Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Η Βιολογία στην καθημερινή ζωή»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Η Βιολογία στην καθημερινή ζωή»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Η Βιολογία στην καθημερινή ζωή»

2 Κλωνοποίηση

3 Πρόλογος Τι είναι η κλωνοποίηση;
Η διαδικασία δημιουργίας ενός ή περισσότερων ακριβών αντιγράφων από ένα πρότυπο. Είδη: Πώς έγινε; 1)Μοριακή Αντιγραφή μορίων 2)Σε πολυκύτταρους Ανασυνδυασμένο DNA 3)Στη φύση Δημιουργία πανομοιότυπων οργανισμών

4 Ιστορία κλωνοποίησης 1938-η πρώτη απόπειρα: Ο Γερμανός εμβρυολόγος Χανς Σπίμαν διεξάγει τα πρώτα πειράματα εξαγωγής του πυρήνα του κυττάρου βατράχων από το περίβλημά τους και μεταφύτευσής τους σε ωοθήκες από τις οποίες έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας. 1952- η πρώτη επιτυχία: οι Αμερικανοί Robert Briggs και Thomas King κλωνοποίησαν νεογέννητους βατράχους , τους γνωστούς γυρίνους. Μετά από αυτή την επιτυχημένη προσπάθεια στη συνέχεια ακολούθησαν άλλα 16 είδη.

5 Ποιά ζώα έχουν κλωνοποιηθεί μέχρι σήμερα;
Βόδι (Ινδικό) 2001 ΗΠΑ Αγελάδες 2001 (Βραζιλία) Γάτα 2001 (ΗΠΑ) Κουνέλι 2003 (Γαλλία) Μουλάρι 2003 (ΗΠΑ) Ελάφι 2003 (ΗΠΑ) Άλογο 2003 Cesare Galli (Ιταλία) Αρουραίος 2003 (ΗΠΑ) Μύγα 2004 (Καναδάς)

6 Dolly Πώς δημιουργήθηκε;
To κύτταρο δότης του πυρήνα λήφθηκε από πρόβατο ράτσας από τα ωάρια του οποίου αφαιρέθηκε ο πυρήνας. Πόσο εύκολη ήταν η διαδικασία; Δεν ήταν εύκολη αφού από τα 276 πειράματα κλωνοποίησης μόνο η Dolly επέζησε. Τι απέγινε τελικά; Η Dolly έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 6 ετών(ευθανασία) αφού έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα και αρθρίτιδα. Γέννησε 6 φυσιολογικά αρνιά κατά τη διάρκεια της ζωής της.                    

7 Κλωνοποίηση και άνθρωπος
Πότε έγινε; Πραγματοποιήθηκε το στην Ουάσιγκον από τον Αμερικανό ερευνητή Τζέρι Χόλ Για ποιο λόγο; Έγινε με σκοπό τη δημιουργία πανομοιότυπων εμβρύων- στο πλαίσιο των ερευνών της εξωσωματικής γονιμοποίησης Τι έγινε τελικά; Δημιουργήθηκαν 17 πανομοιότυπα έμβρυα που έφθασαν μέχρι το σχηματισμό των 32 κυττάρων, όπου και σταμάτησε ο πολλαπλασιασμός τους, με αποτέλεσμα κανένα από αυτά να μη ζήσει περισσότερο από έξι μέρες.

8 Εξιχνίαση εγκλημάτων Τι είναι;
Διαδικασία κατά την οποία  η αστυνομία θα μπορεί να εντοπίζει υπόπτους κάνοντας χρήση του DNA των συγγενών τους. Πώς γίνεται; Σάρωση βάσεων DNA με γενετικό υλικό το οποίο έχει συλλεχθεί από τον τόπο του εγκλήματος, διευρύνοντας όμως την έρευνα και στα πιο κοντινά συγγενικά πρόσωπα του υπόπτου. Αντίλογος; ομάδες ακτιβιστών υπέρ της προστασίας της ιδιωτικότητας θεωρούν την συγκεκριμένη τακτική τουλάχιστον αμφιλεγόμενη. Συμπέρασμα; “ Δεν είναι πάντα επιτυχής.... αλλά μια καλή τελευταία ευκαιρία”.  

