Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τεοντόρα Κίρινα Νίκη Κήτινγκ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τεοντόρα Κίρινα Νίκη Κήτινγκ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τεοντόρα Κίρινα Νίκη Κήτινγκ
Σοφοκλής Τεοντόρα Κίρινα Νίκη Κήτινγκ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο Σοφοκλής (496 π.Χ π.Χ.) ήταν Έλληνας τραγικός ποιητής της κλασικής εποχής. Του οποίου έχουν σωθεί ολοκληρωμένα έργα. Σύμφωνα με αρχαίες μαρτυρίες φαίνεται ότι έγραψε περίπου 120 έργα, από τα οποία παραδίδονται ολοκληρωμένες μόνο επτά τραγωδίες.

3 Βίος Γεννήθηκε στον Ίππιο Κολωνό της Αθήνας.
Ήταν γιος του Σοφίλλου, εύπορου Αθηναίου που είχε εργοστάσιο μαχαιροποιΐας. Διαπαιδαγωγήθηκε ανάλογα με την οικονομική του άνεση, έλαβε επιμελημένη αγωγή και παιδεία. Διδάχθηκε μουσική και ανέπτυξε αρμονικά τις σωματικές και ψυχικές του δυνάμεις.

4 Βίος Συνδέθηκε στενά με πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες της εποχής, όπως με τον Περικλή, τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα. Κατέλαβε διάφορα υψηλά αξιώματα στην πολιτική, στις θρησκευτικές λατρείες και στις τέχνες. Τιμήθηκε μετά το θάνατό του ως ήρωας «Φιλαθηναίος».

5 Η αρχή της καριέρας του Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση έγινε το 468 π.Χ. σε δραματικό αγώνα. Τότε αντιμετώπισε τον κατά 30 χρόνια μεγαλύτερό του τραγωδό Αισχύλο. Πήρε την πρώτη του νίκη. Εκτιμάται ότι παρουσίασε σε διαγωνισμούς περί τις 30 τετραλογίες, με περίπου 20 από τις οποίες απέσπασε την πρώτη θέση. Δεν πήρε ποτέ την τρίτη θέση σε διαγωνισμό.

6 Το έργο του Ο Σοφοκλής συνέγραψε 123 τραγωδίες.
Είναι γνωστές κατ' όνομα οι 114. Μόνο 7 έχουν διασωθεί ολοκληρωμένες. Ανάμεσά τους η Αντιγόνη (περί το 442) και Ηλέκτρα (περί το 413). Άλλα έργα του που έχουν διασωθεί είναι Τραχίνιαι, Οιδίπους Τύραννος, Αίας, Φιλοκτήτης, Οιδίπους επί Κολωνώ.

7 Το επίκεντρο των έργων του
Δίνει μεγαλύτερο βάρος στην ανθρώπινη στάση έναντι αυτής των θεών. Παρότι το πεπρωμένο των ανθρώπων είναι αναπόδραστα προδιαγεγραμμένο από τις βουλές των θεών. Οι οποίες δεν είναι όμως πια αυθαίρετες και τυχαίες, όπως σε παλαιότερους τραγικούς, αλλά σκόπιμες και μελετημένες.

8 Τα έργα που σώθηκαν Σημαντικός είναι ένας πάπυρος που διασώζει μεγάλο τμήμα από το σατυρικό δράμα Ιχνευταί, το οποίο αναφέρεται στην ιστορία της κλοπής των βοδιών του Απόλλωνα από τον Ερμή. Άλλες τραγωδίες από τις οποίες έχουν σωθεί κάποια αποσπάσματα είναι ο Ευρύπυλος, η Νιόβη, οι Σκύριοι, η Πολυξένη, ο Θησέας, η Φαίδρα οι Λήμνιαι και ο Τηρεύς.

9


Κατέβασμα ppt "Τεοντόρα Κίρινα Νίκη Κήτινγκ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google