακροσκοπικά, σε αυτό περιέχονται επίσης γαλαξίες και νεφελώματα.

3

4 ΓΑΛΑΞΙΑΣ Ο όρος «γαλαξίας» προέρχεται από τις λέξεις «γάλα» και «άξονας» και δόθηκε λόγω της ορατής από τη Γη θαμπής γαλακτόχρωμης ζώνης (άξονα) του λευκού φωτός που εμφανίζεται στην ουράνια σφαίρα. Η ηλικία του εκτιμάται στα 13,6 δις χρόνια, διάρκεια που είναι κοντά στην ηλικία του Σύμπαντος. Το κέντρο του Γαλαξία βρίσκεται στον αστερισμό Τοξότης, όπου και ο γαλαξίας εμφανίζεται λαμπρότερος. Στα αγγλικά είναι γνωστός και ως «Milky Way».

5 Αν και ο γαλαξίας μας είναι ένας από τα δισεκατομμύρια που υπάρχουν στο Σύμπαν, έχει ιδιαίτερη σημασία για τον άνθρωπο καθώς είναι το «σπίτι» του Ηλιακού Συστήματος. Ο Δημόκριτος ( π.Χ.) ήταν ο πρώτος άνθρωπος που χωρίς όργανα ισχυρίσθηκε ότι ο Γαλαξίας αποτελείται από απομακρυσμένα άστρα. .

6 Ο Γαλαξίας μας αποτελείται κυρίως από ένα πυρήνα, του οποίου το σχήμα είναι φακοειδές, πολύ πεπλατυσμένο. Από δύο εκ διαμέτρου αντίθετα άκρα του φακοειδούς αυτού πυρήνα εκφύονται οι δύο βραχίονές του, οι οποίοι και ελίσσονται γύρω από το κύριο φακοειδές σώμα του.

7

8 ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ Sagittarius A*
Είναι η μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας η οποία ανακαλύφθηκε στις 13 Φεβρουαρίου,1974. Είναι μια φωτεινή και πολύ συμπαγή αστρονομική ραδιοπηγή στο κέντρο κοντά στα σύνορα των αστερισμών Sagittarius και Scorpius. Η μάζα του είναι (4.31 ± 0.38) × 10 M☉. Ο Karl Jansky ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε τα ραδιοκύματα να έρχονται από το κέντρο του Milky Way προς τον αστερισμό Sagittarius.

9

10 S Είναι ένα μακρινό, συμπαγές και μια γραμμή ευρείας απορρόφησης quasar ή blazar, κοντά στον αστερισμό Cepheus. Μέχρι τώρα έιναι η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα που έχει ανακαλυφθεί, με μάζα πάνω από M☉. Το quasar αυτό είναι το πιο ενεργό σώμα στο σύμπαν, στεγάζοντας μία υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στο κέντρο του. Ανακαλύφθηκε μέσω του Swift Spacecraft το 2009.

11 KEPLER Το Κέπλερ είναι ένα διαστημικό παρατηρητήριο της NASA, το οποίο ξεκίνησε το ταξίδι στις 7 Μαρτίου του 2009 από την Γη για να βρει παρόμοιους πλανήτες. Ως τον Ιανουάριο του 2015, έχει βεβαιωθεί πως το Κέπλερ έχει βρει έως και εξωπλανήτες σε περίπου 440 αστρικά συστήματα. Επιστήμονες έχουν αναφέρει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν έως και 40 δισεκατομμύρια πλανήτες στο μέγεθος της Γης, οι οποίοι είναι σε τροχιά μέσα σε κατοικήσιμες ζώνες με αστέρια παρόμοια με τον ήλιο μας ή κόκκινους νάνους μέσα στον γαλαξία μας.

12 Τρεις από τους νεότερους πλανήτες που βρέθηκαν σε τροχιά μέσα σε κατοικήσιμη ζώνη.

13 ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ Ο επιστημονικός στόχος του Κέπλερ είναι να εξερευνήσει την δομή και την ποικιλία των πλανητικών συστημάτων. Το παρατηρητήριο παρατηρεί ένα μεγάλο δείγμα αστεριών για να επιτύχει μερικούς στόχους: Να καθορίσει πόσοι πλανήτες στο μέγεθος της Γης ή μεγαλύτεροι υπάρχουν σε κατοικήσιμες ζώνες. Να καθορίσει το εύρος του μεγέθους και σχήματος των τροχιών αυτών των πλανητών. Να υπολογίσει πόσους πλανήτες υπάρχουν σε πολλαπλά συστήματα αστεριών.

14 Να καθορίσει το μέγεθος της τροχιάς, την φωτεινότητα , το μέγεθος, την μάζα και την πυκνότητα αυτών των μικρής-περιόδου γιγάντιων πλανητών. Να αναγνωρίσει επιπλέον μέλη του κάθε πλανητικού συστήματος χρησιμοποιώντας άλλες τεχνικές. Να καθορίσει τις ιδιότητες αυτών των αστεριών που στεγάζονται σε αυτά τα πλανητικά συστήματα.

15 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Γαλαξίας  Διάστημα Sagittarius A S Kepler

16 Η εργασία εκπονήθηκε από τους μαθητές:
Γιελκοβάνη Χριστίνα Νατσίδου Ιωάννα του Χρήστου Παναπακίδης Νίκος Τσακνάκης Αχιλλέας Τσιπιτσούδη Μαρία ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!


Κατέβασμα ppt "ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google