9 Τεστ DNΑ: εφαρμογές, εγκυρότητα
Kαλύπτουν ευρύ φάσμα εφαρμογών γενετικής στην ιατροδικαστική και στην υγεία. Χρησιμοποιούνται για την εξακρίβωση γενετικής προδιάθεσης, βιολογικής συγγένειας και ταυτοποίησης γενετικού υλικού. Οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται τόσο στα τεστ πατρότητας όσο και στα τεστ προδιάθεσης είναι αναγνωρισμένες από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

10 Tεστ πατρότητας DNA Διερευνά το κατά πόσο ένας άνδρας είναι ο βιολογικός πατέρας ενός ή περισσoτέρων τέκνων. Πώς γίνεται; Αναλύονται αρχικά 16 δείκτες του μικροδορυφορικού DNA (STRs). Αν κάποιος δεν είναι ο πατέρας τότε είναι 100% σίγουρο ενώ,στην περίπτωση που δεν είναι τότε είναι 99,9999% σίγουρο. Η μητέρα; Το πιο σύνηθες τεστ περιλαμβάνει το τέκνο και τον υποτιθέμενο πατέρα. Η προσθήκη της μητέρας είναι επιθυμητή, όχι όμως και αναγκαία. Τι απαιτείται; Απαιτείται μόνο λίγο σάλιο, γεγονός που καθιστά τη λήψη εντελώς ανώδυνη και ιδιαίτερα απλή. Διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

11 Μεταλλαγμένα τρόφιμα Τι είναι; Παραδείγματα
Είναι οργανισμοί οι οποίοι δημιουργήθηκαν τεχνητά από τους επιστήμονες με την αφαίρεση ή την προσθήκη γονιδίων που προέρχονται από οργανισμούς που μπορεί να ανήκουν ακόμα και σε εντελώς διαφορετικά είδη. Παραδείγματα Οι επιστήμονες μπορούν να πάρουν γονίδια από τα ζώα και να τα μεταφέρουν στα φυτά ή ακόμη γονίδια από μικρόβια και να τα προσθέσουν στο καλαμπόκι.

12 Τι κίνδυνοι υπάρχουν; Στο περιβάλλον
1) γενετική μόλυνση όπως π.χ. η γύρη από το μεταλλαγμένο καλαμπόκι είναι καταστρεπτική για ένα είδος πεταλούδας. 2) να αυξηθεί η ανθεκτικότητα ορισμένων ζιζανίων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ΑΠΕΙΛΗ για την ισορροπία του περιβάλλοντος.. 3) υπάρχει πιθανότητα εξαφάνισης των φυτών που δεν είναι μεταλλαγμένα 4) η διασταύρωση των μεταλλαγμένων με την φυσική βλάστηση θα έχει τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον. 5) το χειρότερο βέβαια είναι ότι έτσι και ελευθερωθούν τα μεταλλαγμένα στο περιβάλλον δεν θα μπορέσουμε να τα πάρουμε πίσω. Στον άνθρωπο 1) πρόκληση αλλεργιών μέσω της κατανάλωσης μεταλλαγμένων 2) αύξηση της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά 3) παραγωγή νέων τοξινών οι οποίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο

13 ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ Τα πολύ χαμηλά ποσοστά επιτυχίας της κλωνοποίησης με κυτταρική καλλιέργεια. Εξάλειψη της ποικιλομορφίας. Κακή χρήση της κλωνοποίησης.

14 Yπεύθυνος καθηγητής:κος Πανταζής
Επιμέλεια κειμένων:Παππά Σοφία Ομάδα συνεργασίας:Βλαχοδήμου Ιωάννα Δημητριάδη Βίκυ Κακουδάκη Κυριακή Φραγκούλη Κων/να


Κατέβασμα ppt "«Η Βιολογία στην καθημερινή ζωή»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google