ΤΥΜΒΟΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Υπεύθυνες καθ/τριες

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εισήγηση θέμα : Απασχόληση και Τοπική Αυτοδιοίκηση Γιάννης Γούπιος Διευθυντής Ανάπτυξης και Οικονομικών ΤΑ της ΕΕΤΑΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΕΝΤΡΙΚΗ.
Advertisements

 Την μεγαλύτερη ευθύνη για το επίπεδο των Ελλήνων, την έχουν οι πολιτικοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η εκάστοτε κυβέρνηση, την.
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ είδος της αρχαίας ελληνικής ποίησης
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ.
2.
Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο
Ιλιάδα Στέπκου Όλγα-Μαρία.
Οι Φιλόσοφοι της αρχαίας Ιωνίας
ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ κεφ. 34
ΜΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ Α1,Α2,Α3. ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ Το ωραίο μουσείο του Μαραθώνα.Οι απίστευτοι ξεναγοί αυτοί μας δείξαν πολλά γεγονότα.
Η προσέγγιση της αλήθειας:
Ο«ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ» 5ος αι.π.Χ.
Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ JEAN ANOUILH :
Οι νόμοι του Σόλωνα Πεισίστρατος
ΕΝΑΡΞΗ MADE BY. Kατά την περίοδο της ακμής του, το θέατρο έχει συγκεκριμένη μορφή και διακρίνεται σε τρία μέρη: την προεδρία την προεδρία τη σκηνή σκηνή,
Αρχαία θέατρα Νικόλας-Κωνσταντίνος Μπαρτζώκας
Αρχαία Θέατρα Γιάννης Βαρής 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ Ε’ – 2015.
Το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα
«ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΘΩΟΤΗΤΑ» Βιβλιοθήκη Ζαγοράς Βιβλιοθήκη Ζαγοράς Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011 Δευτέρα 28 Νοεμβρίου :00 μμ 12:00 μμ Το Πολυμέρειο Λύκειο.
Η δημιουργία του αρχαίου δράματος
2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2013
Θεοδώρα Μπαφα Ε2 gr/Page_04-01.asp Αρχαία Θέατρα.
1Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό
1Ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ.
ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ: ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΑΡΚΑΣΜΟΣ
Το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα
Αρχαία θέατρα Φανή Λαζάρου –Τρανού Ε2 2014
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ Μια θεατρική διαδρομή στο χρόνο. Ο Διόνυσος πάνω σε πλοίο (έργο του Εξηκία)
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΑΣΟΥΛΑΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΑΧΕΙΜΑΣΤΟΣ
Το θέατρο στην αρχαία Αθήνα
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Αίγυπτος Από γεωγραφικής άποψης το μεγαλύτερο τμήμα της αρχαίας Αιγύπτου καταλάμβανε τμήμα της Βόρειας Αφρικής αν και η χερσόνησος του Σινά βρίσκεται.
Αρχαία θέατρα Γιώργος Καρανάσιος Ε ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης.
Αδριάνειο Υδραγωγείο-Αχαρνικός οχετός
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Διονύσης Καρατζάς Ο Διονύσης Καρατζάς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους πατρινούς ποιητές.
Ποιός ήταν ο Αριστοφάνης;
ΜΑΡΙΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ Σοφία Περδετζόγλου Δήμητρα Νασσάρ Γιώργος Πράσσας.
Σοφοκλής Τζέισον Ρετζάι.
Πρώτο Μάθημα: H Αρχαιολογία του Θανάτου
1ο Γενικό Λύκειο Μεγάρων
ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ Χρύσα Γκότση Υπεύθυνες καθ/τριες
Καραγιάννη Μαρία Κόλλια Ελεάνα 1. Γενικά Βίος Δραματικοί Αγώνες Καινοτομίες Έργα 2.
Το βασίλειο του Αγαμέμνονα
Αθήνα η Γέννηση της Δημοκρατίας
Ευριπίδη Ελένη Εισαγωγή.
Ζάχος Χαράλαμπος Παπαγεωργίου Λάμπρος Εργασία για το Στρατή Μυριβήλη Γ΄ Γυμνασίου
Κουλέτου Ελεάννα Μαργέτη Ευαγγελία Μυζήθρα Γεωργία Πιτσογιάννη Χριστίνα.
‘’ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΝ 5οπ.χ. αιώνα’’  ΙΣΤΟΡΙΑ  Είναι η εποχή που έζησαν οι τρεις μεγάλοι αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί:  1. Ηρόδοτος  2. Θουκυδίδης  3. Ξενοφών.
Η Α' Αγία Σοφία θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο αλλά οικοδομήθηκε από το γιο του Κωνστάντιο ( ). Τα εγκαίνιά της έγιναν το 346.
Πλατεία Όλγας ή Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως Αθηνά Γκόντα και Όλγα Καϊμακά ΣΤ΄ Τάξη 43 ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας Σχ. Έτος:
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ και η Ελένη του Ευριπίδη. Διόνυσος Χαρακτηριστικά λατρείας του Έκσταση, θεοληψία, ενθουσιασμός, μίμηση, μεταμφίεση Διθύραμβος Πρόδρομοι.
ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΚΑ.
Σοφοκλής Λύγκα Φωτεινή,Μηλαίου Έλενα Γ’3. Ο Σοφοκλής που έζησε περίπου 496 π.Χ π.Χ.Ήταν Έλληνας τραγικός ποιητής της κλασικής εποχής.
Τάξη Δ1 Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος Κωμωδία και δράμα.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ!!!. Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Μαραθώνα βρίσκεται στο Βρανά Μαραθώνα, η οποία περιλαμβάνει επίσης το προστατευμένο με νεκροταφείο.
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια, όπου οι γονείς του, εγκαταστάθηκαν εγκαταλείποντας την Κωνσταντινούπολη το 1840.
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΟΥΤΡΩΝ ΑΙΔΗΨΟΥ Εργασία για το μάθημα της Ιστορίας Α’ λυκείου στα πλαίσια της ενότητας Η πόλη-κράτος, νομοθέτες Η πόλη-κράτος, νομοθέτες.
Αρχαιολογικό Πάρκο Πάφου
Τεοντόρα Κίρινα Νίκη Κήτινγκ
Λευτέρης Δάλπης 1ο Πειραματικό σχολείο
Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
Βάσκο Ντα Γκάμα Γιώργος Καρανάσιος ΣΤ’2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
Ο Ναζιανζηνός ως ποιητής ΟΙ ΣΘΕΝΑΡΟΊ ΘΕ 2 ΚΕ
το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα πλάι στο κύμα και τον αρχαίο πολιτισμό
Ο ανθρωποσ και η εξελιξη του
Αρχαίο θέατρο Αχαρνών.
ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΥΜΒΟΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Υπεύθυνες καθ/τριες ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Υπεύθυνες καθ/τριες Άλκας Γιάννης Βενούτσου Μαριάννα Μορφωνιού Κωνσταντίνα Ζαρίφη Χριστίνα Ουρανή Σοφία Τζιούρνα Διονυσία

Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ Ο Σοφοκλής είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους τραγικούς ποιητές μαζί με τον Αισχύλο και τον Ευριπίδη. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 496 π.Χ και πέθανε το 406 π.Χ. Έχει γράψει πολλές τραγωδίες μεταξύ των οποίων την «Αντιγόνη» και τον «Οιδίποδα τύραννο». Ο ποιητής ετάφη όταν απεβίωσε το 406 π.Χ στον πατρογονικό τάφο στο δρόμο που οδηγούσε στην περιοχή της Δεκέλειας.

Ο ΤΥΜΒΟΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ Ο τύμβος του Σοφοκλή βρίσκεται στην σημερινή Βαρυμπόμπη στη θέση Μεγάλη Βρύση, που βρίσκεται πάνω από την πλατεία της περιοχής. Πάνω στον τάφο του ποιητή, οι Αθηναίοι έστησαν μια χάλκινη σειρήνα ή ένα χελιδόνι που συμβόλιζε τη γλυκιά του ποίηση. Ο τάφος του Σοφοκλή ήταν σεβαστός και οι Αθηναίοι κάθε χρόνο έκαναν τις «νομιζόμενες» θυσίες. Ανασκάφηκε το 1888 από τον διευθυντή των Βασιλικών Κτημάτων του Τατοϊου.

ΚΤΕΡΙΣΜΑΤΑ Ο τύμβος του Σοφοκλή έχει διάμετρο 40 περίπου μέτρα και ύψος 13 μέτρα. Πάνω του υπάρχει τοίχος κτισμένος από ντόπιους λίθους, που αποτελούσε τον ταφικό περίβολο. Μέσα στον περίβολο βρέθηκαν τρεις λίθινες σαρκοφάγοι. Τα κτερίσματα των δύο σαρκοφάγων ήταν λήκυθοι, αλάβαστρα και σιδερένιες στλεγγίδες.

Σε μία από τις σαρκοφάγους υπήρχαν τα οστά ηλικιωμένου άνδρα Σε μία από τις σαρκοφάγους υπήρχαν τα οστά ηλικιωμένου άνδρα. Η θεωρία περί της ταφής του ποιητή εκεί βασίζεται στις μαρτυρίες του ανώνυμου βιογράφου του, ο οποίος δίνει κάποια στοιχεία που οδηγούν σε αυτή την άποψη. Μάλιστα, οι Σπαρτιάτες, που κατείχαν το φρούριο της Δεκέλειας, ήταν αυτοί που επέτρεψαν να ταφεί ο Σοφοκλής στον οικογενειακό του τάφο.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΥΜΒΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΥΜΒΟΥ Ο χώρος του τύμβου του Σοφοκλή είναι περιφραγμένος με ένα συρματόπλεγμα, το οποίο καταρρέει, γεμάτος με διάφορα οικοδομικά υλικά και με πολύ περισσότερα σκουπίδια. Τα σκέπαστρα των σαρκοφάγων στηρίζονται όρθια δεμένα σε μερικά ασθενικά πευκάκια..

Με μία επίσκεψη στον τύμβο του Σοφοκλή μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι στην περιοχή διεξάγονται έργα. Αν είναι πρόσφατα ή αν έχουν παγώσει αμέσως μετά την έναρξή τους, δεν το γνωρίζουμε. Επομένως, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως το αρχαιολογικό αυτό εύρημα δεν έχει τύχει της αξιοποίησης που θα μπορούσε από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης