Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επιστήμη ή Ψευδοεπιστήμη; Ταυλαρίδου Βαρδιάνα, Παραδείση Μαρία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επιστήμη ή Ψευδοεπιστήμη; Ταυλαρίδου Βαρδιάνα, Παραδείση Μαρία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επιστήμη ή Ψευδοεπιστήμη; Ταυλαρίδου Βαρδιάνα, Παραδείση Μαρία
Αστρολογία Επιστήμη ή Ψευδοεπιστήμη; Ταυλαρίδου Βαρδιάνα, Παραδείση Μαρία

2 Η Βάση της ζωδιακής θεωρίας
Η θεωρία πως η θέση των άστρων την ημέρα γέννησης ενός ατόμου καθορίζει την πορεία και τον χαρακτήρα του, αποτελεί τον κεντρικό άξονα γύρω από τον οποίο γίνονται οι προβλέψεις των σημερινών αστρολόγων σε σχέση με τα γνωρίσματα και το μέλλον του κάθε ζωδίου, του κάθε ατόμου.

3 Η ιστορία της αστρολογίας
Η απαρχή της αστρολογίας ανάγεται στη 2η χιλιετία π.Χ., την εποχή των αρχαίων Βαβυλωνίων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είχε ξεκινήσει τη δημιουργία ενός συστήματος ουράνιων οιωνών. Αυτοί οι οιωνοί έδωσαν σιγά σιγά τις αστρολογικές αρχές και τις μεθόδους που εξαπλώθηκαν και εμπλουτίστηκαν αργότερα στην Ασία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

4 Η Βαβυλωνιακή αστρολογία συγχωνεύθηκε αργότερα με την αστρολογία Decanic των Αιγυπτίων και έφτιαξε το δρόμο για την μετάβαση στην αστρολογία των Ωροσκοπίων. Ακόμη και αν η αστρολογία των Ωροσκοπίων περιορίστηκε αρχικά στην Αίγυπτο, επεκτάθηκε σύντομα και στον αρχαίο κόσμο της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, καθώς και της Ινδίας.

5 Ωροσκόπιο Εκτός της ημέρας, ρόλο για τον καθορισμό του χαρακτήρα κάθε ζωδίου φαίνεται πως παίζει και ο ωροσκόπος. Ωροσκόπος είναι η μοίρα του ζωδιακού αστερισμού που καθορίζεται από την στιγμή της γέννησης. Ο ωροσκόπος δείχνει τα βασικά σημεία της Προσωπικότητας του ατόμου.

6 Ζωδιακός Κύκλος και Εκλειπτική
Η ζώνη του ουρανού που περικλείει τους 12 αστερισμούς, ονομάζεται ζωδιακός κύκλος, και η φαινομενική διαδρομή που εμφανίζει να διαγράφει ο ήλιος, σε σχέση με την θέση των άστρων, κατά τη διάρκεια του χρόνου, ονομάζεται εκλειπτική. Στην αστρολογία, ο Ζωδιακός Κύκλος χωρίζεται σε 12 ίσα τμήματα, στα γνωστά ζώδια.

7 Κριός Ταύρος Δίδυμοι Καρκίνος Λέων Παρθένος Ζυγός Σκορπιός Τοξότης Αιγόκερος Υδροχόος Ιχθείς

8

9 Αυτά αντιστοιχούν σε 12 περιόδους, οι οποίες προστιθέμενες συμπληρώνουν ένα έτος. Σύμφωνα με την ημερομηνία γέννησης καθορίζεται και το ζώδιο στο οποίο ανήκει ο καθ’ ένας. 1.Κριός (21/3-20/4) 2.Ταύρος(21/4-20/5) 3.Δίδυμοι(21/5-22/6) 4.Καρκίνος(23/6-22/7) 5. Λέων(23/7-22/8) 6.Παρθένος(23/8-22/9)

10 7. Ζυγός(23/9-22/10) 8. Σκορπιός(22/10-21/11) 9
7.Ζυγός(23/9-22/10) 8.Σκορπιός(22/10-21/11) 9.Τοξότης(22/11-20/12) 10.Αιγόκερος(21/12-19/1) 11.Υδροχόος(20/1-18/2) 12.Ιχθείς(19/2-20/3)

11 Πιο συγκεκριμένα, ο καθορισμός του ζωδίου εξηγείται ως εξής: Κατά την αρχαϊκή περίοδο οι άνθρωποι που παρατηρούσαν τις ομάδες των αστεριών στο ουράνιο θόλο, τους έδωσαν ονομασίες ανάλογα με τι θεωρούσαν πως μοιάζουν, έτσι δημιουργήθηκαν οι αστερισμοί του Κριού, του Λέοντα, του Σκορπιού κλπ.

