Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Ναζιανζηνός ως ποιητής ΟΙ ΣΘΕΝΑΡΟΊ ΘΕ 2 ΚΕ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Ναζιανζηνός ως ποιητής ΟΙ ΣΘΕΝΑΡΟΊ ΘΕ 2 ΚΕ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Ναζιανζηνός ως ποιητής ΟΙ ΣΘΕΝΑΡΟΊ ΘΕ 2 ΚΕ 6 22.11.2016

2 ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ... Το κείμενο μιλάει για το τεράστιο ποιητικό έργο του Γρηγορίου του Ναζιανζηνού. Είναι ποιήματα που αναφέρονται κυρίως στο θάνατό, εμπνευσμένα από το τέλος των δικών του ανθρώπων, όπως της μητέρας του και του στενότερου του φίλου Βασιλείου του Μέγα. Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: τα διάφορα επιγράμματα, τα επιτάφια ποιήματα και τα έπη. Το αξιοσημείωτο αυτών των ποιημάτων είναι η εκλεπτυσμένη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Γρηγόριος, η οποία μας παραπέμπει απευθείας στα έπη του Ομήρου και στη γλώσσα των τραγικών Σοφοκλή, Αισχύλου, Ηροδότου και Πίνδαρου.

3 Για τον φίλο του Βασίλειο
Επιγράμματα Για τον φίλο του Βασίλειο · Για τον φίλο του Βασίλειο Παλαιότερα είχα την πεποίθηση ότι το σώμα ζει ξέχωρα από την ψυχή παρά εγώ χωρίς εσένα, Βασίλειε, αγαπημένε υπηρέτη του Χριστού. Εγώ όμως άντεξα καί παρέμεινα. Γιατί καθυστερούμε; Δε θα με τοποθετήσεις άραγε, σηκώνοντάς με στον ουρανό, στον χορό των μακαρίων ανθρώπων; Μη με εγκαταλείψεις, μη, στον τάφο σου ορκίζομαι. Δεν θα σε λησμονήσω ποτέ, ακόμη κι αν το θέλω. Αυτός είναι ο λόγος του Γρηγορίου. Ένας είναι ο Θεός που από ψηλά κυβερνά. Έναν άξιο ιαρχιερέα γνώρισε η γενιά μας: εσένα Βασίλειε, βροντόφωνο αγγελιοφόρο της αλήθειας, φωτεινό οφθαλμό των Χριστιανών, που λάμπει με τα κάλλη της ψυχής, δόξα μεγάλη του Πόντου καί της Καππαδοκίας. Σε ικετεύω ακόμη καί τώρα, να σταθείς για χάρη του κόσμου, φέρνοντας τα δώρα σου. Αχ κουβέντες, αχ κοινό σπίτι φιλίας, αχ αγαπημένη Αθήνα, αχ συμφωνίες του θεάρεστου βίου στα ξένα! Μάθετε πως ο Βασίλειος πήγε στον ουρανό, όπως επιθυμούσε, ενώ ο Γρηγόριος παραμένει στη γη κρατώντας το στόμα του φιμωμένο. Για τη μητέρα του Νόννα Πώς λύθηκαν τα ωραία γόνατα της Νόννης; Πώς κλείστηκαν τα χείλη; Πώς από τα μάτια δεν τρέχουν δάκρυα; Άλλοι τώρα βογκούν στον τάφο, ενώ η Αγία Τράπεζα δεν έχει τους καρπούς των γενναιόδωρων χεριών σου. Το μέρος έχει ερημώσει από την αγνή παρουσία σου καί οι ιερείς δεν θα τοποθετούν το τρεμουλιαστό χέρι τους στο κεφάλι σου. Χήρες κι ορφανά, τι θα κάνετε; Οι παρθένες κι οι καλοπαντρεμένες, κόψτε τα μαλλιά σας. Σε αυτές πάντοτε, με χαρά έφερνε κάθε είδους βοήθεια όταν ζούσε, μέχρις ότου άφησε το ρυτιδιασμένο σώμα της στο ναό.

4 Η ζωή του Ναζιανζηνού Ο Άγιος Γρηγόριος γεννήθηκε στο χωριό Αριανζός κοντά στη Ναζιανζό της νοτιοδυτικής Καππαδοκίας. Οι γονείς του, Γρηγόριος ο Πρεσβύτερος και Νόννα, ήταν πλούσιοι γαιοκτήμονες Ο νεαρός Γρηγόριος και ο αδερφός του, τον πρώτο καιρό ήταν μαθητές του θείου τους, Ο Γρηγόριος σπούδασε ρητορική και φιλοσοφία στη Ναζιανζό, στην Καισάρεια, στην Αλεξάνδρεια και στην Αθήνα. Στην Αθήνα συνάντησε και έγινε φίλος με το Βασίλειο τον Μέγα και τον Ιουλιανό. Στην Αθήνα, δάσκαλοι του ήταν οι γνωστοί ρήτορες Ιμέριος και Προαιρέσιος.

5 Η Γνώμη μας Πιστεύουμε ότι ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ήταν διαφορετικός από τους άλλους ιεράρχες αν σκεφτούμε πως έγραφε ποιήματα και έπη που αφορούσαν το θάνατο. Από το κείμενο συμπεραίνουμε ότι ο Γρηγόριος Ο Ναζιανζηνός ήταν πολύ ευαίσθητος και είχε αναπτύξει αδελφικούς δεσμούς με το Μέγα Βασίλειο Το ότι αποφάσισε να γράψει ποίηση στα τελευταία χρόνια της ζωής του μας φανερώνει ότι ήθελε να εκφράσει τα συναισθήματα του με ένα λυρικό τρόπο και να τα αποτυπώσει του στο χαρτί.

6 Αλωνιστιώτης Αστέριος Σοφία-Φωτεινή Βουγιουκλάκη
ΤΕΛΟΣ Βασίλης Αφεντουλίδης Αλωνιστιώτης Αστέριος Σοφία-Φωτεινή Βουγιουκλάκη Παναγιώτης Καλύβας Ιφιγένεια Αλεξάκη


Κατέβασμα ppt "Ο Ναζιανζηνός ως ποιητής ΟΙ ΣΘΕΝΑΡΟΊ ΘΕ 2 ΚΕ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google