Νέα συστήματα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Advertisements

ENEΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΝΕΑ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ
ΚΥΑ «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα»
Ήπιες Μορφές Ενέργειας ΙΙ
Εκπαιδευτικό Πακέτο IUSES Η αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο της παρουσίασης βαρύνει τους συγγραφείς. Δεν απηχεί κατ’ ανάγκη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής.
ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑ.
IEE/09/ SHEEP - A Schools' panel for High Energy Efficiency Products Οδηγίες για Μείωση της Κατανάλωσης Ενέργειας.
GreenControl by DCS © •Αξιοποίηση Τεχνολογίας •Μείωση ενεργειακού αποτυπώματος •Λειτουργία φιλική στο περιβάλλον •Περιορισμός κόστους «Περίσσια.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΩΝ ΑΝΤΛΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΟΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΧΑΝΙΑ,
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
Τρόποι Εξοικονόμησης Ενέργειας
Συστήματα Α.Π.Ε..
20 ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ
Ηλιακή μονάδα αποθήκευσης Το πάνω μέρος με 2 τρύπες για τα αισθητήρια θερμοκρασίας. Πάνελ κενού στο μπροστινό μέρος.
ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΜΑΔΑ “ FAΒ 5 ” ΜΑΘΙΟΥΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ
Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Τανούσα Δέσποινα Β4.
ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ
Παγγελματικό E Λ ύκειο Μ εγαλόπολης.
Εξοικονόμηση ενέργειας με αντλία θερμότητας και ηλιακή υποβοήθηση
Στα πλαίσια της συμμετοχής σας στην εφαρμογή
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
«Πόσο βιοκλιματικό είναι το σπίτι σας;»
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διδάσκων: Ιωάννης Γκιάλας Διάλεξη 5
 1. Προφύλαξη μόνωσης  2. Θερμομόνωση  3. Ηχομόνωση  4. Βελτίωση περιβαλλοντικών συνθηκών  5. Μείωση της απορροής των βρόχινων νερών  6. Οικονομία.
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ"
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Καδόγλου Ευτυχία Λάζαρη Ευγενία Παπαδημητρίου Κωνσταντίνα
Project Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων Ομάδα 3: κατάταξη κτιρίων
Καββαδίας Κωνσταντίνος
Ήλιος & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣΗ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΑΓΑΠΗ ΜΑΝΤΖΑΝΑ ΣΟΦΙΑ
ΝΕΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Βιοκληματικά Κτήρια Project: Α’ τετραμήνου Τμήμα: Α3Π 6o ΕΠΑΛ Αθήνας.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΨΥΞΗΣ ΧΩΡΩΝ
Σεμινάριο Ενημέρωσης (Training Seminar) Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015 Αμφιθέατρο Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας Διαχειριστής Προγράμματος Αυτοτελές.
Θερμική άνεση και παραγωγικότητα Βάβαλος Πασχάλης Διδ. Καθηγητής: Νικολάου Ιωάννης ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τομέας: «Περιβαλλοντική Μηχανική και Επιστήμη»
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΝΤΖΟΣ ΓΚΟΝΤΖΟΣ 1/12. ΟΡΙΣΜΟΣ  Θερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης.  Η εκμετάλλευση της ενέργειας από το εσωτερικό.
ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΣΑΜΟΥ ΤΜΗΜΑ: Β' ΔΟΜΙΚΩΝ.
ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Α Αιολική Ενέργεια Αιολική Ενέργεια Η κινητική ενέργεια του ανέμου που προέρχεται από τη μετακίνηση αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας !!. Αιολική ενέργεια Χαρακτηριστικά παραδείγματα εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας είναι τα ιστιοφόρα και οι ανεμόμυλοι.
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ Ιορδάνης Παραδεισιάδης Πρόεδρος ΕΒΗΕ ΤΕΕ Λάρισας Οκτώβριος 2011.
Βιοκλιματικός σχεδιασμός ενός κτιρίου είναι ο σχεδιασμός ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα κάθε περιοχής, στοχεύει στην εξασφάλιση των απαραίτητων εσωκλιματικών.
Τεχνολογία Ψυχρών Υλικών
Χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την νέα Προγραμματική Περίοδο
Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές
Σκίαση θερμοκηπίων Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ
ΘΕΡΜΑΝΣΗ:ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ 1ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ ΚΑΒΑΛΑ 2015
Τοπικό Σχέδιο Επενδύσεων Δ. Τρικκαίων
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ 2016
Κωνσταντίνος Ποτόλιας
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ΕΠΑΛ Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εργαστηριακή Μονάδα Θερμικού Περιβάλλοντος
Στα πλαίσια της συμμετοχής σας στην εφαρμογή
Περιβαλλοντικό πρόγραμμα "Εξοικονομώ Ενέργεια στο Σπίτι" ΕΠΑ.Λ Λαγκαδά
Project : Εναλλακτικές πηγές ενέργειας
Τοπικό Σχέδιο Επενδύσεων Δ. Τρικκαίων
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
Κωνσταντίνος Ποτόλιας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Νέα συστήματα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νέα συστήματα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας Στα 35 χρόνια δραστηριότητας, το Εργαστήριο Ηλιακής Ενέργειας έχει συνεργαστεί με πολλά Παν/μια και Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας/Εξωτερικού, έχει εκπονήσει ερευνητικά προγράμματα από εθνικές και ευρωπαϊκές πηγές και έχει αναπτύξει πρωτοποριακή έρευνα στα συστήματα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας. Ιωάννης Τρυπαναγνωστόπουλος Καθηγητής Παν/μίου Πατρών

