Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΙΠΛΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΙΠΛΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΙΠΛΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ
Ουράνια Φαινόμενα ! ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΙΠΛΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

2 Περιεχόμενα… ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ; ΣΕΛΑΣ ΒΡΟΧΗ ΔΙΑΤΤΟΝΤΩΝ
ΗΛΙΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

3 ΣΕΛΑΣ (AURORA) Το Σέλας είναι το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και που παρατηρείται ιδίως στις πολικές περιοχές. Αιτία καθίσταται ο βομβαρδισμός των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια που προέρχονται από ρεύματα φορτισμένων σωματίων από τον Ήλιο. Αυτά τα ρεύμα τα είναι ανάλογα ισχυρά με τη δραστηριότητα του Ήλιου. Τα δε φορτισμένα αυτά σωμάτια (που αποτελούνται κυρίως από πυρήνες Υδρογόνου και ηλεκτρόνια) εκτρέπονται από το μαγνητικό πεδίο της Γης έτσι ώστε τα μεν ηλεκτρόνια να εγκλωβίζονται γύρω από τους μαγνητικούς πόλους, οι δε πυρήνες του Υδρογόνου να διεισδύουν μέσα στην ατμόσφαιρα, κοντά στους μαγνητικούς πόλους.

4 Ταυτόχρονα όμως τα ηλεκτρόνια που διεισδύουν στα υψηλά στρώματα διεγείρουν τα άτομα του Οξυγόνου και του Αζώτου που υπάρχουν σ΄ εκείνα τα ύψη. Η διέγερση αυτή γίνεται με την μετατόπιση των ηλεκτρονίων αυτών των ατόμων που όμως όταν επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση εκπέμπουν πλέον φως που είναι χαρακτηριστικό σε κάθε αέριο και που βρέθηκε έτσι ότι το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται κυρίως σε ύψος από 100 χλμ. από το έδαφος μέχρι μερικές εκατοντάδες χιλιομέτρων υπεράνω αυτού με αποτέλεσμα το θέαμα του φαινομένου να γίνεται πιο φαντασμαγορικό.

5 Βροχή Διαττόντων Αστέρων
Μία βροχή μετεώρων ή ορθότερα βροχή διαττόντων αστέρων είναι ένα ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει όταν η Γη διέρχεται μέσα από σμήνη σωματιδίων μετεωρικής ύλης. Η ύλη αυτή προέρχεται συνήθως από κομήτες που έχουν μερικώς ή ολικώς διαλυθεί. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει σε ορισμένη ημέρα του έτους όταν η Γη βρίσκεται στη τομή της τροχιάς της με τη τροχιά κάποιου κομήτη ή πολύ κοντά σ΄ αυτήν.

6 Βροχή Διαττόντων Αστέρων
Γι' αυτό το λόγο και οι διάττοντες αστέρες παρατηρούνται σαν να «πηγάζουν» από ένα συγκεκριμένο σημείο της ουράνιας σφαίρας, που ονομάζεται ακτινοβόλο σημείο, απ΄ όπου και εμφανίζονται με χαρακτηριστικά υψηλότερους ρυθμούς (διάττοντες ανά ώρα) από τον μέσο όρο εμφάνισής τους.

7 Βροχή Διαττόντων Αστέρων
Οι μικρές αναλαμπές που βλέπουμε κάθε βράδυ στον ουρανό και τις οποίες ο λαός αποκαλεί «πεφταστέρια» δεν είναι παρά μικρά σωματίδια ύλης τα οποία αναφλέγονται από την τριβή τους στην ατμόσφαιρα της Γης.

8 Ήλιος του μεσονυκτίου Ήλιος του Μεσονυχτίου και Λευκές Νύχτες
Είναι ουράνια φαινόμενα που οφείλονται στο ίδιο φυσικό φαινόμενο, που είναι ορατό στις περιοχές που βρίσκονται μέσα και αντίστοιχα έξω στον Βόρειο και Νότιο Αρκτικό Κύκλο. Ο Ήλιος του Μεσονυχτίου , εμφανίζεται εντός των αρκτικών κύκλων το καλοκαίρι. Στις περιοχές αυτές ο ήλιος είναι ορατός για 1 μέρα τουλάχιστον για 24 συνεχόμενες ώρες.Το αντίθετο φαινόμενο είναι η Πολική Νύχτα που εμφανίζεται στις ίδιες περιοχές τον χειμώνα,με τις αντίστοιχες ώρες συνεχώς νύχτα. Το φαινόμενο οφείλεται στην κλίση του κάθετου άξονα της Γης κατά 23 μοιρες και 26΄ σε σχέση με το επίπεδο περιστροφής της γης γύρω από τον ήλιο.Η διάρκεια του, εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος που το παρατηρούμε.Π.χ στους πόλους ο ήλιος φωτίζει διαρκώς για 6 μήνες το καλοκαίρι και αντίστοιχα είναι νύχτα 6 μήνες τον χειμώνα. Στην βόρεια Φιλανδία είναι αντίστοιχα 73 μέρες μέρα και άλλες τόσες νύχτα.

9 ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
Είναι γνωστά με την ονομασία «Fire Rainbows»! Δεν πρόκειται όμως ούτε για φωτιά αλλά ούτε και για ουράνιο τόξο. Ο λόγος για τα σπάνια σύννεφα που μοιάζουν με... ουράνια τόξα εξαιτίας των λαμπερών παστέλ χρωμάτων τους και το σχήμα τους θυμίζει φλόγες. Εμφανίζονται κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη όταν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις φυσικών καταστάσεων. Για να σχηματιστούν τα «ουράνια τόξα της φωτιάς» πρέπει: Ο ήλιος να βρίσκεται ψηλά στον ορίζοντα (58° ή περισσότερο), να υπάρχουν χαμηλά σύννεφα με σχήμα πλάκας και το φως του ήλιου να εισάγεται στο σύννεφο υπό συγκεκριμένη γωνία. Αυτές οι προϋποθέσεις καθιστούν το φαινόμενο ιδιαίτερα σπάνιο ανάλογα βέβαια και με την περιοχή του πλανήτη που βρίσκεται κάποιος.

10 Βιβλιογραφία: Βικιπαιδεια Σελίδα : Κατοχικά Νέα

11

12


Κατέβασμα ppt "ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΙΠΛΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google