Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΟΛΙΚΗ ΖΩΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΙΑΜΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΟΛΙΚΗ ΖΩΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΙΑΜΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΟΛΙΚΗ ΖΩΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΙΑΜΑ

2 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΚΗ ΖΩΝΗ
Οι πολικές περιοχές εκτείνονται πάνω από το Βόρειο Πολικό κύκλο και κάτω από το Νότιο Πολικό κύκλο. Είναι σκεπασμένες από πάγο όλο τον χρόνο επειδή οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάντα πλάγια.

3 ΕΚΤΑΣΗ Η Βόρεια πολική ζώνη περιλαμβάνει τις Βόρειες ακτές της Αμερικής, της Ασίας, της Ευρώπης και την Γροιλανδία. Η Νότια πολική ζώνη περιλαμβάνει την Ανταρκτική η οποία είναι ακατοίκητη .

4 ΚΛΙΜΑ Στις πολικές περιοχές είναι 6 μήνες νύχτα και 6 μήνες μέρα . Η θερμοκρασία είναι κάτω από τους -60 βαθμούς κελσίου. Η βλάστηση είναι μόνο για 2 μήνες το καλοκαίρι.

5 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΠΟΛΙΚΗ ΖΩΝΗ
     Στις πολικές ζώνες της Γης υπάρχει μια μέγιστη μέρα κάθε έτος με διάρκεια μεγαλύτερη από 24 ώρες . Η ημέρα που διαρκεί από 24 ώρες και πάνω λέγεται "πολική ημέρα". Η διάρκειά της εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος από το οποίο την παρατηρούμε. Όσο πιο κοντά είναι ο παρατηρητής στο Βόρειο Πόλο τόσο περισσότερο διαρκεί. Για παράδειγμα, ο ήλιος φωτίζει διαρκώς επί 6 μήνες στους πόλους, ενώ στο βόρειο άκρο της Φινλανδίας περιορίζεται σε "μόνο" 73 εικοσιτετράωρα και στον πολικό κύκλο (Ροβανιέμι) σε 1 εικοσιτετράωρο.     

6 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΠΟΛΙΚΗ ΖΩΝΗ
Κατά τη διάρκεια της πολικής μέρας ο Ήλιος διαγράφει στον ουρανό συνεχώς κύκλους παράλληλους προς τον Ισημερινό. Κάθε κύκλος ολοκληρώνεται σε 24 ώρες και ο Ήλιος βρίσκεται ολόκληρος πάνω από τον ορίζοντα, δηλαδή τα μεσάνυχτα ο Ήλιος είναι πάνω από το βορρά του ορίζοντα και  δε χάνεται. Το φαινόμενο κατά το οποίο τα μεσάνυχτα βλέπουμε ήλιο ονομάζεται "Ήλιος του Μεσονυχτίου" και οφείλεται στην κλίση του κάθετου άξονα της Γης κατά 23°26΄ σε σχέση με το επίπεδο περιστροφής της γύρω από τον Ήλιο.

7 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΠΟΛΙΚΗ ΖΩΝΗ
Μετά τις 23 Σεπτεμβρίου ο Ήλιος κατεβαίνει κάτω από τον ορίζοντα του Βόρειου Πόλου. Έτσι αρχίζει η "πολική νύχτα" που διαρκεί μέχρι τις 21 Μαρτίου.      Η πολική νύχτα παρατηρείται στις ίδιες περιοχές το χειμώνα και διαρκεί όσο και η πολική μέρα του ίδιου τόπου π.χ. εάν σε ένα μέρος έχουμε Ήλιο επί 40 ημέρες το καλοκαίρι, θα έχουμε και Νύχτα επί 40 ημέρες το χειμώνα.      Κατά τη διάρκειά της, ο ήλιος βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα και το φως είναι ελαφρύ ή ανύπαρκτο. Στο βόρειο πόλο η πολική νύχτα αρχίζει την φθινοπωρινή ισημερία, 23 Σεπτεμβρίου και τελειώνει την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου. Το μέσο της πολικής νύχτας είναι τα μεσάνυχτα της 22ας Δεκεμβρίου.

8 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ!!!

9 Η νύχτα στο βόρειο πόλο Η νύχτα στο βόρειο πόλο

10 χάρτης

11 Κάποια ζώα που ζουν στην πολική ζώνη

12 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΙΑΜΑ


Κατέβασμα ppt "ΠΟΛΙΚΗ ΖΩΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΙΑΜΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google