Έχουν μελετηθεί για πρώτη φορά παγκοσμίως θερμικοί ηλιακοί συλλέκτες με χρωματιστό απορροφητή, για βελτίωση της αισθητικής εγκατάστασης των συλλεκτών στα κτίρια και την αποφυγή της μονοτονίας του μαύρου χρώματος

Έχουν ερευνηθεί διατάξεις ακίνητων, ή μετακινούμενων ενισχυτικών κατόπτρων, σε συνδυασμό με συσκευές ηλιακής ενέργειας, για την αύξηση της αποδιδόμενης θερμότητας (θερμικοί συλλέκτες) ή ηλεκτρισμού (φβ)

Έχουν μελετηθεί διατάξεις φακών Fresnel, με τις οποίες συγκεντρώνεται η ηλιακή ακτινοβολία σε απορροφητές και επιτυγχάνουν (α) θέρμανση ρευστών (χρήση θερμικού απορροφητή), (β) παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (χρήση φωτοβολταϊκών) και (γ) ηλεκτρισμό και θερμότητα (υβριδικά φβ/θ συστήματα)

Έχουν μελετηθεί ηλιακές συσκευές για ενσωμάτωσή τους στο κέλυφος των κτιρίων (επίπεδοι ηλιακοί συλλέκτες, συλλέκτες αέρα, συγκεντρωτικοί ηλιακοί συλλέκτες μικρού λόγου συγκέντρωσης (CPC), φωτοβολταϊκά και υβριδικά φωτοβολταϊκά/θερμικά συστήματα, καθώς και συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά). Η σχεδίαση των ηλιακών αυτών συσκευών γίνεται με σκοπό την αισθητική τους ενσωμάτωση στα κτίρια, με αποδοτικά οικονομικό και λειτουργικό τρόπο.

Στο Εργαστήριο Ηλιακής Ενέργειας έχουν γίνει μελέτες μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση, κλιματισμό, ζεστό νερό, φωτισμό και άλλες χρήσεις στο κτίριο. Με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας περιορίζεται και η ανάγκη για μεγάλη εγκατάσταση φβ πλαισίων. Οι ηλιακές διατάξεις μπορούν να ενσωματωθούν στις προσόψεις, στις οροφές και στα μπαλκόνια των κτιρίων. Με τις εγκαταστάσεις αυτές επιδιώκονται κτίρια μηδενικής κατανάλωσης συμβατικών ενεργειακών πηγών, που αποτελούν και βήματα για μια νέα αρχιτεκτονική. Η εγκατάσταση φβ προς βορρά παρέχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα στην ηλεκτρική ισχύ την άνοιξη, το θέρος και το φθινόπωρο και μόνο τον χειμώνα δίνει μικρή ισχύ, που έχουμε και την μικρότερη προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία

Έχουν μελετηθεί διατάξεις φακών Fresnel για θερμοκήπια, με τις οποίες συγκεντρώνεται η ηλιακή ακτινοβολία σε απορροφητές. Με τις διατάξεις αυτές μπορεί να γίνει έλεγχος των συνθηκών θερμοκρασίας και φωτισμού των θερμοκηπίων, περιορίζοντας την κατανάλωση συμβατικών ενεργειακών πηγών για θέρμανση, ψύξη και άλλες χρήσεις και επίσης, γίνεται βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας της παραγωγής της καλλιέργειας εντός των θερμοκηπίων, καθιστώντας τις μονάδες οικονομικά αποδοτικές. Πρωτοποριακή είναι και η πρόταση για εγκατάσταση φβ πλαισίων, που πρέπει να γίνεται εκτιμώντας την σκίαση στο εσωτερικό του θερμοκηπίου, ώστε να επιλέγεται το ποσοστό κάλυψης ανάλογα την καλλιέργεια, την ηλιοφάνεια και την θερμοκρασία περιβάλλοντος.

ευχαριστώ για την προσοχή σας! Ιωάννης Τρυπαναγνωστόπουλος yiantrip@physics.upatras.gr