12 Για παράδειγμα την περίοδο από 21/3-20/4 η θέση της Γης είναι τέτοια που αν τραβηχτεί μια νοητή γραμμή από την Γη στον ήλιο η προέκτασή της συναντά τον αστερισμό του Κριού. Έτσι λέμε πως οι άνθρωποι που γεννήθηκαν αυτή την περίοδο ανήκουν στο ζώδιο του Κριού Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο δημιουργήθηκαν και τα υπόλοιπα ζώδια

13 Θεωρείται πως το άτομο που ανήκει σε κάποιο ζώδιο θα έχει στον χαρακτήρα του τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ζώου ή της έννοιας που αντιπροσωπεύει το κάθε ζώδιο. Για παράδειγμα ο άνθρωπος Κριός, σύμφωνα με τους αστρολόγους είναι ηγέτης, τολμηρός, επιθετικός και θαρραλέος. Κοιτάζοντας στην ιστορία του αστερισμού του Κριού, διαπιστώνουμε πως αυτός εντοπίστηκε και ονομάστηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο, ο οποίος θεώρησε πως μοιάζει με κρυάρι.

14 Αν όμως τον είχε εντοπίσει κάποιος άλλος ,για παράδειγμα στο Περού θα εκτιμούσε πως μοιάζει με το ζώο λάμα αφού εκεί δεν υπάρχουν κριάρια και θα δημιουργούνταν έτσι ο αστερισμός του λάμα. Τα γνωρίσματα όμως ενός τέτοιου ζώου είναι ακριβώς αντίθετα με του κριαριού. Είναι συνήθως φοβισμένο, ανεκτικό και φιλικό. Πώς είναι τελικά οι άνθρωποι που γεννήθηκαν σε αυτόν τον αστερισμό;

15 Αστρολογία vs. Αστρονομία
Καθώς προχωρούμε περαιτέρω στο ιστορικό υπόβαθρο της αστρολογίας, παρατηρούμε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αστρονομίας, των μαθηματικών, της ιατρικής και της ψυχολογίας, από την κλασική περίοδο μέχρι την περίοδο της επιστημονικής επανάστασης

16 Παρά την ύπαρξη αστρονομίας εκείνα τα χρόνια, η αστρολογία ήταν αυτή που πρώτη κατέγραψε τις κινήσεις του Ήλιου, της Σελήνης, των πλανητών και των αστεριών. Όντως, στις πολύ παλιές εποχές, η διάκριση μεταξύ αστρολογίας και αστρονομίας ήταν σχεδόν αδύνατο να γίνει. Ωστόσο, σήμερα η διάκριση των 2 κλάδων είναι ξεκάθαρη.

17 Αστρονομία Η Αστρονομία είναι η επιστήμη που ερευνά και εξετάζει όλα τα ουράνια σώματα (μεταξύ αυτών και τη Γη) καθώς και τις σχέσεις, κινήσεις και την δυναμική αυτών. Αναφέρεται στην παρατήρηση και την ερμηνεία των φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στον ουράνιο χώρο πέρα από την Γη και την ατμόσφαιρά της.

18 Αστρολογία Αστρολογία ονομάζεται το σύνολο των παραδόσεων και συστημάτων, τα οποία ισχυρίζονται πως η φαινόμενη θέση διάφορων ουρανίων σωμάτων σχετίζεται με τη ζωή του ανθρώπου με τρόπο άγνωστο στη σημερινή επιστήμη και την λογική της αιτιοκρατίας

19 Συμπερασματικά η Αστρολογία δεν πρέπει να συγχέεται με την Αστρονομία, την επιστημονική μελέτη των ουρανίων σωμάτων. Αν και έχουν κοινές ρίζες, η αστρονομία έχει εξελιχθεί σε κοινά αποδεκτή επιστήμη, ενώ η αστρολογία όχι. Η Αστρολογία είναι μια τέχνη με μακραίωνη παράδοση και σήμερα αναγνωρίζεται ως ψευδοεπιστήμη, παραεπιστήμη ή απλή προκατάληψη μιας και απέτυχε επανειλημμένα να αποδείξει την αξία της σε αριθμό ελεγχόμενων μελετών.


Κατέβασμα ppt "Επιστήμη ή Ψευδοεπιστήμη; Ταυλαρίδου Βαρδιάνα, Παραδείση Μαρία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google