Γενετική Τροποποίηση Οργανισμών Η τροποποίηση του γενετικού κώδικα (DNA)ενός οργανισμού με την: Εισαγωγή/προσθήκη νέου γονιδίου συνήθως από ΜΗ συγγενικό είδος οργανισμού Αφαίρεση γονιδίου Μεταβολή της λειτουργίας γονιδίου (σίγηση/αύξηση έκφρασης/τροποποίηση έκφρασης) επιφέρουμε ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό
Εικ. 1
Εισαγωγή στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς Τι είναι οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί; Τι είναι τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα; Υπάρχει κίνδυνος από την κατανάλωση τους;
Τι είναι οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (Γ.Τ.Ο) Οδηγία 2001/18/ΕΕ «Οργανισμοί (φυτά, μικροοργανισμοί, ζώα, ψάρια), εξαιρουμένου του ανθρώπου, των οποίων το γενετικό υλικό (DNA) έχει τροποποιηθεί (στο εργαστήριο) με τρόπο που δε συμβαίνει φυσιολογικά με τη σύζευξη ή/και το φυσιολογικό ανασυνδυασμό δε συμβαίνει στη φύση) Γιατί; Να εκδηλώσουν ένα νέο, επιθυμητό χαρακτηριστικό/ιδιότητα που δεν είναι χαρακτηριστικό του είδους τους
Η συνεχής αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού στη Γη απαιτεί συνεχώς μεγαλύτερες ποσότητες διαθέσιμων τροφίμων. Η Γενετική Μηχανική υπόσχεται: Μεγαλύτερη σοδειά Λιγότερες απώλειες Λιγότερα φυτοφάρμακα
Υφιστάμενες γενετικές τροποποιήσεις Η πιο κοινή: Φυτά ανθεκτικά σε ζιζανιοκτόνα Παραδείγματα: τομάτα: ανθεκτική σε αντιβιοτικά Ελαιοκράμβη: ανθεκτική στο ζιζανιοκτόνο Basta Φράουλες: ανθεκτικές στον παγετό
Εικ. 2 Πηγή: 1
Εικ. 3 Πηγή:1.
Ποια η γνώμη της Greenpeace Οι επιπτώσεις: Η Greenpeace αντιτίθεται στην απελευθέρωση των μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον, διότι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι ανυπολόγιστοι και μη αναστρέψιμοι, ενώ η απειλή για τη βιοποικιλότητα, την οικολογική ισορροπία και τη διατροφική ασφάλεια είναι άμεση. Κίνδυνοι για την υγεία: • Εμφάνιση νέων αλλεργιών • Αύξηση ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά • Τοξική δράση Κίνδυνοι για το περιβάλλον: • Αλλοίωση βοιοποικιλότητας • Αύξηση χρήσης φυτοφαρμάκων • Αύξηση αντοχής ζιζανίων και εντόμων σε ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα αντίστοιχα • Μεταφορά γονιδίων και γενετική επιμόλυνση σε συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες.
Πηγές: Βιβλιογραφία ΥΠΕΠΘ (1999). Βιολογία θετικής κατεύθυνσης, Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου, σελ. 163-166. Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων. Ηλεκτρονικές πηγές www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/legislations/sociable_legislations/gen_foods Τελευταία επίσκεψη στον ιστότοπο στις 07/01/2015. www.greenpeace.org Τελευταία επίσκεψη στον ιστότοπο στις 07/01/2015 Βαρνάβα – Τέλλο Α. (2009). Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα. Γ.Χ.Κ Κύπρου Ανακτήθηκε από www.moa.gov.cy στις 07/01/2015. Ελευθεριάδου Μ. Εισαγωγή στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ). Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ανακτήθηκε από www.moa.gov.cy/moa/environment/environment.nsf στις 07/01/2015.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!