Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ. Παράδοξο χαρακτηρίζεται κάθε φαινόμενο το οποίο φαίνεται ν’ αντιβαίνει τους κανόνες της κοινής λογικής, επειδή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ. Παράδοξο χαρακτηρίζεται κάθε φαινόμενο το οποίο φαίνεται ν’ αντιβαίνει τους κανόνες της κοινής λογικής, επειδή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ

2 Παράδοξο χαρακτηρίζεται κάθε φαινόμενο το οποίο φαίνεται ν’ αντιβαίνει τους κανόνες της κοινής λογικής, επειδή δίνει την εντύπωση ότι περιέχει κάποια αντιφατικά στοιχεία. Στην πραγματικότητα τα διάφορα παράδοξα εξηγούνται με τους φυσικούς νόμους.

3 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν “Η απόσταση ανάμεσα σε δυο σημεία καθώς και το χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δυο γεγονότα εξαρτάται απ’ το σύστημα αναφοράς στο οποίο γίνεται η μέτρηση, δεν υπάρχουν δηλαδή έννοιες του απόλυτου μήκους ή απόλυτου χρόνου”.

4 ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ Θεωρούμε δύο δίδυμους αδελφούς. Ο "ακίνητος" Δίδυμος Α παραμένει στη Γη. Ο "κινούμενος" Δίδυμος Β επιβιβάζεται σε έναν πύραυλο, το έτος 2010, και ταξιδεύει σ’ ένα μακρινό αστέρι που απέχει απ’ τη Γη 10 έτη φωτός με ταχύτητα πολύ κοντά σ’ εκείνη του φωτός. Μόλις φθάνει στον προορισμό του εκτελεί αναστροφή και κατευθύνεται πάλι προς την Γη με την ίδια ταχύτητα. Ο "ακίνητος" Δίδυμος Α διαπιστώνει ότι το ταξίδι του κινούμενου αδελφού του διαρκεί κάτι περισσότερο από είκοσι γήινα έτη. Όμως ο "κινούμενος" Δίδυμος Β βιώνει τον χρόνο διαφορετικά. Για αυτόν το ταξίδι διήρκεσε λιγότερο από τρία έτη. Όταν φτάνει στη Γη εκπλήσσεται με τις αλλαγές που βλέπει γύρω του. Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως τον περιμένει όταν πηγαίνει στο σπίτι του δίδυμου αδερφού του. Με την επιστροφή στη Γη διαπιστώνεται ότι είναι το έτος 2030 και ο "ακίνητος" Δίδυμος Α είναι κατά 17 έτη μεγαλύτερος από τον αδελφό του. Οι δύο δίδυμοι αδελφοί δεν είναι πια ίσοι στην ηλικία.

5 Καθυστέρηση των ρολογιών λόγω της βαρύτητας Σύμφωνα με την αρχή της ισοδυναμίας της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν η επιτάχυνση ενός πυραύλου ισοδυναμεί με την παρουσία κοντά του ενός μεγάλου βαρυτικού πεδίου. Έτσι, αν ο ένας δίδυμος αδελφός βρίσκεται σε κοντινή τροχιά γύρω από τον Ήλιο (σε σχέση με τον άλλο δίδυμο που είναι στη Γη), υπάρχει και πάλι το φαινόμενο της διαστολής του χρόνου. Ο πρώτος δίδυμος αδελφός αν συναντηθεί κάποτε με τον άλλο, θα διαπιστώσει ότι είναι πιο νέος από τον δεύτερο στη Γη γιατί το ρολόι του ‘έχανε’ (επειδή κυλάει ο χρόνος πιο αργά για αυτόν κοντά στον Ήλιο) ως προς το ρολόι του δεύτερου. Κι όλα αυτά λόγω του ισχυρού βαρυτικού πεδίου του άστρου μας.

6 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Συμπεραίνουμε λοιπόν πως δεν υπάρχει απόλυτος χρόνος, αλλά σχετικός χρόνος που εξαρτάται από την θέση και την κίνηση.

7 ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΪΝΣΤΑΙΝ Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (γερμανικά: Albert Einstein, Ουλμ 14 Μαρτίου 1879 –Πρίνστον 18 Απριλίου 1955) ήταν φυσικός γερμανοεβραϊκής καταγωγής, ο οποίος έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Φυσικής. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και από πολλούς θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα.

8 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE %BF%CE%BE%CE%BF_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%B4%CE%B9%CE%B4 %CF%8D%CE%BC%CF%89%CE%BD http://www.physics.ntua.gr/~zamarias/evi/k11ba.html https://physics4u.wordpress.com/2011/11/23/%CE%AC-%CF%8D-3/ ΕΙΚΟΝΕΣ Google ΠΗΓΕΣ

9 ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Μαρία Τζαμάλη-Χριστίνα Χοτζάι ΤΜΗΜΑ Γ 3 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΡΟΣΙΑΣ, 2015-16


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ. Παράδοξο χαρακτηρίζεται κάθε φαινόμενο το οποίο φαίνεται ν’ αντιβαίνει τους κανόνες της κοινής λογικής, επειδή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google